Autor Wątek: Składki na rok 2017  (Przeczytany 26615 razy)

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Składki na rok 2017
« dnia: 19.10.2016, 20:27 »
Znamy już opłaty...

Składka ogólnozwiązkowa:
http://www.poznan.pzw.org.pl/wiadomosci/139111/63/skladka_czlonkowska_ogolnozwiazkowa_na_rok_2017

Okręg Poznań:
http://www.poznan.pzw.org.pl/wiadomosci/139112/63/skladka_czlonkowska_okregowa_oplaty_za_egzmamin_na_karte_wedkars

"WYSOKOŚĆ SKŁADKI CZŁONKOWSKIEJ OKRĘGOWEJ NA ZAGOSPODAROWANIE I OCHRONĘ WÓD NA 2017 ROK" ;)

To jak, kto wykupuje?
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Składki na rok 2017
« Odpowiedź #1 dnia: 19.10.2016, 20:47 »
Płacę i miedzy innymi po to żeby móc mieć coś do powiedzenia w PZW.
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 19.10.2016, 20:56 »
Płacę i miedzy innymi po to żeby móc mieć coś do powiedzenia w PZW.
:thumbup:
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 19.10.2016, 22:25 »
Ja w przyszłym roku nie wykupuję składki PZW. Nie będę płacił tej pseudo wędkarskiej organizacji.

Postaram umówić się z panią Renatą z Batorówki na jedną opłatę roczną i łowię tam gdzie są ryby.

Ostatnio (15.10.2016r) w ciągu 6 godzin z Yankesem wyciągneliśmy tam 14 karpii od 3,5 kg wzwyż. Robert wyciągnął miśka 9,5 kg.

Jak będę chciał pooddychać świeżym powietrzem to pójdę na spacer zamiast nad wodę PZW.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 19.10.2016, 22:26 »
Na wodzie komercyjnej gdzie mogę powędkować, zasiadka max 8h. Kosztuje mnie 20pln. lekka rączką. Na wodzie związkowej, gdzie płacę rocznie niewiele ponad 200pln, i przy mojej bytności nad wodą?  to jest niecała złotówka. Swego czasu, będąc w ulubionym sklepie wędkarskim, rozwaliło mnie bydlę robiące zakupy, przy okazji z pewnym członkiem okręgu PZW.  Ten starszy pan, zarzucał młodemu ciągłe podwyżki. Na moje pytanie ile jest nad wodą? Stwierdził, że niemal codziennie. I dla tego "ktosia" Jako Emeryta składka 120pln na rok! To przegięcie i wyzysk.
Arek

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 19.10.2016, 22:28 »
Też pomysł, tylko nic nie zmienisz takim działaniem w PZW a z drugiej strony ile razy w ciągu roku można łowić tego samego dużego karpia ? ;)

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 19.10.2016, 22:34 »
Ja w przyszłym roku nie wykupuję składki PZW. Nie będę płacił tej pseudo wędkarskiej organizacji.

Postaram umówić się z panią Renatą z Batorówki na jedną opłatę roczną i łowię tam gdzie są ryby.

Ostatnio (15.10.2016r) w ciągu 6 godzin z Yankesem wyciągneliśmy tam 14 karpii od 3,5 kg wzwyż. Robert wyciągnął miśka 9,5 kg.

Jak będę chciał pooddychać świeżym powietrzem to pójdę na spacer zamiast nad wodę PZW.
Radku, z całym szacunkiem. A nie uważasz że takie zamykanie się na jednej wodzie, to jakieś cofanie się wstecz?
Czy tu tylko o rybę chodzi? Czy to nie zamykanie się na stereotypy i techniki  zamknięte na dany zbiornik? Zaczniesz w końcu tym rybką nadawać imiona, i totolotkować z czasem, którą dziś przechytrzysz. Teoretyzuję i chyba bym nie wolał jednego zbiornika.No chyba że po 90ce! :P Bo dalej nie dojdę. ;)
Arek

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #7 dnia: 19.10.2016, 23:00 »

Radku, z całym szacunkiem. A nie uważasz że takie zamykanie się na jednej wodzie, to jakieś cofanie się wstecz?
Czy tu tylko o rybę chodzi? Czy to nie zamykanie się na stereotypy i techniki  zamknięte na dany zbiornik? Zaczniesz w końcu tym rybką nadawać imiona, i totolotkować z czasem, którą dziś przechytrzysz. Teoretyzuję i chyba bym nie wolał jednego zbiornika.No chyba że po 90ce! :P Bo dalej nie dojdę. ;)

Ostatni raz nad wodą PZW byłem chyba w sierpniu.

Przez 5 godzin, na dwie wędki złowiłem jednego karpika.

Teściu jeździ na PZW i nie złowił nic od miesiąca, wkurza się niesamowicie i klnie na wody związkowe.

