Autor Wątek: Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy  (Przeczytany 25425 razy)

MrProper

• Gość
Odp: Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy
« Odpowiedź #75 dnia: 15.01.2017, 20:44 »
, Dajmy mu spokój niech robi to co robi i ratuje życie kolejnych tysięcy istnień ludzkich. Kropka
Przesłanie wydawało by się ze wszech miar słuszne.
Ale myślę, że to jest właśnie geniusz Pana Owsiaka.
Zło przykryte dobrem. Niech się zło dzieje skoro daje dobro. Zła nie widać na codzień a dobro odbieramy i odczuwamy wokół.

Jakie to zło przykrywa Owsiak dobrem jakie czyni, tez nie wiem, wiec i tu nie będę gdybać.
Wiem tylko jedno oby WOŚP grało do końca świata i jeden dzień dłużej.

I dodam, że w dupie mam, czy Owsiak i rodzina bierze 10 k miesięcznie czy 15. Należą mu się jak psu buda, za robotę jaka robi. Cyferki jakie inwestuje w życie mówią same za siebie.

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #76 dnia: 15.01.2017, 20:46 »
MrProper :thumbup:
Zbyszek

Offline Buba

• Ekspert
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #77 dnia: 15.01.2017, 20:49 »
Jakie to zło przykrywa Owsiak dobrem jakie czyni, tez nie wiem, wiec i tu nie będę gdybać.

I dodam, że w dupie mam, czy Owsiak i rodzina bierze 10 k miesięcznie, czy 15. Należą mu się jak psu buda, za robotę jaką robi. Cyferki jakie inwestuje w życie mówią same za siebie.
:thumbup:

Wszystko w tym temacie.

Offline promek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #78 dnia: 15.01.2017, 21:03 »
Prezydent Duda też wsparł Orkiestrę. Przyznał to zapytany przez dziennikarza.
Widać jednak było w jak duże zakłopotanie wprawiło go to pytanie.
Ciekawe dlaczego? ;)

MrProper :bravo:

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #79 dnia: 15.01.2017, 21:05 »
I dodam, że w dupie mam, czy Owsiak i rodzina bierze 10 k miesięcznie czy 15.  Należą mu się jak psu buda, za robotę jaka robi. Cyferki jakie inwestuje w życie mówią same za siebie.
Zrobię zbiórkę na wsparcie forum.
Zbiorę 100 zł. Przeleję 30 zł. Rozumiem, że również to będzie OK.
Resztę zatrzymam jako należność za pomysł i poświęcony czas.
Tak trzymajmy.
Aha.... i nie krytykujmy już PZW.
W sumie jakby nie było trochę zarybiają. Nie zatrzymują całości dla siebie. :P

WOŚP to wolontariat i darowizny milionów.
Niech to trwa jak najdłużej.

Mario
Mazovia Fishing Team

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 15.01.2017, 21:13 »
I dodam, że w dupie mam, czy Owsiak i rodzina bierze 10 k miesięcznie czy 15.  Należą mu się jak psu buda, za robotę jaka robi. Cyferki jakie inwestuje w życie mówią same za siebie.
Zbiorę 100zł. Przeleję 30zł. Rozumiem, że również to będzie OK.
Tak trzymajmy.

WOŚP to wolontariat i darowizny milionów.
Niech to trwa jak najdłużej.
Mariusz bez obrazy i z całym szacunkiem - a Ty dalej swoje
Podpierasz sie tym gównem co zostało tu wklejone w którymś poście ?

