Autor Wątek: UWAGA! Bandyci w lasach  (Przeczytany 25763 razy)

Offline mirgag

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Mirosław
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: UWAGA! Bandyci w lasach
« Odpowiedź #75 dnia: 16.03.2017, 11:21 »
Adamie, wszystko w porządku. To dla mnie zaszczyt, że nie klepiesz mnie po plecach, a żądasz dowodów. Na tym polega dochodzenie do konkretów. Pozdrawiam Cię i jeszcze raz dziękuję za pouczającą dyskusję.
*Jedynie upór i determinacja są wszechmocne*
Mirosław

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #76 dnia: 16.03.2017, 12:42 »
Adamie, wszystko w porządku. To dla mnie zaszczyt, że nie klepiesz mnie po plecach, a żądasz dowodów. Na tym polega dochodzenie do konkretów. Pozdrawiam Cię i jeszcze raz dziękuję za pouczającą dyskusję.

Poddaję się  :)  :beer:

PS. Mirku, ja po prostu po prostu uznaję za nie w porządku formułowanie wniosków typu: "Żyjesz z moich podatków, pracujesz za moje pieniądze". Równie dobrze mógłby ktoś powiedzieć, że moja Mama żyje z jego wpłat na ZUS. Choć faktycznie emerytura jest płacona z bieżących środków, a pensja urzędnika z budżetu (akurat nie moja), to dla mnie bardziej prawdziwe jest stwierdzenie, że ktoś pobiera emeryturę, bo ją wypracował, a urzędnik żyje ze swojej pracy.

Pozdrawiam

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #77 dnia: 16.03.2017, 12:46 »
:bravo: :bravo: :bravo: koledzy ! Obydwaj macie po :thumbup: za cywilizowany sposób zakończenia polemiki i wzajemne oddanie szacunku przez oponentów! :D

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #78 dnia: 17.03.2017, 08:43 »
Odnośnie tego zdania, które wywołało wiele konstrowersji:

A urzędnik jest przecież moim pracownikiem, bo to ja płacę w różnych podatkach na jego pensję, a nie on płaci mi. Ponadto, jeśli urzędnik popełnia przestępstwo, to należy go ukarać i wyrzucić z pracy na zbity pysk.

Jedna rzecz jest tutaj ważna. Urzędnik nie jest Twoim pracownikiem Mirku, ale Nas wszystkich, każdego Polaka, nie pozbawionego praw publicznych. Dla Ciebie jego działania mogą być negatywne, dla mnie oraz dla innej części naszego społeczeństwa mogą być pozytywne. I w ten sposób działa demokracja, mówi o tym konstytucja etc.

Posłużę się tutaj pewnym cytatem, który ostatnio przeczytałem pod tekstem dotyczącym jazdy z nadmierną szybkością, gdzie to Ci lubujący szybkość zwykle tłumaczyli swoje postępowanie w taki sposób: "Lubię jeździć szybko i nikt nie ma prawa mi tego zabraniać".

Odpowiedź pewnego mądrego człowieka, konkluzja była następująca: "To, że Ty lubisz jeździć szybko, nie oznacza, że inni użytkownicy drogi lubią, kiedy szybko jeździsz".

I tutaj jest sedno całego problemu Mirku. Masz prawo do zdania, masz prawo do tego, by przestrzegano Twoich praw wynikających z konstytucji, masz prawo do krytyki organów ale nie masz prawa uzurpować sobie tego, by urzędnik postępował wedle Twoich wytycznych, gdyż on nie jest Twoim pracownikiem a Nas wszystkich! A jego pracę, regulują odpowiednie przepisy, ustanowione przez przedstawicieli społeczeństwa, przez wybraną władzę. Czyż nie ma w tym nic bardziej konstytucyjnego? Dla Ciebie taki urzędnik postępuje źle, moim zdaniem dobrze i popieram ich działania. Mamy dwie skrajne opinie, dwóch obywateli o takich samych prawach. Dlaczego to, w związku z tym, ma być tak, jak Ty chcesz? Uważam, że powinieneś wsłuchać się nie tylko w swój głos, ale też spojrzeć szerzej.
Grzegorz

Offline mirgag

• Ekspert
  • Mirosław
« Odpowiedź #79 dnia: 17.03.2017, 10:10 »
Grzesiu. Całkowicie się z Tobą zgadzam (ja użyłem tylko przenośni myślowej, bo należę do społeczeństwa i to grupa rządzi a nie pojedynczy człowiek o ile dotyczy to grupy). Nieporozumienia wynikają z tego, że czytelnika traktuję jak równego sobie, a przecież tak nie jest, bo każdy  nas jest inny i ma inne doświadczenia życiowe czy intelektualne. Jedno jest pewne, z inteligentnym człowiekiem szybko można się dogadać w sytuacji braku zrozumienia i to jest optymistyczne (a jak rozwijające?).

Co do drugiej części Twojej wypowiedzi: Ja mam proste zdanie na taka sytuację: "Rób co chcesz abyś tylko tym nie krzywdził innych". Prawda, że proste prawo?

I jeszcze jedno. Karać ludzi można za czyn, a nie za to co może się stać. Więc z tym "przekraczaniem prędkości" byłbym ostrożny. Cytuję: Odpowiedź pewnego mądrego człowieka, konkluzja była następująca: "To, że Ty lubisz jeździć szybko, nie oznacza, że inni użytkownicy drogi lubią, kiedy szybko jeździsz".

W świetle tego, co powiedziałem wyżej, "temu mądremu człowiekowi" odpowiedział bym, że gówn*o mnie to obchodzi, co ty lubisz. Chcesz jechać wolno, używaj zewnętrznego pasa jezdni.

Ostatnie. Urzędnik ma obowiązek wykonywać to, co nakazuje mu prawo, bo prawo chroni właśnie mnie/Ciebie/społeczeństwo przed ewentyalnymi nadużyciami urzędnika (między innymi). Oznacza to, że obrona przed idiotami i przestępcami jest Twoim/moim obowiązkiem, a nie prawem. A że "prawo" jest dzisiaj skierowane przeciw społeczeństwu, to inna sprawa i należy zasady przywrócić do normalności. Jeśli nie słowem, następnie okazywaniem pogardy bezprawiu, to w ostateczności siłą.
Mirosław

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #80 dnia: 17.03.2017, 10:16 »
A ja doszedłem do wniosku, że ograniczenia, zakazy i kary są jak najbardziej słuszne.
I tyle a może i aż tyle.
I nie zgodzę się, że prawo jest skierowane przeciwko społeczeństwu. To społeczeństwo nie chce uznać pewnych norm domagając sie czasem wręcz absurdalnej wolności bez poszanowania wolności, opinii czy bezpieczeństwa innych.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline mirgag

• Ekspert
  • Mirosław
« Odpowiedź #81 dnia: 17.03.2017, 10:30 »
Władza zwierzchnia w Rzeczypospolitej Polskiej należy do Narodu. Naród sprawuje władzę przez swoich przedstawicieli lub bezpośrednio.

To tyle i aż tyle.
Mirosław

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #82 dnia: 17.03.2017, 10:41 »

I jeszcze jedno. Karać ludzi można za czyn, a nie za to co może się stać. Więc z tym "przekraczaniem prędkości" byłbym ostrożny. Cytuję: Odpowiedź pewnego mądrego człowieka, konkluzja była następująca: "To, że Ty lubisz jeździć szybko, nie oznacza, że inni użytkownicy drogi lubią, kiedy szybko jeździsz".

Mirku, idź powiedz, że gówno Cię to interesuje, matce, która straciła na drodze dziecko, bo jakiś amator szybkiej jazdy nie zauważył/nie zdążył...

Różne prawa i ograniczenia mają za zadanie nie dopuścić, często do szkód, których nie da się już naprawić. Amator prędkości może sobie szybko jeździć na torze wyścigowym, gdzie nie zagraża innym użytkownikom ruchu.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 17.03.2017, 11:02 »

Mirku, idź powiedz, że gówno Cię to interesuje, matce, która straciła na drodze dziecko, bo jakiś amator szybkiej jazdy nie zauważył/nie zdążył...

Różne prawa i ograniczenia mają za zadanie nie dopuścić, często do szkód, których nie da się już naprawić. Amator prędkości może sobie szybko jeździć na torze wyścigowym, gdzie nie zagraża innym użytkownikom ruchu.

