Autor Wątek: Dlaczego allegro.pl?  (Przeczytany 49314 razy)

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 388
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Dlaczego allegro.pl?
« Odpowiedź #105 dnia: 17.05.2024, 21:09 »
Za pobraniem nie wyślesz nic przez wysyłkę olx.

Przesyłką OLX nie wyślesz żadnej wędki :)
Dzierżno uzależnia

Offline darkon

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37
« Odpowiedź #106 dnia: 18.05.2024, 07:43 »
Wyślesz, podlodówkę

wytapatalkowane

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 238
« Odpowiedź #107 dnia: 24.11.2024, 17:42 »
Ostatnio jako, ze skończył mi się SMART i korzystałem z zakupów ze stron www - generalnie ze względu na ceny przestałem zamawiać głupoty z allegro z darmową dostawą to postanowiłem sprawdzić jak się ma handel na tej stronie.

Wiecie, że w dziale WĘDKARSTWO prowizja od sprzedaży wynosi średnio 13% ??? (waha się pomiędzy 12,5-13,5 w zależności od kwoty i kategorii).
Jestem w szoku i to naprawdę głęboko. Dawniej z tego co pamiętam to prowizja sięgała w okolicach 3-5%.
Już nie wspominam, że system katalogu produktów do mnie zupełnie nie trafia, bo dyskryminuje on małych sprzedawców i zawsze na pierwszym miejscu będą liderzy branży, którzy stosują nieuczciwą praktykę, czyli obniżają cenę np. 20 sztuk produktów, żeby tylko nabić sprzedać i być na górze katalogu produktów zmieniając później cenę na normalną i wcale nie najniższą, a wiadomo, że człowiek kupuje po popularności - jest to najlepsze kryterium, bo świadczy o świeżym towarze i dużej dostępności oraz zaufanym sprzedawcy.

Ciekawy jestem jak cała ta branża e-commerce się potoczy dalej. Niewątpliwie allegro jest liderem, ale koszty prowizji są dla mnie zabójcze.
Przypomnę, że do wysyłek SMART dopłaca sprzedawca, jest to różna kwota w zależności od wartości sprzedaży, ale coś w okolicach 2-6 zł.

Edit: koszt dostawy równiez wchodzi w prowizję 13% :facepalm:

Podsumowując, najlepiej posiadać własny sklep jak masz wyrobioną markę i robić promocje, bo odpada Ci 13% prowizji + dopłata do wysyłki smart.
Jak sprzedajesz coś za 100 zł to po odjęciu podatku vat 23% oraz prowizji zostaje Ci z tego 64 zł. Jestem w szoku.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #108 dnia: 24.11.2024, 17:59 »
Jak coś kupuję, to patrzę, gdzie jest najtaniej. Korzystam z Ceneo i szukam też z "palca". I tak się dziwnie składa, że przeważnie na allegro jest najtaniej .A mimo tego jeszcze mam darmową przesyłkę w cenie. Więc mnie nie interesuje, czy tam jest prowizja 13 czy 38%.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 238
« Odpowiedź #109 dnia: 24.11.2024, 18:13 »
Jak coś kupuję, to patrzę, gdzie jest najtaniej. Korzystam z Ceneo i szukam też z "palca". I tak się dziwnie składa, że przeważnie na allegro jest najtaniej .A mimo tego jeszcze mam darmową przesyłkę w cenie. Więc mnie nie interesuje, czy tam jest prowizja 13 czy 38%.
Powiem Ci szczerze, że najtaniej wg mnie jest teraz na stronach www takich sklepów jak ehooks, drapieznik itp. ale z uwzględnieniem rabatu vip albo od wysokości kwoty zakupu. Zawsze te 5-10% wychodzi taniej, wysyłka zazwyczaj darmo od 200 zł.
Różnica minimalna tak naprawdę i ludzie przyzwyczajeni do wygodnych zakupów z allegro.
Tak czy siak jestem w szoku, że sprzedawcom opłaca się sprzedawać na tym serwisie, bo prowizja 13% jest dla mnie zabójcza. Jak masz marżę 20% to tak naprawdę dopłacasz do interesu :) bo dolicz lokal, prąd, zus, ogrzewanie i podatek dochodowy

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 388
  • Rafał
« Odpowiedź #110 dnia: 24.11.2024, 19:18 »
Ostatnio szukałem pewnego dynksa do tv, znalazłem na allegro za 45zł, okazało się że sklep jest z Jaworzna, więc podjechałem te 10km, i co? I zapłaciłem 45zł, dostałem normalnie paragon ;D Mogłem dopytać się o cenę i nie tracić 40min tam i z powrotem, odebrałbym następnego dnia 5m od domu w żabce.
Dzierżno uzależnia

Offline magister82

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #111 dnia: 24.11.2024, 19:18 »

Przesyłką OLX nie wyślesz żadnej wędki :)
[/quote]
Obecnie wyślesz sam ostatnio takowa kupiłem na olx z wysyłka kurierem.

Sklepy wedkarskie jada na wyzszej marzy niz 20% skoro drapieznik z moonfinem caly rok robia promocje po 20%. Fakt oni maja wyzsza cene podstawowa ale i  tak.

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #112 dnia: 24.11.2024, 19:47 »
Ja od kilku sezonów ponad 90% zakupów robię na Allegro bo tam zazwyczaj jest najtaniej i do tego przesyłka ze smartem (od 45zeta) gratis. W innych sklepach musiałbym dozbierać do 200 lub 300zl na darmową przesyłkę. A tak kupuję tylko to czego mi potrzeba w danej chwili. No i zwrot jest gratis w razie gdyby przysłali coś co nie spełni oczekiwań.
Natomiast w znanym sklepie na D pomimo, iż od dawna mam tam maksymalny rabat to i tak niemal wszystko wychodzi najdrożej, więc omijam go szerokim łukiem :)

Offline Cost

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #113 dnia: 24.11.2024, 20:12 »
Przy ofertach wyróżnionych prowizja sięga 22 czy 23%, w tym także od kosztów przesyłki.
W listopadzie Smart jest od 30 zł, więc jeśli ktoś chce zrobić drobne zakupy u różnych sprzedawców to polecam skorzystać.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #114 dnia: 24.11.2024, 20:17 »
Cytat: magister82
.Sklepy wedkarskie jada na wyzszej marzy niz 20% skoro drapieznik z moonfinem caly rok robia promocje po 20%. Fakt oni maja wyzsza cene podstawowa ale i  tak.

Szczerze wątpię żeby udało się utrzymać sezonowy biznes na marży 20% Pewnie dystrybutor pokrywa część tego rabatu.