Autor Wątek: Feeder czy karpiówka  (Przeczytany 22537 razy)

Offline dan88

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Feeder czy karpiówka
« Odpowiedź #45 dnia: 12.10.2016, 23:08 »
Ok. To nie będę cudować i biorę Medalista, bo już od rana szukam i nic lepszego do moich potrzeb podanych w pierwszym poście nie znalazłem, a też Wy nie poleciliście czegoś, co by mnie urzekło :P no może jeszcze poczytam o tym Mikado UV...

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 12.10.2016, 23:14 »
Kolega mówi, że do 200 zł nie można kupić kija firmy Daiwa.
Proszę link
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6516459821

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Offline dan88

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 12.10.2016, 23:16 »
Po pierwsze, za krótki. Po drugie, przekracza 200 zł. Po trzecie, widziałem już tę aukcję :)

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 12.10.2016, 23:20 »
Dan88, ja mam inną propozycję, pewnie teraz już nie będziesz łowić, poczekaj chwilkę, powinny być fajne promocję i wtedy zmieścisz się w 199 zł z przesyłką. 
Jeszcze jedna sprawa, gdy będziesz chciał kiedyś sprzedać wędzisko, zawsze szybciej odsprzedasz markowe.
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline dan88

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 12.10.2016, 23:21 »
I to jest bardzo dobry pomysł :)

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #50 dnia: 12.10.2016, 23:29 »
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6514438945

Proszę Shimano za mniej niż 200 zł.

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Edit:
Tutaj link do 3,6:
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6514438190

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #51 dnia: 12.10.2016, 23:37 »
Ale miało być 360, chyba, że sobie skrócisz ;D :P

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #52 dnia: 13.10.2016, 07:59 »
Chciałbym tylko zauważyć, że nie wszystko co Daiwa i Shimano to się świeci...
Istnieją lepsze kije ze stajni Jaxona, Mikado, Kongera od budżetówek tych światowych firm. Wszystko jest wypadkową tego, czego po kiju oczekujemy.

Ja nie kupuję sprzętu tych trzech marek. Wolę kije właśnie tych światowych firm, ale to już musi być średnia półka. Lepiej dołożyć sto złotych i mieć już coś godnego, niż nastawiać się na znaczek Daiwa i kupić tanie badziewie. Nie piszę tutaj o wymienionych kijkach, bo ich nie znam. To jest taka moja ogólna refleksja.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline júlio

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #53 dnia: 13.10.2016, 08:45 »
A ja nie przywiązuje się do żadnej marki, bo każda posiada w swojej ofercie lepsze i gorsze propozycję, buble i coś genialnego. A nasze forum tylko mnie utwierdza w tym przekonaniu.
Wiele rzeczy kupiłem na podstawie opinii ludzi z tego forum. Wystarczy czytać, nawet nie trzeba zakładać tematu.

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #54 dnia: 13.10.2016, 09:16 »
Dokładnie taka prawda, czasami mamy sentyment do marki lub po prostu ta firma nam "leży" i kupujemy jakby z przyzwyczajenia.
W tej chwili na rynku jest mnogość wszystkiego i żeby cokolwiek kupić trzeba się napracować ;D ;)

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #55 dnia: 13.10.2016, 09:22 »
Dan88, ja mam inną propozycję, pewnie teraz już nie będziesz łowić, poczekaj chwilkę, powinny być fajne promocję i wtedy zmieścisz się w 199 zł z przesyłką. 

Wie, co mówi :D Ja się powoli rozglądam za nowymi feederkami i czekam na jakieś ciekawe promocje. Z moimi Kon... tzn obecnymi feederkami ( ;) ) przemęczę się jeszcze przez tą końcówkę jesieni i zimę.
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #56 dnia: 13.10.2016, 10:12 »
Julio, nie każda firma ma niską, budżetową półkę. Takie Prodigy czy Drennan w kijach takowych nie posiadają. Nie kojarzę żadnego kija który byłby od nich kiepski. W takich kołowrotkach Shimano ma na przykład strzały w stylu Hyperloop, Daiwa zaś Sweepfire, po obejrzeniu których włos się na głowie jeży (cena adekwatna do oczekiwań). Jednak ogólnie te dwie firmy są bardzo dobre.

U polskich firm dobrych kijów na pewno jest sporo, jednak kwestia jakości jest wciąż istotna, wiedzy również. Oni dopasowywali się do potrzeb polskiego wędkarza, więc nie dziwią mnie różne 'dziwne' rzeczy. Jeżeli ktoś szuka kija spławikowego na karpie o wysokim cw, bo to jest kryterium przydatności takiej wędki do danej techniki połowu, to sorry. Taki kij ma mieć przelotki i akcję dopasowaną do połowu karpi, nie zaś tylko większe cw. Dlatego Angole czy Włosi robią kije pod konkretne techniki, które się sprawdzają w 'normalnych' warunkach. A polskie klepały od lat teleskopy na przykład. Nie wiem ile razy tłumaczyłem, że jak łowisz wagglerem to trzeba zatapiać żyłkę i mała ilość przelotek to sklejanie się żyłki do blanku, co skutkuje fatalnymi zarzutami. Dlatego bezpieczniej jest zaufać często zachodnim firmom, aby nie kupić kota w worku. Zbyt miękkiego lub sztywnego pickera, feedera... Całe szczęście poziom wędkarski Polaków wzrasta gwałtownie ostatnimi laty, i firmy wędkarskie szybko  się do niego dostosowują. Jednak pewien dystans u wielu wędkarzy jest, i niech to nie dziwi. Taki Jaxon celuje w najmniej zamożną klientelę, co związane jest bezpośrednio z jakością, i dla mnie ta firma jeżeli chodzi o wędki nie będzie brana pod uwagę.
Lucjan

Offline júlio

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #57 dnia: 13.10.2016, 10:49 »
Taki Drennan też ma niższą półkę która w Polsce nie jest postrzegana jako niska ze względu na średnie zarobki mam tu na myśli RED RANGE tak mi się przynajmniej wydaje tak jak VW w Niemczech czyli samochód dla mas a w Polsce...? :-X

Zagradzam się z Tobą że ta świadomość wzrasta, co nie zmienia faktu barier cenowych dobrego zagranicznego sprzętu, dlatego dla wielu wędkarzy z Polski pozostaje szukać sprzętu nazwijmy to o dobrym stosunku ceny do jakości. Co do Jaxona nie mam zdania bo nic jeszcze nie używałem natomiast mogę coś powiedzieć o Mikado oraz Kongerze bo posiadam wędki z tych firm, tak jak posiadam kije korum, drennan S7 (świetne Kije :)). Myślę że Mikado, Konger odpowiedają swoją ofertą na popyt jaki jest aktualnie w Polsce tj. mają różne pułki cenowe a wg mnie te najwyższe półki cenowe już są godne uwagi mam tu np. na myśli chociażby Albiona.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #58 dnia: 13.10.2016, 10:57 »
Powtórzę po raz setny: jeśli chodzi o spinningi, to mógłbym mieć wyłącznie kije Kongera. Nic więcej nie osiagnę kijami nawet ze złota.
Najdroższy ich spinning (Kongera) kosztuje... 2000 (dwa tysiące) złotych :D
Jacek

Offline dan88

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 13.10.2016, 11:04 »
Taki Jaxon celuje w najmniej zamożną klientelę, co związane jest bezpośrednio z jakością, i dla mnie ta firma jeżeli chodzi o wędki nie będzie brana pod uwagę.

Czyli dobrze że na dzień dobry odrzuciłem Jaxona :P