Autor Wątek: Nóż dla wędkarza - jaki polecacie?  (Przeczytany 146484 razy)

Offline JackM

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Nóż dla wędkarza - jaki polecacie?
« Odpowiedź #690 dnia: 25.09.2017, 15:41 »
Patrzyłem na Tlima ale nie mam tyle siana
Myślałem dać ok 200 pln

Mogę Ci polecić fajny nóż który nabyłem wiosną tego roku poniżej 200.
Za 2-3 godziny napiszę więcej i wrzucę fotkę.
Jacek

Offline JackM

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #691 dnia: 25.09.2017, 18:21 »
W uzupełnieniu:
Noże, które nabyłem są ręcznie robione b. dobrej jakości i w bardzo przystępnej cenie jak na ten rodzaj wykonania. Za N-1 dałem około 190 zł., a za N-2 około 140 zł.

N-1
Ostrze ze stali D2 59-60 HRC, długości 14 cm. Szerokość ostrza 3,5 cm.,  grubość 3 mm.
Długość całkowita noża 25 cm.
Rękojeść z drewna BOCOTE
Pochwa ze skóry 

N-2
Ostrze ze stali 1095 61-63 HRC, długości 9 cm. Szerokość ostrza 2,5 cm.,  grubość 3 mm.
Długość całkowita noża 18 cm.
Rękojeść z drewna RÓŻANEGO
Pochwa ze skóry 
Jacek

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #692 dnia: 25.09.2017, 18:48 »
Jak nie wiesz jaki nożyk kupić,to kup sobie Sanremu 710. Nie ma noza o lepszym stosunku jakości do ceny.

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #693 dnia: 25.09.2017, 18:58 »
Jak nie wiesz jaki nożyk kupić,to kup sobie Sanremu 710. Nie ma noza o lepszym stosunku jakości do ceny.
Po pierwsze są lepsze.
Po drugie 710 to kradziony projekt wykonywany przez małe żólte rączki wiec darujmy sobie :-)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #694 dnia: 25.09.2017, 19:04 »
Ja tak nieśmiało może zasugeruję - najniższą linia od tlima. Obozowiec (310), albo bushcraft (249). Może i drogawe, ale są to wyjątkowej jakości jak na tą cenę narzedzia. Nie do zajechania, mocarna stal, rękojeść z micarty super się sprawuje. Szlif scandi, ale w terenie rzadko kiedy kroję pomidorki na cienkie plastry :)

Nieźle wyglądają też mały obozowiec i dropek, ale tych nie posiadam. Dam sobie jednak ogolić nogi, że i one prezentują ten sam, bardzo dobry poziom.

Rozmawiałem z testerami robiącymi porównania noży na knives.pl i niestety nóż od Tlima wypadł bardzo kiepsko.

Także Mario przemyśl może jeszcze sprawę.

Za 200 pln pojawiają się ciekawe używki na bazarku knives.pl
Chcialbym zdementować to o nożach Tlima.
Naprawdę rządzą w klasie tanich customów a osoby wypowiadajace negatywne opinie nie są autorytetami ani nie należa do czołowki userów czy też znawców tematu.
I to mówie ja. Osoba ze statusem Redaktora na knives i jednocześnie jako ktoś kto sam złamał nóż Tlima na testach. Oficjalnych testach Redakcji knives.pl.

Tlim to jeden z nielicznych w kraju full time makerów płacacych Zusy i inne. Do tego niewiele jest osób które zrobily tak dużo dla rozwoju polskiego rynku customów.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #695 dnia: 25.09.2017, 19:09 »

Mam 710 , a na co dzień noszę RAT1 :D

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #696 dnia: 25.09.2017, 19:46 »
Nie wiem gdzie Wy Panowie chodzicie na rybki :P ale mi wystarcza ''folder'' z Biedronki :facepalm: rybki łowię i stosuję C&R scyzor służy mi więc do odcinania żyłki podczas montowania zestawów :) Ale że czasem włóczę się też po lasach i kniejach , to oprócz Mory i foldera już nie z Biedronki używam takie oto maleństwo i powiadam Wam że do prac obozowych chowa się jakiś fulltang :thumbup:
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #697 dnia: 25.09.2017, 20:14 »
Po pierwsze są lepsze.
Po drugie 710 to kradziony projekt wykonywany przez małe żólte rączki wiec darujmy sobie :-)

Male zolte raczki robia dzisiaj prawie wszystko i to nie znaczy,ze robia zle...akurat tez nozyk jest  chinskiej firmy,wiec kto mial go zrobic..?? Polacy ?? po drugie ten noz jest bardzo solidny i bije na glowe jakoscia i uzytecznoscia wiele duzo drozszych konkurentów. A to,że to jest chinska kopia legendarnego noża Sebenza to zadna wada tylko zaleta.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 532
« Odpowiedź #698 dnia: 25.09.2017, 20:16 »

