Autor Wątek: Okulary Wiley X Tide  (Przeczytany 7578 razy)

Offline kismet75

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Okulary Wiley X Tide
« dnia: 24.10.2016, 10:17 »
Witam. Ostatnio znalazłem ciekawe jak mi się wydaję okulary m-ki Wiley X Tide. Mam pytanie: może ktoś z użytkowników takie używa? Czy są warte zakupu, bo cena dość wysoka ponad 500 PLN. Okulary praktycznie niezniszczalne. Czy też lepiej kupić coś tańszego, a pieniążki przeznaczyć na inne gadżety w naszym hobby :)

Pozdrawiam
Mariusz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Okulary Wiley X Tide
« Odpowiedź #1 dnia: 24.10.2016, 10:19 »
W którymś odcinku "Z wędką nad wodę" na TV Trwam był wywiad z polskim producentem tego typu okularów. Oni robią je na zamówienie dla armii US. Ciekawe jak prezentują się cenowo, bo nigdy nie sprawdzałem. Może ktoś coś wie?

Edit: o tej firmie pisałem http://www.liw-lewant.pl/

Znalazłem ten odcinek: oglądamy od 3:15. Coś mi się źle wkleiło i nie mogę zmienić. Hmm...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24.10.2016, 10:37 »
Ja z żonką ostatnio zakupiliśmy te Wiley X Tide okulary.
Dwie pary w przeliczeniu na PLN za 636 zł.
Mam je od soboty, więc nie za wiele mogę o nich powiedzieć, po za tym że wygodne ohhoho :D
No i spełniają swoje zadanie. Jak z wytrzymałością - to się okaże.
Ale okulary te nadają się nie tylko do wędkarstwa. Bardzo ale to bardzo wygodne i nie męczą oczu podczas częstego, i długiego podróżowania.
Jak i również możesz używać do wszelkiego rodzaju sportu którym nie jest jedynie wędkarstwo.

Więc czy to aż taki wydatek biorąc uniwersalność tych okularów. A na pewno nie są to okulary bazarowe za 15 czy 20 zł, które "posiadają" filtry non name i w dodatku, w większości tylko na naklejce na tych okularach.

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 135
« Odpowiedź #3 dnia: 24.10.2016, 21:37 »
Od kilku miesięcy te okulary ma kolega RubikS. Może się wypowie  :)
Widzę, że się spodobał gadżet ;)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline RubikS

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
    • fb.com/rubiksfishing
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 24.10.2016, 22:30 »
Hej,

mam okularki od Wiley'a, ale model Echo:

Mój kolega ma Tide, mówi, że ma nieco węższe szkła niż Echo. Co do samych okularów... pierwsze słowa po założeniu ich na oczy to było dosłownie "o kur..." O:) O:)
Poprawa widzenia nieporównywalnie większa niż we wszystkich moichwcześniejszysz okularach. Echo mają jeszcze fajną piankową izolację z kanałami wentylacyjnymi - mimo dość dokładnego przylegania do głowy okulary nie parują(o ile mnie pamięć nie myli to Tide mają to samo). Sam korzystam z nich nie tylko na rybach, ale też podczas jazdy na rowerze lub za kółkiem w słoneczne dni. Nie należą do najtańszych, jednak według mnie warte każdej złotówki :)
fb.com/rubiksfishing

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 135
« Odpowiedź #5 dnia: 25.10.2016, 14:24 »
Opinię opublikował dopiero 16 h temu, wcześniej to była krótka wzmianka w wątku 'kupiliśmy'.

Dzisiaj dotarły do mnie okulary od Wiley X. Myślę, że przedstawiać ich nie trzeba :) Jest to już druga para w moich rękach, naprawdę godne polecenia okulary :sun: :rain:

No Panie zaszalałeś  ;)
Co to za model? Bo tego jest od groma.

Ale chyba wiem o co Ci chodzi ;)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25.10.2016, 14:26 »
I ta krótka wzmianka wystarczyła :D

Offline RubikS

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
    • fb.com/rubiksfishing
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 27.10.2016, 15:38 »
Jeśli ktoś się chce przestrzec przed utratą swoich cennych okularów w bezkresie głębin, to polecam zaopatrzyć się w coś takiego:

http://www.wedkarski.com/okulary/12712-plywajaca-smycz-do-okularow-wiley-x.html

;) ;)
fb.com/rubiksfishing

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27.10.2016, 16:17 »
Dostałem wraz z okularami ;)

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #9 dnia: 27.10.2016, 21:40 »
Wiley X to marka sama w sobie. Ja przy okazji oszczędzania wzroku mogę z całą pewnością polecić produkty polskiej firmy Solano. Okularów tej serii używam już trzeci rok i jestem bardzo bardzo zadowolony. Oprócz wędkarstwa używam ich także do jazdy na rowerze. Nie uwierają, nie przeszkadzają. A po kilku godzinach noszenia nad wodą nie odczuwam żadnego dyskomfortu. Słowem polecam :thumbup:

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/en/solano-sunglasses-g6-a65-p759-k3731.html
Pozdrawiam Seba

