Autor Wątek: O karasiu srebrzystym, japońcem zwanym  (Przeczytany 22875 razy)

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
O karasiu srebrzystym, japońcem zwanym
« dnia: 20.10.2016, 20:04 »
Dzisiaj dowiedziałem się że w środę 19.10 był zarybiany zbiornik jesiennym narybkiem karasia. Rozmawiałem nad woda z jednym z wędkarzy i powiedział mi że jest to nielegalne gdyż jest to gatunek inwazyjny. Czy na podstawie tego zdjęcia możecie wypowiedzieć się koledzy czy jest to naprawdę inwazyjny gatunek ryby

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: O karasiu srebrzystym, japońcem zwanym
« Odpowiedź #1 dnia: 20.10.2016, 20:09 »
Widzę "duble" i może jeden złoty . Oficjalnie dublem nie zarybia się.
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 20.10.2016, 20:36 »
Widzę "duble" i może jeden złoty . Oficjalnie dublem nie zarybia się.

Rozumiem że kolega wędkarz mówił prawdę. A coś więcej na temat tych dubli możesz napisać

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 20.10.2016, 21:19 »
Nie wiem jak u Ciebie ale w u mnie w Okręgu Katowickim wprowadzono wymiar ochronny na Karasia Polskiego ( Złotego ) natomiast  dubel ( karaś srebrzysty ) poprzez szybkie rozmnażanie wypiera Polskiego i jest traktowany jako ryba niechciana
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 20.10.2016, 21:32 »
Nie wiem jak u Ciebie ale w u mnie w Okręgu Katowickim wprowadzono wymiar ochronny na Karasia Polskiego ( Złotego ) natomiast  dubel ( karaś srebrzysty ) poprzez szybkie rozmnażanie wypiera Polskiego i jest traktowany jako ryba niechciana

Dzięki teraz już wiem co to jest dubel. U mnie to to samo tylko że japoniec a w sezonie 2015/16 nie udało mi się złowić ani jednego. Jak dla mnie niech się rozmnaża przynajmniej jak urośnie będzie fajna zabawa a i z patelni jest smaczny. W mojej ocenie chyba bardziej niepożądany u mnie w łowisku jest boleń, jaź i kleń.

Online Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #5 dnia: 21.10.2016, 03:53 »
Karaś i Boleń chyba nie za często mogą razem pływać w wodzie więc nie wiem skąd te zestawienie. A japoniec to faktycznie chwast, jedna z tych ryb, której mogę dać w łeb (inna to sum karłowaty).
Karaś złocisty to piękna ryba, zasługuje na ochronę.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 21.10.2016, 06:47 »
Karaś i Boleń chyba nie za często mogą razem pływać w wodzie więc nie wiem skąd te zestawienie.

Jednaak zdecydowanie mogą do takiego wniosku doszedł zarząd mojego koła. Jak miał bym wybierać zapuścić boleniem czy japońcem wybrał bym japońca.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 21.10.2016, 07:22 »
Japoniec stanowi problem, to jest fakt. Ale duży japoniec to naprawdę fajna wędkarska ryba.
Natomiast zarybianie nim uważam za przestępstwo.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 21.10.2016, 08:01 »
Koledzy bardzo proszę uświadomić mnie dlaczego japoniec jest gatunkiem inwazyjnym. Czy dlatego że się szybko rozmnaża, czy jest jak sumik karłowaty, jest trujący, wydziela gazy,  zanieczyszcza wodę, zrywa najmocniejsze zestawy, nie jadalny a może rzeczny potwór który atakuje kapiących się w niejscach gdzie wystepuje. Co za tym przemawia.
Wydaje mi się że boleń to jest dopiero paskuda. Zywi sie każdym gatunkiem ryby byle by był mniejszy trochę. Ile to on drobnicy upoluje tej atrakcyjnie wędkarsko. To jest dopiero wodny przestępca. A japoniec wytrze sie 2-3 razy w roku jest dobrym pożywienieem dla drapieżców w tym i bolenia Wiem że są koledzy wedkarze polujący najczęściej na bolenia ale i są tacy którzy poławiaja białą rybę w tym i japońca który jest naprawde wędkarsko atrakcyjną rybą.  Dzieki temu że w dużej ilości japoniec wystepuje w zbiorniku wędkarze mogą fajnie sobie powędkować, drapieznik jest zadowolony a, biorący udzial w zawadach chwalą sobie japońca bo jest cięzki i jak wczesniej napisałem smaczny jest.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #9 dnia: 21.10.2016, 08:22 »
Rozmnaża się kilka razy w roku, ale nie tylko sam ze sobą, ale i z innymi rybami, więc rodzą się karasie a nie te inne ryby. Zżera ikrę innych ryb... wypiera karasia złocistego... no same plusy widzę.

Boleń to drapieżnik, a drapieżników nigdy mało w naszych wodach opanowanych przez drobnicę.
Krwawy Michał

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 21.10.2016, 08:34 »
Wiekszość ryb wyżera ikrę innych. Boleń ryba drapieżna z rodziny karpiowatych. Czytałem o przypadkach wytarcia sie z jaziem. Jaź też wyciera się z inna rybą przykładem mogą być rybki które widziałem w tym roku w kolorze pomarańczowym. A jednak jaź i boleń nie sa nazywane chwastami.

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 21.10.2016, 08:41 »
Wiekszość ryb wyżera ikrę innych. Boleń ryba drapieżna z rodziny karpiowatych. Czytałem o przypadkach wytarcia sie z jaziem. Jaź też wyciera się z inna rybą przykładem mogą być rybki które widziałem w tym roku w kolorze pomarańczowym. A jednak jaź i boleń nie sa nazywane chwastami.

Bo to gatunki rodzime i nie wypierają innych rodzimych gatunków.

edit. I nie rozmnażają się tak szybko i na taka skalę :)

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #12 dnia: 21.10.2016, 08:42 »
Jurku, a pokaż mi zbiornik, który te ryby opanowały. Nie piszę o tym, na którym łowisz, gdzie nawpuszczano tych ryb co nie miara i dlatego ich tak nie lubisz.

Natomiast japoniec opanowuje zbiorniki w zastraszającym tempie. Podobnie jak sumik karłowaty.
Krwawy Michał

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 21.10.2016, 09:14 »
Nie potrafię wskazać takiego zbiornika ale piszę to w oparciu o moje spostrzezenia na zbiorniku gdzie wędkuje. Uważam że dobrze że japońca tam zapuścili bo z tego co słyszałem maja być duże zarybienia szczupakiem w listopadzie. Jestem w stanie wskazać zbiornik gdzie praktycznie złowienie japońca graniczy cudem gdzie w przeszłości nie było problemu z duzym ani z małym ale to już sprawa gospodarki rybackiej na tym zbiorniku. Rozmawiałem z jednym z gości który kandyduje do zarzadu i chce tam zapuścić własnie japonca z tego co mi powiedział to ok. tony

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 21.10.2016, 10:01 »
Co do karasia srebrzystego:

Wpływ tego karasia na rodzime gatunki przejawia się na czterech płaszczyznach: 1) jest konkurentem o zasoby dla innych gatunków ryb karpiowatych, a zwłaszcza dla karasia pospolitego Carassius carassius, lina Tinca tinca, a w nieco mniejszym stopniu dla różanki Rhodeus amarus i słonecznicy Leucaspius delineatus (Lusk i in. 2004); 2) żeruje na ikrze współwystępujących ryb autochtonicznych, doprowadzając do zmniejszania sukcesu rozrodczego gatunków rodzimych; 3) jest przenosicielem dalekowschodnich pasożytów i chorób, w tym endopasożytów z grupy robaków (helmintów; Holčik i Žitňan 1978) stanowiących zagrożenie dla ryb europejskich; 4) zakłóca tarło rodzimych ryb karpiokształtnych przez wchodzenie z nimi w kontakt rozrodczy (gynogeneza), co w konsekwencji obniża odsetek zapłodnionych jaj gatunków wykorzystywanych do gynogenezy. Dotychczas stwierdzono, że spośród rodzimej ichtiofauny do aktywacji jaj karasia srebrzystego wykorzystywane są plemniki: karasia pospolitego, lina, płoci Rutilus rutilus, wzdręgi Scardimus erythrophthalmus, leszcza Abranis brama, klenia Leuciscus cephalus, brzany Barbus barbus, a nawet należącego do innej rodziny piskorza Misqurnus fossilis (Szczerbowski 2001). Szybsze tempo klonalnego rozrodu C. gibelio niż koegzystujących z nim gatunków rodzimych powoduje, że w krótkim czasie zdobywa on przewagę liczebną w zespołach ichtiofauny.

Źródło: http://www.iop.krakow.pl/gatunkiobce/default.asp?nazwa=opis&id=93&je=pl

Wybaczcie, ale jak nie jestem zwolennikiem zabierania ryb, tak karasie srebrzyste dostają ode mnie po łbie.
Marcin