Autor Wątek: Feederowe Mistrzostwa Polski 2017  (Przeczytany 125134 razy)

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Feederowe Mistrzostwa Polski 2017
« Odpowiedź #345 dnia: 20.12.2016, 21:30 »
Rozumie że kolega jest współautorem tego regulaminu, nadal twierdzę że jest nieczytelny nigdzie nie jest napisane nęcenie wstępne tylko nęcenie zanętą ciężką lub nęcenie lekkie a to chyba różnica ?
Co do pkt 1 to takie Polskie -"pies ogrodnika sam nie zje a innemu nie da " Fajnie się będziecie bawić w te kilka drużyn :facepalm: albo jak w innych okręgach będą robić mistrzostwa w lutym lub marcu żeby pojechać na MP.
Ale co tam najważniejsze że się odbędą MP
Kolego nie bierz tego do siebie, szanuję Ciebie, masz wiedzę i pewnie robisz dużo dobrego.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #346 dnia: 20.12.2016, 21:42 »
Rozumie że kolega jest współautorem tego regulaminu, nadal twierdzę że jest nieczytelny nigdzie nie jest napisane nęcenie wstępne tylko nęcenie zanętą ciężką lub nęcenie lekkie a to chyba różnica ?
Co do pkt 1 to takie Polskie -"pies ogrodnika sam nie zje a innemu nie da " Fajnie się będziecie bawić w te kilka drużyn :facepalm: albo jak w innych okręgach będą robić mistrzostwa w lutym lub marcu żeby pojechać na MP.
Ale co tam najważniejsze że się odbędą MP
Kolego nie bierz tego do siebie, szanuję Ciebie, masz wiedzę i pewnie robisz dużo dobrego.

Kolego , nie jestem współautorem tego regulaminu ( ten regulamin został napisany 11 lat temu we Włoszech !!! ). Wysłałem do GKS PZW przetłumaczony wycinek o zanętach z regulaminu FIPSed. Chłopaki z GKS prawie stanęli na wysokości zadania i w miare rozsadnie potraktowali pkt 3.8 choć niestety nie tak jak w ORYGINALE WŁOSKIM !!!

Co do pkt. 1 mnie on chyba bardziej boli od Ciebie. Ale jak to mówią , jak jie teraz to może kiedyś :) poświęcam się tej dyscyplinie bez reszty i może wywalczę starty w MP.

Co do treści Regulaminu , powtarzam jest bardziej czytelny niż ORYGINAŁ z FIPSed, łowię według tego ( ORYGINALNEGO) od dwóch lat w Kraju ( Mistrzostwa Klubu ) oraz na imprezach w Europie, pewnie wszystkim cos przeszkadza, ale nie ma takiego malkontenctwa jak w Polsce, gdzie tak naprawdę można na palcach policzyć startujących w zawodach feederowych w/g FIPSed ale jak zwykle Ci maja najwięcej do powiedzenia.

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #347 dnia: 20.12.2016, 22:01 »
Widzę że zgadzamy się wielu sprawach, ja osobiście raczej nie marudzę na regulaminy ale pytam, dopytuję bo jako organizator zawodów wiem jak jest i zawszę ktoś coś źle zrozumie ( przynajmniej tak twierdzi ) a potem kombinuję :)
Może kiedyś uda się spotkać na zawodach PZW i wspólnie po rywalizować :thumbup:

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #348 dnia: 20.12.2016, 22:16 »
W poprzednim regulaminie był opis zaneta ciężka i lekka w tym nie ma
Więc kiedy jest zaneta ciężka a kiedy lekka?
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

KrzysztofS

• Gość
« Odpowiedź #349 dnia: 20.12.2016, 22:21 »

Pkt 3.8

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #350 dnia: 20.12.2016, 22:22 »

Artur jest w sygnałach.PKT 4.9 a nie jak kolega Krzysztof napisał w 3.8.W 3.8 nie ma słowa o zanęcie ciężkiej /lekkiej  Proszę Was zerknijcie równiez na Oryginalny Regulamin FIPSed, tam również jest

Co do tego co napisał o NIE narzekaniu kolega Enzo , przypominam sobie fragment z dyskusji nad starym PKT 3.8 i wpis kolegi , że to żywcem ściągnięte ze Spławika i :facepalm:

Moje pytanie brzmi, co zrobiłes w tym kierunku aby nie było żywcem ściągnięte ze spławika ?

