Autor Wątek: Siara i obciach - pseudo wędkarze i ich blogi  (Przeczytany 33372 razy)

elvis77

• Gość
Odp: Siara i obciach - pseudo wędkarze i ich blogi
« Odpowiedź #60 dnia: 05.02.2015, 13:55 »
Ale nikt nie pochwala takiego działania tylko formę w jakiej został ten problem przedstawiony. Ani ja,ani Fluffy,Bigdom,Luk czy ktokolwiek inny nie powiedział,że to co robi Zyga jest dobre,ale nie można ani jemu,ani komukolwiek tego zabronić lub chociażby ograniczyć,a szkoda.

Offline mechanicznacebula

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • mam swoje zdanie ale sie z nim nie zgadzam.
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 05.02.2015, 14:29 »
W jaki sposob bym tego zjawiska (problemu) tu nie przytoczyl to sądzę, że dyskusja miałaby taki sam charakter.
A wiocha (pejoratyw wynikajacy z czasem nieslusznego stereotypu) to najczęściej stan umyslu i dowodem tego jest tenże "blog".

Jezeli kogoś z Was Koledzy zamieszkujacego nie/miasto i tak jak ja zniesmaczonego zawartością bloga P. Zygi uraziłem
to upraszam o wybaczenie; nie miałem złego zamiaru.
"I kto za to płaci? Pan płaci, ta pani, społeczeństwo"

Offline Fluffy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #62 dnia: 05.02.2015, 14:43 »
Nie o to chodzi.
To co robi p. Zyga jest nieetyczne w dzisiejszym rozumieniu i uprawianiu wędkarstwa. Chodzi tylko o formę. Z takimi ludźmi należy spokojnie rozmawiać i uświadamiać. Pokazywanie ich palcami i obgadywanie na forach spowoduje tylko to, ze każdy okopie się na swoim stanowisku i w rezultacie nic się nie zmieni.

Pozdrawiam
Michał

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #63 dnia: 05.02.2015, 15:13 »
@ mechanicznacebula
Tutaj dyskusje czasami toczą się o detale. Najlepsze jest to, że wszyscy sie zgadzają, jeśli chodzi o etykę wędkarską. Z założenia nie zabijamy ryb by się nimi chwalić, tylko, by je zjeść (w zdrowym rozsądku). Nawet regulamin naszego forum zabrania umieszczania takich fotek, jak u Zygi na blogu.
Problem pojawia się, gdy potępiamy naszego bohatera za coś o czym on nie ma pojęcia. Regulamin mu tego nie zabrania. Fluffy proponuję naszemu łowcy zwrócenie uwagi, bo może biedaczek nie wie, że mamy XXI wiek i bezrybie w PZW.

Poza tym , skoro wątek ma aż tyle wpisów, to chyba był potrzebny :) Fajnie, że go nam przedstawiłeś :)
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #64 dnia: 05.02.2015, 15:23 »
Ale z drugiej strony nazywanie go "pseudowędkarzem" jest nadużyciem - nikt nie udowodnił, że gość łamie regulamin. Wydaje mi się, że jeżdzenie po facecie na forum, na które i tak pewnie nie zagląda jest niesmaczne. Służy tylko lepszemu samopoczuciu objeżdzających.
Lepszy efekt dałaby prywatna wiadomość (jakiś kontakt tam pewnie jest podany) uświadamiający gościowi niestosowność podobnie prowadzonego bloga czy wędkowania.
C&R spoko, łowienie świadome jak najbardziej, ale tego typu metody - jak ten temat, stanowczo nie.

Pozdrawiam
  Tutaj jak najbardziej muszę przyklasnąć koledze! Tokowanie między sobą niczego nie zmieni ,ale jakaś opinia na jego blogu lub PW ze pewnym grupom takie postępowanie nie pasuje, jak najbardziej! Gość wg. prawa i regulaminów faktycznie nic złego nie zrobił i pewnie dla tego nie czuje się winny! A jestem pewny że po pierwszych krytycznych niusach będzie w niezłym szoku że niby o co kaman???
Arek

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 05.02.2015, 15:35 »
@Bigdom: mysle ze to walka z wiatrakami... Ale przedstwilem go bo uwazam ze przez takich miesiarzy coraz mniejsze szanse sa na rybe w naszych wodach.

Offline Tinca Fan

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 13
  • KEEP CALM AND GO FISHING
« Odpowiedź #66 dnia: 05.02.2015, 15:52 »
Panowie nie lubię się powtarzać ale najwyraźniej w celu uporządkowania własnych przemyśleń i poglądów na omawiany temat muszę.
1.
Ocena i opinia nie zawsze ma na celu szerzenie lub przekonywanie do własnych racji, przekonań. To tak na marginesie

Czyli macie w nosie przekonanie gościa do C&R, chcecie się tylko poczuć lepszymi i zlinczować kogoś.
Było tak od razu  ;)

@Fluffy Twoja wypowiedź jednoznacznie sugerowała, że my wszyscy mieliśmy na celu przekonywanie Pan Zygi do idei C&R, co jest oczywistą spekulacją, ponieważ nie masz na to jednoznacznych dowodów w postaci naszych wypowiedzi. Ja nie miałem i nie mam takiego zamiaru  ;). Nie mam też w nosie idei C&R, żeby było jasne. Ponadto sugerujesz, że nam sprawia przyjemność krytyka tego człowieka, znowu błąd mi nie sprawia. Nie było moim celem również linczowanie kogokolwiek. Moje wpisy nt bloga Pana Zygi są jedynie oceną i wyrażeniem opinii, tyle i nic więcej.

