Autor Wątek: Sposób na PVA  (Przeczytany 15455 razy)

Offline ViS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Kamil
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Sposób na PVA
« dnia: 23.01.2015, 22:25 »
Macie jakieś sposoby do samodzielnego przygotowania konopi i kukurydzy  aby nie rozpuszczały PVA? chodzi mi o to czy dodajecie cos podczas gotowania lub jakieś zabiegi po gotowaniu stosujecie? Lub morze jakiś sposób na kuku i konopie z puszki coś dodać itd. żeby były przyjazne dla PVA? oprócz obsuszania na ręcznikach kuchennych np. bo to jak dla mnie mało skuteczne to raz, a dwa czasem zdążyło się ze kuku strasznie "wiedla" po tym zabiegu.... Nie zawsze mam jak kupic specjalny miks tych nasion do PVA i jest to miks a mi zalezy żeby miec to osobno nie zmieszane a u mnie w sklepie takiego niema... chyba ze na necie gdzieś ale to zachodu... , a poza tym morze sa sposoby aby zaoszczędzić troche :)
!Przepraszam za brak Polskich znakow!
:)
https://www.facebook.com/polishvikingscarp

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Sposób na PVA
« Odpowiedź #1 dnia: 23.01.2015, 22:53 »
Można by spróbować omaścić wilgotne ziarna mączką kukurydzianą.
Podobnie robi się z białymi robakami przed ich umieszczeniem w PVA. Albo jakąś inna mąką.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline ViS

• Kamil
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 23.01.2015, 23:01 »
Swietny pomysl nie slyszalem o tym :) na niedziele mam zaplanowany wielkie testy przynet i zanet ktore juz nabylem na zblizajacy sie sezon napewno i To sprawdze przy okazji :) co prawda test akwariowy ale...

Offline ViS

• Kamil
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 23.01.2015, 23:05 »
Myslalem rowniez o zasypaniu tego sola lub zalac olejem zwyklym jedalnym na noc  ale to chyba zly pomysl sam nie wiem :-\

umi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23.01.2015, 23:19 »
Boostery karpiowe nie rozpuszczają PVA

Offline ViS

• Kamil
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 23.01.2015, 23:24 »
Tak wiem ale nie zawsze jest potrzeba czy chec użycia boostera zawsze one maja jakis zapach a mi chodzi o sposob na podanie w naturalnej postaci zapachowej ;)

umi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23.01.2015, 23:29 »
a może olej konopny

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 23.01.2015, 23:31 »
Może klej do robaków wysuszy zwiąże a po podaniu się rozpuści ale to taki pomysł
Staś
Klasyczny Feeder

Offline ViS

• Kamil
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 23.01.2015, 23:38 »
a może olej konopny

wlasnie sie zastanawialem nad zwyklym olejem ale konopny mogl by byc lepszy  w zasadzie.

Może klej do robaków wysuszy zwiąże a po podaniu się rozpuści ale to taki pomysł
Nigdy nie używałem kleju do robaków- nie wedkuje na splawik juz od bardzo dawna (ze splawikem stawialem pierwsze kroki dopóki nie nauczylem sie wedkarstwa gruntowego) wiec niewiem jak on sie zachowuje moze to byc i dobry pomysl tylko czy da on rade skutecznie oslonic pva od wilgoci z ziaren?

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 23.01.2015, 23:41 »
Klei robaki, klei żwir, to sklei konopie i kuku,takie extra towary podaje się z kubka tyczką to i w pva powinno dać radę trzeba spróbowac
Staś
Klasyczny Feeder

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 23.01.2015, 23:45 »
Ja proponuje gorace ziarna dac na sito poczekac az ostygna potem zalac bosterem jakim chcesz a na koniec przesypac cukrem pudrem i do pva
Maciek

umi

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23.01.2015, 23:45 »
olej konopny idealnie roznosi zapach w wodzie

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #12 dnia: 24.01.2015, 07:50 »
Aby PVA nie rozpuszczało się trzeba dodac do wywaru soli kuchennej. Olej również nie rozpuszcza. Najlepiej abyś samemu zrobił eksperyment ile trzeba dodać soli do wywaru aby siatka nie rozpuszczała się.
Jeżeli robisz taki miks - konopie i kukurydza, to najlepiej jest odlać wodę (ale całość jest mokra), dosypac soli - najlepiej kamiennej, dodać do mieszanki oleju i wymieszać. Za chwilę wszystko sie przegryzie i nie powinno to rozpuszczać siatki.

Co do konopi i kukurydzy - najlepiej jest robić z nich dywan jakby co. ;) Czyli nie ładować konopi w kupie - tylko ją 'rozłożyć'. Wtedy takie miejsce lepiej wabi ryby. Konopie zwłaszcza większym rybom ciężko się wybiera, i przynęta leżąca na dnie jest idealnym wyborem dla nich. O ile nie zarzucasz daleko, uzywałbym koszyka - po zarzucie - zawartość ma opuścić koszyk -  szarpiesz kijem aby uwolnic ją już w toni i ładnie się całośc rozchodzi na dnie. Podobny efekt jest przy spodowaniu rakietą. Aby konopie nie wypadały z koszyka wystarczy dosypać zanęty, troszeczkę.
Co do kukurydzy - trzeba uważać. Czesto jej duża koncentracja odstrasza a nie wabi. Zależy jakie tez ryby łowisz. Ale na dywanie z pół kilograma konopi do feederowej sesji dałbym z 30-40 ziaren na początek. Resztę wprowadzałbym juz razem z zestawem. No chyba, że łowisz amury i karpie... ;)
Lucjan

Offline ViS

• Kamil
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 24.01.2015, 12:12 »
No robie sobie plany i przygotowania do pierwszych zasiadek karpiowych.  A czy z sola da sie przesadzic? to znaczy jak dam jej za duzo to nie odstraszy ryb? Nie bede narazie wedkowal na duzych odleglosciach ten rok chce przeznaczyc na ogolna nauke karpiarstwa(mobilnego, z marszu) i to opanowac a odleglos bede dobieram tak aby dalo rade machnac z sredniej wielkosci pva. Wiem juz ze aby rzucic dalek to nie tak latwo i nie wystarczy odpowiedni kij i kolowrotek. Myslalem nad zakupem malego spoda i na poczatku sesji po sprawdzeniu na jaka odleglos bede wedkowal  w dany dniu podczepiac go do tej wedki i robic dywan z ziaren pozniej podczepiac zestaw gotowy i do wody ale niewiem czy to zda egzamin... Narazie zaczynam z jedna wedka karpiowa ktora bede laczyl z feederem naprzyklad  dla urozmaicenia a w trakcie sezonu mam zamiar dokupic jeszcze jedna i juz  robic zasiadki jak karpiowo to karpiowo jak feeder to feeder :)
Wedka jeszcze nie sprawdzana wiec niewiem jaka odleglos bede w stanie nia osiagac.
Mam  jeszcze do dyspozycji proce jak cos:) 8)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #14 dnia: 24.01.2015, 19:02 »
Wędka do spoda to koszt. Do tego dochodzi duży kręcioł i z 200 metrów plecionki. Jest więcej roboty - ale są efekty.

Jeżeli masz jedną wędkę i feedera - to pomyslałbym rzeczywiście o PVA - ale o torebkach. Jeżeli zastosujesz zestaw prosty z ciężarkiem - to wtedy możesz uzywać większych torebek i posylać większe pojemności w miejscówkę. Torebki są bardzie aerodynamicznei mozna ładować do nich taki miks jak do spoda.
Lucjan