Autor Wątek: Zakup siedziska  (Przeczytany 55762 razy)

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
  • Ulubione metody: feeder
Zakup siedziska
« dnia: 27.01.2015, 23:06 »
Na ten sezon muszę zakupić jakieś siedzenie  ;)
Nazbierałem trochę grosza i muszę podjąć decyzję.
Kaska jaką dysponuję to 1000 zł.
Ale nie wiem, nie mogę się zdecydować, w co zainwestować. Łowił będę ba method feeder oraz waggler.
Co będzie lepsze wg Was, np fotel Accesory Chair z Koruma + akcesoria, czy jakieś siedzisko wędkarskie/kosz wędkarski ? Wiadomo budżet jest jaki jest, a sprzętu na rynku multum,  i nie mogę sobie dać rady z decyzją.
Poproszę o jakieś rady i propozycje.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Zakup siedziska
« Odpowiedź #1 dnia: 27.01.2015, 23:33 »
To już niełatwa kwestia.
Zapewne za tę kwotę kupisz dobry fotel z akcesoriami, a i przyzwoity kosz też możesz dostać.

Myślę, że to wszystko zależy od preferencji.

Gdybyś miał operować tyczką, startować w zawodach, to z pewnością bez względu na preferencje kosz byłby po prostu wskazany.

Jako że myślisz głównie o wędkowaniu prywatnym, rekreacyjnym metodą i wagglerem, to uważam, że to już kwestia osobistych upodobań.
Myślę, że najlepiej byłoby, gdybyś mógł połowić u kogoś na koszu i też na fotelu i porównać odczucia.

Możesz też kupić sobie kosz, a za rok fotel ;D
Pozdrawiam
Mateusz

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 27.01.2015, 23:42 »
Gdyby coś takiego
http://www.korum.co.uk/Item_KCHAIR-33#.VMgSZmiG-T8
było dostepne u nas za przyzwoite pieniądze to sprzedałbym kosz i zakupił taki fotel.
Mam kosz i do wędkowania rekreacyjnego nie sprawdza się najlepiej.Na zawody wyczynowe które trwają 4h jest ok ale kiedy siedzę nad wodą 7-10h to już nie jest różowo bez oparcia.
To że kosz ma szufladki i skrzynie na akcesoria pod tyłkiem to również  tylko argument na zawody bo tam liczy się każda sekunda. Do rekreacji możesz wstać i wziąć skrzyneczkę czy pudełeczko z plecaka.
No i taki fotel chyba lepiej wygląda w transporcie.

Podaj proszę linka jesli są gdzieś te fotele w okazyjnej cenie.

Offline andrzej

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 27.01.2015, 23:52 »
Witam ,ja zamówiłem to krzesło i plecak dedykowana do niego w sklepdrapieznik.pl

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #4 dnia: 28.01.2015, 00:02 »
Gdyby coś takiego
http://www.korum.co.uk/Item_KCHAIR-33#.VMgSZmiG-T8
było dostepne u nas za przyzwoite pieniądze to sprzedałbym kosz i zakupił taki fotel.
Mam kosz i do wędkowania rekreacyjnego nie sprawdza się najlepiej.Na zawody wyczynowe które trwają 4h jest ok ale kiedy siedzę nad wodą 7-10h to już nie jest różowo bez oparcia.
To że kosz ma szufladki i skrzynie na akcesoria pod tyłkiem to również  tylko argument na zawody bo tam liczy się każda sekunda. Do rekreacji możesz wstać i wziąć skrzyneczkę czy pudełeczko z plecaka.
No i taki fotel chyba lepiej wygląda w transporcie.

Podaj proszę linka jesli są gdzieś te fotele w okazyjnej cenie.

To samo dokładnie ja uważam. Tym bardziej, że łowiłem sporo z koszem i z fotelem.
Ale wiem, że są tacy, którzy wolą kosz mimo wszystko.

Ja w tym sezonie planuje zakup tego krzesła -> http://www.korum.co.uk/Item_KCHAIR-11#.VMgYMNWG-H4
Kupuję z UK, bo jednak jest o wiele taniej.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline jakub_wr

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 28.01.2015, 00:04 »
Widzę małą wadę ... a może rozwiejesz wątpliwości ..
To krzesło ma kwadratowe profile i czy pasują jakieś inne akcesoria, uchwyty, balkoniki itd. ? Codzi o innych producentów np traper jaxon ...

Jaka różnica cenowa w UK ?

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 28.01.2015, 00:05 »
Cześć
Weź też pod uwagę mobilność i gabaryty , zwłaszcza jeśli przemieszczasz się małym autem
Sam sie przeliczyłem w ten sposob i wiem czym to pachnie. Niestety musiałem kupić dodatkowo wózek  na którym wożę sprzęt bo nie dam rady tego wszystkiego nieść na sobie i w rękach
Pozdrawiam - Gienek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #7 dnia: 28.01.2015, 00:16 »
Widzę małą wadę ... a może rozwiejesz wątpliwości ..
To krzesło ma kwadratowe profile i czy pasują jakieś inne akcesoria, uchwyty, balkoniki itd. ? Codzi o innych producentów np traper jaxon ...

Jaka różnica cenowa w UK ?

