Autor Wątek: Feeder oraz kołowrotek na wody stojące do 600 zł, 3-3,30 m  (Przeczytany 12002 razy)

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Feeder oraz kołowrotek na wody stojące do 600 zł, 3-3,30 m
« Odpowiedź #30 dnia: 26.10.2016, 19:28 »
Nic nie zmienia jak dla mnie, tylko musisz się przełamać do ugięcia. Ja głównie z 1 oz korzystam. Dla mnie realnie na Ultra jest  około 60 g. Podobnie się zachowuje do Matchpro Medium 12 ft.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 26.10.2016, 19:31 »
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=5980.msg180277#msg180277
Przeczytaj mój wpis tutaj. Patrz do jakiego obciążenia przystosowana jest wędka, nie szczytówka.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #32 dnia: 26.10.2016, 19:47 »
Ja mam 10 acolyta ultra  i nie jest to delikatny kij na jaki wygląda. Jest to kij szybki nie kluska szybko gaśnie. Progresywna akcja ładnie się ładuje  45gr preston z zanętą mu nie straszny. Ma jeszcze troszkę zapasu  wersja plus ma go dużo więcej. Mi jedynie brakuje szczytówek poniżej 1oz wtedy to był by ideał.
Przyznam szczerze, że podziwiam kolegę, na tym kijku 45 g + zanęta ???. Posiadam tego kijka (10 Ultra) i jak dla mnie 20 g + zanęta to maks .
Na jednym wypadzie zakładałem na niego podajnik Korum 30 g podwójnie nabity i już miałem obawy przy rzutach. Jak dla mnie były to już rzuty na pograniczu wytrzymałości kija.

Maciek

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 135
« Odpowiedź #33 dnia: 26.10.2016, 19:52 »
Ja dodam tylko, że cieszę się że koledzy odwiedli cię od podatników ESP przy wymienionych wyżej wędkach ;)

A to o czym mówi Mosteque (jak mi się wydaje) jest pokazane na tym filmie (około 33 s)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline N3su

• Ekspert
« Odpowiedź #34 dnia: 26.10.2016, 20:01 »
1 oz +60 g widać blank dalej ma moc.
1 oz+ 120 g  tu już blank traci moc.
2 oz+ 60 g tu już dla tych co się boją.

Proste - szczytówka nie bierze udziału w rzucie, tu pracuje blank. Już na Matchpro Medium blank bardziej się ugina przy 60 g, niż na Acolytce .Więc wcale ta wędka nie jest taka delikatna na jaką wygląda.

Sory za jakość jak moja pójdzie spać dam zdjęcie 12ft matchpro i matrixa s class do 60g

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #35 dnia: 26.10.2016, 20:09 »
No może i kolega ma rację, ale ja zostanę przy swoim bezpiecznym 20 g + zanęta.
Oczywiście za zdjęcia :thumbup:
Maciek

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 26.10.2016, 20:27 »
Przepraszam ale nasuwa mi się pytanie - po co?
W jakim celu 'przeciążać' kij takiej klasy?
Przy jig-owaniu to jeszcze rozumiem, ale feeder :/

Offline KermitFrog

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #37 dnia: 26.10.2016, 20:34 »
N3su, ja się boje na te zdjęcia patrzeć, bo mi ta wędka w oczach pęka :o, a co dopiero gdybym miał tak rzucać hahahhaha. Ja na rzekę mam feedera 150 g, łowie nim maks 100 g koszyk plus zanęta! Jestem strasznie płochy, ale im więcej patrze na to jak Wy się obchodzicie z wędkami, tym bardziej przekonuje się do tego, że te kijki jednak wytrzymają i nie strzelą. Dlatego chciałbym kupić jak najdelikatniejszy sprzęt, ale z drugiej strony, nawet gdy tutaj piszę, jestem bardziej przekonany do takiego, aby mieć zapas bo nadal się boje, że coś pójdzie nie tak.... To zapewne przez mój brak doświadczenia i obycia z wędkami, po jakimś czasie pewnie się przyzwyczaję ;-) Tak więc, wracając do tematu...
Czy myślicie, że Acolyte Plus 10' byłby dobrym wyborem w takim wypadku? Ta wędka ma w zamyśle być stosowana do podajnika 30 g+ PVA z pelletami/kukurydzą albo czymkolwiek innym lub normalny podajnik do metody ze standardowo ubitymi drobnymi pelletami/ zanętą, lub do normalnego koszyka 20-30 g z zanętą. Czy taka wędka ogarnie te trzy sposoby łowienia, zależnie od tego na co będą najlepsze efekty? ;-) Pytanie zdesperowanego człowieka, ale wolę o wszystko zapytać dokładnie.

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 26.10.2016, 20:48 »
Koszyk 30 g plus zanęta, nie ma najmniejszego problemu podczas rzutów.
Sam z reguły stosuję 25 g, ale czasem zakładam 30 g.

Offline N3su

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 26.10.2016, 20:52 »
N3su, ja się boje na te zdjęcia patrzeć, bo mi ta wędka w oczach pęka :o, a co dopiero gdybym miał tak rzucać hahahhaha Ja na rzeke mam feedera 150g, łowie nim maks 100g koszyk plus zanęta! Jestem strasznie płochy, ale im więcej patrze na to jak Wy się obchodzicie z wędkami, tym bardziej przekonuje się do tego, że te kijki jednak wytrzymają i nie strzelą. Dlatego chciałbym kupić jak najdelikatniejszy sprzęt, ale z drugiej strony, nawet gdy tutaj piszę, jestem bardziej przekonany do takiego, aby mieć zapas bo nadal się boje, że coś pójdzie nie tak.... To zapewne przez mój brak doświadczenia i obycia z wędkami, po jakimś czasie pewnie się przyzwyczaje ;-) Tak więc, wracając do tematu...
Czy myślicie, że acolyte plus 10' byłby dobrym wyborem w takim wypadku? Ta wędka ma w zamyśle być stosowana do podajnika 30g+ pva z pelletami/kukurydzą albo czymkolwiek innym lub normalny podajnik do metody ze standardowo ubitymi drobnymi pelletami/ zanętą lub do normalnego koszyka 20-30g z zanętą. Czy taka wędka ogarnie te trzy sposoby łowienia zależnie od tego na co będą najlepsze efekty? ;-) Pytanie zdesperowanego człowieka, ale wolę o wszystko zapytać dokładnie.

