Autor Wątek: Method feeder tyczką. Część I. Zestaw  (Przeczytany 18051 razy)

KrzysztofS

• Gość
Odp: Method feeder tyczką. Część I. Zestaw
« Odpowiedź #45 dnia: 08.12.2016, 13:03 »
A nie możesz po prostu wyjeżdżając tyczką unosić jej do góry tak aby podajnik wody nie dotykał i po wyjechaniu pełną wędką zarzucić podajnik we właściwe miejsce? Tak łowiliśmy - nie sprawia to problemów...tym bardziej, że to rekreacyjne wędkowanie i nie ma żadnego pośpiechu ani spinki  :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #46 dnia: 08.12.2016, 13:04 »
Problem w Metodzie na tyczce polega na tym, że żyłka nie jest ustawiona na dnie. Z drugiej strony jednak nie potrzeba dużych średnic, bo jest amortyzator. Ogólnie na pewne warunki ta technika może mieć sens.

Filip, jak nie sprawdzisz, to się nie przekonasz :D Jednak mam zastrzeżenia do spławika. Tutaj musisz uważać, aby karp Ci go nie połamał, mając dodatkowo podajnik, pracując z rybą coś takiego może się przytrafić. Dlatego polecam Korumowy patent, zwany blob'em

To są spławiki do łowienia z toni. Możesz sobie założyć takie dwa i obserwując ich zachowanie ocenić czy jest ryba czy tez jej nie ma. Na Metodzie jednak to widać szybko, bo żyłka wybierana jest bardzo mocno i to czuć. Jednak łowisko 2.5 metra to nie 1.2-1,4 jak na filmie z Robem, i pewne modyfikacje będą potrzebne.

Nie liczyłbym też tak bardzo na pop up'y, nie musisz wcale podnosić przynęty, zresztą sam sprawdzisz, bo mogą być splątania. Wafters może być skuteczniejszy.

Czekamy na wyniki! :bravo:
Lucjan

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #47 dnia: 08.12.2016, 13:28 »
A nie możesz po prostu wyjeżdżając tyczką unosić jej do góry tak aby podajnik wody nie dotykał i po wyjechaniu pełną wędką zarzucić podajnik we właściwe miejsce? Tak łowiliśmy - nie sprawia to problemów...tym bardziej, że to rekreacyjne wędkowanie i nie ma żadnego pośpiechu ani spinki  :)

Gdyby tam było do metra wody to pewnie można by tak robić. Ale jest dużo głębiej i raczej będzie to niewykonalne. Tyczka ma 13 metrów, jak zapnie top z żyłką i zestawem to musiał by unieść to wyżej jak 2,5 metra do góry. A za sobą ma jeszcze z 10 metrów tyczki. Nie ma szans. Pamiętaj, że jeśli unosisz tyczkę w górę o jakąś wartość to o taką samą wartość (jeśli złapiesz ją równo na środku) tyczka pójdzie na dół. Unosząc ją 2,5 metra w górę z tyłu ona będzie szła 2,5 metra w dół. Musiał byś stać na koszu z uniesionymi rękoma. Dodatkowo, w praktyce nie unosimy wędki chwytając ją w połowie długości tylko bliżej przodu przy samym topie (żeby uniknąć kontaktu podajnika z wodą). W związku z tym z tyłu ona opadnie jeszcze bardziej. Od biedy można by stanąć na siedzisku kosza, ale Filip go nie posiada więc nawet skakanie po koszu odpada. Próbowałem takiego łowienia na łowiskach, gdzie głębokośc była do metra wody, polewałem wtedy pellet Lavą i żeby przy wyjeżdżaniu jej nie "zmyło" unosiłem wędkę i wyjeżdżałem z zestawem nad wodą. Już przy takiej głębokości było to trudne. W przypadku Filipa mówimy o prawie trzech metrach więc nie ma opcji.

Moim zdaniem kubeczek na szczytówkę załatwia sprawę w tym przypadku.
Grzegorz

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 08.12.2016, 13:39 »
Nie ukrywam, że będę się wzorował na filmiku podanym wcześniej w wątku. Tylko muszę to zrobić home-made, bo nie wiem jak to załatwił Rob :)

A wyjeżdżanie z tyczką w górze, jak już napisał Grzegorz nie ma sensu. Na dodatek ja łowię w miejscu, gdzie za sobą mam "skarpę" i takie rozwiązanie odpada totalnie.
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #49 dnia: 08.12.2016, 13:43 »
Matchless, :thumbup:
Pomysł z kubkiem ciekawy. Tylko jak połączyć kubek zanętowy i zestaw do łowienia na jednym topie? Wiem, że są kubeczki na top )"nasadowe"), ale czy będą takie rozmiary, żeby pomieścić podajnik?

Nie zauważyłem, sorka.
Tak, są takie większe kubki. Pod tyczkę nie musisz stosować dużych podajników, raczej te mniejsze. Powinny spokojnie wejść do tych większych kubków. Mówię o tych kubkach na top karpiowy, które masz podczas łowienia. Wiem, że chyba Preston miał takie większe, w kształcie jakby trąbki. Kolega kupował w zeszłym roku takie na Rybomanii bo właśnie potrzebował do "wywózki" zestawu tyczką. Co prawda nie planował wywozić podajników do metody, ale na bank wejdzie mniejszy podajnik. Tylko jak już to musisz szukać wersji XL.
Grzegorz

KrzysztofS

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 08.12.2016, 13:43 »
Fakt - wędkowaliśmy z kładek a to zmienia postać rzeczy. Nie wziąłem tego pod uwagę. Ale ja bym chyba wolał tego spróbować niż jeszcze jakieś dodatkowe kubki montować do umieszczenia podajnika.
Co by nie mówić - trening czyni mistrza :) Najpiękniejsza w tej metodzie jest sygnalizacja brania - wyjeżdżająca guma ze szczytówki to piękny widok  :)

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #51 dnia: 08.12.2016, 13:49 »
Matchless, :thumbup:
Pomysł z kubkiem ciekawy. Tylko jak połączyć kubek zanętowy i zestaw do łowienia na jednym topie? Wiem, że są kubeczki na top )"nasadowe"), ale czy będą takie rozmiary, żeby pomieścić podajnik?

Nie zauważyłem, sorka.
Tak, są takie większe kubki. Pod tyczkę nie musisz stosować dużych podajników, raczej te mniejsze. Powinny spokojnie wejść do tych większych kubków. Mówię o tych kubkach na top karpiowy, które masz podczas łowienia. Wiem, że chyba Preston miał takie większe, w kształcie jakby trąbki. Kolega kupował w zeszłym roku takie na Rybomanii bo właśnie potrzebował do "wywózki" zestawu tyczką. Co prawda nie planował wywozić podajników do metody, ale na bank wejdzie mniejszy podajnik. Tylko jak już to musisz szukać wersji XL.
Mam podajniki Prestona 15 g Large.

Musiałbym zmierzyć średnice "szczytówki" topu.

Plątanie żyłki przy takim sposobie moim zdaniem załatwiłby kawałek taśmy np. Izolacyjnej naklejonej (zależy od głębokości) w 1/4 topu po wygruntowaniu.

Wtedy można by wsunąć żyłkę od "strony łowiącego" a spadający podajnik swobodnie by ją uwolnił.

Have fun.
Do what makes you happy.

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 08.12.2016, 13:56 »
Niektórzy stosują "trytytki", zaciskają je delikatnie w odpowiednim miejscu na topie i nie ucinają nadmiaru. Wtedy masz np 10 centymetrowy, sztywny kawałek odstający od topu, na którym opierasz nadmiar żyłki ze spławikiem.