Nie wiem gdzie Wy Panowie chodzicie na rybki ale mi wystarcza ''folder'' z Biedronki :facepalm: rybki łowię i stosuję C&R scyzor służy mi więc do odcinania żyłki podczas montowania zestawów :) Ale że czasem włóczę się też po lasach i kniejach , to oprócz Mory i foldera już nie z Biedronki używam takie oto maleństwo i powiadam Wam że do prac obozowych chowa się jakiś fulltang

Na rybki to używam scyzoryka ;) Ale że niektórzy po prostu lubią posługiwać się nożami które są zbyt duże/dobre/drogie jak na cięcie żylki i smarowanie pasztetu, to czemu im nie przyklasnąć :)

Ja w teren zabieram właśnie tlimy (obozowiec jest idealny do batonowania), ewentualnie jak nie czeka mnie nic specjalnego to morkę albo duży scyzor Vicka. A na zadania specjalne zabieram czasem Hultajkę z Juli (http://www.jula.pl/catalog/ogrod/drewno-i-scinka/scinka/siekiery-do-galezi/siekiera-do-rabania-380066/). Swoje waży, ale poza wycinką na poważnie nic jej się nie oprze :)

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #699 dnia: 25.09.2017, 20:29 »
Po pierwsze są lepsze.

Male zolte raczki robia dzisiaj prawie wszystko i to nie znaczy,ze robia zle...akurat tez nozyk jest  chinskiej firmy,wiec kto mial go zrobic..?? Polacy ?? po drugie ten noz jest bardzo solidny i bije na glowe jakoscia i uzytecznoscia wiele duzo drozszych konkurentów. A to,że to jest chinska kopia legendarnego noża Sebenza to zadna wada tylko zaleta.
Chinska firma ktorej cechą szczególną było robienie kopii z KRADZIONYCH projektów.
Sorry ale to śmierdzi.

Wskaż proszę to bicie na głowę jakoscią i użytecznością.
Skoro bije na głowę to czekam na wskazanie tych własnie cech w odniesieniu do wskazanych przez Ciebie droższych konkurentów.
Oczywiscie odnieś się do tych droższych noży które miałeś.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #700 dnia: 25.09.2017, 20:35 »
Po pierwsze są lepsze.

Chinska firma ktorej cechą szczególną było robienie kopii z KRADZIONYCH projektów.
Sorry ale to śmierdzi.

Wskaż proszę to bicie na głowę jakoscią i użytecznością.
Skoro bije na głowę to czekam na wskazanie tych własnie cech w odniesieniu do wskazanych przez Ciebie droższych konkurentów.
Oczywiscie odnieś się do tych droższych noży które miałeś.

Ja akurat stanę po stronie MarioG. Mam dwa sanrenmu do tyrania po garażu. Są tanie, poręczne, spełniają swoje zadanie jako powiększony scyzoryk, który może się walać gdziekolwiek, bo i tak w moment się go podostrzy, nawet na cegle. Ale za to stal glowni w porównaniu do innych jest miękka. W sumie to bardzo miękka.

Także jako ładny i tani nóż roboczy do lekkich prac, to jest ok. Ale co do cena/jakość to jak dla mnie trochę tej jakości za mało.

Kwestie projektu zostawiam z boku, bo o to były toczone znacznie ostrzejsze i dłuższe wojny niż u nas o SSR.

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #701 dnia: 25.09.2017, 20:56 »

Stal? W chińskim gównie nie istnieje pojecie powtarzalność.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #702 dnia: 25.09.2017, 21:51 »
No zwykłe żelazo ani miedź to nie jest ;) I żeby jednak nie jechać też przesadnie po tym narzędziu, to obydwa były* proste, dobrze złożone, i z powtarzalnie plastelinową głownią :)

*po cięciu i podważaniu jak leci już nie są

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #703 dnia: 25.09.2017, 21:55 »
zalety tego chinskiego gówna sa takie,że jest niezawodne... niezawodne bo nie ma tam zadnych plastikow itp,tylko sama stal... i to wcale nie taka zla...bo naprawde bardzo trudno ten noz zepsuc,zlamac,uszkodzić...do tego jest smiesznie tani... a to znaczy,ze jak go zgubisz ,albo uda ci sie go uszkodzić to wcale nie jest go szkoda...po prostu idziesz ikupujesz nowy za 40 zl i masz znowu super nozyk do codziennego uzytku...Piszesz,zebym pokazal na czym polega jego wyzszosc nad innymi nozami...np wlasnie na tym...ale jesli uwazasz,ze sa lepsze noże ,bardziej niezawodne,trwalsze,lepiej wykonany w tej pólce cenowej...no to ok... zademonstruj chociaz jeden.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #704 dnia: 25.09.2017, 22:03 »
To ja pojadę klasykiem... https://laplander.pl/noz-mora-companion-mg-carbon-p-61.html

Lepsza stal, wygodniejszy do różnych prac, poniżej 40 złotych.

Umówmy się, że folder to taki scyzoryk - przy wielu rzeczach po prostu nieskładany, dobrze wykonany hidden tang bije go na głowę siłą z jaką można działać. No i większa rękojeść to pewniejszy chwyt.