Autor Wątek: Glina - kontrowersyjny dodatek  (Przeczytany 22557 razy)

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Glina - kontrowersyjny dodatek
« Odpowiedź #15 dnia: 25.03.2015, 13:12 »
Zauważyłem jednak , że ryby dużo lepiej reagują gdy zanęty na łowisku jest dużo , jakby prowokowało je to , że muszą ryć-szukać w tych ''kupkach '' jedzenia . Zresztą taka jest idea nęcenia , ryba ma szukać pożywienia w łowisku a nie zasiadać do szwedzkiego stołu . W sezonie przy słabych braniach też to się sprawdza , zazwyczaj jednak w ciepłej wodzie nie trzeba tak kombinować .

Dokładnie, mam podobne spostrzeżenia. Do koszyka na wiosnę ładuję ziemię z kretowiska. Nawet nie staram się jej mocno doklejać. Byle doleciała do dna w koszyku, potem niech jak najszybciej się rozbije.
Staram się zmusić ryby do popracowania nad tą zanętą. By nie najadła się szybko i nie odpłynęła.
Dodatkowo w wiosennej, klarownej wodzie ziemia maskuje ziarna zanęty spożywczej i nie daje dużego kontrastu w łowisku. Stwarza to bardziej naturalne warunki w wiosennej wodzie.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #16 dnia: 25.03.2015, 13:27 »
Mi koszyczek podczas łowienia  nie służy do nęcenia tylko do wabienia ryb
Krzysztof

Offline Fabregasik9

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 75
« Odpowiedź #17 dnia: 01.03.2016, 14:21 »
Panowie, czy przy nęceniu kulami z procy na jeziorze doklejacie kule bentonitem w różnym stopniu jego zawartości ?
Chodzi mi o to aby cały czas, stopniowo, coś działo się w łowisku przez np. 4-5 godz. I żeby kule uwalniały stopniowo martwe robaki, pellety i ziarna.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 01.03.2016, 16:37 »
Właśnie przeczytałem na blogu artykuł pod tytułem "Im więcej wrzucisz tym więcej wyciągniesz… Czy aby na pewno?". Ten tekst razem z kilkoma innymi tematami na forum daje dużo do myślenia w kwestii zasadności używania glin w wędkarstwie rekreacyjnym. Czy ktoś z kolegów zauważył np. spadek skuteczności podczas używania glin i ziem? Bo ja jak na razie widzę same plusy ich używania. Są bardzo tanie w stosunku do zanęt, nie są szkodliwe dla ekosystemów wodnych, pomagając nadać zanęcie odpowiednią prace, są dobrym nośnikiem robali i zapachów.
Co determinuje, że gliny i ziemie nie są powszechnie stosowane?
Czy gliny i ziemie powinny być powszechnie stosowane?
Pozdrawiam
Marcin

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #19 dnia: 01.03.2016, 18:00 »
Glina oraz Ziemia to świetny dodatek transportowy szczególnie dla robactwa dodatkowo jest to dodatek smużący oraz rozcieńczającą. Te właściwości nie zawsze działają na naszą korzyść robiłem dwa lata temu z kolegą na małym zbiorniku testy dotyczące skutku dodawania gliny do zanęty
oto wnioski tych eksperymentów. Jeżeli zamierzamy łowić duże ilości drobnej ryby jest ona niezbędna
tak samo zdecydowanie lepiej sprawdza się jeżeli chcemy łowić leszcze lub karasie, Na naszym zbiorniku występowała duża ilość karasi linów i karpi gdy do zanęty nie dodawaliśmy gliny łowiliśmy karpie i liny natomiast nie łapaliśmy ani płotek ani karasi gdy dodawaliśmy glinę sytuacja się odwracała. Podejrzewam że dla linów i karpi  taka zanęta była za bardzo rozdrobniona i przez to za mało atrakcyjna. Przeprowadziliśmy taki test kilka razy i sytuacja się powtarzała         

Krzysztof

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #20 dnia: 01.03.2016, 18:14 »
Może wtedy wystarczy zmienić proporcje? Albo użyć zanęty z maksymalnie grubą frakcją?
Pozdrawiam
Marcin

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 01.03.2016, 22:35 »
Fabregasik9, na jeziorze nie stosuje żadnych klejów, wystarczy ziemia, glina żeby uzyskać odpowiednią konsystencję a czasami sama zanęta odpowiednio przygotowana a później tylko donęcanie.
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Sailor

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #22 dnia: 04.03.2016, 09:47 »
Do tej pory nie eksperymentowałem z ziemią ani glina ale na pewno w tym sezonie to wypróbuje tym bardziej że łowie na jeziorze nazwijmy to typ "głęboczek"  myślę że faktycznie dodanie  ziemi  dociąży koszyk tylko tu  moje pytanie jakie proporcje  gliny (ziemi) a zanęty stosujecie  w  danej pory roku  ?   

