Autor Wątek: Kanał Gliwicki - Okręg Katowice  (Przeczytany 12855 razy)

Offline Oman

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: method feeder
Kanał Gliwicki - Okręg Katowice
« dnia: 24.12.2016, 20:03 »
Cześć,

Czy ktoś z Szanownych forumowiczów wędkował / wędkuje na Kanale Gliwickim i jego śląskim odcinku? Z tego co udało mi się wyczytać rozciąga się on od Gliwic do Śluzy Dzierżno.

Czy jest sens spinningować na tym łowisku?  Jakiegoś kaczodziobego czy bolenia można trafić? Czy macie jakieś sprawdzone miejscówki w których okolice można podjechać samochodem?

Jak wygląda sprawa z kanałem zimą ? Nie zamarza jak rzeka?

Za wszystkie informacje - dziękuję :)

Pozdrawiam,
Dominik
Dominik

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kanał Gliwicki - Okręg Katowice
« Odpowiedź #1 dnia: 24.12.2016, 20:52 »
Znam tą wodę, co prawda nie wędkuję tam teraz gdyż nie płacę od 10 lat  PZW  ale kiedyś łowiłem w miarę często zwłaszcza w rejonie poniżej portu gliwickiego. Niestety rozczaruje cię, nie jest tam dobrze z rybami. Jedyną dużą rybą jaką można tam złowić to karp  , trafiają się nasto kilowe. Najczęściej poławia się japońce i płocie, czasem dość spore. Oprócz tego można liczyć na leszcza i okonia. Nigdy nie złowiłem i nie słyszałem żeby ktoś tam złowił szczupaka a tym bardziej bolenia. Woda jest  brudna i cuchnie szambem, prawie zerowa przezroczystość przez większość sezonu. Powodem są barki i grube pokłady mułu , w zasadzie miału węglowego.  Presja wędkarska jest  znikoma , głównym powodem jest to że łowione ryby nie nadają się do zjedzenia i tylko najbardziej twarde menele je zabierają . Woda zamarza tylko gdy jest naprawdę bardzo duży mróz , powodem jest zasolenie i ruch barek
Na pewno ciekawszym odcinkiem kanału jest woda od śluzy Dzierżno w dół. Tam jest już szansa na szczupaka a bywa że i boleń się pokarze. Kilka sezonów spędziłem łowiąc na ,,czystym" odcinku kanału od wypływu z Rzeczyc do połączenia z głównym kanałem , było to wręcz eldorado dla mnie wędkarza łowiącego feederem
Pozdrawiam - Gienek

Offline Oman

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 25.12.2016, 09:57 »
A odcinek w okolicach śluzy Dzierżno?

Np ten:

https://www.google.pl/maps/@50.3727174,18.5790818,18z

Ma ktoś z nim jakiekolwiek doświadczenia?

Pozdrawiam,
Dominik
Dominik

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 25.12.2016, 14:16 »
Przepraszam Druid ale kiedy ostatnio łowiłeś na odcinku od Śluzy w Łabędach do Dzierżna ?
 Nie jestem zagorzałym spinningistą ale często bawię spławikiem i feederem i napiszę tak presja niestety coraz większa, okoliczni mieszkańcy oraz sadząc po tablicach rejestracyjnych z Zabrza, Rudy Śl. i Sosnowca zabierają wszystko >:(
Co do drapieżnika to jest na pewno ładny okoń, szczupak, sum . Widziałem małe sandacze, faktycznie bolenia chyba nie ma . Woda moim zdaniem jest coraz bardziej klarowna i przejrzysta :D. Kanał zamarza. Pozdrawiam
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 25.12.2016, 18:52 »
Przepraszam Druid ale kiedy ostatnio łowiłeś na odcinku od Śluzy w Łabędach do Dzierżna ?
 Nie jestem zagorzałym spinningistą ale często bawię spławikiem i feederem i napiszę tak presja niestety coraz większa, okoliczni mieszkańcy oraz sadząc po tablicach rejestracyjnych z Zabrza, Rudy Śl. i Sosnowca zabierają wszystko >:(
Co do drapieżnika to jest na pewno ładny okoń, szczupak, sum . Widziałem małe sandacze, faktycznie bolenia chyba nie ma . Woda moim zdaniem jest coraz bardziej klarowna i przejrzysta :D. Kanał zamarza. Pozdrawiam
Zamarza poniżej śluzy Łabędy bo jest tam spore rozszerzenie koryta  ale nie zawsze tylko gdy jest spory mróz i nie kursują żadne barki
Byłem tam 3 dni temu ale bez wędek
Powyżej śluzy w kierunku portu nigdy nie złowiłem żadnego drapieżnika prócz okonia i nie widziałem tam nigdy żadnego spinningisty
To teren po którym często się przemieszczam w czasie mojej pracy i gdy widzę że ktoś łowi  robię sobie przerwę i idę zobaczyć i pogadać z wędkarzem. Nigdy nie widziałem tam czystej i klarownej wody a szambowy smród jest ciągle choćby z powodu ujścia oczyszczalni trochę poniżej śluzy Łabędy
Pozdrawiam - Gienek

