Autor Wątek: Feederowe Mistrzostwa Polski 2017  (Przeczytany 125281 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Feederowe Mistrzostwa Polski 2017
« Odpowiedź #60 dnia: 19.11.2016, 14:39 »
Milchał, jesteśmy po tej samej stronie barykady, nie wiem czy jest sens pokazywać kto i ile robi. Samo Opole na tle innych okręgów to kolosalna różnica, trudno więc o pewnych rzeczach dyskutować. Równie dobrze możesz powiedzieć, że w okręgu opolskim jest kilkanaście łowisk no kill (OK- karpiowych bardziej, z ale mniejsza o szczegóły) i że inni niech się ruszą to będą mieli.

Jestem z Opola i wiem co widzę. Stosunek ilości wędkarzy do wód jest najkorzystniejszy w całej Polsce, na Turawie nie ma rybaków już. Ryby w Odrze jest o wiele więcej niż w takiej Wiśle, nie przełowiono i nie zdegradowano tak łowisk. Dodatkowo wielu wędkarzy z ościennych okręgów łowi w Opolskiem, i wg mnie jest kasa. Może i lepsze władze, bo są i ryby i łowiska no kill. Ale jeżeli z 17 500 wędkarzy z opolskiego w zawodach bierze udział 20, to jest lipa. Jak dla mnie to zrobiliście sobie zawody w których wystartowaliście. Nie bierz tego jako przytyk, :thumbup: za to, że daliście radę. Jednak osłabia brak zainteresowanych. Na tym forum mocno feederowym, ja dowiaduję się dopiero teraz. Te imprezy nie są tak rozreklamowane jak powinno.

Ale zgadzam się, że warto to zmieniać i ulepszać.

Co do komercyjnych imprez o których piszesz. Nie ważne gdzie one są robione ale jak. Nie widzę tu różnicy. Te w UK organizuje związek wędkarski, może Fishomania to komercje, jednak Riverfest to rzeki.

Po co w ogóle te rozgraniczenia? Chcesz aby polski feeder zmierzał w stronę dłubania uklejek i płotek na bezrybnej wodzie? Dla mnie feeder to feeder, są jego różne aspekty. Jak się będzie wszystko upraszczać do dłubaniny drobnicy, to daleko nie zajedziemy. Tak jest ze spławikiem. Górek pokazał jak wygląda wyczyn w Czechach i ludziom się oczy pootwierały. Dlatego nie piszmy o komercjach jak o czymś złym, lub też o komercjalizacji. Związek niech zajmie się organizowaniem rybnych łowisk wpierw, ludzie zaś niech mają radość z łowienia. Albo chcemy rozwoju na wszystkich polach, albo tylko feederowych imprez spod znaku jazgarza i uklejki. Zobacz jak wyglądały MŚ w Irlandii. Woda z zewnątrz podobna do polskich jezior, jakże inny rybostan. A RPA?
Lucjan

Offline tankista34

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #61 dnia: 19.11.2016, 14:39 »
Wątpię aby w zielonogórskim w feederze wystartowało 50 drużyn myślę że połowa tego jest bardziej realne ale chciałbym sie mylić:) a na tym drużynowym GP okręgu to w większości spławikowcy   zmuszeni niskim stanem Odry do łowienia feederem .Ogólnie jestem za rozdzieleniem spławika i feedera  chociaż łowcę na  obie metody z wskazaniem na spławik ale feeder coraz bardziej mnie kręci i chętnie wezmę udział w takich zawodach w naszym okregu.
Pozdrawiam 

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Wiadomo bowiem, żeby ukraść milion, trzeba z forsy podatników wydać kilka lub kilkanaście razy więcej na jakiegoś słomianego Misia. A im ten Miś jest droższy, to...

Offline dziepakm888000

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #62 dnia: 19.11.2016, 14:40 »
może kiedyś się uda osiągnąć taką frekwencje i u mnie w okręgu :) bo organizacja jest w miarę ok ale widząc niedosyt u wielu zawodników w tym roku po MO obstawiam ze w przyszłym roku poziom może wystrzelić mocno w górę jak się chłopaki zmobilizują .

a przy okazji zapraszam na eliminacje do Opola :) Może kolega z dolnego ślaska zorganizuje tez jedne eliminacje u siebie ? zapraszam do opola i chętnie odwiedził bym również np dolnyslask i wymienił doświadczenia :) 
Opole przewidywany temin przełom kwietnia i maja łowisko kanał ulgi w Opolu :)

http://sars.pl/aktualnosci/sars-yuki-feeder-cup-2017.html
Michał

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #63 dnia: 19.11.2016, 15:35 »
Wątpię aby w zielonogórskim w feederze wystartowało 50 drużyn myślę że połowa tego jest bardziej realne ale chciałbym sie mylić:) a na tym drużynowym GP okręgu to w większości spławikowcy   zmuszeni niskim stanem Odry do łowienia feederem .Ogólnie jestem za rozdzieleniem spławika i feedera  chociaż łowcę na  obie metody z wskazaniem na spławik ale feeder coraz bardziej mnie kręci i chętnie wezmę udział w takich zawodach w naszym okregu.
Pozdrawiam 

