Ankieta

Jakie jest Twoje zdanie na temat skuteczności łowienia na metodę (method feeder)?

Jest bardzo skuteczna na wodach PZW
29 (12.4%)
Sprawdza się na łowiskach komercyjnych, ale nie jest zbyt skuteczna na wodach PZW
29 (12.4%)
Na łowiskach komercyjnych jest znacznie skuteczniejsza, ale na wodach PZW też można osiągnąć zadowalające wyniki
69 (29.5%)
Na wodach PZW jest ona równie skuteczna, co na łowiskach komercyjnych
32 (13.7%)
Ogólnie jest to mało skuteczna metoda połowu, bez względu na rodzaj łowiska
4 (1.7%)
Nie mam wystarczającego doświadczenia, żeby się wypowiedzieć
71 (30.3%)

Głosów w sumie: 230

Autor Wątek: Skuteczność method feeder na wodach PZW  (Przeczytany 68108 razy)

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Skuteczność method feeder na wodach PZW
« Odpowiedź #90 dnia: 08.06.2017, 10:50 »
To jest naprawdę dziwna sprawa. Na pewno nie jest normą, bo nikt poza Tobą nie donosi o takich problemach.

Czyli jak to wygląda. Gdy zarzucasz ten podajnik, on w powietrzu kręci się jak śmigło? U mnie leci sobie prosto jak strzała. Ewentualnie zrobi jedną czy dwie beczki.

W czasie rzutu widzę, że się kręci. Po 6h już zaczyna się skręcać żyłka. Lepiej jest na podajnikach Mikado.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #91 dnia: 08.06.2017, 10:53 »
Może rób jak ja. Ja mam gotowe zestawy z podajnikami na mniej więcej metrowych przyponach z plecionki. Na końcu jest krętlik. Żyłkę główną mam zakończoną krętlikiem z agrafką. Nad wodą podczepiam tylko krętlik z zestawu do agrafki i już. Wtedy mam dwa krętliki w zestawie.
 Mnie się żyłka skręca głównie po holu większej ryby, gdy hamulec pracuje sporo czasu. Wtedy zarzucam pusty zestaw i zwijam go, podszarpując, żeby żyłka się luzowała - wtedy krętliki wykonują swoją robotę.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #92 dnia: 08.06.2017, 10:57 »
Z tym skręcaniem żyłki to jakieś kuriozum. Może masz krzywy podajnik, który przy zwijaniu wiruje w wodzie?

Hmm, bardziej nie przy zwijaniu tylko w czasie rzutu. Najgorzej jest na podajniku ESP.

Kupiłem żyłkę Jaxona Monolith i miałem identycznie jak Kolega pisze - skąpy dwa razy traci :facepalm: Żyłka skręcała się prawie natychmiast przy dużych podajnikach. Wyprowadzało mnie to z równowagi na maxa! Wróciłem znowu do Dragona i problem zniknął, aczkolwiek sprężynki na odcinku szczytówki nie da się wyeliminować najlepszą żyłką, chyba, że strzałówką.

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #93 dnia: 08.06.2017, 10:59 »
Może rób jak ja. Ja mam gotowe zestawy z podajnikami na mniej więcej metrowych przyponach z plecionki. Na końcu jest krętlik. Żyłkę główną mam zakończoną krętlikiem z agrafką. Nad wodą podczepiam tylko krętlik z zestawu do agrafki i już. Wtedy mam dwa krętliki w zestawie.
 Mnie się żyłka skręca głównie po holu większej ryby, gdy hamulec pracuje sporo czasu. Wtedy zarzucam pusty zestaw i zwijam go, podszarpując, żeby żyłka się luzowała - wtedy krętliki wykonują swoją robotę.

Właśnie mam zamiar przerzucić na taką opcję, to całkiem zminimalizuje to cholerne skręcanie. Dodatkowo, można zastosować największe krętliki, które położą linkę na dnie.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #94 dnia: 08.06.2017, 11:06 »
Skręcanie żyłki  na pewno nie jest winą podajników. Polecam używać przed każdym łowieniem 'odkręcacza' żyłki firmy Gardner, pomaga, i jak pisze Jędrzej - warto uwagę zwrócić na żyłkę, ja bym jeszcze przyjrzał się kołowrotkowi :)
http://gardnertackle.co.uk/product/spin-doctor/
Lucjan

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #95 dnia: 08.06.2017, 11:10 »
Całkiem dobre rozwiązanie :thumbup:. Oprócz skręcania żyłki ułatwia np: wstępne nęcenie i szybką zmianę zestawu. Jakiej plecionki i o jakiej grubości używasz w takim zestawie?
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #96 dnia: 08.06.2017, 11:16 »
Całkiem dobre rozwiązanie :thumbup:. Oprócz skręcania żyłki ułatwia np: wstępne nęcenie i szybką zmianę zestawu. Jakiej plecionki i o jakiej grubości używasz w takim zestawie?
Takiej, jaką nawinąłem sobie jakieś 5 lat temu na kołowrotek spiningowy. Pamiętam tylko, że to PowerPro :D