KrzysztofS

• Gość
« Odpowiedź #351 dnia: 20.12.2016, 22:31 »
Sorry Pawełku - dla mnie w pkt 3.8 jest zdecydowanie więcej info o zanętach niż w 4.9
Ale to może dlatego, że 25 lat w zawodach startuję.

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #352 dnia: 20.12.2016, 22:35 »
Sorry Pawełku - dla mnie w pkt 3.8 jest zdecydowanie więcej info o zanętach niż w 4.9
Ale to może dlatego, że 25 lat w zawodach startuję.

Krzysiu, my juz o Nowym Regulaminie rozprawiamy :)

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #353 dnia: 20.12.2016, 22:54 »
Moje pytanie brzmi, co zrobiłes w tym kierunku aby nie było żywcem ściągnięte ze spławika ?
Rozmawiałem z osobami z Okręgu ale jak widać nic to nie dało a może komuś pasuję taki zapis, nie wiem. Ty znasz osoby z GKS i nie zmienili to co ja szary żuczek mogę .

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #354 dnia: 20.12.2016, 23:19 »
Rozmawiałem z osobami z Okręgu ale jak widać nic to nie dało a może komuś pasuję taki zapis, nie wiem. Ty znasz osoby z GKS i nie zmienili to co ja szary żuczek mogę .

Nie znam nikogo a jednak zmienili. 3.8 bo o tym pkt mowa. Nie wiem czy zerkasz na stary i nowy i nie widzisz różnicy ? :o

Offline Biały

• Ekspert
  • Reputacja: 64
« Odpowiedź #355 dnia: 20.12.2016, 23:24 »
Paweł(dzumaka) rozmawialiśmy i PKT 1 jest bez sensu jak okręgi mają zrealizować coś takiego jak MO na lodzie? Powinno być reprezentacja okręgu czytaj mistrz lub w razie rezygnacji zastępca.
Powinniśmy być zgodni a nie pomagać okręgom w nieorganizowaniu MO i MP.
Łukasz Białas, Wałcz

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #356 dnia: 20.12.2016, 23:41 »
Tak tu masz racje pkt3.8  ale sygnały dalej żywcem ze spławika z wyjątkiem dopisku w sygnale 3 o nęceniu.  Tak jak pisałem powinni zmienić te zapisy o nęceniu ciężkim i lekkim bo nic o nim nie piszą a w regulaminie spławika jest:
-"− zanęta ciężka - bryła zanęty dowolnej wielkości (uformowana dopiero po dokonanej
kontroli ilości zanęt i przynęt). Nie wrzucone kule zanęty ciężkiej po sygnale „wolno
łowić” (czwarty sygnał) należy rozkruszyć.
− zanęta lekka - bryła formowana i pobrana jedną ręką przez zawodnika jednorazowo
z pojemnika, bez dociskania o żaden przedmiot (udo, wiadro, ect.) Wyjątek stanowi
nęcenie klejonymi białymi robakami. Ich porcja powinna być pobrana z pojemnika
jedną ręką, ale kula może być formowana przy użyciu obu rąk. "

Wiem że zrobili dużo dobrej roboty ale kilka rzeczy trzeba poprawić , tak uważam

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #357 dnia: 21.12.2016, 07:27 »
Paweł(dzumaka) rozmawialiśmy i PKT 1 jest bez sensu jak okręgi mają zrealizować coś takiego jak MO na lodzie? Powinno być reprezentacja okręgu czytaj mistrz lub w razie rezygnacji zastępca.
Powinniśmy być zgodni a nie pomagać okręgom w nieorganizowaniu MO i MP.

Łukasz , ja nie jestem twórcą w/w regulaminu. Z tego co wiem to zrobiono to aby nie faworyzować Naszej dyscypliny, w każdej innej muszą byc kwalifikacje. Co do pomocy Okręgom jestem zdania odmiennego. Należy im "pomagać" bo sami nie zrobią nic mądrego. I to nie Okręgi piszą Regulaminy, lecz GKS ZG PZW.

