Autor Wątek: Prośba o pomoc w wyborze feederów Daiwa  (Przeczytany 4600 razy)

Offline Daiwa

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Prośba o pomoc w wyborze feederów Daiwa
« dnia: 09.11.2016, 20:06 »
Witam serdecznie.
Poszukuję wędzisk do połowu metodą feeder i proszę o pomoc bardziej doświadczonych wędkarzy o dobranie dwóch wędek Daiwa.
Pierwsza będzie używana na rzece Odrze i Warcie, w silniejszym nurcie.
Mam na oku modele takie jak:

Daiwa Windcast feeder 3,30 - 3,60- C.W. 150 lub 120 g.
Daiwa Procaster heavy feeder 3,30 - 3,60 - C.W. 150 lub 120 g.
Daiwa Windcast Dead Bait 3,30 - 3,60 - C.W. 150 lub 120 g.

Druga wędka... też będzie używana na Odrze i Warcie, ale też nad jeziorem przy koszyczku max 40 g.
T tu modele mam na oku:

Daiwy Black Widow 3,00 m - 3,30 m - C.W. 80 g.
Daiwa D Fish Feeder 3,00 m - 3.30 m - C.W. 60 g.
Daiwa Harier Feeder 3,00 m - 3.30 m  - C.W. 40-100 g.

Ryby jakie chciałbym łowić to karpie, klenie, leszcz, płocie.
Z góry dziękuję za poświęcony czas w tym temacie. :beer:

Edycja moderatora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Offline KermitFrog

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Prośba o pomoc w wyborze feederów Daiwa
« Odpowiedź #1 dnia: 09.11.2016, 21:31 »
Ja łowię na Wiśle, ale na spokojniejszej wodzie. Tam łowie leszcze, płocie, ale nastawiając się na karpia, także szukałbym w takich miejscach.
Mam wędkę do 150 g, na nurt za mało, na wodę spokojną za dużo, po protu zły wybór, ale już nią łowie, bo nie kupowałem nic nowego ;-) Ale tak jak mówię, to jest Wisła. Najlepiej gdybyś przeszedł się nad wodę i osobiście zobaczył jaki ciężki zestaw potrzeba do utrzymania go w nurcie i jakiej mocnej wędki, wędkarz do tego zestawu używa. Dopiero to zaspokoiłoby Twoją duszę, gdyż miałbyś pewność, forum to zawsze teoria, wiem po sobie. Dopóki nie zobaczę, mam wątpliwości. ;-) W nurt to na brzany, klenie, a nie na płocie ;) Ale skoro wiesz, że zestawy około 150g na Twoim odcinku, Tobie wystarczą, to ja robie tak, że oglądam sobie np. filmy na YouTube, aby zobaczyć jak dany model wędki pracuje, czy mi to odpowiada i wgl. Takie filmy dużo wyjaśniają, jakby nie patrzeć ;D Jeżeli chodzi o długość, to zależy czy potrzebujesz do dalekich rzutów. Ale myślę, że 3,60 byłoby ok, niżej bym nie schodził.
Druga wędka. Na jeziorach nie łowie, więc nie powiem, bo sam zaczynam dopiero w przyszłym roku, ale ja już mam feedera wybranego. Natomiast na rzece, zapewne fajnie by było, gdyby ten koszyk, ciężarek z 70 g ogarnęło nawet w spokojnym miejscu. Natomiast, na jezioro zapewne niczego sztywniejszego nie potrzebujesz i czytając fora, raczej rzadko się zdarza, aby ktoś kupował feedera do 100 g, chyba, że chodzi Ci o dalekie odległości. Sam czytając fora i łowiąc na rzece dostrzegam, że nadmierny zapas może także czasami zaszkodzić, zamiast pomóc. Ja na jezioro zakupię feedera do 60 g, ale to tylko na jezioro. W Twoim przypadku, myślę, że dobrym rozwiązaniem byłby kompromis z tego co napisałeś, więc ta do 80 g. Długość wybrałbym 3,30 m.
Zapewne odezwą się zaraz bardziej doświadczeni, ja tylko wyraziłem swoje zdanie, które potem chętnie zweryfikuje ze zdaniem innych forumowiczów, aby dowiedzieć się, czy dobrze Tobie doradzam.
Pozdrawiam ;)

