Hej.
Długo tu o nic nie pytałem sezon minął dla mnie i teraz wnioski oraz rozważania.
Może niektórzy pamiętają. że w tym roku zacząłem łowić na metodę. Kupiłem potrzebny sprzęt i zacząłem łowić. Ryb u nas za dużo nie ma, a łowię aby na PZW. Wyniki w metodzie były dla mnie porażką. I przerzuciłem sie na koszyk. Chciałem łowić wszystkie ryby, nawet te malutkie.
Wpadłem na pomysł by dobrać taką taktykę łowienia:
1. Przyjeżdżam na łowisko, rozpakowuję sprzęt i rozrabiam zanęty i moczę peelety.
2. Do feedera montuję koszyk, klipuję żyłkę i zanęcam miksem 4 koszyki.
3. Po wstępnym zanęceniu montuję metodę i zakładam przpon 10 cm klasyczny z haczykiem bez włosa, bez gumki, bez push stopa. Sam haczyk.
I tak łowię. Czy takie łowienie i używanie przynęt typu białe czerwone da rezultaty? Czy klasyczny przypon można używać do metody?
Czy na metodę mogę łowić takie ryby po 10-20 cm na robaki czy nie?
Oczywiście nastawiając się na karpia, dużego lina czy karasia robię to samo, tylko w punkcie 3 zakładam przypon z push stopem i już wtedy dumbellsy lub pellety.
Jeszcze jedno pytanie: czy na drugi rok moje pellety i dumbellsy się nadadzą czy zwietrzeją? Zakupiłem je w tym roku.
Po uważnym przeczytaniu swojego posta sam powinieneś odpowiedzieć na swoje pytania, jeżeli nie widzisz odpowiedzi to ci pokrótce odpowiem:
Czy na metodę mogę łowić takie ryby po 10-20 cm na robaki czy nie? Można (tylko po co ?). Nie dla takich małych ryb wymyślono metodę , najmniejsze koszyki jakie można kupić są 15 gramowe, wiec dla takich małych rybek za duże, poza tym łowiąc takie małe rybki lepszy będzie zwykły zestaw feederowy z koszyczkiem lub połów na spławik.
Czy takie łowienie i używanie przynęt typu białe czerwone da rezultaty? Tak daje rezultaty i to wyśmienite, ale w przypadku kiedy te robaki są na włosie, a nie na haczyku.
Czy klasyczny przypon można używać do metody? Nie wiem co uważasz za klasyczny przypon, metodę wymyślono żeby łowić tzw. F1 i inne rybki w granicach 1 kg, tutaj przypon 8-10 cm jest optymalny, chcąc łowić większe klocki musisz dać przypon dłuższy z większym hakiem, łowiąc już karpie po około 15 kilo używam przyponów 18 cm z hakiem nr 6.
Oczywiście nastawiając się na karpia, dużego lina czy karasia robię to samo, tylko w punkcie 3 zakładam przypon z push stopem i już wtedy dumbellsy lub pellety. W zasadzie piszesz... nie wiem o czym, zakładasz, że na hak z robakiem nie złowisz karpia, lina czy karasia, bo trzeba założyć pellet lub dumbelsa, nie tędy droga. Można na robala złowić karpia, ale przynęta założona na haczyk nie jest tak samo skuteczna jak na włosie, metoda wykorzystuje samozacięcie ryby, wykorzystując ciężar podajnika i to, że haczyk w zestawie jest odsłonięty bo przynęta jest na włosie, w związku z tym penetracja pustego haka jest o wiele lepsza niż haka z robalem, jeżeli chcesz skutecznie łowić to dobierz wielkość haka i przynęty do poławianej ryby, ale przynęta ma być na włosie, wtedy z pewnością połowisz też mniejszych rybek, lecz jak pisałem wcześniej na rybki do 20 cm lepszy będzie feeder z koszykiem.
Jeszcze jedno pytanie: czy na drugi rok moje pellety i dumbellsy się nadadzą czy zwietrzeją? Zakupiłem je w tym roku. Trzymaj w szczelnych opakowaniach i będzie OK, jakby co to są jeszcze na rynku dostępne różne dipy.