Niektóre żyłki po mocnym naciągnięciu zaczynają się skręcać. Myślę, że właśnie o to tu chodzi, a nie o obroty podajnika.
Krwawy Michał

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #97 dnia: 08.06.2017, 11:24 »
Skręcanie żyłki  na pewno nie jest winą podajników. Polecam używać przed każdym łowieniem 'odkręcacza' żyłki firmy Gardner, pomaga, i jak pisze Jędrzej - warto uwagę zwrócić na żyłkę, ja bym jeszcze przyjrzał się kołowrotkowi :)

tak mnie teraz olśniło, że przecież w locie podajnik próbuje się właśnie odkręcić, gdy żyłka jest już bardzo skręcona. Zamienię kołowrotek i sprawdzę.

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #98 dnia: 08.06.2017, 11:37 »
Krętlik przed podajnikiem pomaga, ja stosuje podajnik na przyponie 50cm z żylki 0,28 zakończony krętlikiem. Nad wodą przywiązuje żyłkę główna, zakładam przypon na łącznik i gotowe.
Paweł

Offline dzidek11a

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #99 dnia: 08.06.2017, 11:59 »

Uwaga na szczupaki ;)

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #100 dnia: 08.06.2017, 12:02 »
Szczególnie w mazowieckim ;)
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #101 dnia: 08.06.2017, 12:21 »
Osobiście uważam, że nie powinno się używać żadnych krętlików przed podajnikiem do metody. W momencie używania przyponu z plecionki strzelić może linka główna i ryba pływać będzie z podajnikiem który nie będzie miał szans się zsunąć z żyłki przez ten krętlik. Jeśli jesteśmy pewni, że przypon jest najsłabszy to ten krętlik nie ma takiego znaczenia bo wiadomo, że strzeli przypon.
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #102 dnia: 08.06.2017, 12:28 »
Osobiście uważam że nie powinno się używać żadnych krętlików przed podajnikiem do metody. W momencie używania przyponu z plecionki strzelić może linka główna i ryba pływać będzie z podajnikiem który nie będzie miał szans się zsunąć z żyłki przez ten krętlik. Jeśli jesteśmy pewni że przypon jest najsłabszy to ten krętlik nie ma takiego znaczenia bo wiadomo że strzeli przypon
Owszem, masz rację. Ale ja np. stosuję haczyki bezzadziorowe (z zagiętymi zadziorami), które w podbieraku często same z ryby wypadają, więc ryba z podajnikiem na długim przyponie prędzej niż później się uwolni. Wystarczy, że podajnik osiądzie na dnie kilka razy, przypon się zluzuje...
Krwawy Michał

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #103 dnia: 08.06.2017, 12:41 »
Ja z moich doświadczeń wywnioskowałem że największy błąd do za kleista zanęta (ryba nie może zassać przynęty z naszej gruszki). lub na odwrót nasza gruszka jest za mało lepka i nie dociera na dół w całości.
Dlatego aby uniknąć takich rozterek mam zamiar pobawić się w PVA :)
A próbowałeś łowić nie dając przynęty do koszyczka tylko zostawić ją luzem ?
Ja po testach przestałem łowić na żyłki, bo jest ona zbyt sprężysta i po prostu wybija przynęte ze środka koszyczka - tymbardziej jak ryba żeruje i generuje ruch wody. Tutaj plecionka spełnia swoją rolę idealnie.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #104 dnia: 08.06.2017, 12:44 »
Ja z moich doświadczeń wywnioskowałem że największy błąd do za kleista zanęta (ryba nie może zassać przynęty z naszej gruszki). lub na odwrót nasza gruszka jest za mało lepka i nie dociera na dół w całości.
Dlatego aby uniknąć takich rozterek mam zamiar pobawić się w PVA :)
A próbowałeś łowić nie dając przynęty do koszyczka tylko zostawić ją luzem ?
Ja po testach przestałem łowić na żyłki, bo jest ona zbyt sprężysta i po prostu wybija przynęte ze środka koszyczka - tymbardziej jak ryba żeruje i generuje ruch wody. Tutaj plecionka spełnia swoją rolę idealnie.
Z kolei pan Stanisław (jeśli dobrze pamiętam) z ostatniego filmu Lucia stosuje sztywny fluorocarbon, żeby właśnie przynęta mu szybko wypadła. I łowi ryby... I bądź tu mundry :D
Krwawy Michał