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Pewnie masz rację ale jakby drużynowe grand prix okręgu było w feeder i wylanialo drużynę na mp to myślę że frekfencja byłaby jeszcze większą bo jak się patrzy coraz więcej ludzi łowi na feedera nawet tyczkarze się za niego biorą nie dlatego że feeder jest lepszy tylko dlatego że odra z roku na rok się zmienia przede wszystkim jest czysta i ryby niechętnie podchodzą na 13m z drugiej strony jak ktoś dobrze poznał feeder to wie ze może zrobić naprawdę dobry wynik nieraz parokrotnie większy niż tyczka (patrz rekord drużynowe grand prix okręgu)
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #64 dnia: 19.11.2016, 17:09 »
Panowie, podstawa to nagrody. Aby ludzie startowali trzeba konkretnych nagród, do tego zaś konkretnego sponsora. Bez tego będzie to startowanie 'ku chwale feedera'. I będą to głównie pracownicy sklepów wędkarskich, ludzie związani z firmami producentów, wyczynowcy ze spławika. Lepiej byłoby dogadać się z jakimś sponsorem i zrobić w okręgu konkretne pospolite ruszenie.

W ogóle zawody o pietruchę nie są zbyt ponętne. Problem ten porusza Górek. Fishomanię w UK podałem jako przykład, tam nie ma wolnych miejsc. Każde eliminacje to kilkuset nawet startujących. Wpisowe niskie nie jest!

Angole robią to po to, aby 'ruszyć' ludzi. Pamiętajmy o demografii, z roku na rok ludzi jest coraz mniej w związku. Młodzieży coraz mniej. Więc imprezy lepiej robić z myślą o przyszłości. Liga feederowa, zawody drużynowe - do tego trzeba zaplecza. Ludzi trzeba zachęcić! Na tym forum wyłoniło się kilka teamów chociażby. Gdyby promować to, zamiast robić dożynki w Spale, byłby postęp.
Lucjan

Offline czekano

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #65 dnia: 19.11.2016, 20:06 »
Niestety co do zawodów w okręgu opolskim to jest za każdym razem Ulga albo Odra w Opolu czyli 100m od siedziby okręgu. Czyli wody przez które z wędkarstwa spławikowego wyczynowego wielu zrezygnowało więc przypuszczam że z feederem może być podobnie. Zresztą zawody okręgowe się przejadły.

Offline dziepakm888000

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #66 dnia: 19.11.2016, 21:33 »
a jaką inną wodę w okręgu opolskim kolego proponujesz która będzie równa i będą tam ryby i dobry dojazd ?
Michał

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #67 dnia: 19.11.2016, 21:44 »
Kolego nie mów że w opolskim nie ma wody dla 20 zawodników :D a z tym dojazdem to mnie rozbawiłeś, w UK czasami z 400 m "naginają " a u nas to najlepiej do samego brzegu
A tak poważnie to prawda jest taka że te MPF 2017 to jakaś "popierdółka" :P
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #68 dnia: 20.11.2016, 12:19 »
Ja myślę, że jeżeli jest nas trochę, to możemy pokombinować nad jakąś imprezą i zaproponować to krótkowzrocznym  ludziom z kapitanatu i ZG.

Jak dla mnie iść tą samą ścieżką którą idzie wyczyn spławikowy to straszny błąd. W Polsce trzeba konkretnych imprez, rozruszać ludzi, zachęcić do startów. Samo PZW może wtedy iść drogą łowisk sportowych, czyli no kill. Odcinki takie na rzekach to też dobra rzecz.

Zobaczcie, zgadzając się na to co oferują goście z PZW wspieramy ich politykę. Taki Kanał Ulgi w Opolu może jest i równy, ale ma jeden feler, jest kiepski. ME w spławiku w 2011 roku miały być promocją miasta, a wyszło na to, że jest antypromocja. Spokojnie można proponować rozgrywki na rybniejszych wodach, najlepiej to takie tworzyć. Cholera, albo ludzi trzeba przyciągać albo odpychać.

