Autor Wątek: Glina - kontrowersyjny dodatek  (Przeczytany 22565 razy)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Glina - kontrowersyjny dodatek
« dnia: 24.01.2015, 21:57 »
Jestem ciekaw czy stosujecie gliny przy klasycznym feederze czy nie,ja używam,co najlepiej się Wam sprawdza dodatki np.bentonit
Staś
Klasyczny Feeder

Offline ViS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Kamil
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Glina - kontrowersyjny dodatek
« Odpowiedź #1 dnia: 24.01.2015, 22:56 »
Przy klasycznym feederze lowiac na wodach stojacych czasem dodaje tylko ziemi z lowiska i to w nieduzych ilosciacch :) jesli na kanale dodaje tez czesto  ziemie z lowiska  i czasem niewielkie ilosci collant pv1  najczesciej wtedy gdy nie stosuje jako podstawy miksu zanet na rzeke/kanal.
Gline kiedys stosowalem jeszcze Jak na Polskich wodach wedkowalem  z tego co pamietam nie wplywalo mi to na wyniki ani na plus ani na minus, zaznacze jeszcze ze nigdy jej duzo nie dodawalem :p wszystko wyzej tyczy sie feedera tradycyjnego oczywiscie :D
!Przepraszam za brak Polskich znakow!
:)
https://www.facebook.com/polishvikingscarp

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #2 dnia: 25.01.2015, 08:26 »
Dodaję glinę lub ziemię z łowiska. Bentonitu nie stosuje, nie chcę zbyt mocno sklejonej masy mieć. Moim zdaniem dodawanie gliny przy połowie większego leszcza może być dobre, jak rezygnuje się z drobnej, "paszowej" zanęty. Wtedy do gliny dodaje grubszych ziaren/śruty i robactwo.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #3 dnia: 25.01.2015, 08:31 »
Ja Dodaje Bentonitu np jak na zawodach chce rzucic kilka kul aby ryba stała w nich sobie dłużej, a pozostałe kule kleje bez bentonitu i rzucam żeby pracowały, lub też na rzekach,kanałach, to kleje całą mieszanke bentonitem i wrzucam kule do wody i na przepływanke jak łowie to w miejscu gdzie są kule, przytrzymuje zestaw dluzej i zawsze tam brania są :)
Krzysztof

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #4 dnia: 25.01.2015, 08:35 »
Ja Dodaje Bentonitu np jak na zawodach chce rzucic kilka kul aby ryba stała w nich sobie dłużej, a pozostałe kule kleje bez bentonitu i rzucam żeby pracowały, lub też na rzekach,kanałach, to kleje całą mieszanke bentonitem i wrzucam kule do wody i na przepływanke jak łowie to w miejscu gdzie są kule, przytrzymuje zestaw dluzej i zawsze tam brania są :)

Ale jak się Ci to sprawdza przy feederze, bo to autor miał na myśli :) ?
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #5 dnia: 25.01.2015, 08:40 »
Przy Feederze, wszystko zależy od uciągu jaki panuje nad łowiskiem, jak jest mocny np na 80gr  to można dodać więcej aby szybko nie wymywało zanęty z koszyka, lub też można domoczyć delikatnie zanęte i również będzie sie lepiej trzymała koszyka ...
Krzysztof

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 25.01.2015, 10:16 »
Włanie chodzi o zastosowanie glin przy feederze,czy dajecie do wstępnego nęcenia,czy do zanęty,jakie stosujecie i jak to się sprawdza
Staś
Klasyczny Feeder

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #7 dnia: 25.01.2015, 10:47 »
Witam

Jeśli chodzi o gliny i ziemie w moim wędkarstwie to używam ich bardzo dużo. Praktycznie przy każdym wyjeździe na ryby , jeśli oczywiście łowisko i taktyka tego wymaga.W tym roku powracam do feedera i będę chciał wiedzę glin i zanęt przenieść  na feeder.Podawać mieszanki , łączone z gliną , ziemią. Te co używam do wędkowania treningowego jak i na zawodach.Pierwsze testy jak tylko pogoda pozwoli zamierzam przeprowadzić już w tym miesiącu. Obecnie czekam na kijka zamówiłem z uk. Powinien pojawić się u mnie w tym tygodniu.Na pewno zdam relację z pierwszych testów. W 90% wędkuje na wodach pzw , dodatkowo posiadam swój staw 0.6ha od 3 lat więc testy też będzie można porównywać na tzw.komercji :))