Nie o to chodzi.
To co robi p. Zyga jest nieetyczne w dzisiejszym rozumieniu i uprawianiu wędkarstwa. Chodzi tylko o formę. Z takimi ludźmi należy spokojnie rozmawiać i uświadamiać. Pokazywanie ich palcami i obgadywanie na forach spowoduje tylko to, ze każdy okopie się na swoim stanowisku i w rezultacie nic się nie zmieni.

Pozdrawiam

Szanuję Twoje zdanie, też uważam, że spokojną merytoryczną dyskusją można zdziałać więcej. Natomiast nie było moim celem polemizowanie z Panem Zygą, a powtórzę raz jeszcze, w momencie gdy zdecydował się na zaistnienie w przestrzeni publicznej pod postacią swojego bloga, wyraził jednocześnie zgodę na ocenę swojej działalności przez społeczeństwo, ze wszystkimi tego konsekwencjami.
@ mechanicznacebula
Tutaj dyskusje czasami toczą się o detale. Najlepsze jest to, że wszyscy sie zgadzają, jeśli chodzi o etykę wędkarską. Z założenia nie zabijamy ryb by się nimi chwalić, tylko, by je zjeść (w zdrowym rozsądku). Nawet regulamin naszego forum zabrania umieszczania takich fotek, jak u Zygi na blogu.
Problem pojawia się, gdy potępiamy naszego bohatera za coś o czym on nie ma pojęcia. Regulamin mu tego nie zabrania. Fluffy proponuję naszemu łowcy zwrócenie uwagi, bo może biedaczek nie wie, że mamy XXI wiek i bezrybie w PZW.

Poza tym , skoro wątek ma aż tyle wpisów, to chyba był potrzebny :) Fajnie, że go nam przedstawiłeś :)
@bigdom zgadzam się w 100% ważną są detale więc dbajmy o nie w naszej dyskusji, a nie będzie nieporozumień  :).

Pozdrawiam Marcin

Offline grzegorz07

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #67 dnia: 05.02.2015, 19:23 »
Wiecie mnie zastanawia jedno czy sezon takiego wędkarza cały obfituje w takie połowy. Czy to jest przypadek taki forcik. :D

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 05.02.2015, 20:19 »
Oby nie...

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #69 dnia: 31.03.2015, 19:31 »
Nie wiedzialem gdzie to umiescic... ""Poranny boleń 63cm" No po prostu jakas masakra...
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Asdic

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
    • Galeria
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #70 dnia: 31.03.2015, 20:36 »
Takich fotek w necie jest tysiące i bezsensu jest pastwienie się nad nimi na naszym forum skoro wszystko jest w zgodzie z prawem. Jak już kto chce piętnować moralnie tego typu zachowania to może uruchomić jakiś serwis w stylu napietnowaniwedkarze.pl ale myślę że prawo stało by wtedy po ich stronie. Chyba, że w grę wchodziłyby jakieś serwery w Chinach.
Pozdrawiam
Romek

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #71 dnia: 31.03.2015, 20:40 »
Takich fotek w necie jest tysiące i bezsensu jest pastwienie się nad nimi na naszym forum skoro wszystko jest w zgodzie z prawem. Jak już kto chce piętnować moralnie tego typu zachowania to może uruchomić jakiś serwis w stylu napietnowaniwedkarze.pl ale myślę że prawo stało by wtedy po ich stronie. Chyba, że w grę wchodziłyby jakieś serwery w Chinach.

Łowienie bolenia w marcu jest zgodne z prawem??
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Asdic

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
    • Galeria
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #72 dnia: 31.03.2015, 20:56 »
A z czego wynika, że boleń został złowiony w marcu ? - to że ktoś na FB fotę wstawił w marcu ? :) no nie przesadzajmy.

PS. skoro gość nie został złapany na łowisko to wbrew pozorom prawo stoi po jego stronie - my mu nie możemy nic zrobić ale on nam owszem.
Pozdrawiam
Romek

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #73 dnia: 31.03.2015, 21:09 »
A z czego wynika, że boleń został złowiony w marcu ? - to że ktoś na FB fotę wstawił w marcu ? :) no nie przesadzajmy.
  Popieram ,kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamieniem
Staś
Klasyczny Feeder

Offline gustaw

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #74 dnia: 31.03.2015, 21:10 »
  Popieram ,kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamieniem
:thumbup: