Autor Wątek: Pellet do method feeder  (Przeczytany 30520 razy)

Offline łowca86

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Pellet do method feeder
« dnia: 23.01.2015, 19:27 »
witam kolegów.
jestem Tu nowy.w tym sezonie chciałbym zaczać swojch sił z metodą.
i tu nasuwa mi się pytanie,znacie jakąś dobrą strone na której kupie wszystkie zanęty i przynęty do tego.sprzęt juz mam a wiosna nadchodzi małymi krokami...niby dużo tego w necie ale jakos nie moge ogarnąć czegos konkretnego.
z góry dzięki za odp
Pozdrawiam.

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Pellet do method feeder
« Odpowiedź #1 dnia: 23.01.2015, 19:56 »
odrobina chęci a znajdziesz tu wszystko
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2 dnia: 23.01.2015, 20:17 »
Siemasz łowca!

Trudno o sklep który ma wszystko... Powiedz gdzie chcesz łowić - na wodach PZW, czy na prywatnych łowiskach? Szukasz przynęt czy zanęt? Czy obydwu? No i na co sie nastawiasz, jaki gatunek?
Lucjan

Offline andrzejm

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • "..plaża to wylęgarnia hipisów." - Skipper
« Odpowiedź #3 dnia: 23.01.2015, 20:28 »
Error Team Poland

Offline ViS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Kamil
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #4 dnia: 24.01.2015, 00:05 »
Dokładnie trudno znalesc wszystko w jednym sklepie ja kupuje w 4 internetowych i jednym stacionarnym... :/ zawsze sie trafi ze w jednym niema kilku lub czasem nawet jednej rzeczy ktora jest najbardziej potrzebna i trzeba szukac w drugim;) wiadomo koszta przesylki dochodza ale co poradzisz....
!Przepraszam za brak Polskich znakow!
:)
https://www.facebook.com/polishvikingscarp

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 24.01.2015, 00:48 »
witam kolegów.
jestem Tu nowy.w tym sezonie chciałbym zaczać swojch sił z metodą.
i tu nasuwa mi się pytanie,znacie jakąś dobrą strone na której kupie wszystkie zanęty i przynęty do tego.sprzęt juz mam a wiosna nadchodzi małymi krokami...niby dużo tego w necie ale jakos nie moge ogarnąć czegos konkretnego.
z góry dzięki za odp
Pozdrawiam.
Siemasz łowca!

Trudno o sklep który ma wszystko... Powiedz gdzie chcesz łowić - na wodach PZW, czy na prywatnych łowiskach? Szukasz przynęt czy zanęt? Czy obydwu? No i na co sie nastawiasz, jaki gatunek?

Kolego odpowiedz na pytania Luka, to na pewno ci pomożemy bez tych informacji jest trudno coś doradzić. :)
Robert

Offline łowca86

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #6 dnia: 24.01.2015, 07:57 »
witam.
Będę raczej łowił na wodach PZW ale na komercje też planuje kilka wypadów.
Szukam i przynęt i zanęt ale z nastawieniem bardziej na zanęty.Będe nastawiał się na karpia raczej.

Offline dziubas123

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #7 dnia: 05.02.2015, 12:46 »
podłączę się do pytania z tym że ja będę wędkował na zbiornikach PZW i raczej w miejscach ok 3m albo ciut więcej a teraz konkrety:

ryby: głównie leszcz, lin karaś ewentualnie płoć  z tym że karaś to  miejsce mam w płytszej części bardziej zarośniętej tam w grę wchodzi raczej tylko spławik :) bo lina to trafiałem w różnych miejscach i głębiej i płycej

a więc tak jedno jezioro to duży zbiornik około 600ha średnia głębokość to 9m max 36m drugie to małe jeziorko z głębokością max 8m raczej typu szczupakowo-linowe i na nim głównie wędkuję,  na głębokościach od 1m (przy grążelach w wypłyconej części zbiornika) do 4m
w grę w moim wypadku wchodzą tylko sklepy internetowe (z tym, że nie musi do być jeden fajnie jak by się udało zmieścić w 4)

Jako że dopiero tez chcę zacząć to prosił bym o pomoc w wyborze bo jest tego wszędzie od groma:)

1.Zanęty?
 tu na pewno Sonubaits match method mix i jakieś tanie bazy, co jeszcze polecacie ??

