Autor Wątek: Kary za brak uprawnień  (Przeczytany 14145 razy)

Offline Sebek Francja

• Ekspert
  • Reputacja: 231
  • Bez wędki czuję się jak nie facet
    • Wędkarstwo Francuskie
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Kary za brak uprawnień
« Odpowiedź #15 dnia: 27.12.2016, 19:37 »
Prędzej  połamał bym wędkę  niż  dał sobie odebrać.

Offline Kinior

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #16 dnia: 27.12.2016, 19:38 »
Oto artykuł z 2013 roku (wp.pl):

"Już ci wędki nie zabiorą.

Dotąd osoba złapana nad wodą z wędką, jeśli nie miała dokumentów do tego uprawniających lub zapomniała zabrać je z domu, musiała liczyć się z utratą sprzętu wędkarskiego. Zabierali go policjanci albo straż rybacka, a sąd musiał tę decyzję potwierdzić. 1 listopada zmieniają się przepisy. Choć funkcjonariusze nadal będą mogli zabrać wędki, to będzie szansa na ich odzyskanie.

Do tej pory kara za łowienie bez zezwolenia była większa niż za prowadzenie samochodu bez prawa jazdy. Oprócz zabierania sprzętu, nawet jeśli nie należał do nielegalnie wędkującego, sądy obligatoryjnie ogłaszały podanie orzeczenia o karze do wiadomości publicznej. Zapłacić za to musiał łowiący. Co ważne, kary dotyczyły zarówno zwykłych kłusowników, jak i tych, którzy kartę wędkarską mieli, ale po prostu zapomnieli wziąć ją ze sobą na łowisko.
Powodem tak surowych kar były m.in. przepisy mówiące, że mandaty za nielegalny połów może wystawić tylko straż rybacka. Policja musiała kierować sprawy od razu do sądu.

Teraz przepisy się zmieniają. Sąd nie będzie musiał już zapominalskiemu zabierać wędki. Łowiący odetchną, bo czasem przepadał tak sprzęt warty nawet kilka tysięcy złotych. Nadal jednak wędki będzie można zabierać kłusownikom. Sędzia nie będzie musiał też obligatoryjnie orzekać podania wyroku do publicznej wiadomości.

Zmiana przepisów to konsekwencja interwencji rzecznika praw obywatelskich. Prof. Irena Lipowicz alarmowała, że przepisy dotyczące kar dla wędkarzy mogą być niezgodne z konstytucją. W piśmie do ministerstwa rolnictwa przypominała, że za jazdę bez dokumentu potwierdzającego posiadanie prawa jazdy grozi mandat w wysokości 250 zł. I nikt takiemu kierowcy obligatoryjnie nie zabiera auta.

Nadal jednak policja, straż rybacka czy leśna za brak karty rybackiej czy nieopłacenie łowiska będą mogły wystawiać mandaty. Kary zaczynają się od 200 zł".

Mój wujek stracił wędkę z 5 lat temu to już wszystko wiadomo :) i dobrze, że stracił bo do tej pory moje rady i proszenie o to by nie zabierał do domu ryb w dużej (jeżeli złowi) ilości ma głęboko w D
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #17 dnia: 27.12.2016, 19:49 »
Koledzy, kara musi być taka sama dla wszystkich, tak przynajmniej mi się wydaje. Nie może być tak, że mięsiarz zapłaci 200 zł za brak uprawnień do wędkowania oraz straci teleskop za 20 zł, a innemu przepadnie sprzęt za 20000 zł, bo zwyczajnie czegoś zaniedbał. Chyba tak to nie powinno działać.
Skoro bandyta napadający na bank nie straci samochodu, którym przyjechał na akcję, to jak tu tak surowo karać wędkarza?
To, że 200 zł za brak uprawnień jest śmiesznie niską kwotą, jest inną kwestią. Skoro jednak za brak prawa jazdy i kierowanie pojazdem dostaje się 500 zł... Dziwne to wszystko.
Jacek

Offline Sebek Francja

• Ekspert
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #18 dnia: 27.12.2016, 19:55 »
Kara powinna być adekwatna do czynu. Nie można porownać łowienia bez uprawnień  do jazdy samochodem.

Łowiąc be uprawnień  nie narażam niczyjego życia  ani zdrowia.
Powinno być że.:
1raz 200
2raz 500
3raz1000 a poźniej nawet kary ograniczenia wolności bądź  prace społeczne >:O

Offline Kinior

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 27.12.2016, 19:57 »
Ciekaw jestem jaki procent mięsiarzy zdało egzamin osobiście a nie załatwiło sobie tak jak kiedyś można było po cichu bo coś podejrzewam, że połowa z Nich nie zna wymiarów ochronnych  ?? ale to temat na nowy wątek :)
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline Kinior

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 27.12.2016, 19:59 »
Kara powinna być adekwatna do czynu. Nie można porownać łowienia bez uprawnień  do jazdy samochodem.

