Autor Wątek: Nóż dla wędkarza - jaki polecacie?  (Przeczytany 146461 razy)

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
Odp: Nóż dla wędkarza - jaki polecacie?
« Odpowiedź #525 dnia: 16.04.2017, 10:38 »
Do obrony przed mięsiarzami :0
Pozdrawiam
Mirek

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #526 dnia: 16.04.2017, 10:40 »
Niektórzy mają noże bo lubią, dla mnie nóż to EDC

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #527 dnia: 16.04.2017, 11:23 »
Obserwuję od dłuższego czasu temat i tak się zastanawiam... Jedni dłuższe, inni większe itd :D Ale po co nóż na ryby?
Zieleni niszczyć nie można, podpórek robić, wycinać drzew itp. Do robienia zestawów wystarczą cążki. Po co takie kafary na rybach? :o
Czasem trzeba poprawić sobie coś na stanowisku. Lub wręcz je zrobić bo zarosło trawą czy zielskiem. Wyrównać kawałek podłoża.
Nożem pomagamy sobie przy posiłkach. Można przyciąć żyłkę. Otworzyć puszkę kuku jeśli trafiliśmy bez zawleczki a takie wciąż są przecież w sprzedaży, pomagamy sobie przy ognisku, itp.  Można wykonać milion czynności które pojawiają się same gdy masz ze sobą nóż.
Nie wyobrażam sobie wyjścia z domu bez noża. Nie tylko na ryby ale wręcz na codzień.
A do czego nóż na codzień?
Znajdzie jeszcze więcej zastosowań niż na rybach. Na zakupach zamiast rwać opakowania 6 paka wody by wziąc jedną delikatnie sobie przecinamy, otwieramy chipsy, obierajmy jabłko czy też możemy pomóc ładnej dziewczynie której włosy wpieły się w suwak kurtki. Jeśli ostrze ciut mocniesze można dodatkowo w biurze otworzyć szufladę do której zgubił się kluczyk.

Mario
Mazovia Fishing Team

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #528 dnia: 16.04.2017, 11:56 »
Przy okazji można się nim też bronić.... To dość istotne... Ja mam zawsze nóż przy sobie, nawet jak śpię... Może to obsesja..

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #529 dnia: 16.04.2017, 12:00 »
Przy okazji można się nim też bronić.... To dość istotne... Ja mam zawsze nóż przy sobie, nawet jak śpię... Może to obsesja..
Nóż nie służy do walki.
Lepiej stracić to co się ma niż użyć noża.
Dała bozia nóżki więc uciekać trzeba. A jak się zdrowym na wolności zostanie to zawsze będzie okazja zarobić pieniądze by odkupić sobie to co się straciło.

Mario
Mazovia Fishing Team

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #530 dnia: 16.04.2017, 13:47 »
Nóż nie służy do walki.
Lepiej stracić to co się ma niż użyć noża.
Dała bozia nóżki więc uciekać trzeba. A jak się zdrowym na wolności zostanie to zawsze będzie okazja zarobić pieniądze by odkupić sobie to co się straciło.
Źle mnie zrozumiałeś :) wiesz jaka jest różnica między użyciem a wykorzystaniem broni? Taka mniej więcej, że nie trzeba nikomu w plecy strzelać żeby mu wyperswadować ucieczkę, wystarczy ją przeładować ;)
A weź jeszcze pod uwagę ataki zwierząt np. pies, lub sytuacje, gdy widziesz, że ktoś usiłuje zrobić krzywdę np. kobiecie, dziecku-liczę, że w tej sytuacji być nie uciekł...

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #531 dnia: 16.04.2017, 13:53 »
Dla mnie obrona nożem to jego użycie a nie pokazanie.
Nie wiesz, nie masz doświadczenia pewnie więc Ci powiem, że wyjęcie noża może wpędzić Cie w jeszcze większe klopoty. I w realnym życiu lepiej byloby go wyrzucić niż wyjąć po to by straszyć.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Mario
Mazovia Fishing Team

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #532 dnia: 16.04.2017, 13:58 »
Dla mnie obrona nożem to jego użycie a nie pokazanie.
Nie wiesz, nie masz doświadczenia pewnie więc Ci powiem, że wyjęcie noża może wpędzić Cie w jeszcze większe klopoty. I w realnym życiu lepiej byloby go wyrzucić niż wyjąć po to by straszyć.

No tak, co ja tam wiem, młody jestem...

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #533 dnia: 16.04.2017, 14:24 »
No jeśli chcesz noża do obrony lub straszenia używasz to widać, że w tym temacie niewiele wiesz.

Mario
Mazovia Fishing Team

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #534 dnia: 16.04.2017, 14:37 »
No jeśli chcesz noża do obrony lub straszenia używasz to widać, że w tym temacie niewiele wiesz.

Nie chcę, ale gdybym musiał to bym go wykorzystał lub użył. Życie...

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #535 dnia: 16.04.2017, 14:49 »

Wychodzę z założenia, że to ja muszę wyjść obronna ręką z zagrożenia, ale nóż to naprawdę ostateczność. Od tak bym raczej nie wyciągał...

Są inne środki obrony, jak sztachety z płotu, ławki, krzesła pod ręką lub inne ustrojstwa........ :P ;D ;D ;D

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #536 dnia: 16.04.2017, 14:51 »

.....i od razu do pierdla byś poszedł. Prawo jest takie, że nawet jak złodzieja w swoim mieszkaniu zaciukasz to masz przesrane.
Ostatnio głośna była sprawa-gliniarz podczas patrolu zauważył i postrzelił złodzieja Który usiekał po włamie. Facet miał potem olbrzymie nieprzyjemności.

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #537 dnia: 16.04.2017, 14:53 »

Wychodzę z założenia, że to ja muszę wyjść obronna ręką z zagrożenia, ale nóż to naprawdę ostateczność. Od tak bym raczej nie wyciągał...

Są inne środki obrony, jak sztachety z płotu, ławki, krzesła pod ręką lub inne ustrojstwa........ :P ;D ;D ;D
Głos rozsądku :) jak już pisałem, nóż to ostateczność, ale jednak jest on "deską ratunku" i tylko o to tu chodzi. Nie widzę więc podstawy do dalszych sporów.

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #538 dnia: 16.04.2017, 14:54 »
Należy bronić WYŁĄCZNIE życia własnego i bliskich. Ale wtedy narzędzia jakim dysponujesz używasz z zaskoczenia.
Najlepszą obroną i tak jest ucieczka.
Kto walczy i ucieka to nastepnego dnia też biega. :-)

Mario
Mazovia Fishing Team

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #539 dnia: 16.04.2017, 14:56 »

.....i od razu do pierdla byś poszedł.Prawo jest takie że nawet jak złodzieja w swoim mieszkaniu zaciukasz to masz przesrane.
Ostatnio głośna była sprawa-gliniarz podczas patrolu zauważył i postrzelił złodzieja Który usiekał po włamie. Facet miał potem olbrzymie nieprzyjemności.
Prawda jest taka, że jak ktoś będzie chciał Ci koło dupy narobić to nawet za komentarze w necie może to zrobić. Nikt nie mówi o pozbawianiu nikogo życia. Broń palna w przypadku samoobrony służy do obezwładniania a nie pozbawiania życia.