Autor Wątek: Jaki smartfon?  (Przeczytany 30543 razy)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Jaki smartfon?
« Odpowiedź #75 dnia: 13.01.2017, 13:49 »
O przepraszam, ja robiłem fotkę Canonem z teleobiektywem :P

Jeszcze lepiej. Wychodzi na to, że Nokia Lumia 730 robi równie dobre zdjęcia, jak Canon z teleobiektywem.
Jacek

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #76 dnia: 13.01.2017, 14:25 »
@Radar
Korzystam często z komunikatora WhatsApp (rozmowy, zdjęcia, filmy za granicę), to jak wyłączę Google nie będę mógł korzystać?

Ja pisałem o wyłączeniu jej jako aplikacji nadzorującej pracę urządzenia. Czy będzie działać WhatsApp nie wiem. Wyłącz, sprawdź i najwyżej włączysz.

Mam ją z takiej funkcji wyłączoną i Gmail chodzi więc powinno i WhatsApp działać.
Mógłbyś podać "ścieżkę"?
Jak wyłączyć (nie usunąć) niepotrzebne inne aplikacje?

Co do aplikacji nadzorującej Ustawienia ->Aplikacje->Aplikacje domyślne->Aplik. wspom. urządzenia->Aplik. wspom. urządzenia i brak.

Co do wyłączania aplikacji to Ustawienia->menedżer aplikacji->wchodzisz w aplikację i wyłączasz.
Menadżer aplikacji jest w zakładce "więcej", ale nie wiem gdzie "Aplikacje domyślne".
Nie mam w opcjach Ustawienia -> Aplikacje.

Poszukaj, a znajdziesz. Ułożenie może zależeć od indywidualnej konfiguracji tel. ale jest taka zakładka na pewno.

Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #77 dnia: 13.01.2017, 21:58 »
A na 100 % może nie wadą ale poważnym utrudnieniem jest konieczność używania oryginalnej ładowarki i kabla USB do komputera - w wypadku braku oryginału nie jesteśmy w stanie naładować baterii lub zgrać fotek a telefonu.
JK

JK do zgrania zdjęć niepotrzebny jest kabel. Mając Iphone'a, masz też miejsce w "chmurze" i zdjęcia same się przesyłają. Bez kiwnięcia palcem masz je na tablecie i na komputerze. To tylko w kwestii uzupełnienia, żeby nie było, że bronię spółki z Cupertino ;)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
« Odpowiedź #78 dnia: 13.01.2017, 22:36 »
Ja kilka dni temu, korzystając z pobytu w Polsce, zafundowałem swojej rodzicielce smartfona, bo miała jakieś badziewie sprzed 6-7 lat. Wybrałem wspomnianą Lumię, i powiem, że pozytywnie mnie zaskoczyła. Jeżeli nie oczekujemy fajerwerków, swoje zrobi, i to bardzo dobrze. Nie jest to iPhone z topowymi rozwiązaniami, ale na pewno za tę cenę jest dobrą opcją. Aparat, kamera, przydatne aplikacje... Jest wszystko co trzeba.  Za tę cenę na pewno warto :D

Lucek tylko jednej rzeczy trzeba pilnować - uaktualnień. Naprawdę (o dziwo) uaktualnienia bardzo poprawiają pracę systemu a tym samym telefonu oraz żywotność baterii.
Może ja wkleję link do specyfikacji bo w tej chwili tylko kila aparatów (telefonów) ma podobne bebechy i parametry telefonu.
https://www.microsoft.com/pl-pl/mobile/telefony/lumia950/specyfikacje/
Ja z ciekawości chciałbym się dowiedzieć jakie to ma topowe rozwiązania iPhone?
Wcale nie żartuję bo miałem w ręku najnowszy (mogłem go wybrać jak wymieniałem telefon) i jakoś tak bez przekonania do tego podszedłem.
A na 100 % może nie wadą ale poważnym utrudnieniem jest konieczność używania oryginalnej ładowarki i kabla USB do komputera - w wypadku braku oryginału nie jesteśmy w stanie naładować baterii lub zgrać fotek a telefonu.
JK
Akurat lumia 950 wcale topowych bebechów nie ma snapdragon 808 to fajny wciąż mocny procek poprzedniej generacji,choć słabszy od wersji 810 nie występował tu efekt obniżania taktowania przez przegrzewanie. Przez co dorównywał on swojemu 8 rdzeniowemu bratu. Win mobile  ma tą zaletę że płynnie działa na dużo słabszych telefonach, tanie lumie i mniej popularne marki.  Z tymi kablami w apple to też jest mit jest sporo zamienników na rynku.  Do serii 7 iphony nie były takie mocne pod względem bebechów do konkurencji spod znaku google. Ale tu dział dodatkowa magia marki.   Co do telefonów pracujących pod robocikiem, ich problemem są  głównie badziewne nakładki producentów, dlatego najlepsza opcją jest zrobienie roota i i wgraniu czystego androida lub cyanogena.  Drugą wada jest  brak wsparcia nowych aktualizacji szczególnie w tańszych modelach.  Do tego dochodzi że Polska to rynek 3 sortu , praktycznie nie ma u nas w obrocie topowych modeli , musimy je ściągać na własną rękę. Do tego niektóre model w ogóle do nas nietrafiają w oficjalnej dystrybucji np.  Spadkobierca Nexusów  Google Pixel  który posiada super aparat ;D.  A czy to win czy to ios, android to i tak jest wszechobecna inwigilacja.