Jeśli chodzi o podajnik, to ja spokojnie zastosował bym go w standardowy sposób, mocując na stałe. To, że masz spławik niczemu nie przeszkadza. Przed łowieniem po prostu sobie wygruntujesz z podajnikiem, który tym razem zastąpi gruntomierz. Plusem mocowanie na stałe podajnika będzie z pewnością jego funkcja z metody czyli samozacięcie się ryby a spławik będzie sygnalizował odjazd.
Grzegorz

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #53 dnia: 08.12.2016, 13:59 »
Nie ukrywam, że będę się wzorował na filmiku podanym wcześniej w wątku. Tylko muszę to zrobić home-made, bo nie wiem jak to załatwił Rob :)

A wyjeżdżanie z tyczką w górze, jak już napisał Grzegorz nie ma sensu. Na dodatek ja łowię w miejscu, gdzie za sobą mam "skarpę" i takie rozwiązanie odpada totalnie.
kawałek gąbki owiń wokół końcówki topa na tym zaciśnij opaskę zaciskową i nie obcinaj kocówki do końca tylko zostaw 3 cm i oto będziesz zaczepiał żyłkę

Edycja: wpis do skasowania nie widziałem wiadomości powyżej 
Krzysztof

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #54 dnia: 08.12.2016, 14:00 »
Niektórzy stosują "trytytki", zaciskają je delikatnie w odpowiednim miejscu na topie i nie ucinają nadmiaru. Wtedy masz np 10 centymetrowy, sztywny kawałek odstający od topu, na którym opierasz nadmiar żyłki ze spławikiem.

Jeśli chodzi o podajnik, to ja spokojnie zastosował bym go w standardowy sposób, mocując na stałe. To, że masz spławik niczemu nie przeszkadza. Przed łowieniem po prostu sobie wygruntujesz z podajnikiem, który tym razem zastąpi gruntomierz. Plusem mocowanie na stałe podajnika będzie z pewnością jego funkcja z metody czyli samozacięcie się ryby a spławik będzie sygnalizował odjazd.
Ciekawe :thumbup:
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #55 dnia: 08.12.2016, 14:05 »

Tutaj masz przykład różnych kubeczków na szczytówkę. Myślę, że ten najwiekszy spokojnie spełnił by zadanie nawet z dużym podajnikiem.
Ten drugi od prawej, po zdjęciu tej osłonki z góry pewnie też by się nadał.

http://matchthis.pl/pl/p/Kubeczki-MAVER-SQUEEZEE-POLE-POTS-1op-2szt/1479

Masz podane wielkości tych kubków. Cena nie jest strasznie zaporowa. Możesz też sprzedawcę zapytać, poprosić żeby sprawdził czy zmieści
się do środka podajnik. Moim zdaniem o to możesz być spokojny. Wersja LARGE i PASTE to na prawdę duże kubki.

J942 - MEDIUM - średnica 32mm / wysokość 37mm
J943 - LARGE - średnica 40mm / wysokość 45mm
J944 - PASTE - średnica 50mm / wysokość 62mm

edit: jak widzę te średnice, to nawet ten środkowy (Medium) może się okazać wystarczający, dodatkowo, z osłonką będziesz mógł go wykorzystać do klasycznego łowienia i nęcić pelletem, ziarnem czy robakami.
Grzegorz

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #56 dnia: 08.12.2016, 14:14 »
Dzięki :)

Edit:
Zmierzyłem przed chwilą podajnik Prestona. 80mm wysokości, ok. 30mm szerokości. Jeśli by wsadzić podajnik po ukosie, to do kubka Paste by się wmieścił.
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #57 dnia: 08.12.2016, 18:29 »
On Ci może wystawać z tego kubka, nie musi być cały w środku. Ważne, żeby na szerokość wszedł podajnik z mixem.
Grzegorz

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #58 dnia: 05.01.2017, 20:40 »
Ostateczna wersja, pierwszej wersji zestawów do tej metody.

-żyłka 0,18mm Dragona
-spławik Maver z serii Invincible
-podajnik Prestona
-łącznik Korum
-stoper Drennan

Będą jeszcze dwie wersje zestawów, po wytestowaniu pierwszego.

Jeden z Bobinem, drugi z samym podajników, wskaźnikiem brań będzie guma w topie.

Have fun.
Do what makes you happy.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #59 dnia: 24.01.2017, 21:14 »
Dziś przeglądam wątki spławikowe i natrafiłem na Twoje prezentacje.
Super sprawa, Filipo!
Szacunek za poświęcony czas na wykonanie zdjęć i opisów! :thumbup:
Pozdrawiam
Mateusz