Nie trzeba wchodzic tylko w Sonubaitsa! Robiąc swój film pokazywałem tę zanęte - bo była to najlepsza cenowo oferta. Ale teraz jest juz Dynamite Baits, Bait-tech, Sensas UK z zanętami w paczkach 2kg i w tej samej cenie. Ja na przykład cenie sobie Dynamite Baits bardzo - i zawsze miałem mega wyniki na ich zanęty - teraz juz jest ich SwimStim Method Mix. Pellety też maja najlepsze wg mnie. Ich oferta bije na głowę konkurencję, rozmiary ekspanderów, wersje zielone z betainą sa super. Bait-tech natomiast wypuścił paczki 2 kilowe pelletów - odpowiednio tańsze.
Tak więc można kupić wszystko w jakims sklepie - i na przykład - wejść w Dynamite Baitsa, w innym miejscu kupisz Bait-techa znowu. Wszystko zależy od sklepu.
Mając tak głębokie łowisko - kupiłbym na pewno pellet feedery, bo dostarczają towar na większe głębokości. pellety na pewno 2 mm - sa idealne, zarówno do miksu 50/50 jak i uzycia w kompozycjach z innymi rozmiarami.
Co do przynęt - ekspandery sa dobre do wagglera i tyczki - nie kupuj ich jezeli łowisz z gruntu. Nie zawsze się sprawdzają te kupne - o wiele lepiej założyć gumkę, pellet carp 6 mm, zanurzyc go w dipie (może być Goo) - i tak łowić. Moim zdaniem najmniej skuteczne sa pellety haczykowe właśnie. Wiele osób mówi później, że pellety nie działajają

SwimStimy expandery - będą idealne na hak, nawet do gruntu (ale łowisz z gumką - przypon Drennana lub Prestona na przykład). Miękkie gotowe pellety szybko schną i pekają. Lepiej robić sobie expandery samemu (z galaretką, z alkoholem, mozna je barwić itd.)
Kulki i pellety. Sonubaits jest OK - igła i 2 haki sa w komplecie. Wolę jednak kulki Nasha - sa miękkie i mam sporo bran na nie. jakbyś miał - to możesz kupić z kimś na spółkę - u mnie paczka 200 gram (dużo ich jest) kosztuje 3 funty. Połowa starcza na cały sezon, udany!
Pellety można tez kupić w wędkarskim - często maja takie z dziurką... Jeżeli pokombinujesz z pastą, suchymi dipami - to może byc to strzał w dziesiatkę. A tak - to pikantna kiełbasa z Sonu - 8 mm jest OK.
Dodatki do zanęt. Konopie, musowo. Na pewno możesz spróbowac atraktora truskawkowego. U nie na wodach stojących zawsze działa. Pod leszcza kopromelasę lub inne dodatki. Jeżeli rozmieszasz 2 kilo rybnej zanęty, dodasz 500 gram kopromelasy, 200-300 gram konopi mielonych, 2 kilo zzmielonej zanęty 'wypełniacza', jak najmniej śmierdzącej, szklankę lub dwie soli, to masz juz ponad 5 kilo dobrego miksu. O świetnym zapachu (rybim). Później możesz dodawać pelletów - i wszystko działa jak ta lala

Jeżeli jest głębiej - próbuj do pellet feedera dać troche pelletów 2 mm, i zanęty. Pellety ładnie wypchają wszystko na zewnątrz - i powinno sie dobrze łowić. Majac taką zanętę, trzeba umiec juz tylko dokladnie rzucać, szukac ryb, ewentualnie wstępnie nęcić...