2. pellety?? jakie firmy i smaki jako dodatki do zanęty (korzystał ktoś z lipro) ?

3. pellety na haczyk/ expandery??
na pewno:     Swim Stim Expanders Cap Pellets - Red Krill ; Swim Stim Soft Hook Pellet - Red Krill | 4mm & 6mm

nie bardzo wiem co to są za smaki i czy warto: Amino Original, Betaine Green,

3.przynęty / kulki ??
sonubaits : Kulki do metody Kryl - METHOD BOILIES - KRILL 8+10 MM; Pellet na włos Ostra Kiełbasa- PELLET O'S SPICY SAUSAGE;

4. dodatki do zanęt ??
 ;D za wszelką pomoc z góry dzięki

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 05.02.2015, 13:14 »
Nie trzeba wchodzic tylko w Sonubaitsa! Robiąc swój film pokazywałem tę zanęte - bo była to najlepsza cenowo oferta. Ale teraz jest juz Dynamite Baits, Bait-tech, Sensas UK z zanętami w paczkach 2kg i w tej samej cenie. Ja na przykład cenie sobie Dynamite Baits bardzo - i zawsze miałem mega wyniki na ich zanęty - teraz juz jest ich SwimStim Method Mix. Pellety też maja najlepsze wg mnie. Ich oferta bije na głowę konkurencję, rozmiary ekspanderów, wersje zielone z betainą sa super. Bait-tech natomiast wypuścił paczki 2 kilowe pelletów - odpowiednio tańsze.

Tak więc można kupić wszystko w jakims sklepie - i na przykład - wejść w Dynamite Baitsa, w innym miejscu kupisz Bait-techa znowu. Wszystko zależy od sklepu.

Mając tak głębokie łowisko - kupiłbym na pewno pellet feedery, bo dostarczają towar na większe głębokości. pellety na pewno 2 mm - sa idealne, zarówno do miksu 50/50 jak i uzycia w kompozycjach z innymi rozmiarami.

Co do przynęt - ekspandery sa dobre do wagglera i tyczki - nie kupuj ich jezeli łowisz z gruntu. Nie zawsze się sprawdzają te kupne - o wiele lepiej założyć gumkę, pellet carp 6 mm, zanurzyc go w dipie (może być Goo) - i tak łowić. Moim zdaniem najmniej skuteczne sa pellety haczykowe właśnie. Wiele osób mówi później, że pellety  nie działajają ;) SwimStimy expandery - będą idealne na hak, nawet do gruntu (ale łowisz z gumką - przypon Drennana lub Prestona na przykład). Miękkie gotowe pellety szybko schną i pekają. Lepiej robić sobie expandery samemu (z galaretką, z alkoholem, mozna je barwić itd.)

Kulki i pellety. Sonubaits jest OK - igła i 2 haki sa w komplecie. Wolę jednak kulki Nasha - sa miękkie i mam sporo bran na nie. jakbyś miał - to możesz kupić z kimś na spółkę - u mnie paczka 200 gram (dużo ich jest) kosztuje 3 funty. Połowa starcza na cały sezon, udany! ;)
Pellety można tez kupić w wędkarskim - często maja takie z dziurką... Jeżeli pokombinujesz z pastą, suchymi dipami - to może byc to strzał w dziesiatkę. A tak - to pikantna kiełbasa z Sonu - 8 mm jest OK.

Dodatki do zanęt. Konopie, musowo. Na pewno możesz spróbowac atraktora truskawkowego. U nie na wodach stojących zawsze działa. Pod leszcza kopromelasę lub inne dodatki. Jeżeli rozmieszasz 2 kilo rybnej zanęty, dodasz 500 gram kopromelasy, 200-300 gram konopi mielonych, 2  kilo zzmielonej zanęty 'wypełniacza', jak najmniej śmierdzącej, szklankę lub dwie soli, to masz juz ponad 5 kilo dobrego miksu. O świetnym zapachu (rybim). Później możesz dodawać pelletów - i wszystko działa jak ta lala  ;D

Jeżeli jest głębiej - próbuj do pellet feedera dać troche pelletów 2 mm, i zanęty. Pellety ładnie wypchają wszystko na zewnątrz - i powinno sie dobrze łowić. Majac taką zanętę, trzeba umiec juz tylko dokladnie rzucać, szukac ryb, ewentualnie wstępnie nęcić...

