Autor Wątek: Moc kija a ciężar wyrzutu??  (Przeczytany 10747 razy)

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: method feeder
Moc kija a ciężar wyrzutu??
« dnia: 27.01.2017, 21:52 »
Chciałbym się czegoś dowiedzieć, jeśli mam kij X, który ma ciężar wyrzuty 90 g, a w ofercie jest ten sam kij X z ciężarem wyrzutu do 180 g, czy to jest równoznaczne z tym, że ten drugi jest mocniejszy i lepiej sobie poradzi z większą rybą jak ten z mniejszym ciężarem wyrzutu?

Bo bardzo go lubię, dobrze mi leży w ręce i wiem, co mam. Dlatego zastanawiam się nad zakupem tego samego, ale jeśli mi doradzicie, czy on będzie sobie lepiej radził, jak wejdzie coś silniejszego.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Moc kija a ciężar wyrzutu?
« Odpowiedź #1 dnia: 27.01.2017, 21:58 »
Kij o większym cw jest sztywniejszy niekoniecznie musi lepiej łowić większe ryby. On raczej dalej zarzuca i mniej się ugina (na rzekach przy uciągu). O ile nie polujesz na sumy, to wielkiej różnicy nie musi tutaj być. Kij pod rybą raczej Ci sie nie złamie. Od mocy żyłki bardzo wiele zależy. Niestety, delikatniejsze kije nie miotają tak dobrze jak sztywne, na silnych rzekach też ciężko je użyć.

A do czego chcesz użyć takiego kija?

Lucjan

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
Odp: Moc kija a ciężar wyrzutu??
« Odpowiedź #2 dnia: 27.01.2017, 22:07 »
Chodzi mi o kijek Cormoran GF feeder pro 3.6 cw 80g taki posiadam i bardzo go lubię, ale jak czasem coś wpadnie większego ja daję radę wyjąć , ale słyszę komentarze typu że Kijem karpiowym byś to szybciej wyciągnął... Ale nie o to mi chodzi żeby kupować Kije karpiowe , lubię feeder i w tym chce się rozwijać dlatego szukam czegoś mocniejszego , ty już mi Łuk kiedyś doradziles korum barbel pojechałem do sklepu je oglądać ale wydawaly mi się jeszcze większe kluchy niż to co mam , kolega fish doradza traubucco kijki , każdy ma jakieś inne upodobania do kijów i różnie nam leżą w ręce.
Dlatego zapytałem czy jak kupie większe cw będzie mi lepiej , łowię tylko na jeziorach czasem jakąś komercja.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Moc kija, a ciezar wyrzutu??
« Odpowiedź #3 dnia: 27.01.2017, 22:16 »
Kij o większym cw jest sztywniejszy niekoniecznie musi lepiej łowić większe ryby. On raczej dalej zarzuca i mniej się ugina (na rzekach przy uciągu). O ile nie polujesz na sumy, to wielkiej różnicy nie musi tutaj być. Kij pod rybą raczej Ci sie nie złamie. Od mocy żyłki bardzo wiele zależy. Niestety, delikatniejsze kije nie miotają tak dobrze jak sztywne, na silnych rzekach też ciężko je użyć.

A do czego chcesz użyć takiego kija?
Przykro mi Luk. Jeszcze jakiś czas temu, myślałem podobnie i nie dał bym sobie wmówić inaczej. Cw. wg. mojego widzi mi się, to jest obciążenie, które blank jest w stanie znieść przy Energicznym wyrzucie. Co do uginania się kija, to jest jego akcja. Dobrym przykładem tego były kije Daiwy które posiadałem. Heavy Feeder Aqualite 150/360
Wytrzymałość tych kiji była kolosalna, potrafiły przenieść obciążenie ponad cw. Ale ich ugięcie? Koszmar. To była typowa klucha. Piszę o Aqualite pierwszej serii. Ugięcie co do ciężaru którym kij jest w stanie cisnąć i nie pęknąć, to odrębne tematy.
Arek

Offline Geo

• Ekspert
  • Reputacja: 102
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 27.01.2017, 22:27 »
Pytanie co to za większe ryby Ci się trafiają?