Ja wierze Owsiakowi na dzień dzisiejszy, który stwierdził ze w sprzęt do dnia dzisiejszego zainwestowali ponad 700 mln PLN Z tabelki wynika ze może nawet nie nazbierali tyle do dnia dzisiejszego. Masz jakieś inne dane?
Po za tym, nie wszystko jest za darmo, cała infrastruktura też kosztuje, nie tylko Owsiak i jego sztab.
Jak myślisz kiedy wszystko jest za darmo- ja? Że to tylko dzisiaj, w takim dniu jak ten.
A co miesięczne koszta? Myślisz, że prąd, czynsz za lokale, itp, mają przez cały rok za darmo.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #81 dnia: 15.01.2017, 21:15 »
Mario, dokładnie mam takie samo zdanie a co do "Owsika" to dla dobra akcji i siebie powinien troszkę ograniczyć wydatki, a jedno co mnie się nie podoba to brak choćby ciepłej herbaty dla wolontariuszy którzy 8-9 godzin na mrozie zbierają kasę a potem za własną kasę kupują sobie cokolwiek a inni w ciepełku przed kamerami robią wielkie halo .
Enzo ten pan nazywa się Owsiak.Nie wstyd Ci przeinaczć nazwisko.Rozumek za mały...
I po co złośliwości i obrażanie kolegi z forum?
A Ciebie nie razi naigrywanie się z nazwiska? Naprawdę?
Mario, dokładnie mam takie samo zdanie a co do "Owsika" to dla dobra akcji i siebie powinien troszkę ograniczyć wydatki, a jedno co mnie się nie podoba to brak choćby ciepłej herbaty dla wolontariuszy którzy 8-9 godzin na mrozie zbierają kasę a potem za własną kasę kupują sobie cokolwiek a inni w ciepełku przed kamerami robią wielkie halo .
Enzo, ten pan nazywa się Owsiak. Nie wstyd Ci przeinaczać nazwisko. Rozumek za mały...

Kolego czytaj cały wątek a potem obrażaj tym swoim wielkim mózgiem a że jak widać Twój mózg nie ogarnia tylu wpisów. Przypomnę, że osoba wcześniej nazwała Pana Owsiaka "Owsikiem", a ja wpisując posta umieściłem ten skrót myślowy w cudzysłowie jako pseudonim, ironię.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2222
  • MFT
« Odpowiedź #82 dnia: 15.01.2017, 21:17 »
Panowie. Rozumiem wzburzenie, ale trzymajmy poziom.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #83 dnia: 15.01.2017, 21:18 »
Zbiorę 100zł. Przeleję 30zł. Rozumiem, że również to będzie OK.
Tak trzymajmy.

Szczerze? Nie dałbym Ci ani grosza. Dlaczego? Bo nie założyłeś tego forum, nie poświęciłeś dla niego życia.
Jeśli byłoby inaczej, dałbym nawet 200 zł ;)

Mam nadzieję, że to, co daję od siebie, jest chociaż małą rekompensatą za poświecenie Lucjana.
Jeśli szef uzna, że chce zarabiać dzięki forum, nadal będę stał przy nim. Do zasranego końca. Bo obiecałem. Bo wybrałem. Bo wiem, że jest porządnym gościem ;)

Poszła wazelina! :)
Jacek

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 153
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #84 dnia: 15.01.2017, 21:20 »

Szczerze? Nie dałbym Ci ani grosza. Dlaczego? Bo nie założyłeś tego forum, nie poświęciłeś dla niego życia.
Jeśli byłoby inaczej, dałbym nawet 200 zł ;)

Mam nadzieję, że to, co daję od siebie, jest chociaż małą rekompensatą za poświecenie Lucjana.
Jeśli szef uzna, że chce zarabiać dzięki forum, nadal będę stał przy nim. Do zasranego końca. Bo obiecałem. Bo wybrałem. Bo wiem, że jest porządnym gościem ;)

Poszła wazelina! :)

He he, jak to mój kolega Maniek mówi "Podoba mnie się" :D :thumbup:
Tomek

Offline alisowski

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #85 dnia: 15.01.2017, 21:25 »
Enzo ten pan nazywa się Owsiak.Nie wstyd Ci przeinaczć nazwisko.Rozumek za mały...
I po co złośliwości i obrażanie kolegi z forum?
A Ciebie nie razi naigrywanie się z nazwiska? Naprawdę?
Enzo, ten pan nazywa się Owsiak. Nie wstyd Ci przeinaczać nazwisko. Rozumek za mały...