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #79 dnia: 14.01.2017, 09:28 »
Zapomniałem o chmurze to fakt :-)
Z tymi kablami gdybym nie widział to bym nie pisał. Sam napisałeś też "zamiennik" czyli pierwszy lepszy kabel USB nie może być użyty.
Napisałeś o procesorze i na tej podstawie mówisz, że nie jest topowa. No gratulować. Poza tym nie od dziś wiadomo, że najlepszy procesor zamontowany w kiespkiej ogólnej konfiguracji nic nie daje.
Masz rację z tym robocikiem - jakieś dziwne nakłdaki, aplikacje w tle, trzymanie danych w pamięci i z mocarza po czasie robi się dobry średniak.
Każdy telefon ma swoje wady i zalety. Osobiście wybrałem Lumię bo jest duże wsparcie w aktualizacjach, które jak pisałem bardzo poprawiają kulturę pracy sytemu i baterii. Mam możliwość wyboru aktualizacji czyli oficjalny system, aktualizacje nowe, pewne ale nie dostępne dla oficjala i aktualizacje dla tych co chcą mieć super nowości systemowe.
JK

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #80 dnia: 14.01.2017, 10:37 »
Z tymi kablami gdybym nie widział to bym nie pisał. Sam napisałeś też "zamiennik" czyli pierwszy lepszy kabel USB nie może być użyty.

Żaden USB nie może być użyty w iPhonie7 bo tam jest złącze Lighting.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #81 dnia: 14.01.2017, 11:18 »
Ciekawe dlaczego Apple nie ujednoliciło złącz do ładowania.
Czy ktoś wie kiedy w ogóle ma wejść wymóg standaryzacji? Jeśli mnie pamięć nie myli powinien być to 2017
Marcin

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #82 dnia: 14.01.2017, 11:21 »

Żaden USB nie może być użyty w iPhonie7 bo tam jest złącze Lighting.

Jak zwał tak zwał ale musi inny niż wszyscy używają ;)
Widziałem jak zamiennik nie chciał połączyć z kompem.
JK
EDIT:
Co prawda w mojej Lumii jest złącze USB-C  (najnowszej generacji) i też muszę używać (i mogę) oryginalnej ładowarki i oryginalnego kabla USB :-[

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #83 dnia: 14.01.2017, 11:27 »
Do szybkiego ładowania w s7 czy s6 także potrzebny jest odpowiedni kabel

Marcin
Marcin

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
« Odpowiedź #84 dnia: 14.01.2017, 11:32 »
Ogólnie Apple do serii  7 tu lightning, wymagało większego poziomu zasilania, dlatego zwykłe kable po prostu nie nie obsługiwały ich telefonów. W sumie jest też tak z większością  topowych telefonów z androidem, polecam  przeprowadzić test zwykły tani kabel usb i podpiąć działać będzie, ale stracimy quick charga  standard dziś i prędkości przenoszenia danych będą dużo gorsze.  A dobry ładowarka zamienna i kabel też kosztuje swoje.

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
« Odpowiedź #85 dnia: 14.01.2017, 11:36 »
Ja w najbliższym czasie muszę się pozbyć mojego LG...
Nie mieć nawet 1 GB miejsca na aplikacje (te pobierane samemu, nie systemowe) jest śmieszne.
Aparat nawet daje radę.

Będę polował na Huawei p8/p9.
Ogólnie będę patrzył na aparat/kamera, wbudowana pamięć i później reszta ;)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #86 dnia: 14.01.2017, 11:47 »
P9 ale ten co ma 32 pamięci daje radę. Tyle, że jest droższy od swojego bliźniaka z 16 pamięci.
Są też opinie, że P8 czyli straszy jest lepszy od P9 Light.
JK

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #87 dnia: 14.01.2017, 11:58 »
Dokładnie - lighty są słabsze od pełnych o klasę niżej.
Pozdrawiam
Mirek

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #88 dnia: 14.01.2017, 12:16 »
Ogólnie apple do serii  7 tu lightning,  wymagało większego poziomu zasilania, dlatego zwykłe kable po prostu nie nie obsługiwały ich telefonów. W sumie jest też tak z większością  topowych telefonów z androidem, polecam  przeprowadzić test zwykły tani kabel usb i podpiąć działać będzie,  ale stracimy quick charga  standard dziś , i prędkości przenoszenia danych będą dużo gorsze.  A dobry ładowarka zamienna i kabel też kosztuje swoje.
Samsung nie wprowadził usb 3.x tylko przez swoje gogle 3d.
Nie korzystam nawet z kabla, bo przez WiFi osiągamy większe transfery.

Marcin

Marcin

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #89 dnia: 14.01.2017, 13:21 »
Radek dzięki za info o tych wskazówkach na temat zużycia baterii w S6. Troszkę poustawiałem sobie i wydaje mi się ze jest lepiej.
Krzysztof