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 04.03.2016, 14:39 »
W zasadzie nie używam glin. Łowienie białej ryby, nie jest moją największą pasją...
Ale myślę że wart używać zarówno glin jak i ziemi. Zwłaszcza glin i klejących iłów/mad pozyskiwanych nad wodą. Dlatego że zawierają detrytus, który najpewniej stanowi naturalny składnik rybiej diety.

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
« Odpowiedź #24 dnia: 04.03.2016, 15:03 »
Jeżeli zamierzamy łowić duże ilości drobnej ryby jest ona niezbędna
tak samo zdecydowanie lepiej sprawdza się jeżeli chcemy łowić leszcze lub karasie, Na naszym zbiorniku występowała duża ilość karasi linów i karpi gdy do zanęty nie dodawaliśmy gliny łowiliśmy karpie i liny natomiast nie łapaliśmy ani płotek ani karasi gdy dodawaliśmy glinę sytuacja się odwracała. Podejrzewam że dla linów i karpi  taka zanęta była za bardzo rozdrobniona i przez to za mało atrakcyjna. Przeprowadziliśmy taki test kilka razy i sytuacja się powtarzała         
Krzysztof a to nie jest tak ze płoć bardzo dobrze czuje się własnie w takim zmąconym obszarze? Do połowu płoci są nawet takie dodatki które robią wokół zanęty chmurę. Sam ich nie stosuję ale wyczynowcy własnie tak robią. Ja jak daję glinę to mam więcej płotek, ryba staje się mniej ostrożna. Z samą ziemią bywa różnie. Chyba że w ziemi jest jokers to inna bajka.

Offline wkz

• Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 04.03.2016, 18:02 »
Ja o tej porze do koszyka ładuję zmielony chleb tostowy (dzięki Luk :beer:), który zamykam w koszyku mieszanką ziemi torfowej i gliny rozpraszającej w stosunku 1:1, dodatkowo dodaję sól i ewentualnie bardzo mało zanęty - tutaj chleb okazał się najlepszą zanętą. Nie polecam za mocno ubijać, raczej tak z wyczuciem, łowię koszykami 20 g na głębokości około 6 metrów i ryby świetnie biorą, nie trzeba nic doklejać bentonitem lub czymś podobnym.

Ważne jest, żeby chleb był suchy - uważam, że mokry może "zabrudzić" się od gliny, a tak mamy kontrast na dnie, który jak widzę, wcale nie płoszy płoci, a dodatkowo nęci leszcze.

p.s. ziemię z gliną trzeba lekko domoczyć

Offline beton

• Reputacja: 9
« Odpowiedź #26 dnia: 04.04.2016, 20:15 »
Jakiej gliny, ziemi używacie do rzecznego feedera ?
Głębokość 1,5 do 3 m, uciągu  nie umiem określić.
Ryby: płoć, leszcz.

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #27 dnia: 04.04.2016, 20:23 »
Ja używam na Odrze jasna glinę rzeczną w stosunku do zanęty 3:1 + pinka lub robale min. ćwiartkę.
Janusz

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #28 dnia: 04.04.2016, 20:41 »
Rzeczna z wiążącą. Lepiej, żeby towar stał przez godzinę, niż pofrunął po 5 minutach z nurtem. Na Odrze nurt przy dnie bywa zupełnie inny niż na powierzchni. Nawet potrafi ciągnąć w inną stronę, o czym opowie skręcony przypon  :)

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #29 dnia: 04.04.2016, 20:49 »
Jestem ciekaw czy stosujecie gliny przy klasycznym feederze czy nie,ja używam,co najlepiej się Wam sprawdza dodatki np.bentonit
Nie daje bentonitu, ale gliny używam od urodzenia :)
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki