Autor Wątek: Nóż dla wędkarza - jaki polecacie?  (Przeczytany 146495 razy)

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
Odp: Nóż dla wędkarza - jaki polecacie?
« Odpowiedź #705 dnia: 25.09.2017, 22:13 »
Ale ja pisze o nozach do codziennego uzytki (EDC) mory to noz ,powiedzmy dla poczatkujacych survivalovcow bo do powaznego survivalu to sie raczej nie nadaje,no moze z wyjatkiem tego najnowszego modelu...ale nie mialem z nim jeszcze do czynienia,wiec sie nie wypowiadam. Mory nie wsadzisz do kieszeni i nie pojdziesz z nim do pracy,w biurze np czy na piwo z kolegami itp...wiec jesli oceniac wszechstronność zastosowań,użytecznośc to najtansze mory na pewno nie sa lepsze od sanremu...te chinskie gowno mozesz nosic nie tylko na codzien,ale i tez zabrac do lasu i tam tez pomoże ci przetrwać,bo wiekszośc czynnosci wykona bez problemu.

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 532
« Odpowiedź #706 dnia: 25.09.2017, 22:25 »
Ok, rozmiarowo SRM jest niekwestionowanie mniejszy, można go nosić w kieszeni obok portfela, piwo otworzy, taśmę przetnie. Ale to tylko jedna cecha którą góruje nad taką Morą - jak pisałem, nożyk do maltretowania, ale raczej lekkich prac.

Co do zabrania do lasu, to dla mnie taki kozik w lesie najwyżej na grzyby - bo podobnie jak i kolarzówką da się jeździć po leśnych ścieżkach, tak i nim można parę rzeczy zrobić. Tylko po co się męczyć? A kwestię przetrwania zostawiam, bo sam nigdy przetrwać w lesie nie musiałem - najwyżej byłem na kilkudniowej wycieczce, bez walki o życie :)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #707 dnia: 25.09.2017, 22:25 »
Mory nie wsadzisz do kieszeni i nie pójdziesz z nim do pracy, w biurze np., czy na piwo z kolegami itp...

Stary, nie z takimi nożami ludzie chodzą na piwo z kolegami ;) Dobra, żarty na bok, bo z tak niebezpiecznymi przedmiotami ich nie ma. Znałem gościa, który tak się niefortunnie bawił nożem kuchennym, że zabił nim swoją żonę. A później jej kochanka.
Jacek

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #708 dnia: 25.09.2017, 22:33 »
Ha ha ha...
Czyli jest jak tanie wino. Dobry bo tani.
Rozumiem, że w barku też rządzą u Ciebie "alpagi"/"siary" itp. Lepszego wina za 5zł nie ma.

Podaleś teorię, że pod wzgledem użytecznosci itp bije na glowę inne droższe noże. Nie zmieniaj teraz zdania.
Wskaż użyteczność i przewagę nad konkretnymi modelami. (droższymi).
Bo póki co to dużo tekstu a mało treści.
Cały czas czekam choć wiem, że się nie doczekam.
Niestety nie podałeś argumentów dla podtrzymania swojej tezy która rzuciłes. Będę zgadawał ale to może dlatego, że niezbyt orientujesz się w tym co piszesz i nie miałeś zbyt wielu dobrych noży. Dlatego też nie jesteś w żaden sposob poprzeć swojej "teorii". Ja nie jestem z kolei w stanie przyznać Ci racji bo należę do tych którzy z życia starają sie brać to co najlepsze. Tanie wino też mi w sumie nie wchodzi. Lubię rzeczy prawdziwe.

Dwadziescia kilka lat temu gdy wsiadłem w swojego malucha też się nim zachwycałem. Dopóki nie kupiłem prawdziwego samochodu.

Sanremu jest jak najgorszy Jaxon. Jednak tysiace wędkarzy ich używa. I jeszcze chwalą.
Czy idąc tym tropem powinniśmy jeść gówno? Przecież miliony much nie mogą się mylić.

Tu już każdy sam musi ocenić i wybrać swoją ścieżkę.
Jeśli jednak ktoś twierdzi, że Jaxony są najlepsze i są lepsze od droższych Daiw, Trabucco czy choćby Prestonów to po prostu mija się z prawdą. Ktoś również może się jarać gotowymi zestawami z kołowrotkiem za 19.99zl z marketu. O czym to jednak świadczy? O zajebistości sprzętu?

Ale zdradzę pewien sekret. Niska cena nigdy nie jest i nie była wyznacznikiem jakości!!

Niby prawdziwe ale smutne jest stwierdzenie, że jak sie nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #709 dnia: 25.09.2017, 22:40 »
Calkiem niezle jak na chinskie gowno..moim zdaniem..)))))))))))))))

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #710 dnia: 25.09.2017, 22:53 »
Podałem wiele argumentów na poparcie swojej tezy...przeczytaj moje wpisy ze zrozumieniem to na pewno sie ich doszukasz.Ale na wypadek gdybys mial problemy z czytaniem ze zrozumieniem,to wstawilem Ci film ztestem tego noża,zebys zobaczyl co mialem na mysli piszac o zaletach tego...chinskiego gowna jak nazwales noz,ktorego pewnie nigdy nawet nie trzymales w reku,bo gdybys go mial kiedykolwiek,na pewno bys tak tego noza nie nazwal.Po drugie to nie jest jedyny noż ktorego uzywam,uzywalem...ale rozumiem,ze Ty wiesz lepiej ode mnie jak jest dlatego napisales,ze zachwycam sie tym,bo innych nie znam...nie wiem na jakiej podstawie mnie oceniasz w ten sposob,w ogole mnie nie znajac...mozesz to robic tylko   oceniajac mnie według siebie... Nie pisalem nigdzie,ze nie ma lepszych nozy...pisalem tylko,ze nie ma lepszego biorac pod uwage stosunek jakosci do ceny...czyli nie ma lepszego tanszego noza do wszechstronnego,codziennego uzytku..i to wszystko...cala reszta Twoich wywodów to tylko rozpaczliwa proba postawienia na swoim za pomoca slabych metafor i aluzji.... Ale jesli uwazasz,ze sie myle to przestan robic jakies przytyki,tylko podaj przyklad lepszego noza w tej kategorii..czyli takiego,ktory jest rownie tani i wszechstronny i niezawodny. Czekam ,ale chyba tez sie nie doczekam,bo po prostu takiego noza nie znasz ,ale nie potrafisz sie do tego przyznac,bo przyznawani racji innym to dla Ciebie zbyt trudne,lepiej sie powymądrzać  z nadzieją,że na kims to zrobi wrazenie...

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #711 dnia: 25.09.2017, 22:58 »
Ten dzieciak robi sobie PR filmikami nie majac jednak nawet podstawowej wiedzy.
Rzeczy które pokazal to nawet nie jest jakiś szczeģólne abusowanie. Litości... puszka? Dłubanie w drewnie?
Takie rzeczy każdy z Nas robił 30 lat temu nożykiem z kiosku tanszym niż paczka fajek.

Poszukać w sieci zdjęć ryb wyjetych zestawem ze 19.99?

Wszystkie te czynnosci wykonam jakimkolwiek nożem. To żadna rewelacja. Poważnie.
Choć może i wyglada imponujaco na filmie a chłopak jest popularny w sieci.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #712 dnia: 25.09.2017, 23:08 »
ok..wstawilem pierwszy filmik z brzegu jaki znalazlem z opiniami na temat tego noza...mam wstawic 20 innych,ktore sa pewnie rownie pozytywne albo jeszcze bardziej..?? Podaj wreszcie przyklad lepszego noza w tej kategorii i konczmy ta dyskusje,bo jesli te chinskie gowno jest tak slabe jak sugerujesz to nie powinien byc zadenproblem dla Ciebie podac przyklad lepszego noza z tej polki...no to prosze,czekam.