Kolego czytaj cały wątek a potem obrażaj tym swoim wielkim mózgiem a że jak widać Twój mózg nie ogarnia tylu wpisów przypomnę że osoba wcześniej nazwała Pana Owsiaka "Owsikiem" a ja wpisując posta umieściłem ten skrót myślowy w cudzysłowiu jako pseudonim, ironie .
To dopisz cudzysłów do mojej opinii o rozumku i nazwij go skrótem myślowym. Będzie Ci lepiej?
Andrzej Lisowski

Offline mariospin

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 100
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #86 dnia: 15.01.2017, 21:42 »
Jesteśmy bardzo dziwnym narodem. >:O Każdego, który się wybił, coś zrobił, nawet tyle dobra co Jurek Owsiak i prowadzona przez niego WOŚP czeka w tym kraju prędzej, czy później totalna krytyka i czepianie się. Czego my oczekujemy od Owsiaka? Że WOŚP kupi sprzętu za większą kwotę niż uzbierał? Oni mają swoje koszty i to niemałe. A Owsiakowi za to co zrobił należy się porządna pensja do końca życia. Ilu darmozjadów w tym kraju zarabia krocie za kolesiostwo? Co zmiana władzy to zmiana zarządów w spółkach państwowych. A kolejni odchodzący pobierają sowite odprawy.
Za sam pomysł stworzenia WOŚP, zaangażowanie i rozwinięcie tej wspaniałej inicjatywy na taką skalę należy się chłopu sowite wynagrodzenie jak psu miska i tyle w temacie.

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #87 dnia: 15.01.2017, 21:50 »

Po za tym, nie wszystko jest za darmo cała infrastruktura tez kosztuje nie tylko Owsiak i jego sztab.
Jak myślisz kiedy wszystko jest za darmo- ja? Ze to tylko dzisiaj, w takim dniu jak ten.
A co miesięczne koszta ?  Myślisz ze prąd czynsz za lokale, itp,maja przez cały rok za darmo

Pisałem wcześniej o kosztach kolego drogi.

Ale jeśli firmy słupy (bo tak je postrzegam) nie byłyby powiązane z Owsiakiem to JESTEM PEWIEN, że wiele rzeczy inne firmy wykonały by za darmo w ramach wsparcia WOŚP.
Uważam, że Pan Owsiak mógłby znacznie zdredukować koszty działalności a pozyskane fundusze przekazać na cele statutowe.
Ponadto mając nabliższą rodzinę w zarządach spółek mógłby pokazać (bo stać go na to) jak ważna dla niego jest działalność oraz cele WOŚP i nie pobierać wynagrodzenia.
Nie mówię o konkretnych kwotach bo tych nie znam ale to wszystko to są przecież fakty.

Kolejna sprawa. Woodstock nie powinien być nawet w części finansowany z funduszy pozyskanych z WOŚP.
W roku 2012, tak zostały podzielone pieniądze z 1% podatku. Obecnie w sprawozdaniu finansowym WOŚP nie ma już takiego punktu. Zostało to ujęte całkiem inaczej.

A chciałbym tylko, żeby więcej pieniędzy szło na cele statutowe.
Chciałbym pełnej transparentności i uczciwości.

I z mojej strony tyle w temacie.

Wspierajmy WOŚP z całych sił - ale świadomie.
I nie gloryfikujmy Pana Owsiaka bo to jedna z niewielu osób zaanażowanych w WOŚP która nie robie tego dla idei.

Krytykujemy i rozliczamy rządzących (wszystkich opcji), mamy "pod lupą" różne organizacje. Bądźmy obiektywni w każdej kwestii.