Lucjan

Offline psontour7

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
  • Zapalony Feederowiec
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #9 dnia: 05.02.2015, 15:49 »
Nie chce zaczynac nowego tematu wiec sie podlacze ; )

Na 3 metrowej wodzie,jaki najlepiej miks stosowac? 50/50,czy sam pellet?
Kuba

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 05.02.2015, 16:02 »
Same pellety dawałbym tylko na łowiskach gdzie ryba pellet zna, jeżeli są karpiarze na przykład... Normalnie miks 50/50 lub nawet mniej pelletów.

Pytanie tylko jak ten miks dostarczyć na dno... ;) Przy Metodzie dodałbym małą ilość kleju, aby być pewnym, że dobrze mi się zanęta trzyma podajnika, ewentualnie dobrze ją nawilżył. Jeżeli łowisz leszcze - to zestaw helikopterowy może okazać się znacznie skuteczniejszy, do koszyka mozna dać większych frakcji, ziaren...
Lucjan

Offline psontour7

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
  • Zapalony Feederowiec
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #11 dnia: 05.02.2015, 16:07 »
akurat na tej wodzie lapie karpie i liny,taka specyfika,ze plytkie miejsca(1-2m)sa moze ze 2 i to zawsze zajete..Poproboje z klejem ; )
Kuba

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 05.02.2015, 16:55 »
Równiez mogę potwierdzić to co @Luk pisze wyżej-na wodzie gdzie ryba nie zna pelletów ani zanęt na bazie mączki rybnej nie ma sensu nimi necić i na nie łowić.
Lepiej stosować standardowe zanety i np kukurydzę na włosie.
Również na mulistym dnie lepiej mi się sprawdzają zapachy owocowe niż śmierdziele.

Offline dziubas123

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #13 dnia: 05.02.2015, 17:20 »
no zależy w jakim miejscu także u mnie grunt i spławik na zmianę :) więc i tak i taki pellecik się przyda :) no posiadam pudełeczko kulek NASH-a snowpots amber strawberry :) wypróbuję

ps. irytują nie te obrazki z niektórych totalnie nie idzie odczytać literki

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05.02.2015, 22:07 »
Witam :)
Panowie ktoś z Was używał może takich (linki niżej) pellecików do methody? Jakieś opinie? Jako że sprzęt do fotela skompletowałem teraz czas obkupić się w pellety, stalomax na kilogaramy doszedł, 2 paczki berkley'a są i chyba jedna andy finley'a czy jak on tam ma na imię (sonubaits).
Będę kupował z sonubaits'a i dynamite baits'a ale z nimi to raczej oszczędnie będę sie gospodarował :) Będą niczym baza a teraz szukam pelletowych "wypełniaczy" :P
Takie moje propozycje i pytanie zarazem - jakie "najgrubsze" pellety typowo do methody używaliście?
Ja osobiście zawsze 2mm jak zacząłem ogarniać w miarę temat, wcześniej granulat trapera 3mm mi służył jako "baza" i do tego jeszcze 4mm dodawałem ale tragicznie się łowiło..
Swoją drogą bandit carp pellet 2mm był bardzo specyficznym pelletem jaki miałem, z początku 2 mm - 2 minuty i odcedzanie.. błąd, żeby prawidłowo przyrządzić te specyficzne pellety trzeba było zalać je na "styk" i zostawić na jakies pół godzinki (akurat można było rozłożyć pierdolnik na łowisku :D)
Jak one pięknie puchnęły sobie i się cudownie kleiły, takie pierścioneczki były a nie typowo pellety (walce). Szkoda że ich już nie produkują (chyba) bo nigdzie w necie nie mogę znaleźć, ebay, allegro, olx, nawet wyszukiwarka obrazów w google nie wyświetla tego rodzaju pelletu :( Jutro do nich zadzwonię z pracy i spytam co i jak bo był dla mnie lepszy od lorpio :) Cena to około 16zł/900 gram czy jakoś tak.
Co do tych pelletów które znalazłem
Bait Zone Ochotka (tu akurat 3L ale są i 1L)
Massive Carp Micro Marine Pellet
Forecarp 3mm