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #713 dnia: 25.09.2017, 23:42 »
To Ty postawiles tezę i nie widzę powodu bym miał cokolwiek Ci pokazywać czy pisać.
Puściłeś bąka i liczysz że to inni będą za Ciebie pokój wietrzyć.
Napisałeś dośc wyraźnie o przewadze jakościowej oraz w kwestii użyteczności nad droższymi nożami. Nie byłeś w stanie tego udowodnić. I nie spodziewałem się zresztą tego.
Jako jedyny argument wskazałeś cenę. Na co zresztą odpowiedziałem powyżej.
Pisalem również o tym że opierasz się na opiniach innych. Również miałem rację. Jesli chodzi o opinie w sieci to nie można wierzyć we wszystko. Tym bardziej, że są to opinie tych którzy:
1 chca zablysnąc
2 nie mają pojęcia o czym mowią.
3 powtarzają opinie innych
4 jarają się bo nie widzieli nic innego
5 jarają się bo nie stać ich na nic innego

Te opinie są dla mnie równie cenne jak opinia much na temat posiłku czy pozytywne opinie ogromnej ilości wedek marki no name czy też pochwały dla kijków za 50zł.
Są po prostu marne. Nieprawdziwe i mało znaczące.

W pozostałych kwestiach również mam rację. Może i jestem nieskomny ale za to jakże szczery :-)

Pasuje Ci to coś. Ok. Ale nie rzucaj na wiatr słów których nie potrafisz niczym poprzeć.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Stan

• Ekspert
« Odpowiedź #714 dnia: 26.09.2017, 00:17 »
No i znowu masło maślane,zamiast argumentów...Nie wyrażałem opinii innych tylko swoją, a na poparcie jej wstawiłem jeden z bardzo wielu filmików z tym nożem...bardzo wielu pozytywnych, bo trudno znaleźć złą recenzje tego kompaktu...no ale na pewno wszyscy zachwalający to chińskie gówno kłamią, są niewiarygodni i robią to dla kasy,tylko Ty jedyny jesteś obiektywny, choć założę się, że nigdy tego noża nie miałeś, bo gdyby było inaczej, to byś tak go nie nazywał... Jakie jeszcze mam podać argumenty na poparcie swoich opinii..?? Mamy nóż, który super się sprawdza w trudnych próbach i kosztuje grosze...do tego świetnie wygląda, a po robocie wystarczy go spłukać woda i jest jak nowy..ile noży w tej kategorii cenowej a nawet powiedzmy za 100 zł, spełnia te kryteria..odpowiedz..niewiele, bardzo niewiele. Wiec co mam jeszcze udowadniać..??

Offline miki00

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #715 dnia: 26.09.2017, 21:17 »
Witam a co sądzicie o nożach Walthera??

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #716 dnia: 26.09.2017, 22:45 »
Przecietne.
Miałem kiedyś ze 3. Ale to było kilkanascie lat temu. Wszystko zależy od kwoty jaką chcesz na niego przeznaczyć. Mają ciekawy design a dodatkowo przyciąga marka producenta bronii. Podobnie ma się sprawa ze Smith & Wesson. Choć te akurat są tragiczne. Trafiają się PLASTIKOWE podkładki nawet w droższych folderach. Nie do końca wierzę również w ich oznaczenia stali. Jakaś miękka i nisko hartowana.
Rzuć link do tego który byś chciał i pomyślimy :-)

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline miki00

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #717 dnia: 27.09.2017, 17:31 »
A co myślicie o Walther Osk Autdoor??

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #718 dnia: 28.09.2017, 07:47 »
Mega Rambo Tracker i prawie jak z filmu Nożownik ;-)
A na poważnie to:
- w sumie niezidentyfikowana do konca stal o niewiadomo jakich parametrach
- plastikowa słaba rekojeśc,
- ostrze o krawędziach tnących których ostrzenia wystrzegają się nawet Ci którzy potrafią ;-)
- nie ukroisz nic tym nożem,

Głownie tego typu sprawdzają się w nożach dużych i u tych którzy akurat ich potrzebują. Choć tak naprawdę normalbym ludziom tylko utrudniają pracę nożem.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline miki00

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #719 dnia: 28.09.2017, 18:26 »
Dziękuję za podpowiedzi, poszukam czegoś innego.