Offline Bass74

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Łowię, a nie łapię. Zjem, a nie żrę.
« Odpowiedź #2 dnia: 09.11.2016, 21:36 »
Daiwa Windcast Dead Bait to wędka dedykowana do połowu drapieżników na martwą rybkę lub żywca. To taka a'la karpiówka, o nieco innej charakterystyce ugięcia niż typowe wędzisko karpiowe, ale również świetnie sprawdzające się jako karpiówka, gruntówka, a nawet brzanówki przy bardzo mocnych uciągiem i dużych rybach.
Daiwą Windcast feeder 3,60 m, C.W. 120 g starą wersją z trzema szczytówkami miałem okazję łowić. Bardzo fajne, przyjemne ugięcie pod rybą, max. kosze myślę, że tak ok. 75 g, no i przede wszystkim czułe szczytówki. Jeśli nie łowisz ciężej, to tym kijem ogarniesz podane przez Ciebie łowiska.
Łowię, a nie łapię. Zjem, a nie żrę.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 09.11.2016, 22:34 »
Nie będę tu się zbyt rozpisywał co do indywidualnego podejścia do Daiwa. Temat sporo przerabiany i koledzy wiele opisywali. Miałem sporo styczności z kijami Daiwa Feeder. Wędkuję na Odrze. Z zasady nie jest to zbyt rwąca rzeka, jeśli nie próbujemy łowić w głównym nurcie (wtedy? klękajcie narody) Najnowsze wypusty, nie są mi znane. Ale dla mnie kije tego producenta, są przewartościowane na C.W. Dla dość konsekwentnie czytających to forum, nie interesuje mnie stwierdzenie, że nie warto na C.W. zwracać uwagi, bo akcja itp. Moje pokolenie, na tym parametrze wychowano + ugięcie kija. I z grubsza wiem co kupuję. Błąd! Myślałem. Kilka sezonów temu, zakupiłem Fedeera Aqualite. 150/ 360 cm. No niby bajunia na moją Oderkę. Błąd. Klucha koszmarna. Procastery w identycznym 150 g C.W. Dość wyraźnie sztywniejsze, ale bez szału. Osobiście byłbym ostrożny i z racji doświadczenia, nie kupił bym już Daiwy na rzekę bez pomacania. Jedyna Daiwa zakupiona na czuja, która jest typowo progres, to Windcast Picker. Tu warto się pochylić i w tej serii, poszukać kija na rzekę. To moje zdanie panowie. :beer:
Arek

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 09.11.2016, 22:51 »
Odradzam Windcasty na rzekę. Posiadam Windcasta 390 do 120 gramów. To też jest dość miękka wędka, w nurt na bank jej nie polecam.
Pozdrawiam
Marcin

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 09.11.2016, 23:16 »
Czyli nic się nie zmieniło Marcinie. Daiwa w standarcie wg mnie, to typowa wędka na duże komercje lub kanały do średniego uciągu i większej odległości. Na spory nurt? Warto osobiście testować przed zakupem.
Arek

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 09.11.2016, 23:21 »
Czyli nic się nie zmieniło Marcinie. Daiwa w standardzie wg mnie, to typowa wędka na duże komercje lub kanały do średniego uciągu i większej odległości. Na spory nurt? Warto osobiście testować przed zakupem.
I na jeziora :) ja używam swojej na jeziorach, spisuje się pierwsza klasa :) :thumbup:
A reszta tak jak napisałeś :beer:
Pozdrawiam
Marcin

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 09.11.2016, 23:23 »
Jesteśmy jednomyślni! :thumbup: :beer:
Arek

Offline KermitFrog

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #8 dnia: 09.11.2016, 23:26 »
Interesujesz się Daiwą, ale z tego co widzę, koledzy łowiący tymi feederami, odradzają. Ja mam coś tańszego, ale kupionego już jakiś czas temu. Mianowicie jest to Mikado SCR Heavy Feeder C.W. 150 g. Ogólnie na te nazwy nie patrz, bo to magia i one niekoniecznie muszą oznaczać prawdę. Rzucałem nim koszykami 125 g+ zanęta i było ok, a pewnie dałoby rade więcej. Tak jak piszą... Jeżeli wiesz jaki ciężki zestaw musisz ulokować to ok, natomiast jeżeli nie jesteś pewien, rozglądaj się nawet za czymś mocniejszym. Nurt to jednak nurt, nie ma zmiłuj ;)

Online fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #9 dnia: 09.11.2016, 23:27 »
Czyli nic się nie zmieniło Marcinie. Daiwa w standarcie wg mnie, to typowa wędka na duże komercje lub kanały do średniego uciągu i większej odległości. Na spory nurt? Warto osobiście testować przed zakupem.
Podzielam Twoje zdanie w 100%. Posiadam Daiwę Aqualite Heavy Feeder 3,6m do 150g (pierwsza wersja z 2010r.) - miał być bardziej na wypady odrzańskie, a tam się okazało, że na najsztywniejszej szczytówce to mogę co najwyżej między warkoczem a klatką łowić i to przy średnio-niskim stanie wody. Są też plusy - na mniejszej rzece spisuję się super, można od biedy wykorzystać go jako method feeder na wodach stojących z delikatniejszą szczytówą. Na nurt to jednak coś sztywniejszego.
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
« Odpowiedź #10 dnia: 09.11.2016, 23:28 »
A czy koniecznie to musi być Daiwa? Może znajdziesz coś tutaj http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=3516.msg98988#msg98988

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 09.11.2016, 23:29 »
Może coś w stylu Korum Barbel?
Pozdrawiam
Marcin

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 09.11.2016, 23:34 »
Podzielam Twoje zdanie w 100%. Posiadam Daiwę Aqualite Heavy Feeder 3,6m do 150g (pierwsza wersja z 2010r.) - miał być bardziej na wypady odrzańskie, a tam się okazało, że na najsztywniejszej szczytówce to mogę co najwyżej między warkoczem a klatką łowić i to przy średnio-niskim stanie wody. Są też plusy - na mniejszej rzece spisuję się super, można od biedy wykorzystać go jako method feeder na wodach stojących z delikatniejszą szczytówą. Na nurt to jednak coś sztywniejszego.

:beer: :thumbup: Myślimy identycznie i tak odbieramy te kije! Miałem także z 10go. Roku
Arek

Offline zby

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
  • Świat poszedł do przodu...
« Odpowiedź #13 dnia: 09.11.2016, 23:39 »
Jeżeli myślisz o wędce Daiwa weź pod uwagę Aqalite heavy feeder 3,90/180g.
w prawdzie poziom komfortu spada przy obciążeniu po wyżej 150gr, ale to napewno dość sztywny i solidny kij jak na Twoje miejscòwki.

Swoje wędki mam z dystrybucj francuskiej tj kupione w decathlon
aktualnie nie są dostępne,
http://www.decathlon.be/aqualite-heavy-feeder-id_8166157.html

dostępny jest taki model.
http://allegro.pl/daiwa-aqualite-heavy-feeder-3-90m-180g-promocja-i6185090790.html
tutaj wrsja 4,20
https://bialaryba.pl/wedka-daiwa-aqualite-heavy-feeder-4-20m-180g-p-8093.html

Dodatkowo warto żebyś wziął pod uwagę tę wędkę
https://www.decathlon.pl/black-rod-feeder-heavy-390-id_8294154.html
miałem go ręku, jest wart zainteresowania.
pozdro
Zby

Offline yarousseau

• Ekspert
  • Reputacja: 41
« Odpowiedź #14 dnia: 12.11.2016, 13:20 »
Daiwa Windcast Heavy Feeder 150 g, 390 cm spokojnie się nada (to dużo sztywniejsza pała od windcasta light feeder 120 g).

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka

yarousseau
Mazovia Fishing Team
https://www.facebook.com/mazoviaft/