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #10 dnia: 28.10.2016, 08:43 »
Wiley X to marka sama w sobie. Ja przy okazji oszczędzania wzroku mogę z całą pewnością polecić produkty polskiej firmy Solano. Okularów tej serii używam już trzeci rok i jestem bardzo bardzo zadowolony. Oprócz wędkarstwa używam ich także do jazdy na rowerze. Nie uwierają, nie przeszkadzają. A po kilku godzinach noszenia nad wodą nie odczuwam żadnego dyskomfortu. Słowem polecam :thumbup:

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/en/solano-sunglasses-g6-a65-p759-k3731.html

Jeśli chodzi o Solano, to miałem takie:

http://spinn.pl/okulary-polaryzacyjna-1003.html

Pierwsze wrażenie pozytywne - lekkie, podgumowane oprawki, polaryzacja ok., etui w komplecie. Niestety po pół roku użytkowania (ryby, praca, auto) ich "fajność" się skończyła. Najpierw odpadły gumowe noski, potem złuszczyła się gumowa warstwa pokrywająca oprawki, na koniec wypadła soczewka  >:O. Wcześniej przerobiłem Jaxony za 30pln i gdyby nie łamliwość oprawek to wszystko byłoby ok. Dziś również mam Sraxony i stwierdzam, że nawet lepiej polaryzują niż te Solano, które miałem wcześniej. Może to jakiś model budżetowy  ??? Etui za to służy do dzisiaj  :P
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #11 dnia: 28.10.2016, 11:26 »

Jeśli chodzi o Solano, to miałem takie:

http://spinn.pl/okulary-polaryzacyjna-1003.html

Pierwsze wrażenie pozytywne - lekkie, podgumowane oprawki, polaryzacja ok., etui w komplecie. Niestety po pół roku użytkowania (ryby, praca, auto) ich "fajność" się skończyła. Najpierw odpadły gumowe noski, potem złuszczyła się gumowa warstwa pokrywająca oprawki, na koniec wypadła soczewka  >:O. Wcześniej przerobiłem Jaxony za 30pln i gdyby nie łamliwość oprawek to wszystko byłoby ok. Dziś również mam Sraxony i stwierdzam, że nawet lepiej polaryzują niż te Solano, które miałem wcześniej. Może to jakiś model budżetowy  ??? Etui za to służy do dzisiaj  :P

To mnie zaskoczyłeś, bo ja jak wspomniałem wcześniej jeżdżę w nich na rowerze, czasem autem (do auta i chodzenia mam też Solano), no i spędzam w nich sporo czasu nad wodą. Jak dotychczas nie mam żadnego uszkodzenia i wszystko trzyma się bdb :thumbup: Jeśli chodzi o okulary jestem dość wymagający, ponieważ pracuję przy kompie i muszę mieć antyrefleksy. Poza tym podczas jazdy autem wieczorem bardzo przeszkadzają mi światła z przeciwka. A gdy pewnego dnia zapomniałem zabrać okularów do pracy to strasznie bolały mnie oczy. Na rybach zaś często przeszkadza mi wiatr wiejący w twarz i dzięki okularom (wspomnianym wcześniej Solano) mam dużą ochroną i nie muszę lać do oczu żadnych kropelek. Reasumując towar w dobrej cenie i za 90 zł wart polecenia.  A Ty być może trafiłeś na bubel :thumbdown:
Pozdrawiam Seba

Offline zielan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #12 dnia: 10.11.2016, 15:27 »

Posiadam WXy - model Arrow z żółtymi soczewkami.

Same okulary i marka to klasa sama w sobie - na zagranicznych forach są dumnie prezentowane przez żołnierzy w Iraku.

Mój model przeszedł istne tortury i czystym sumieniem mogę potwierdzić ich niebywałą wytrzymałość, nie tylko szkieł ale i oprawek. Moją przygodę z samochodem opisywałem w kilku miejscach w sieci, nie będę tu się rozpisywał - po prostu zostały rozjechane przez auto. Delikatnie na tym ucierpiał zausznik, aczkolwiek zamontowany ponownie jest w pełni sprawny.

Samo postrzeganie, ostrość widzenia jest nieporównywalna. Tak jak napisał Karol - po założeniu okularów różnica jest bardzo widoczna.

Moje Arrowy mają dużą przepuszczalność światła 30%, w pełnym słońcu jest mniejszy komfort, ale w słabym oświetleniu dają sporą przejrzystość i ostrość.

Na szczęście idą święta i doskonale wiem co będę chciał pod choinką- drugą parę WXów z ciemniejszymi soczewkami.

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #13 dnia: 11.11.2016, 00:19 »
Ok.
To pytanie mam.
Gdzie w okolicy stolicy można je przymierzyć i kupić w sklepie stacjonarnym?

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline zielan

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #14 dnia: 11.11.2016, 13:08 »
http://www.wileyx.eu/gmap/

W Warszawie są trzy punkty, Centrum Wędkarstwa, Azymut, Dom Wędkarza