Mam nadzieję, że nie tworzy się nowa elita, taka jak w spławiku wyczynowym. Po części mizeria imprez PZW polega na zamknięciu się na ludzi. Do feedera nie trzeba megadrogich sprzętów, zrobienie zaś normalnego regulaminu wiele by pomogło. Po co pchać się w ślepą uliczkę? Jeżeli zawody jak MP się robi aby wyłonić kadrę, to jest to jakiś kolejny Miś Barei lub Matrix. Ale ten z Keanu Reeves'em a nie z Dżamukką :D
Lucjan

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #69 dnia: 20.11.2016, 15:06 »
Ja myślę, że jeżeli jest nas trochę, to możemy pokombinować nad jakąś imprezą i zaproponować to krótkowzrocznym  ludziom z kapitanatu i ZG.

Jak dla mnie iść tą samą ścieżką którą idzie wyczyn spławikowy to straszny błąd. W Polsce trzeba konkretnych imprez, rozruszać ludzi, zachęcić do startów. Samo PZW może wtedy iść drogą łowisk sportowych, czyli no kill. Odcinki takie na rzekach to też dobra rzecz.

Zobaczcie, zgadzając się na to co oferują goście z PZW wspieramy ich politykę. Taki Kanał Ulgi w Opolu może jest i równy, ale ma jeden feler, jest kiepski. ME w spławiku w 2011 roku miały być promocją miasta, a wyszło na to, że jest antypromocja. Spokojnie można proponować rozgrywki na rybniejszych wodach, najlepiej to takie tworzyć. Cholera, albo ludzi trzeba przyciągać albo odpychać.

Mam nadzieję, że nie tworzy się nowa elita, taka jak w spławiku wyczynowym. Po części mizeria imprez PZW polega na zamknięciu się na ludzi. Do feedera nie trzeba megadrogich sprzętów, zrobienie zaś normalnego regulaminu wiele by pomogło. Po co pchać się w ślepą uliczkę? Jeżeli zawody jak MP się robi aby wyłonić kadrę, to jest to jakiś kolejny Miś Barei lub Matrix. Ale ten z Keanu Reeves'em a nie z Dżamukką :D
Luk masz rację ale jak nie będzie mp pod egidą pzw to nie będzie kadry na.ms i koło się zamyka
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #70 dnia: 20.11.2016, 16:35 »
-"Luk masz rację ale jak nie będzie mp pod egidą pzw to nie będzie kadry na.ms i koło się zamyka"
I tu moim zdaniem pies jest pogrzebany, gdyby jak Luk proponuje zorganizować duże zawody ogólnopolskie z kilkoma eliminacjami ( olać PZW ) i wyłonić swoją drużynę ?
Tak się zastanawiam dlaczego My chcemy walczyć z czymś czego praktycznie nie idzie pokonać lub może potrwać latami. Może trzeba by założyć NZW ( Niezależny Związek Wędkarski ) czy SZW ( Sportowy Związek Wędkarski ) i powoli przejmować wody, organizować dobre zawody, ludzie zobaczą że może być inaczej lepiej sami zaczną się przenosić.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #71 dnia: 20.11.2016, 16:42 »
Sądzę, że trafiłeś w meritum :thumbup:
Tej kliki nie da się zwalczyć ani przegonić, jedyna nadzieja to taka, żeby odejść i działać na własną rękę. Problemem jest chyba głównie to, ile PZW ma wód i jakich. W mojej okolicy pozostają w zasadzie "kałuże", bo na całej reszcie rękę trzyma związek..
Czesiek

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #72 dnia: 20.11.2016, 16:53 »
Co do łowisk to niby PZW ma te najciekawsze ale to są wody Skarbu Państwa i co kilka lat przeprowadzane są przetargi i na pewno można by zaproponować lepsze warunki RZGW, do tego dochodzą wody miejskie gdzie PZW za grosze dzierżawi łowisko . Tak że tragedii nie ma, jedyny problem w mojej ocenie to zaplecze finansowe ale przy ogólnym ruszeniu oraz kilku odpowiednich sponsorach ....... się rozmarzyłem :)

Splot

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 20.11.2016, 17:04 »
Zapominacie o jednym-pieniądze na start w zawodach. Jeśli by PZW zorganizowało zawody takie jak proponuje Lucjan, to była by to zabawa dla ludzi których stać wydać kilka stówek w dzień.
To dopiero było by zamknięcie drogi dobrym lokalnym zawodnikom.
PZW musi porostu znaleźć sponsorów dla reprezentantów swoich okręgów. Do szczebla MO zawody muszą być tanie i amatorskie. Dopiero w późniejszej fazie pół profesjonalne. A finał to już kasa i komercjalizacja.

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #74 dnia: 20.11.2016, 17:07 »
co kilka lat przeprowadzane są przetargi
O ile 20 lat to kilka ;)
Pozdrawiam
Marcin