Autor Wątek: Składki na rok 2017  (Przeczytany 26568 razy)

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Składki na rok 2017
« Odpowiedź #30 dnia: 09.11.2016, 12:46 »
Oj tam nierealny. Wszystko nierealne. Tylko niech prawo zmienią, żeby towarzystwa mogły stanowić normalną konkurencję dla PZW.

Takie proste wyliczenie odnośnie mojego zalewu w Żyrardowie.

15 ha, powiedzmy 500 licencji rocznych po 500 zł. Daje to 250 tysięcy rocznie. Ile weźmie taka Renoma czy Solid za sprawdzanie 3 razy dziennie i raz w nocy brzegów? 2-3 może 5 tysięcy miesięcznie? Raczej mniej. W maksymalnej wersji daje to 60 tysięcy rocznie na ochronę. Zostaje blisko 200 tysięcy.

I wyjdzie na to że po trzech latach będzie się otwierało nowe łowisko bo będzie dużo hajsu a i ryb nie mało :)
Michał bardzo dobry pomysł :bravo: :bravo: Te 500 zł podzielić na 12 miesięcy daje ok. 40 zł /miesiąc. Będąc średnio nad w odą nie we wszystkie weekendy powiedzmy ok. 5 razy w miesiącu  to wychodzi 8zł/dzień. Co tu gadać cyfry nie kłamią. A niech zostanie z tych 200 tys. 180 bo te 20 to można przeznaczyć na utrzymanie łowiska (czystość, kosze na śmieci itp. ) niech jeszcze ok. 20 tys. na nieprzewidziane inne wydatki to mamy ok. 160 tys. zł a to w h......j kasy by spełnić oczekiwania chyba większości wędkarzy którzy posiadali by taką licencję.

I wyjdzie na to że po 3 latach będzie dużo kasy leżeć, bo i ryb będzie pełno więc otworzy się nowe łowisko i tak w kółko..

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 09.11.2016, 13:25 »
Ale jak zrobisz wodę C&R plus tarlisko na ryby pójdzie jeszcze mniej!
Tarlisko zrobić można za gorsze przy takiej kasie + napowietrzanie.
Składki, podatki (dużo można wrzucić w koszty). Tylko jakby była naprawdę ryba to wędkarze by zjeżdżali z całej Europy 8)

Ma ktoś zbędną kasę tej wielkości? :P

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #32 dnia: 09.11.2016, 14:07 »
Obiecuję, jak wygram w totka stworzę takie łowiska: D

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 163
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #33 dnia: 09.11.2016, 14:13 »
Koledzy  sami widzicie nie jest to może takie proste ale też nie niemożliwe. U mnie w pracy też się siedziało myślało nad jakąś sprawą było wiele ciekawych pomysłów i co ? H...j wielki. Coś się da zmienić ale na poczatek trzeba by było zmienić przepisy o czym Michał pisał.

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
« Odpowiedź #34 dnia: 09.11.2016, 14:15 »
A może trzeba iść właśnie drogą którą poszli koledzy z Międzyrzeca Podlaskiego.
W którymś roku (nie pamiętam w którym) wydzierżawili od gminy żwirownię którą samorząd zabrał z władania PZW i utworzyli własne stowarzyszenie.
Interwencję władz samorządowych poprzedziła batalia  miejscowych działaczy z zarządem okręgowym Biała Podlaska.
Teraz w Międzyrzecu jest gdzie iść na ryby a składka roczna tylko 130 pln
Na uwagę zasługuje również podejście zarządu stowarzyszenia do wynagrodzeń (działają non profit)
http://mtw-zwirek.pl/strona-glowna/
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 09.11.2016, 14:25 »
Obiecuję, jak wygram w totka stworzę takie łowiska: D

Ja też tylko muszę zacząć grać :P

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 09.11.2016, 14:47 »
W którymś roku (nie pamiętam w którym) wydzierżawili od gminy żwirownię którą samorząd zabrał z władania PZW i utworzyli własne stowarzyszenie.
Interwencję władz samorządowych poprzedziła batalia  miejscowych działaczy z zarządem okręgowym Biała Podlaska.
Na uwagę zasługuje również podejście zarządu stowarzyszenia do wynagrodzeń (działają non profit)

Q...wa mać i co mozna. Pewnie ze tak mozemy z nich brać przykład ale jak napisał Lucek brak jest zgrania w niewielkich społecznościach jakimi są kola które pod swoja opieką mają pobliskie wody i wtedy niech PZW na czele z prezesem sp.....ala

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #37 dnia: 09.11.2016, 16:07 »
Znam to łowisko. Miałem nawet opłacone w tym roku.
Piękna żwirownia.
Byłem tam kilkanaście razy w tym roku i złowiłem tylko leszcze.
Ciężkie łowisko. Trzeba je poznać.
Panowie sprawdzają po 2x dziennie licencję. Bardzo sympatyczni ludzie. Poznałem też kogoś z zarządu i też bardzo fajny gość.

W następnym sezonie opłacam u nich 6 miesięcy bo będę często w tamtych okolicach. 90zl za pół roku.

Da się? Pewnie tylko trzeba chcieć.

