Prezydent Duda też wsparł Orkiestrę. Przyznał to zapytany przez dziennikarza.
Widać jednak było w jak duże zakłopotanie wprawiło go to pytanie.
Ciekawe dlaczego? 
No to Andrzej sobie nagrabił u prezesa

Panowie - nie rozumiem po co te kłótnie. Do niczego nie doprowadzą. O WOŚP była wojna juz rok czy dwa lata temu na forum, więc ja już dziękuję... Osobiście uważam, że Owsiak powinien za swoją pracę brać kasę, fajnie jakby było to ciut mniej i było przejrzyściej nieco. Jednak nie ma co pomniejszać tego co zrobił i robi. Bo zrobił mnóstwo rzeczy, i pomógł tysiącom ludzi. Wielu żyje dzięki niemu.
Problem WOŚP wypłynął między innymi dlatego, że kościół i PiS strasznie nie lubią Owsiaka. Okazuje się, że dawać na Orkiestrę nie warto (Caritas podobno lepszy), ale płacić abonament za telewizję rządową, siejącą propagandę trzeba. Owsiak jest be, ale prezes Jarosław Polskęzbaw, co baby nie miał i chyba-raczej-na pewno chłopaków lubi jest OK. Czy to nie jest fałsz i obłuda?
Dodam jeszcze coś o fundacjach. Wyobraźcie sobie, że w radiowym BBC4 słuchałem kiedys audycji. Mowa była o działalności charytatywnej i o kosztach jakie robią tam pracujący ludzie. Ale okazało się, że zatrudnienie fachowców opłacanych w miarę dobrze, powoduje zbieranie większych kwot przekazywanych potrzebującym. Mało kto jest w stanie poświęcić się na działanie za friko. Wszystko jakoś upada, nie osiąga się dobrych wyników. Natomiast zatrudniając ludzi można zbierac potężne sumy. Jeszcze lepsze jest to, że zapłacenie miliona dolców jakiemuś celebrycie za reklamę w TV, da jeszcze więcej siana. Czy jest to więc dobre czy złe? Zebrać więcej kasy, ale tworząc pewną maszynę generującą koszta, czy działać w dużo mniejszej skali, ale 'bez skazy i zmazy'?
I jeszcze jedno. Powoływanie się na skuteczność Caritasu i porównywanie tego do WOŚP jest niezbyt dobre. Caritas korzysta z bazy jaką daje mu kościół, ten zaś jest potężnie wspierany przez podatnika, ma wiele ulg, przywileje. Możnaby o wiele więcej przeznaczać na pomoc tam również, nieprawdaż? WOŚP natomiast to patent Owsiaka. Dzięki organizowaniu takiego Woodstocka zapewnia on armię wierzących w tę sprawę ludzi, to generuje świetne wyniki. On tak naprawdę genialnie to wszystko załatwił. A że bierze pieniądze? Według mnie jest tak skuteczny, że mu się one należą. Tak, świetnie by było, jakby utrzymywał się ze sprzedaży witraży, a działał w WOŚP za friko. Ale nie czarujmy się. Gdyby musiał zarabiać gdzie indziej, nie zrobiłby WOŚP tak wielką i skuteczną. Co lepsze?

Mam nadzieję, że Owsiak dalej będzie robił to co robi, i doposażał szpitale. Obecnie jest kasa na różne pakiety z serii plus, zabrakło jednak na służbę zdrowia. Może dając na Orkiestrę pomagamy samym sobie?