Póki co u nas można kupić za 713 zł. W UK mogę kupić za 590 zł.
Do krzesła są dołączone nasadki 23 mm.
Możesz lepiej obejrzeć fotel na tej stronie -> http://sklepdrapieznik.pl/sklep/glowna/4633-krzeslo-korum-delux-accessory-chair.html
Pozdrawiam
Mateusz

Offline andrzejm

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • "..plaża to wylęgarnia hipisów." - Skipper
« Odpowiedź #8 dnia: 28.01.2015, 00:19 »
gdyby nie to,  że na innym forum kupiłem całkiem nowy kosz z podestem za nieduże pieniądze, to kupiłbym to:
http://pl.sportsdirect.com/hut5/maver-abyss-x-3-drawer-seat-box-941322?colcode=94132299
Do tego stosowny osprzęt i nie dość że zmieścisz się w budżecie, to na zanętę zostanie. Dwa uchwyty do feedera plus fajki to jakieś 300PLN, za 150 kuwetę z uchwytem i masz komplet.  Siedzisko waży 7kg. jedyny minus, że nie ma oparcia, ale do małego auta włożysz.
Error Team Poland

Offline jakub_wr

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 28.01.2015, 00:52 »
123 zl to juz troche tym bardziej ze warto dokupic podnóżek chyba ze łowi sie na plaży . No to trzeba uruchomić rodzinęw UK? Polecasz jakiś sklep ?

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #10 dnia: 28.01.2015, 06:56 »
Mateo za 590  Krzesło korum ? Pokaz linka  :) obejrzę sobie to
Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 28.01.2015, 09:05 »
Marcin Cichosz - masz ładny budżet i warto pomyśleć jakiego zakupu dokonać.

Ja mam i fotel i kosz - i kosz odpowiada mi najbardziej, przy wagglerze i feederze lub dwóch feederach jest to idealna  opcja. Ale mogą boleć i plecy i tyłek, kosz akcesoriów jest równiez niebagatelny.
Ale teraz są krzesła 'koszowe'  i taka opcja jest idealna. Bardzo ważne jest abys nie kupował najtańszych foteli Koruma - oglądałem je i nie mają dobrego mocowania. Rurki są luźne i fotel się 'buja'. Na moje 'oko' produkt nie ma przed soba długiego życia (2 lata?). Pozostaja droższe modele.

Jest sklep w UK, w którym kupiłbyś krzesło Accessory z Koruma za 80 funtów, do tego wszystkie akcesoria (akcesoria z Prestona lub Koruma maja redukcje i pasuja do wszystkiego praktycznie). Z wysyłką zamknałbyś się w 1000 PLN.
 Opcja warta rozważenia byłby podnóżek. To dzięki niemu siedzi się jak król, bardzo wygodnie, i mozna montowac akcesoria. Ten kosztuje 54 funty. Myslę, że za 1000 PLN miałbys krzesło, podnóżek, ramię, stolik z szufladą plus podpórki boczne. Waży to więcej ale łowisz idealnie. Bo właśnie podnóżek sprawia, że osiąga sie prawidłową pozycje i nie bolą plecy. Jak dla mnie kosze bez podnóżków, lub fotele na których siedzi sie niżej, są przyczyna takiego obrotu rzeczy.

Na rzekach, nockach - zawsze możesz odłączyć podnóżek - tak więc miałbyś full opcji. Jedyna rzeczą byłoby jakies poprawienie krzesła - tak aby skręcało sie i nie ruszało - lekko sie buja. Ale na pewno jest to do zrobienia.
Lucjan

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #12 dnia: 28.01.2015, 09:59 »
Dzięki wszystkim za rady.
Myślę Luk, że właśnie najlepszą opcją będzie wysłać zapytanie do UK o ceny i dostępność. Tylko jeszcze się biję z myślami nt marki. Bo Korum jest w UK trochę tańszy niż Preston. Ale nie wiem czy akcesoria Prestona będą lepsze. Bo jak patrzę na zdjęcia i próbuję porównać wykonanie to chyba Preston jest pod tym względem lepszy. Chociażby ramię Prestona - po pierwsze trochę dłuższe, a i wydaje się grubsze, solidniejsze.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #13 dnia: 28.01.2015, 17:39 »
Mam jedno i drugie. Prestona ramię jest dłuższe i cięższe. W moim łowieniu Korum absolutnie wystarcza. Ten sam kolor, to samo wykonanie. Nazwa tylko inna... ;)

Możesz kupić też Prestona oczywiście - ale ich krzesło to 118 funtów i nie zmieścisz się w budżecie z dodatkami ;)
Lucjan

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #14 dnia: 28.01.2015, 17:57 »
Rozumiem, w sumie racja. Dzięki za rady.

Czy to ta tacka/szuflada o której piszesz ?
https://www.prestoninnovations.com/Products/Seatboxes/Side-Trays/OFFBOXB22-SIDE-TRAY-SET

Bo jeśli tak, to mi osobiście chyba bardziej praktyczna będzie tacka w wersji Larege + pojemnik na zanętę z Koruma lub Prestona przyczepiany do krzesła. Po prostu nie podoba mi się ta jedna "luźna" tacka.