Ja łowię na Wiśle, ale na spokojniejszej wodzie. Tam łowie leszcze, płocie, ale nastawiając się na karpia, także szukałbym w takich miejscach.
Mam wędkę do 150 g, na nurt za mało, na wodę spokojną za dużo, po protu zły wybór, ale już nią łowie, bo nie kupowałem nic nowego

Ale tak jak mówię, to jest Wisła. Najlepiej gdybyś przeszedł się nad wodę i osobiście zobaczył jaki ciężki zestaw potrzeba do utrzymania go w nurcie i jakiej mocnej wędki, wędkarz do tego zestawu używa. Dopiero to zaspokoiłoby Twoją duszę, gdyż miałbyś pewność, forum to zawsze teoria, wiem po sobie. Dopóki nie zobaczę, mam wątpliwości.

W nurt to na brzany, klenie, a nie na płocie

Ale skoro wiesz, że zestawy około 150g na Twoim odcinku, Tobie wystarczą, to ja robie tak, że oglądam sobie np. filmy na YouTube, aby zobaczyć jak dany model wędki pracuje, czy mi to odpowiada i wgl. Takie filmy dużo wyjaśniają, jakby nie patrzeć

Jeżeli chodzi o długość, to zależy czy potrzebujesz do dalekich rzutów. Ale myślę, że 3,60 byłoby ok, niżej bym nie schodził.
Druga wędka. Na jeziorach nie łowie, więc nie powiem, bo sam zaczynam dopiero w przyszłym roku, ale ja już mam feedera wybranego. Natomiast na rzece, zapewne fajnie by było, gdyby ten koszyk, ciężarek z 70 g ogarnęło nawet w spokojnym miejscu. Natomiast, na jezioro zapewne niczego sztywniejszego nie potrzebujesz i czytając fora, raczej rzadko się zdarza, aby ktoś kupował feedera do 100 g, chyba, że chodzi Ci o dalekie odległości. Sam czytając fora i łowiąc na rzece dostrzegam, że nadmierny zapas może także czasami zaszkodzić, zamiast pomóc. Ja na jezioro zakupię feedera do 60 g, ale to tylko na jezioro. W Twoim przypadku, myślę, że dobrym rozwiązaniem byłby kompromis z tego co napisałeś, więc ta do 80 g. Długość wybrałbym 3,30 m.
Zapewne odezwą się zaraz bardziej doświadczeni, ja tylko wyraziłem swoje zdanie, które potem chętnie zweryfikuje ze zdaniem innych forumowiczów, aby dowiedzieć się, czy dobrze Tobie doradzam.
Pozdrawiam