To na taki głupi wg mnie przykład głupia odpowiedź - wina matki że nie dopilnowała swojego dziecka. Sam mam motocykl i wiem że gdy mogę to jadę ile fabryka dała a jak widzę że nie mogę to nie jadę szybko. Jestem świdomym tego że mogę dostać mandat za np jazdę 110km/h po mieście albo stracić prawko ale dalej mam prawo tak jeździć bo mam wolną wolę jak każdy z nas i robię co chcę. I nikomu nic do tego. Zostane ukarany ale mam tego świadomość.
Co do torów do szybkiej jazdy - nie wiem czy sprawdzałeś ile tego jest w Polsce ale wiedz że na prawdę nie wiele. Sam mam 200km do najbliższego toru więc wolę po okolicy polatać ;)
Mirek sporo rozjaśniasz swoimi wpisami i potrafisz mądrze "gasić" - ceni się to bo coraz rzadszy to widok.

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #84 dnia: 17.03.2017, 11:13 »
Nie masz prawa tak jeździć.
To ciężkie słowa ale każdy kto przekracza dozwolone prędkosci ryzykując życie lub zdrowie innych jest człowiekiem ograniczonym i niebezpiecznym.

A idac tym tropem i tą wolną wolą nie ograniczoną prawem to z pewnoscią jest to to czym kierują się choćby gwałciciele.
Ciekawe czy dalej byś tak do tego podchodził jakby Ci taki na żonę lub dziecko nie daj Boże trafił. A pociąg seksualny rzecz ludzka. Wręcz dar od najwyższego. A że potem jakieś ograniczenie wolności? Toż to dramat i zamach na wolności obywatelskie.

Brniemy już teraz w absurdy ale jak przeczytałem o tym że można jeździć ile fabryka dała to nóź się w kieszeni otwiera a czlowiek hamuje ostrzejsze słowa.

Mario
Mazovia Fishing Team

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #85 dnia: 17.03.2017, 11:13 »
Nie masz prawa tak jeździć i koniec.
Krwawy Michał

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #86 dnia: 17.03.2017, 11:15 »
Moim zdaniem niech jeździ, chociaż ludzie czekający na przeszczep się ucieszą.
Marek

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #87 dnia: 17.03.2017, 11:20 »
To tak, jakbym napisał, że mogę sobie wziąć Glocka w łapę i strzelać po dzielni, bo dopóki nikogo nie trafię to nie robię mu krzywdy.
A czy samą krzywdą nie jest to, że ktoś źle się z tym czuje, kiedy na drodze mijają go idioci, którzy zapier*** 200km/h?
Czy to nie wywołuje u innych kierowców strachu?
Czyli, że jak będę sobie strzelał nad Twoją głową kolego Ryba1987, to nie będzie Ci to przeszkadzało?
Kto daje Ci prawo do tego, byś jeździł z nadmierną prędkością i stwarzał niebezpieczeństwo i wywoływał strach innych osób? Kto Ci to prawo dał?
Ostatecznie, kto daje Ci prawo, byś narażał moje życie i zdrowie? Bo chyba nie chcesz powiedzieć, że w wypadkach spowodowanych przez piratów drogowych, nie giną osoby postronne, zarówno kierowcy innych aut czy piesi. Więc jak możesz pisać, że to tylko Twoja sprawa?

Sam przekraczam prędkość, zdarza mi się. Ale nigdy nie odżegnuję się od odpowiedzialności. To już nie o same przepisy chodzi, ale o realne spojrzenie na to, jakie stwarza się zagrożenie. Jeśli tego zagrożenia ktoś nie widzi, moim zdaniem nigdy nie powinien otrzymać prawa jazdy. Bo od samego łamania przepisów jeszcze gorsza jest bezmyślność.

Grzegorz

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #88 dnia: 17.03.2017, 11:30 »
Wy nic, Panowie, nie rozumiecie. On jest świadom tego, co robi. A ci, co wypadki powodują i ludzi zabijają, nie byli świadomi. :facepalm:
Krwawy Michał

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #89 dnia: 17.03.2017, 11:36 »
Grunt, że mu wolno :-)

Mario
Mazovia Fishing Team