Miłego wieczoru koledzy i dużo zdrówka.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #88 dnia: 15.01.2017, 21:56 »
Prezydent Duda też wsparł Orkiestrę. Przyznał to zapytany przez dziennikarza.
Widać jednak było w jak duże zakłopotanie wprawiło go to pytanie.
Ciekawe dlaczego? ;)

No to Andrzej sobie nagrabił u prezesa :D :D :D

Panowie - nie rozumiem po co te kłótnie. Do niczego nie doprowadzą. O WOŚP była wojna juz rok czy dwa lata temu na forum, więc ja już dziękuję... Osobiście uważam, że Owsiak powinien za swoją pracę brać kasę, fajnie jakby było to ciut mniej i było przejrzyściej nieco. Jednak nie ma co pomniejszać tego co zrobił i robi. Bo zrobił mnóstwo rzeczy, i pomógł tysiącom ludzi. Wielu żyje dzięki niemu.

Problem WOŚP wypłynął między innymi dlatego, że kościół i PiS strasznie nie lubią Owsiaka. Okazuje się, że dawać na Orkiestrę nie warto (Caritas podobno lepszy), ale płacić abonament za telewizję rządową, siejącą propagandę trzeba. Owsiak jest be, ale prezes Jarosław Polskęzbaw, co baby nie miał i chyba-raczej-na pewno chłopaków lubi jest OK. Czy to nie jest fałsz i obłuda?

Dodam jeszcze coś o fundacjach. Wyobraźcie sobie, że w radiowym BBC4 słuchałem kiedys audycji. Mowa była o działalności charytatywnej i o kosztach jakie robią tam pracujący ludzie. Ale okazało się, że zatrudnienie fachowców opłacanych w miarę dobrze, powoduje zbieranie większych kwot przekazywanych potrzebującym. Mało kto jest w stanie poświęcić się na działanie za friko. Wszystko jakoś upada, nie osiąga się dobrych wyników. Natomiast zatrudniając ludzi można zbierac potężne sumy. Jeszcze lepsze jest to, że zapłacenie miliona dolców jakiemuś celebrycie za reklamę w TV, da jeszcze więcej siana. Czy jest to więc dobre czy złe? Zebrać więcej kasy, ale tworząc pewną maszynę generującą koszta, czy działać w dużo mniejszej skali, ale 'bez skazy i zmazy'?

I jeszcze jedno. Powoływanie się na skuteczność Caritasu i porównywanie tego do WOŚP jest niezbyt dobre. Caritas korzysta z bazy jaką daje mu kościół, ten zaś jest potężnie wspierany przez podatnika, ma wiele ulg, przywileje. Możnaby o wiele więcej przeznaczać na pomoc tam również, nieprawdaż? WOŚP natomiast to patent Owsiaka. Dzięki organizowaniu takiego Woodstocka zapewnia on armię wierzących w tę sprawę ludzi, to generuje świetne wyniki. On tak naprawdę genialnie to wszystko załatwił. A że bierze pieniądze? Według mnie jest tak skuteczny, że mu się one należą. Tak, świetnie by było, jakby utrzymywał się ze sprzedaży witraży, a działał w WOŚP za friko. Ale nie czarujmy się. Gdyby musiał zarabiać gdzie indziej, nie zrobiłby WOŚP tak wielką i skuteczną. Co lepsze? :D

Mam nadzieję, że Owsiak dalej będzie robił to co robi, i doposażał szpitale. Obecnie jest kasa na różne pakiety z serii plus, zabrakło jednak na służbę zdrowia. Może dając na Orkiestrę pomagamy samym sobie? ;D
Lucjan

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #89 dnia: 15.01.2017, 21:59 »
Lucek, coś mi nie gra z Twoją reputacją. Wcisnąłem, gdy miałeś 606. Zrobiło się 610 ??? Aż taką mam moc? Muszę ochłonąć.
Jacek