Powinno być że.:
1raz 200
2raz 500

1raz 500
2raz 1000
3 zakaz połowu !!!
Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 27.12.2016, 19:59 »
Koledzy, kara musi być taka sama dla wszystkich, tak przynajmniej mi się wydaje. Nie może być tak, że mięsiarz zapłaci 200 zł za brak uprawnień do wędkowania oraz straci teleskop za 20 zł, a innemu przepadnie sprzęt za 20000 zł, bo zwyczajnie czegoś zaniedbał. Chyba tak to nie powinno działać.
Skoro bandyta napadający na bank nie straci samochodu, którym przyjechał na akcję, to jak tu tak surowo karać wędkarza?
To, że 200 zł za brak uprawnień jest śmiesznie niską kwotą, jest inną kwestią. Skoro jednak za brak prawa jazdy i kierowanie pojazdem dostaje się 500 zł... Dziwne to wszystko.
Tylko 200 zł czy aż 200 zł. Kwestia jest taka w jakich okolicznościach to dostałeś. 200 zł będzie mało gdy menda łowi z premedytacją bez uprawnień i na dodatek zabiera ryby, ale 200 zł za to, że tylko zapomniałeś z samochodu gdzie samochód stoi 500 metrów to już rozbój w biały dzień.
Mateusz "Majcher"

Offline Sebek Francja

• Ekspert
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #22 dnia: 27.12.2016, 20:02 »
Cytat: Kinior link=topic=6551.msg198473#msg198473 date=14828się
Ciekaw jestem jaki procent mięsiarzy zdało egzamin osobiście a nie załatwiło sobie tak jak kiedyś można było po cichu bo coś podejrzewam, że połowa z Nich nie zna wymiarów ochronnych  ?? ale to temat na nowy wątek :)
a co to ten egzamin? ? ?  Ha ha.
Robiłem kartę w 2005r już wtedy nie było zadnych egzaminow. liczył się tylko kolejny co będzie dawał kase

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #23 dnia: 27.12.2016, 20:05 »
Cytat: Syborg link=topic=6551.msg198471#msg198471 date=1482
[/quote
Tylko 200 zł czy aż 200 zł. Kwestia jest taka w jakich okolicznościach to dostałeś. 200 zł będzie mało gdy menda łowi z premedytacją bez uprawnień i na dodatek zabiera ryby, ale 200 zł za to, że tylko zapomniałeś z samochodu gdzie samochód stoi 500 metrów to już rozbój w biały dzień.
Dla kolegi tęż to było nie Ok -mówił im że  ma kwity w aucie -ale kara jest kara :(
Maciek

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 27.12.2016, 20:08 »
Ja byłem na egzaminie i to naprawdę na takim z prawdziwego zdarzenia. 30 pytań testowych z czego 3 mogłeś mieć źle, później egzamin ustny przed 3 osobową komisją - pytań 15 (stolik z tabliczkami i twoje krzesło metr od stolika w centralnej części wzroku przewodniczącego) do tej pory pamiętam wiele i praktykuje. Co do egzaminu zdawałem jak miałem 16 lat i mam kartę do tej pory ale nie opłacam jej co miesiąc gdyż na moich terenach wody rybne są bezrybne a znalazłem niewielką komercję, która dla odreagowania po ciężkim okresie w pracy wystarcza.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 27.12.2016, 20:09 »
Kara powinna być adekwatna do czynu. Nie można porównać łowienia bez uprawnień  do jazdy samochodem.

Powinno być że.:
1raz 200
2raz 500

Można dokonać porównania, biorąc pod uwagę niską karę za prowadzenie pojazdu mechanicznego bez uprawnień.

Moim skromnym zdaniem, nie powinno się karać tych wędkarzy, którzy dostarczą odpowiednie dokumenty w określonym czasie (na przykład w ciągu 7 dni). Jeśli taki osobnik nie dostarczy "papierów", wtedy otrzyma przysługujący mandat. Tak sobie kombinuję. Aha, skoro rozmawiamy o autach - po co wozić dokumenty typu prawo jazdy czy dowód zawarcia ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej? Przecież takie pierdoły powinny być zapisane w odpowiednich systemach elektronicznych :)
Jacek

Offline Oman

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 27.12.2016, 20:19 »

Moim skromnym zdaniem, nie powinno się karać tych wędkarzy, którzy dostarczą odpowiednie dokumenty w określonym czasie (na przykład w ciągu 7 dni). Jeśli taki osobnik nie dostarczy "papierów", wtedy otrzyma przysługujący mandat. Tak sobie kombinuję. Aha, skoro rozmawiamy o autach - po co wozić dokumenty typu prawo jazdy czy dowód zawarcia ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej? Przecież takie pierdoły powinny być zapisane w odpowiednich systemach elektronicznych :)

Jestem takiego samego zdania. Każdy ma prawo czasem czegoś zapomnieć, a że ma pecha i akurat trafi, na jakże sporadyczną, kontrolę - powinien mieć prawo i czas donieść dokumenty do odpowiedniej jednostki kontrolującej.
Dominik

Online Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 27.12.2016, 20:21 »
Jacek te pierdoły są zapisane w bazach, ale za "nie manie" przy sobie to po 50 od sztuki. W sumie jazda bez kwitów to max 150zł. Przecież jak kolizja czy lepsza kontrola to i tak sprawdzają przez szczekaczke, czy aby wszystko jest.
Co do karty to nie wiem zawsze mam w torbie.

Edyta:
Od ostatnich 6lat opłacam stale karte, kontroli mialem..... hmm nie miałem w ogóle.
Tomsza

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 27.12.2016, 20:29 »
Tomku, właśnie o to mi chodzi. Skoro kontrolujący może łatwo i szybko sprawdzić moje uprawnienia (elektroniczny system), to po co mnie karać :)
Jacek

Online Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #29 dnia: 27.12.2016, 20:35 »
Bo przepis jest. Glupi ale jest. Skarb państwa ma dziure, zawsze, więc przepis będzie też zawsze.

A co do karty to gdzieś coś jest baza i innowacyjność była, i nagroda, więc koła uzupełnią dane wędkarzy to może nie trzeba będzie nosić, w końcu to nie skarb państwa ale nie wiem co gorsze.
Tomsza