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #358 dnia: 21.12.2016, 08:07 »
Uważam, że nie jest źle. Panowie, jeszcze rok temu były burzliwe dyskusje na temat czy w ogóle taka dyscyplina powstanie, było sporo wątpliwości. Popierałem wtedy działania kolegów feederowców i pisałem również, że potrzeba trochę czasu, żeby to wszystko zaczęło funkcjonować na dobrym poziomie, miało ręce i nogi. Dziś, to co kiedyś dla wielu wydawało się niemożliwe stało się faktem. Jest progres? Jak najbardziej! Są pewne kwestie, które nadal mogą budzić i budzą wątpliwości, ale tutaj tak jak wtedy znów twierdzę, że na to potrzeba czasu, by to wyklarować i doprowadzić do oczekiwanego stanu. Te eliminacje do MP w okręgach i te nieszczęsne daty to prawdopodobnie wynik pośpiechu, logistycznych zawiłości. Jestem przekonany, że już w przyszłym roku będzie to funkcjonować należycie. Jeśli zaś mowa o regulaminie, uważam, że to również jest kwestia do wypracowania. Regulamin w obecnym kształcie nie jest wersją na 100 lat. Jeśli zawodnicy będą oczekiwali zmian w niektórych zapisach, ponieważ okażą się one złe lub niesjasne, to również - mam nadzieję - zostanie dokonana korekta. Spławik w naszym kraju to dyscyplina, której tradycja sięga już dziesięcioleci. A zmiany w regulaminie jak były tak są nadal. Dlatego też nie ma co oczekiwać, że regulamin będzie dopracowany w 100% a już niemożliwym jest, by jego zapisy odpowiadały wszystkim zawodnikom.

Reasumując, uważam, że jest bardzo dobrze. Jeśli chodzi o feeder to głos wędkarzy został wysłuchany i dość szybko uwinięto się z całą biurokracją i logistyką.
Pewne niedociągnięcia będą skorygowane w przyszłym sezonie. Pamiętajmy też, że ustalenia i zmiany w PZW nie mogą zapadać z dnia na dzień, niestety pewne decyzje wymagają konsultacji, wymagają zebrania, głosowania. Z całym swoim niesmakiem do PZW, obiektywnie oceniam ich działania w kwestii zawodów feederowych dość wysoko.
Grzegorz

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
    • Paweł Zuziak Fishing
« Odpowiedź #359 dnia: 21.12.2016, 16:44 »
Uważam, że nie jest źle. Panowie, jeszcze rok temu były burzliwe dyskusje na temat czy w ogóle taka dyscyplina powstanie, było sporo wątpliwości. Popierałem wtedy działania kolegów feederowców i pisałem również, że potrzeba trochę czasu, żeby to wszystko zaczęło funkcjonować na dobrym poziomie, miało ręce i nogi. Dziś, to co kiedyś dla wielu wydawało się niemożliwe stało się faktem. Jest progres? Jak najbardziej! Są pewne kwestie, które nadal mogą budzić i budzą wątpliwości, ale tutaj tak jak wtedy znów twierdzę, że na to potrzeba czasu, by to wyklarować i doprowadzić do oczekiwanego stanu. Te eliminacje do MP w okręgach i te nieszczęsne daty to prawdopodobnie wynik pośpiechu, logistycznych zawiłości. Jestem przekonany, że już w przyszłym roku będzie to funkcjonować należycie. Jeśli zaś mowa o regulaminie, uważam, że to również jest kwestia do wypracowania. Regulamin w obecnym kształcie nie jest wersją na 100 lat. Jeśli zawodnicy będą oczekiwali zmian w niektórych zapisach, ponieważ okażą się one złe lub niesjasne, to również - mam nadzieję - zostanie dokonana korekta. Spławik w naszym kraju to dyscyplina, której tradycja sięga już dziesięcioleci. A zmiany w regulaminie jak były tak są nadal. Dlatego też nie ma co oczekiwać, że regulamin będzie dopracowany w 100% a już niemożliwym jest, by jego zapisy odpowiadały wszystkim zawodnikom.

Reasumując, uważam, że jest bardzo dobrze. Jeśli chodzi o feeder to głos wędkarzy został wysłuchany i dość szybko uwinięto się z całą biurokracją i logistyką.
Pewne niedociągnięcia będą skorygowane w przyszłym sezonie. Pamiętajmy też, że ustalenia i zmiany w PZW nie mogą zapadać z dnia na dzień, niestety pewne decyzje wymagają konsultacji, wymagają zebrania, głosowania. Z całym swoim niesmakiem do PZW, obiektywnie oceniam ich działania w kwestii zawodów feederowych dość wysoko.

Dokładnie jak piszesz. ja byłem w bardzo wielkim szoku, że w ogóle ktokolwiek chce z nami rozmawiać... jest PROGRES , przez duże "P"