Znam tą wodę, co prawda nie wędkuję tam teraz gdyż nie płacę od 10 lat PZW ale kiedyś łowiłem w miarę często zwłaszcza w rejonie poniżej portu gliwickiego. Niestety rozczaruje cię, nie jest tam dobrze z rybami. Jedyną dużą rybą jaką można tam złowić to karp , trafiają się nasto kilowe. Najczęściej poławia się japońce i płocie, czasem dość spore. Oprócz tego można liczyć na leszcza i okonia. Nigdy nie złowiłem i nie słyszałem żeby ktoś tam złowił szczupaka a tym bardziej bolenia. Woda jest brudna i cuchnie szambem, prawie zerowa przezroczystość przez większość sezonu. Powodem są barki i grube pokłady mułu , w zasadzie miału węglowego. Presja wędkarska jest znikoma , głównym powodem jest to że łowione ryby nie nadają się do zjedzenia i tylko najbardziej twarde menele je zabierają . Woda zamarza tylko gdy jest naprawdę bardzo duży mróz , powodem jest zasolenie i ruch barek
Na pewno ciekawszym odcinkiem kanału jest woda od śluzy Dzierżno w dół. Tam jest już szansa na szczupaka a bywa że i boleń się pokarze. Kilka sezonów spędziłem łowiąc na ,,czystym" odcinku kanału od wypływu z Rzeczyc do połączenia z głównym kanałem , było to wręcz eldorado dla mnie wędkarza łowiącego feederem