Pozdrawiam
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 25.01.2015, 11:49 »
Stosuję glinę jako dodatek mimo że łowie wyłącznie na wodach stojących. Dlaczego ? Proste - gdy łowię w miejscach gdzie jest 5 czy 8 m głębokości wtedy koszyk ze zwykłą zanętą dolatuje na dno prawie pusty. Ktos moze powiedzieć - stosuj klej albo rzeczną czy federową zanętę . Ja wolę glinę dlatego że koszyk opadając tworzy w wodzie smugę , przy okazji też smakowo-zapachową
Moja ulubiona kombinacja :
Secret MVDE - 1 kg
Glina brązowa - 1 kg
Konopie prażone mielone - 200 g
Atraktor zapachowy - Brasem 100 g
Jako przynętę stosuję białe robaki, pinki lub kukurydzę
Pozdrawiam - Gienek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 25.01.2015, 12:06 »
Ja cały sezon używam gliny
w sezonie jesionno zimowo wiosennym duzo daje gliny np dwie czesci gliny do jednej czesci zanetyw sezonie letnim gdy woda jest ciepla a ryby dobrze pobieraja pokarm stosuje duzo zanety aby przytrzymac rybe w lowisku
w tedy stosuje kasze gotowana na sypko dodaje do niej olej rybny lub konopny rozrabiam i zostawiam zeby kasza przeszla olejem
dwie szklanki kaszy 1 kg gliny rozpraszajacej 0,5 kg zanety
kuku gotowane zmiksowane calosc rozrabiam jak trzeba dodaje wiecej gliny w tym sezonie bede dodawal pieczywko fluo tak pisaliscie
na rzeke dodajemzmielonychmplatkow owsianych
podstawa mojej zanety jest glina a, pozostale dodatki maja sprowokowac rybe do pracy w miejscu gdzie nece a kasza zauwazylem powoduje ze jest drobna i ryby maja na dluzej zajecie glina natomiast to swietna smuga
Maciek

Offline Hein

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #10 dnia: 25.03.2015, 10:38 »
A ziemię z kretowiska ktoś z Was dodaje??? Jeśli tak to kiedy i dlaczego?? :)
Krzychu

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #11 dnia: 25.03.2015, 10:59 »
Kiedyś używałem i uważam że nie jest zła. Z tym że musisz ją uprzednio przetrzeć na sicie i pozbyć się wszystkich organicznych odpadów. Dobrze rozprasza i przyciemnia zanętę. Co do jej kleistości znacznie gorzej klei jak ziemia torfowa. Mój kolega wciąż jej używa , łowi batem i na wyniki nie narzeka.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 25.03.2015, 11:09 »
A ziemię z kretowiska ktoś z Was dodaje??? Jeśli tak to kiedy i dlaczego?? :)

Bardzo często dodaję ziemi z kretowiska do zanęt , szczególnie pod spławik  aby zubożyć mieszankę , dociążyć i najnormalniej zaoszczędzić forsy . Do zanęty feederowej też dodaję ale przede wszystkim wiosną i późną jesienią . Wiele razy przekonałem się , że nie ma nic gorszego od przekarmienia ryb . Często wędkarze narzekają , że ryby przychodzą na łowisko , chwile żerują i znikają , dopiero po dłuższym czasie znowu sie meldują . Cała sztuka polega na tym aby jak najdłużej utrzymać je pod kijem , ja wiem , że Ameryki nie odkryłem tym stwierdzeniem jednak bardzo wielu wędkarzom sprawia to trudność , potem narzekają , że ryby nie biorą . Ziemia jednak ziemi nierówna , trzeba z należyta ostrożnością ją dobierać  . Szukać tam gdzie stopa człowieka jeszcze nie stanęła aby jakiegoś syfu przy okazji nie domieszać , mnie już kiedyś zanęta szczynami śmierdziała :D Ważne jest przygotowanie ziemi , proporcje i jej kleistość , ale to nic skomplikowanego , praktyka czyni mistrza .

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #13 dnia: 25.03.2015, 12:22 »
Moim zdaniem używanie do koszyczka gliny lub ziemi to błąd glina nie tylko zubaża mieszankę ale i skutecznie zabija jej pracę jak i zapach zanęty, zanęta w koszyczku ma za zadanie zwabić rybę więc powinna smużyć czyli powinna być drobna i aromatyczna dlatego często zanętę w koszyku dodatkowo dopalamy atraktorami,  dodatkowo połączona z grubymi frakcjami jak konopie kukurydza robaki gdzie konkretnie oznaczą miejsce naszego zestawu. Oczywiście nie możemy karmić ryb dlatego dobieramy odpowiednią wielkość koszyka do żerowania ryb       
Krzysztof

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 25.03.2015, 12:46 »
Moim zdaniem używanie do koszyczka gliny lub ziemi to błąd glina nie tylko zubaża mieszankę ale i skutecznie zabija jej pracę jak i zapach zanęty, zanęta w koszyczku ma za zadanie zwabić rybę więc powinna smużyć czyli powinna być drobna i aromatyczna dlatego często zanętę w koszyku dodatkowo dopalamy atraktorami,  dodatkowo połączona z grubymi frakcjami jak konopie kukurydza robaki gdzie konkretnie oznaczą miejsce naszego zestawu. Oczywiście nie możemy karmić ryb dlatego dobieramy odpowiednią wielkość koszyka do żerowania ryb     

I właśnie o to chodzi . Na Zimne pory roku nie jest nam potrzebny mocny aromat czy intensywna praca zanęty , mieszanka ma być delikatna i z małą ilością grubych dodatków , najlepsze są wtedy pinki , dobrze jak są martwe . Podkreślam , to moje długoletnie doświadczenia pozyskane metodą prób i błędów , absolutnie nikogo nie potępiam za inne zdanie :thumbup: .
 Faktem jest , iż powinno dobierać się wielkość kosza do zerowania ryb , racja . Zauważyłem jednak , że ryby dużo lepiej reagują gdy zanęty na łowisku jest dużo , jakby prowokowało je to , że muszą ryć-szukać w tych ''kupkach '' jedzenia . Zresztą taka jest idea nęcenia , ryba ma szukać pożywienia w łowisku a nie zasiadać do szwedzkiego stołu . W sezonie przy słabych braniach też to się sprawdza , zazwyczaj jednak w ciepłej wodzie nie trzeba tak kombinować .