Jako posiadacz zarówno feedera Cormorana jak i  Korum Barbela oraz kijów karpiowych powiem w ten sposób: zależy co chcesz łowić i jak, finezja czy hol siłowy. Sam osobiście zazwyczaj na komercji zaczynam finezyjnie, ale jak wejdą karpie i jesiotry i potrzebne są twarde argumenty karpiówki robią robotę.

Jeśli masz kij, który Ci leży i radzisz sobie z większym przyłowem ja bym nie zmieniał.
Sebastian

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 27.01.2017, 22:32 »
Jak jeżdżę na komercje do Mikołowa bo tam mam najbliżej możesz złapać od leszcza po karpia 15 k g na pellet 8 mm, ja tam jeżdżę zawsze na raptem parę godzinek max 6 i różnie bywa takich karpi już parę tam wyciaglem z tym że raz kij mi pękł.
Ale to reklamacja i dostałem nowy.

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #6 dnia: 27.01.2017, 22:41 »
Pytanie co to za większe ryby Ci się trafiają?

Jako posiadacz zarówno feedera Cormorana jak i  Korum barbela oraz kijów karpiowych powiem w ten sposób: zależy co chcesz łowić i jak, finezja czy hol siłowy. Sam osobiście zazwyczaj na komercji zaczynam finezyjnie, ale jak wejdą karpie i jesiotry i potrzebne są twarde argumenty karpiówki robią robotę.

Jeśli masz kija który Ci leży i radzisz sobie z większym przyłowem ja bym nie zmieniał.

Hehe , również jestem tego samego zdania . Na rynku wędzisk teraz tak na prawdę jest Mega wybór , i ja również też chciałbym mieć kilka sztuk żeby mieć wybór ;) ale po co ;D Mam kij który świetnie mi leży i "czuję" go , jest przedłużeniem mojej ręki więc nie zmienia . Również posiada 90 c.w. a na łowisku pływają amury 15+ i karpie 25+ ale ja na takie nie "poluję" więc niczym się nie martwię :P Ale fakt miałem coś na końcu 2-cyfrowego ale się spięło 5 metrów przy brzegu ;D Kijek dał radę , wygiął się w pół , więc myślę że spokojnie dasz radę takim kijkiem 90 wyholować coś większego .
Z poważaniem Marcin

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 27.01.2017, 22:46 »
Radę się da , tylko problem jest dla mnie wtedy jak ryba przymuruje do dna i nie masz jak jej oderwać :) , albo taki Jesiotr jak wiadomo który lubi uciekać na boki a cieżko go zatrzymać , na ten sezon mam jeszcze zamiar kołowrotki wymienić to też powinno zrobić trochę roboty, w zeszłym sezonie nie miałem za mocnych

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 27.01.2017, 22:48 »
Radę się da , tylko problem jest dla mnie wtedy jak ryba przymuruje do dna i nie masz jak jej oderwać :) , albo taki Jesiotr jak wiadomo który lubi uciekać na boki a cieżko go zatrzymać , na ten sezon mam jeszcze zamiar kołowrotki wymienić to też powinno zrobić trochę roboty, w zeszłym sezonie nie miałem za mocnych
Dla tego pry takiej rybie, nie pchał bym się w Paraboliki. Cw kija, niewiele tu zmieni.
Arek

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #9 dnia: 27.01.2017, 22:49 »
Czyli polecasz akcje szczytowa ??

