Autor Wątek: Klipowanie żyłki - amortyzator?  (Przeczytany 40788 razy)

Online Jędrekk

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
  • C&R
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Klipowanie żyłki - amortyzator?
« Odpowiedź #90 dnia: 09.06.2017, 23:30 »
Polecam gumki do włosów z Rossmana. 60 sztuk za jakieś 5 zł. Amortyzują rzuty koszykiem 120 g z towarem a przy odjeździe płynnym ruchem pomagamy rybie urwać gumeczkę (żyłka 0.23). Na moje oko ryba spokojnie zrobiłaby to sama np na nocnej zasiadce i nie zabrała wędki ale jeszcze tego nie przetestowałem.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 532
« Odpowiedź #91 dnia: 09.06.2017, 23:36 »
Koń poleca 😁

Offline wkz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #92 dnia: 10.06.2017, 07:12 »
Polecam gumki do włosów z Rossmana. 60 sztuk za jakieś 5 zł. Amortyzują rzuty koszykiem 120 g z towarem a przy odjeździe płynnym ruchem pomagamy rybie urwać gumeczkę (żyłka 0.23). Na moje oko ryba spokojnie zrobiłaby to sama np na nocnej zasiadce i nie zabrała wędki ale jeszcze tego nie przetestowałem.
Również polecam, trzeba ja wymienić co 3-4 zasiadki, bo szybko parcieje, ale i tak spełnia swoje zadanie świetnie. Dodatkowo jest płaska, więc wejdzie pod każdy klips. Szukajcie w marketach, ostatnio kupiłem 200szt za 3 zł w eclercu :)

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 133
« Odpowiedź #93 dnia: 10.06.2017, 07:28 »
Również polecam, trzeba ja wymienić co 3-4 zasiadki, bo szybko parcieje, ale i tak spełnia swoje zadanie świetnie. Dodatkowo jest płaska, więc wejdzie pod każdy klips. Szukajcie w marketach, ostatnio kupiłem 200szt za 3 zł w eclercu :)

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Mnie też zainteresowały te z 'R...'
Tu ich recenzja ;)
http://mfairhaircare.blogspot.nl/2015/02/recenzja-rossmann-elastyczne-gumki-do.html?m=1

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline geokuba

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #94 dnia: 10.04.2020, 12:38 »
Witam serdecznie! Chciałbym odświeżyć wątek i rozjaśnić kwestię gumowego klipsa. Widziałem, że są dwie metody - jedna z założeniem gumki na kabłąk kołowrotka i druga z małymi cienkimi gumkami na klips i żyłkę (jak na załączonym obrazku). Pewnie praktyka pokaże, która lepsza, ale może macie jakieś już własne wnioski?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2221
  • MFT
« Odpowiedź #95 dnia: 10.04.2020, 12:45 »
Od lat używam gumek. Wcześniej chińskich, teraz tych z Rossmana. Lepszego sposobu po prostu nie ma.
Tylko to zakładasz na szpulę i potem na klips.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 133
« Odpowiedź #96 dnia: 10.04.2020, 12:46 »
Ja to potwierdzę - NIE MA!

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Offline geokuba

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #97 dnia: 10.04.2020, 12:54 »
Dzięki Koledzy za szybką odpowiedź! Macie może jakieś foty jak to na kołowrotku wygląda? Niektóre ze zdjęć z tego wątku przestały już się wyświetlać. Nie chciałbym spieprzyć tego ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2221
  • MFT
« Odpowiedź #98 dnia: 10.04.2020, 13:12 »
Po prostu załóż na szpulę, potem na klip. Teraz spróbuj żyłkę na hamulcu wyciągnąć jak ryba.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline marian190975

• Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #99 dnia: 10.04.2020, 13:52 »
Ja do klipowania żyłki stosuję gumkę uciętą  z dętki rowerowej, moim zdaniem jest to najlepszy sposób. Po ustaleniu odległości łowienia nawijam żyłkę tak aby była przy górnej krawędzi szpuli. Nakładam na szpulę gumkę tak aby zacisnęła się ok. 2 cm  poniżej linii nawoju żyłki.  Przy zarzucaniu żyłka nie zerwie gumki, natomiast przy silnym odjeździe ryby i oddawaniu żyłki z kołowrotka, żyłka zepchnie gumkę pod górną krawędź i  będzie się wysnuwać tak jak na to pozwoli hamulec  kołowrotka. Ważne żeby szerokość uciętej gumki to ok. 0,5 cm, zbyt wąska gumka będzie zrywana podczas silnego zarzucania, natomiast  zbyt szeroka nie zostanie zsunięta ze szpuli i będzie blokować oddawanie żyłki przy odchodzeniu ryby.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 901
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #100 dnia: 10.04.2020, 15:40 »
Z tą dętką na szpuli, łowiłem grubo ponad 12 lat temu. Nie do końca się to spisywało, bo często podczas zarzucania żyłka blokując się o dętkę, minimalnie wysnuwała się spod niej. Po kilku rzutach zestaw lądował już dużo dalej niż docelowa miejscówka. Gumka na klipie to dla mnie nr 1 :).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline marian190975

• Reputacja: 39
« Odpowiedź #101 dnia: 10.04.2020, 16:23 »
Ja nie mam żadnych problemów z wysnuwaniem się żyłki spod gumki podczas rzutu, nawet gdy rzucam bardzo siłowo. Tak jak napisałem gumkę trzeba założyć na szpuli poniżej linii nawoju, jest to bardzo ważne.  Nawój żyłki przy górnej krawędzi szpuli, gumka przy dolnej i nie ma problemu.  Blokowanie się żyłki o gumkę u mnie ma miejsce wtedy gdy pozostawię gumkę po łowieniu na szpuli, podczas następnego wędkowania, żyłka przez ten czas wciska się w gumkę i podczas pierwszych rzutów nie wychodzi ze szpuli do końca. Wystarczy wykonać dwa, trzy rzuty z ciężarkiem i nie ma problemu. Bądź zdejmować gumkę po łowieniu.

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #102 dnia: 23.07.2020, 21:27 »
Odgrzewam kotleta. Mam pytanie w związku z amortyzatorami z gumek recepturek albo gumek do wyplatania bransoletek na przegub ręki:

1. Amortyzator zakłada się raz po ustaleniu dystansu łowienia czy po każdym przerzucaniu zestawu (feeder klasyczny albo method feeder)?
Marcin

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #103 dnia: 24.07.2020, 04:04 »
Zakładasz raz,a nową gumkę jedynie po zerwaniu przy odjeździe 😉
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Michal

• Ekspert
  • Reputacja: 95
« Odpowiedź #104 dnia: 24.07.2020, 13:46 »
Po prostu załóż na szpulę, potem na klip. Teraz spróbuj żyłkę na hamulcu wyciągnąć jak ryba.

Tu pozwolę się nie zgodzić :) Łatwiej najpierw na klips, a potem na szpulę. Spróbuj