Autor Wątek: Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy  (Przeczytany 25411 razy)

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
Zbyszek

Offline Novac

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
« Odpowiedź #46 dnia: 15.01.2017, 18:20 »
Jak tylko zobaczyłem rano tytuł wątku, wiedziałem że bez kopania po kostkach to nie przejdzie. :facepalm: :D

Też o tym pomyślałem. Czekałem jeszcze tylko aż padną słowo o PISiorach, Pisuarach, Kościele itd. I się nie pomyliłem :-\. Sam nie wiem czy dotyczyło to też mnie, bo na PIS zagłosowałem, na WOŚP dałem, a do kościoła nie chodzę. Same sprzeczności. Nie wiem po co niektórzy usilnie mieszają politykę z akcjami typu WOŚP

Nie, to politycy wykorzystują WOŚP do swoich niecnych celów. Negując jej sens, zbijają kapitał polityczny.
Dzieci wrzucające drobniaki do puszek mają to, czym się podniecamy, gdzieś. Chociaż tyle dobrego.

Zostajemy przy temacie. Politykę odkładamy ;)

Masz rację, tylko czy my nie robimy tego samego? ;)
Każdy niech daje komu chce i ile chce. Czy to WOŚP czy Caritas. Chociaż osobiście jak mam pomagać, to wolę bardzie bezpośrednio. Nie oszukujmy się, w tak dużych organizacjach jak np. WOŚP, część datków skierowana jest na obsługę samej organizacji.
Damian

Offline greg13

• Ekspert
  • Reputacja: 45
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 15.01.2017, 18:34 »
Ja powiem tyle - dzięki Orkiestrze moje dziecko mniej cierpiało w szpitalu i to jest wartość nie do wyceny!
Grzesiek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2222
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 15.01.2017, 18:46 »
Miałem się tu nie wypowiadać, bo co roku mnie szlag trafia...

Ale:
Ja powiem tyle - dzięki orkiestrze moje dziecko mniej cierpiało w szpitalu i to jest wartość nie od wyceny!

I co tu więcej dodawać?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 153
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #49 dnia: 15.01.2017, 18:51 »
Takich ludzi jak greg jest masa, oddaję krew w Międzylesiu przy Centrum Zdrowia Dziecka, widzę co się dzieje i jak działa pomoc Jurka Owsiaka, jak ludzie ze łzami w oczach czekają ze swoimi dziećmi na korytarzach z nadzieją na zabieg czy badania na sprzęcie z przyklejonym serduszkiem. Polska jest jedynym krajem na świecie gdzie obligatoryjnie 100% noworodków ma przeprowadzane badanie słuchu, nie Austria, nie Norwegia, nie USA a Polska, zgadnijcie dzięki komu.
Tomek

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #50 dnia: 15.01.2017, 18:52 »
Dziś podczas rozmowy o WOŚP padło ciekawe stwierdzenie.

"WOŚP jest SUPER a Juras to złamas"

Owsiak a właściwie to Pan Owsiak swojego czasu dość mocno skrytykował tych którzy za występ dla WOŚP chcieli jakaś kaskę. Ale sam nie robi za free nic.
Cieszy mnie, że coraz więcej osób pomaga WOŚP, docenia WOŚP jednocześnie widząc, że Pan Owsiak nie jest wolontariuszem. Mimo tego, że z tego co dostaje żona wystarczyłoby dla nich obojga.

Jeśli chodzi o powiązania polityczne to Pan Owsiak ma blisko do PO.
Za to teraz partyjniacy z PiS za wszelką cenę chcą mu utrudnić życie. Ten z kolei wykorzystuje to dość dobrze z grze wizerunkiem i w promocji. Czasem nawet ucieka się do niezbyt uczciwych zagrań. Przynajmniej w jednej sprawie jego zachowanie to całkowita gra pod publikę. Wiem bo tą sprawę znam. W szczegóły nie będę wchodził.
Najgorsze jednak jest to, że Ci frajerzy z PiS atakują WOŚP zmiast w spokoju sobie rozwiązywać swoje spory z Panem Owsiakiem.

WOŚP jest niesamowitym wydarzeniem. Przepiękną akcją która porywa i w sporej części jednoczy.
Za organizację, za pomysł, za promocję za każdy rok działalności należy się Panu Owsiakowi jakiś medal.
Za wyciąganie z funduszy WOŚP tak wiele dla siebie i osób powiązanych należy mu się jednak wielki minus.

Uważam jednak, że na chwilę obecną nie można więc mówić o jego zanagażowaniu, o jego dobrym sercu czy innych takich bo za taką kasę każdy z nas zapieprzałby równie aktywnie albo jeszcze bardziej.
Mam wrażenie, że dostęp do kasy i możliwości zepsuły go.

Daję na WOŚP i uważam że warto. Chciałbym jednak by więcej trafiało na cel na jaki jest zbierane.

Miałem się tu nie wypowiadać, bo co roku mnie szlag trafia...

Ale:
Ja powiem tyle - dzięki orkiestrze moje dziecko mniej cierpiało w szpitalu i to jest wartość nie od wyceny!

I co tu więcej dodawać?
Obecny rząd jest dobry.
Bo daje 500+.
Bo daje darmową opiekę zdrowotną.
Bo daje darmową naukę
itp
itp
gówno prawda.
Rząd nie jest dobry.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2222
  • MFT
« Odpowiedź #51 dnia: 15.01.2017, 18:54 »
Mariusz, bardzo fajny, wyważony wpis. Podoba mi się :thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Novac

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #52 dnia: 15.01.2017, 19:06 »
Moja córka też spędziła kilka dni w inkubatorze z serduszkiem.....
Nie wiem czy widzieliście przed chwilą kto wystąpił w studiu.... P. Rzepliński :facepalm:. Musiał wspomnieć że zbierał datki w Piotrkowie Trybunalskim , co delikatnie zaznaczył. P. Owsiak był chyba zażenowany tą rozmową. Wspomniał też coś o prawdziwych Europejczykach :facepalm:
Jak mnie denerwują takie zagrania.
Damian

Offline piotr82

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #53 dnia: 15.01.2017, 19:39 »
Dla mnie to jest owsik czyli pasożyt, pomijam te serduszka naklejane na sprzęcie który nie był kupiony za pieniądze z datków które zostały przekazane na WOŚP, dla mnie ten człowiek powinien podziwiać świat za jest...

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #54 dnia: 15.01.2017, 19:43 »
Każda fundacja czy działalność ma koszty..

Jednak pewien jestem, że zamiast zlecać z WOŚP do spółek z rodzinnymi powiązaniami można by część tych zadań oddać tym firmom które zrobiły by to za free.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #55 dnia: 15.01.2017, 19:43 »
Mario, dokładnie mam takie samo zdanie a co do "Owsika" to dla dobra akcji i siebie powinien troszkę ograniczyć wydatki, a jedno co mnie się nie podoba to brak choćby ciepłej herbaty dla wolontariuszy którzy 8-9 godzin na mrozie zbierają kasę a potem za własną kasę kupują sobie cokolwiek a inni w ciepełku przed kamerami robią wielkie halo .
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #56 dnia: 15.01.2017, 19:45 »
Może popatrz na to z tego punktu widzenia ze sprzetu aż za 300 mln kupili a nie z tego że wystepuje różnica. Ile cierpienia mniej jest za te 300 mln potrafisz obliczyć ?
Michał

Offline piotr82

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #57 dnia: 15.01.2017, 19:53 »
Na owsika patrzę jak na syna wysokiego oficera milicjii, który wysluguję się dziećmi, okrada najbiedniejszych, bo ci dają najwięcej, dla mnie to złodziej o komunistycznym pochodzeniu...

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #58 dnia: 15.01.2017, 19:59 »
Na owsika patrzę jak na syna wysokiego oficera milicjii, który wysluguję się dziećmi, okrada najbiedniejszych, bo ci dają najwięcej, dla mnie to złodziej o komunistycznym pochodzeniu...

Proszę pozdrowić od nas komunistycznego prokuratora Piotrowicza, członka Parlamentarnego Zespołu ds. Przeciwdziałania Ateizacji Kraju. 

To jest właśnie ta Wasza sprawiedliwość. Chuj, ale nasz - piękna dewiza. Brawo!

Syn milicjanta jest gorszy od komunistycznego prokuratora. Klasa :thumbup:
Jacek

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #59 dnia: 15.01.2017, 20:00 »
Może popatrz na to z tego punktu widzenia ze sprzetu aż za 300 mln kupili a nie z tego że wystepuje różnica. Ile cierpienia mniej jest za te 300 mln potrafisz obliczyć ?

Ile zarabiasz?
Ile zarabia Twoja żona?

Jak duże zaangażowanie w pracę byś wykazał gdybyście zarabiali po 10 000zł każde ?

Oczywiście wynagrodzenie Państwa Owsiaków jest zapewne dużo wyższe.

A w tabelki z netu nie wierzę.
Za to chciałbym zobaczyć prawdziwe dokumenty z rozpisanymi kosztami.

Pochodzenie jest ważne wtedy gdy to dzięki niemu docierasz na szczyt.
A jeśli chodzi o zbierające dzieci. Świetny zabieg. Dziecim łatwiej "wyciągnąć" kaskę. Ale z drugiej strony jest to świetna lekcja dla dzieci. Lekcja jakiej często nie dostaną w domu czy w szkole. Że trzeba pomagać. Pomagać za darmo. Angażować się swoim kosztem i nawet trochę pocierpieć dla innych.
Takich plusów otaczających WOŚP jest więcej. Jest dużo więcej choć z większości nie zdajemy sobie sprawy.
Dlatego samej instytucji nie można źle i jednoznacznie ocenić.

Nie lubię pedałów. I nigdy nie przypuszczałem że to napiszę ale chciałbym, żeby np. Pan Biedroń kierował WOŚPem. Czuję że brałby dużo mniej dla siebie.
Mało tego. Nie lubię pedałów i daleki jestem od tolerancji. Ale widziałbym go jako Prezydenta tego Naszego kraju. Wierzę, że nie sprawiłby wstydu czy zawodu.
Dziwne to wszystko.

Mario
Mazovia Fishing Team