Offline Michal

• Ekspert
  • Reputacja: 95
« Odpowiedź #5 dnia: 25.12.2016, 19:47 »
Bolenie występują poniżej śluzy Dzierżno Duże i niżej w stronę Odry. Kilka sztuk zaliczyłem  8)

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 25.12.2016, 21:57 »
Powyżej śluzy w Łabędach nie łowię bo to port masz na myśli brzeg od strony ul.Portowej . Kolega na własne oczy widział jak w Październiku koleś , spinningista wytargał poniżej śluzy w miejscu cumowania barki szczupaka ponad 120 cm ;D  Ja wielokrotnie gdy łowiłem przy śluzie miałem obcięty przypon ( oczywiście mógł to być okoń )
Uważam że jest tam drapieżnik ale dla dobra wszystkich mogę stwierdzić że nie ma ;D

Offline Oman

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 26.12.2016, 09:34 »
Powyżej śluzy w Łabędach nie łowię bo to port masz na myśli brzeg od strony ul.Portowej . Kolega na własne oczy widział jak w Październiku koleś , spinningista wytargał poniżej śluzy w miejscu cumowania barki szczupaka ponad 120 cm ;D  Ja wielokrotnie gdy łowiłem przy śluzie miałem obcięty przypon ( oczywiście mógł to być okoń )
Uważam że jest tam drapieżnik ale dla dobra wszystkich mogę stwierdzić że nie ma ;D

A jak w tym momencie z zamarznięciem kanału na tym odcinku o którym piszesz? Wczoraj jadąc do rodziny na święta zahaczyłem o odcinek, który jest trochę powyżej śluzy Dzierżno ( obok fabryki wagonów Protor S.A.) i tam niestety kanał był zamarznięty.

Enzo chodziło Ci mniej więcej o ten fragment:  https://www.google.pl/maps/@50.3404894,18.6210335,3a,75y,302.09h,67.28t/data=!3m6!1e1!3m4!1sF5r50ElRhqWthBdxU7HXDw!2e0!7i13312!8i6656    ?

Czy tam gdzieś w Twojej okolicy kanał jeszcze nie zamarzł i można spokojnie połowić?
Dominik

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 27.12.2016, 11:15 »
Tak dokładnie miałem na myśli ten odcinek, gdy pojedziesz tą drogą szutrową w głębi znajduję się miejsce cumowania barki. Na dzień dzisiejszy nie wiem czy kanał jest zamarznięty :)

Offline Oman

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 27.12.2016, 17:55 »
Tak dokładnie miałem na myśli ten odcinek, gdy pojedziesz tą drogą szutrową w głębi znajduję się miejsce cumowania barki. Na dzień dzisiejszy nie wiem czy kanał jest zamarznięty :)

A przy wjeździe na ta szutrowa drogę nie można zaparkować? Jest tam jakiś parking? Kawałek bym dobie doszedł.

Nie przejeżdżałeś może w okolicy kanału by sprawdzić?:)
Dominik

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 27.12.2016, 20:10 »
Możesz spokojnie jechać dalej, są miejsca do parkowania samochodu prawie nad samą wodą :) Niestety bywam tam często w sezonie wiosna-jesień , teraz bywam tam rzadko ale mogę ustalić jeśli jesteś zainteresowany :)

Offline Oman

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 27.12.2016, 20:14 »
Możesz spokojnie jechać dalej, są miejsca do parkowania samochodu prawie nad samą wodą :) Niestety bywam tam często w sezonie wiosna-jesień , teraz bywam tam rzadko ale mogę ustalić jeśli jesteś zainteresowany :)

Gdybyś był tak uprzejmy... :)
Dominik

Offline Oman

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 15.02.2017, 13:38 »
Jak się ma obecnie sprawa z Kanałem ?
Zamarznięty? Można powędkować?
Dominik

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #13 dnia: 15.02.2017, 13:44 »
Nie widziałem, ale na 99% będzie zamarznięty.
Grzegorz

Offline tomq

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #14 dnia: 16.02.2017, 07:56 »
Jak się ma obecnie sprawa z Kanałem ?
Zamarznięty? Można powędkować?

Na 100% zamarznięty 8)
Tomek