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #38 dnia: 09.11.2016, 16:25 »
Jak duże jest to łowisko ?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #39 dnia: 09.11.2016, 16:28 »
Podstawowa kwestia. A co, jeśli trafisz nad wodą na gościa, który ma w torbie wypatroszonych 10 karpi po 10 kg z Twojego łowiska? Albo tylko na takiego bez zezwolenia, ale za to bojowego, co przywalił miłemu panu z zarządu kopa w dupę i łowi sobie dalej? Co w świetle obecnego prawa możesz im zrobić? Gówno. Co im grozi? Gówno.
W tym jest największy problem.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 09.11.2016, 16:41 »
Wtedy pole do działania mają PSR, SSR, Policja lub sami wędkarze.
http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3035/cms/szablony/9802/pliki/taryfikator.pdf

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #41 dnia: 09.11.2016, 16:55 »
Ja tam podziękuję PZW w nadchodzącym roku.
Wiem, że skazuję siebie na na kilka zbiorników, i pewnie zapłacę za to też nie mało (myślę o 2-3 łowiskach).
Mogę jeszcze zaliczyć przygodną komercję w przypływie "nudy".

Również rozumiem, że niektórzy z Was mają te szczęście, iż mieszkają w okolicach, gdzie nad wodą PZW da się połowić, jeśli nie nad jedną, to nad drugą.
U mnie tak różowo nie jest. Spore zbiorniki, a ryb brak. W najlepszym wypadku 10 leszczyków po 30cm i do tego banda zazdrośników gotowych spopielić mnie wzrokiem na widok takiego połowu.
To naprawdę nie ma sensu.

Michał przytoczył temat łowiska za 500zł na rok.
Powiem, że też byłbym gotów tyle zapłacić, jeśli nie byłoby to łowisko typu wanna, a rybostan faktycznie dawał pole do popisu.
Nawet jeśli wezmę pod uwagę, że łowię w miesiącach ciepłych, załóżmy, że 7 m-cy trwa taki sezon, to i tak wychodzi 70zł/mc. To aż tak sporo?
Na PZW niech to będzie 30zł/mc i nic w zamian nie dostaję, jeszcze jakieś badziewne papierki, które mam wypełniać nad wodą, zamiast zanęty mieszać. Potem jeszcze informacje, że prezesi sobie ordery przypinają za kradzież wspólnego dobra czy oszustwa wobec członków.
Rozważałem już kilka razy za i przeciw, to naprawdę straciło sens...
Czesiek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
« Odpowiedź #42 dnia: 09.11.2016, 17:01 »
Wtedy pole do działania mają PSR, SSR, Policja lub sami wędkarze.
http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3035/cms/szablony/9802/pliki/taryfikator.pdf

Jurku, w tym taryfikatorze jest napisane 20 zł za brak wpisu do rejestru, a ja już nie raz słyszałem, że ktoś dostał za to 200. Nie raz też słyszałem, że jak dorwali kłusola, który łamał, a tak z 5 punktów tego regulaminu, to potem dostał grzywnę 300 zł, jeśli w ogóle.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Oman

• Ekspert
  • Reputacja: 41
« Odpowiedź #43 dnia: 09.11.2016, 17:59 »
Ja tam podziękuję PZW w nadchodzącym roku.
Wiem, że skazuję siebie na na kilka zbiorników, i pewnie zapłacę za to też nie mało (myślę o 2-3 łowiskach).
Mogę jeszcze zaliczyć przygodną komercję w przypływie "nudy".

Również rozumiem, że niektórzy z Was mają te szczęście, iż mieszkają w okolicach, gdzie nad wodą PZW da się połowić, jeśli nie nad jedną, to nad drugą.
U mnie tak różowo nie jest. Spore zbiorniki, a ryb brak. W najlepszym wypadku 10 leszczyków po 30cm i do tego banda zazdrośników gotowych spopielić mnie wzrokiem na widok takiego połowu.
To naprawdę nie ma sensu.

Michał przytoczył temat łowiska za 500zł na rok.
Powiem, że też byłbym gotów tyle zapłacić, jeśli nie byłoby to łowisko typu wanna, a rybostan faktycznie dawał pole do popisu.
Nawet jeśli wezmę pod uwagę, że łowię w miesiącach ciepłych, załóżmy, że 7 m-cy trwa taki sezon, to i tak wychodzi 70zł/mc. To aż tak sporo?
Na PZW niech to będzie 30zł/mc i nic w zamian nie dostaję, jeszcze jakieś badziewne papierki, które mam wypełniać nad wodą, zamiast zanęty mieszać. Potem jeszcze informacje, że prezesi sobie ordery przypinają za kradzież wspólnego dobra czy oszustwa wobec członków.
Rozważałem już kilka razy za i przeciw, to naprawdę straciło sens...

Gdzie w naszej okolicy znajdziesz taki zbiornik?
Dominik

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #44 dnia: 09.11.2016, 18:12 »

Gdzie w naszej okolicy znajdziesz taki zbiornik?

Ale jaki?
Taki za 500zł, który nie jest wanną?
Czy taki gdzie się łowi 10 leszczyków? :P
Czesiek