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 27.01.2017, 22:52 »
Przykro mi Luk. Jeszcze jakiś czas temu, myślałem podobnie i nie dał bym sobie wmówić inaczej. Cw. Wg. mojego widzi mi się, to jest obciążenie, które blank jest w stanie znieść przy Energicznym wyrzucie . Co co uginania się kija, to jest jego akcja. Dobrym przykładem tego były kije Daiwy które posiadałe. Hevy Feeder Aqualite 150/360
Wytrzymałość tych kiji była kolosalna, potrafiły przenieść obciążenie ponad cw. Ale ich ugięcie? Koszmar. To była typowa klucha. Piszę o Aqualite pierwszej serii. Ugięcie co do ciężaru którym kij jest w stanie cisnąć i nie pęknąć, to odrębne tematy.

Arek, ale skąd wiesz jakie obciążenie jest jest w stanie znieść blank przy wyrzucie? Na pickerze jest cw 30 gram a ja używam 45 plus miks i nic nie pęka... Nie pęknie i przy 60.

Wyobraźmy sobie karpiówkę 2.5 lb i 3.5 lb, do której założymy żyłkę 0.40 mm, i mamy karpia 10 kilogramów. Obydwa kije dadzą sobie radę bez problemów, karpiszon padnie jak kawka. Ale jak zarzucają obydwa kije, to już inna bajka. A jak założymy żyłkę 0.20 mm? Na kiju karpiowym 3.5 lb wspomniana ryba się zerwie o wiele szybciej niż przy 2.5 lb

Ja bym patrzał na charakterystykę kija, do czego przeznacza go producent. Kij do łowienia płoci na silnej rzece to nie to samo co kij do łowienia brzan na wolniejszej. Jasne, że będa miały inna akcję, ale podobne cw w sumie. Jeden jest idealny do zacinania z zestawami z białymi  na przykład, z akcją szczytową, drugi do łowienia z większymi przynętami i bazowaniu na samozacięciu. Samo cw wiele tu nie powie, można się jednak domyślać.

Załóżmy żyłkę 0.35 mm do feedera o cw 90 gramów i dobry kręcioł. Spokojnie damy radę rybom powyżej 15 kilogramów. Ale ta konstrukcja nie jest do takiej żyłki. Więc warto mieć inne informacje - średnica przelotek itp.
Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 27.01.2017, 22:52 »
Nie. Progres.
Arek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 27.01.2017, 23:00 »
Przykro mi Luk. Jeszcze jakiś czas temu, myślałem podobnie i nie dał bym sobie wmówić inaczej. Cw. Wg. mojego widzi mi się, to jest obciążenie, które blank jest w stanie znieść przy Energicznym wyrzucie . Co co uginania się kija, to jest jego akcja. Dobrym przykładem tego były kije Daiwy które posiadałe. Hevy Feeder Aqualite 150/360

Arek, ale skąd wiesz jakie obciążenie jest jest w stanie znieść blank przy wyrzucie? Na pickerze jest cw 30 gram a ja używam 45 plus miks i nic nie pęka... Nie pęknie i przy 60.

Luk. Od razu przyznaję, że po tym zdaniu, reszty twojej wypowiedzi nie czytałem. Mam wrażenie, że i ty nie czytałeś do końca mojej wypowiedzi. I będzie tobie trudno w tym temacie zbić mnie z tropu
Nie wiem ile kij jest w stanie znieść. To jest kwestia testów. I tu jak pisałem jest miara "CW" Czyli obciążenie"Moim zdaniem" Które kij może przenieść przy rzucie. Jego sztywność czy kluchowatość przy tym rzucie czy holu, to całkiem inny parametr, wg mojej oceny nic nie mający wspólnego z ciężarem wyrzutu.
Arek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 27.01.2017, 23:03 »
Tu się odniosę do j?w. Angole to cholernie uprościli. Podali wytrzymałość kija co do linki. Myślę że nasze dAne jak już ktoś to rozgryzie. Więcej powiedżą o kiju.
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #14 dnia: 27.01.2017, 23:04 »
No to jakie znasz kluchy o cw 180 gram co nie zarzucają daleko?
Lucjan