Ostatnio jako, ze skończył mi się SMART i korzystałem z zakupów ze stron www - generalnie ze względu na ceny przestałem zamawiać głupoty z allegro z darmową dostawą to postanowiłem sprawdzić jak się ma handel na tej stronie.
Wiecie, że w dziale WĘDKARSTWO prowizja od sprzedaży wynosi średnio 13%

(waha się pomiędzy 12,5-13,5 w zależności od kwoty i kategorii).
Jestem w szoku i to naprawdę głęboko. Dawniej z tego co pamiętam to prowizja sięgała w okolicach 3-5%.
Już nie wspominam, że system katalogu produktów do mnie zupełnie nie trafia, bo dyskryminuje on małych sprzedawców i zawsze na pierwszym miejscu będą liderzy branży, którzy stosują nieuczciwą praktykę, czyli obniżają cenę np. 20 sztuk produktów, żeby tylko nabić sprzedać i być na górze katalogu produktów zmieniając później cenę na normalną i wcale nie najniższą, a wiadomo, że człowiek kupuje po popularności - jest to najlepsze kryterium, bo świadczy o świeżym towarze i dużej dostępności oraz zaufanym sprzedawcy.
Ciekawy jestem jak cała ta branża e-commerce się potoczy dalej. Niewątpliwie allegro jest liderem, ale koszty prowizji są dla mnie zabójcze.
Przypomnę, że do wysyłek SMART dopłaca sprzedawca, jest to różna kwota w zależności od wartości sprzedaży, ale coś w okolicach 2-6 zł.
Edit: koszt dostawy równiez wchodzi w prowizję 13%

Podsumowując, najlepiej posiadać własny sklep jak masz wyrobioną markę i robić promocje, bo odpada Ci 13% prowizji + dopłata do wysyłki smart.
Jak sprzedajesz coś za 100 zł to po odjęciu podatku vat 23% oraz prowizji zostaje Ci z tego 64 zł. Jestem w szoku.