Tak, da radę. Plus jest jeszcze mocniejszy. Ja swoim Ultra łowię Prestonami 30-45 g plus towar. Dla mnie granica na ultra to był koszyk 50 g z towarem. Po tej granicy kij już dawał oznaki przeciążenia.

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #40 dnia: 26.10.2016, 21:05 »
N3su, ja się boje na te zdjęcia patrzeć, bo mi ta wędka w oczach pęka :o, a co dopiero gdybym miał tak rzucać hahahhaha Ja na rzeke mam feedera 150g, łowie nim maks 100g koszyk plus zanęta! Jestem strasznie płochy, ale im więcej patrze na to jak Wy się obchodzicie z wędkami, tym bardziej przekonuje się do tego, że te kijki jednak wytrzymają i nie strzelą. Dlatego chciałbym kupić jak najdelikatniejszy sprzęt, ale z drugiej strony, nawet gdy tutaj piszę, jestem bardziej przekonany do takiego, aby mieć zapas bo nadal się boje, że coś pójdzie nie tak.... To zapewne przez mój brak doświadczenia i obycia z wędkami, po jakimś czasie pewnie się przyzwyczaje ;-) Tak więc, wracając do tematu...
Czy myślicie, że acolyte plus 10' byłby dobrym wyborem w takim wypadku? Ta wędka ma w zamyśle być stosowana do podajnika 30g+ pva z pelletami/kukurydzą albo czymkolwiek innym lub normalny podajnik do metody ze standardowo ubitymi drobnymi pelletami/ zanętą lub do normalnego koszyka 20-30g z zanętą. Czy taka wędka ogarnie te trzy sposoby łowienia zależnie od tego na co będą najlepsze efekty? ;-) Pytanie zdesperowanego człowieka, ale wolę o wszystko zapytać dokładnie.
Tak da radę plus jest Jeszce mocniejszy ja swoim ultra łowie prestonami 30-45 plus towar. Dla mnie granica na ultra to był koszyk 50g  z towarem. Po tej granicy  kij już dawał oznaki przeciążenia.
Sorry nie chce być uszczypliwy, namolny ale po prostu nie wiem w jakim celu to się robi ('przeciąża'). Na rzece - choć nie łapię, ale zdaję sobie sprawę z uciągu. Ale poza tym nie wiem - dalsze rzuty - nie bardzo to widzę. Lepsze zacięcie ryby - nie. No nie wiem!?
Z całym szacunkiem wytłumacz mi proszę cel tego działania - ja się uczę :)

Offline KermitFrog

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #41 dnia: 26.10.2016, 21:24 »
No i git, czyli jeżeli chodzi o wędkę to już mam sprawę załatwioną ;-)
Teraz kołowrotek... Nie wiem czemu, ale mam dziwną chęć, aby skompletować sprzęt tych angielskich firm, Drennan, Preston, Korum i reszta. Czy kołowrotki Drennana są godne uwagi? Czytałem już, bo są opinie na ich temat, że o ile wędki Drennan robi superowe, kołowrotki już są gorszej jakości, ale czy zawsze? Kołowrotek chciałbym kupić za 400 zł. Jeżeli chodzi o ilość żyłki, myślę, że będę łowił 0,22-0,25 mm. Przy połowach na jeziorach lepiej nawinąć 150 m czy wystarczy 10 0m? Jaką długość Wy macie nawiniętą podczas łowienia?

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 26.10.2016, 21:29 »
A ja żeby rozwiać wszelkie wątpliwości, albo wzbudzić nowe ;)

Odnośnie podajników ESP zrobiłem małe porównanie. ( nie sprawdzałem praktycznie )

Ponieważ nikt nie wspomina, że torebki z pelletem mogą ważyć mniej jak mokra zanęta w podajniku.
A więc podajnik XL 45 g z zanętą - waga 75 gr
Ten sam podajnik z kiełbaską wypełnioną pelletem  64 g.

Jeśli można miotać podajnikiem 45 bez zanęty, a z tego co mi wiadomo tak są niby podawane informacje przez producenta, to miotamy ciężarem 75 g.
Więc jeśli zastosujemy podajnik ESP 56 g i kiełbaskę z pelletem, która waży 15 gr, da nam 71 g.
To niby dlaczego, nie mogli byśmy używać podajników ESP do wędek serii 7?
To tylko teoretyczne przypuszczenia, ale ponoć matematyka nie kłamie. :D

Pisałem wcześniej, że nie używałem podajników ESP, ale również nie napisałem że nie można :P

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 26.10.2016, 21:31 »
No to macie zagwozdkę :P 

Offline N3su

• Ekspert
« Odpowiedź #44 dnia: 26.10.2016, 21:42 »
Właśnie o to chodzi. Drennan nigdzie nie podaje np. w serii Acolyte, że max C.W. to 45 g, tylko że polecany do koszyków do 45 g. Tot taka drobna różnica, czyli wędki tak naprawdę mają C.W. większe. Ja Ultra oceniam na 60 g plus, pewnie z 70 g. Do tego zostaje jeszcze troszkę zapasu mocy :bravo: :thumbup:

Edycja moderatora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0