Jeżeli moje łowienie na wodach PZW ma ograniczać się do wrzucania zanęty do wody i zmianie przynęt, a nagrodą będzie leszcz 20 cm lub karpik niewiele od niego większy to chyba wolę się cofnąć o krok. Być może wiele osób postąpi tak jak ja i uciekające z Okręgów pieniądze zobrazują skalę problemu jaki występuje w PZW.

Chciałem zebrać ekipę i przegłosować "nasze" racje na walnym zgromadzeniu koła.

Ile osób było chętnych takiej inicjatywie?

Zero.

Prezes Okręgu ze Skierniewic słysząc w luźnej rozmowie przed zebraniem o chęci przekształcenia wody klubowej w zbiornik "No Kill" był bardzo niezadowolony z takiego podejścia do sprawy i starał się przekonywać, że skoro ryba ma wymiar to można ją zabrać, nawet się nie zająknął przy tym o stanie naszych wód.
Do tego dochodzą jeszcze kwiatki dot. zmian w ordynacji wyborczej w naszym kochanym związku.

Także być może za parę lat, kiedy sytuacja w PZW się zmieni wrócę i będę dalej rozwijał swoją pasję na bogato zarybionej wodzie PZW.

Co do technik na Batorówce to myślę, że można tam stosować ich wiele. Jak nasz zlot pokazał skutecznie łowiliśmy na feeder (klasyczny, methodę, sprężynę), spławik, spinning, a Ostap karpiował na grobli.
Także może nie będzie aż tak źle.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 19.10.2016, 23:05 »
Rozumiem, co piszesz. I szanuję podejście. :beer:
Arek

Offline Tono

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #9 dnia: 20.10.2016, 00:02 »
Składka niepełna :
Składka dla członka PZW za osobę towarzyszącą która ukończyła 14 lat* - 20 zł
Uwagi:
*) Składkę za osobę towarzyszącą wnosi się bezpośrednio w Biurze ZO PZW w Poznaniu na podstawie złożonego pisemnego wniosku. Osoba towarzysząca nabywa uprawnienia do wędkowania w granicach uprawnień, stanowiska i limitu połowu Członka PZW wnoszącego składkę. Powyższe ma zastosowanie wyłącznie przy wędkowaniu dopuszczającym łowienie na dwie wędki. Osoba towarzysząca zobowiązana jest do posiadania karty wędkarskiej. 

Jeśli dobrze rozumiem to np. mój syn łowiący tylko ze mną nie płaci nic więcej ?

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 20.10.2016, 00:25 »
Jeśli łowisz w Poznaniu to tak :)
A tak poważnie to ile syn ma lat ?

Offline Tono

• Reputacja: 22
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #11 dnia: 20.10.2016, 00:32 »
Niebawem 16 lat i zainteresował się wędkarstwem - zdecydowanie początkujący, ale ma wynik: amur - ok. 40 cm na hodowlanym i zwrócony do wody :)
Ciekawe czy Katowice też takie wprowadzą ?

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #12 dnia: 20.10.2016, 03:12 »
Proponuję Wam skupić się na działaniu zamiast złość na PZW wylewać na forach bo to nic nie zmieni. Pomysł jaki tutaj czytałem, żeby zacząć od jednej wody "no kill" w każdym kole to strzał w dziesiątkę.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2230
  • MFT
« Odpowiedź #13 dnia: 20.10.2016, 06:46 »
Ja mam jak Radar. W przyszłym roku spróbuję dogadać się z właścicielką Szczęśnego na jedną roczną opłatę, bo ja wpadam nad wodę na 3 godziny i nie uśmiecha mi się za każdym razem płacić tyle samo, co ktoś, kto siedzi od rana do nocy...
Jeśli miałbym opłacić PZW, to zapiszę się do Dzierżna Dużego ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Wiśnia

• Reputacja: 43
« Odpowiedź #14 dnia: 20.10.2016, 07:58 »
Ja jestem skazany poniekąd na PZW - 3 kilometry od działki (mieszka tam moja mama) jest woda mojego koła ... szału nie ma ale udaje mi się tam połowić. Ostatni wypad na Batorówkę to prawie 200 km działka-Batorówka-dom. W ten weekend chciałem odbić sobie poprzedni (niestety złapała mnie robota), ale pokonanie tym razem prawie 300km (wracałbym na działkę) to ponad moje siły ... W przyszłym sezonie mam nadzieję że w końcu przełamię się i powalczę z Wartą - też mam niedaleko.

Chciałbym częściej wpadać do Pani Renaty, niestety czasami wychodzą ułamki, syn musi mieć opiekę, ja mam dyżury w pracy, pomagam mamie na działce ... nie wspominając o normalnych domowych obowiązkach...

Okręg łódzki umiera od lat, w zeszłym roku romansowali z Sieradzem, teraz: http://www.pzw.org.pl/35/wiadomosci/138784/60/nadzwyczajny_zjazd_delegatow_okregu_pzw_w_lodzi