Autor Wątek: Moc kija a ciężar wyrzutu??  (Przeczytany 10770 razy)

MrProper

• Gość
Odp: Moc kija a ciężar wyrzutu??
« Odpowiedź #30 dnia: 28.01.2017, 09:44 »
Rozpoczynając ten post pisałem o wędce Cormoran GF feeder pro który posiadam i ma akcje parabolicza, jest jego jego droższa wersja z akcją progresywna przechodząca w polparabolicza , przynajmniej takie dane znalazłem w opisie z sklepu fishing mart.

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/cormoran-gf-method-feeder-g3-a11-p735-k15384.html

No i obalił wszelkie Dywagacje w.w temacie  :D :P

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 28.01.2017, 09:47 »
Czemu obalilem , napisałem ten post po to żeby na ten sezon mieć pojęcie jak szukać wędki, nie mam nikogo kto łowi feederami i mógł by jechać ze mną do sklepu mi pomoc.
Już rok temu sam kupiłem 3 Kije i jednego żałuję bo mi nie leży a tak mi pani z sklepu doradziła.

Szukam informacji żeby mieć więcej pojęcia w tym temacie.

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 28.01.2017, 09:56 »
Czemu obalilem , napisałem ten post po to żeby na ten sezon mieć pojęcie jak szukać wędki, nie mam nikogo kto łowi feederami i mógł by jechać ze mną do sklepu mi pomoc.
Już rok temu sam kupiłem 3 Kije i jednego żałuję bo mi nie leży a tak mi pani z sklepu doradziła.

Szukam informacji żeby mieć więcej pojęcia w tym temacie.

"Obaliłeś" Bo w pierwszym poście pytałeś o moc, więc Ja odpowiedziałem że- tak jest mocniejszy.
A teraz podałeś dwa różne kije- ale co nie oznacza że coś namieszałeś ;) :)
Dobierając kij dla siebie musisz wiedzieć - co chcesz łowić, na co chcesz łowić, i gdzie chcesz łowić. I najważniejsze jakie kije  preferujesz. Miekie, twarde, czy pół twarde.
Ja dla przykładu preferuje kije sztywniejsze, węglowe-  nie lubię jak kij pod własnym ciężarem się ugina.

Ja myślę ze większość odpowiedzi uzyskałeś w tym temacie. A co dobierzesz dla siebie to już naprawdę twoje preferencje.
Jak byś jeszcze konkretniej zapytał (jak już wyżej napisałem ) co, gdzie, kiedy.
To napewno dostaniesz bardziej sprecyzowane odpowiedzi.

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #33 dnia: 28.01.2017, 10:05 »
...
Eeee tam, nie ma takich kijów :D jaki jest sens mieć kij 3.75 lb przechodzący w parabolę? :D :D :D

Taki sam jak posiadania dowolnego innego kija. Jeśli komuś taki pasuje, dobrze mu nim się łowi to dlaczego nie?
Pozdrawiam
Mirek

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #34 dnia: 28.01.2017, 10:07 »
Chciałbym się czegoś dowiedzieć, jeśli mam kij X, który ma ciężar wyrzuty 90 g, a w ofercie jest ten sam kij X z ciężarem wyrzutu do 180 g, czy to jest równoznaczne z tym, że ten drugi jest mocniejszy i lepiej sobie poradzi z większą rybą jak ten z mniejszym ciężarem wyrzutu?

Bo bardzo go lubię, dobrze mi leży w ręce i wiem, co mam. Dlatego zastanawiam się nad zakupem tego samego, ale jeśli mi doradzicie, czy on będzie sobie lepiej radził, jak wejdzie coś silniejszego.

Wracając do Twojego pytania.

Ja widzę to tak.

Jednym i drugim kijem wyciągniesz ryby od 0,1 kg do 25 kg albo i większe.

Zależeć to będzie jeszcze od pozostałych części zestawu na który będziesz łowił (kołowrotek - regulacja, grubość żyłki), zastosowanej techniki połowu (feeder, methoda) i jego miejsca (rzeka, woda stojąca, zaczepy).

Główna kwestią będą Twoje osobiste preferencje. Kij miękki, progresywny czy twardy. Kij z dużym c.w. będzie częściej sztywny i mocniejszy od tego z mniejszym c.w.

W zamian dostaniesz lepsza kontrolę nad rybą i mniejszą frajdę z wędkowania (holu). Kij słabszy (mniejsze c.w.), najczęściej będzie bardziej spolegliwy pod rybą i będziesz dłużej ją holował mając nad nią mniejszą kontrolę.

Kwestia odległości rzutu zależeć będzie również od techniki (jak to już koledzy pokazali na przykładzie Robinsona).

Jak dla mnie złotym środkiem są feedery komercyjne. Daiwa Yank n Bank np.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #35 dnia: 28.01.2017, 10:07 »
Pisałem że łowię w jeziorach i czasem na jakiś komercji, gdzie może zdążyć się jakiś nie planowany przyłów.
I dla takich momentów chce być bardziej przygotowany . A wcześniej po prostu myślałem że kij z większym cw jest mocniejszy i że lepiej sobie razie z holem wiekszej ryby. Teraz już po tym co piszecie widzę że to nie ma takiego znaczenia , że powinno się patrzeć na akcję wędki. Dlatego tylko posłałem linka z tym drugim Cormoranem że mam teraz model w paraboli a ten ma progres.
Sami pisaliście że taki kij jest lepszy, ja może kupię traubucco może coś innego ale teraz wiem na czymś się bardziej skupić .

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #36 dnia: 28.01.2017, 10:09 »
Rany! Wiedzę, że niektórym kolegom zima się już mocno ciągnie... :D  Spokojnie Szanowni Panowie, Amerykanie przewidują, że w Europie  już od marca przyjdzie ciepła wiosna.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 28.01.2017, 10:13 »
Mam nadzieję Jędrek że to sprawdzone info? ;)
Na Odrę mi się już chce bardzo.
Arek

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 28.01.2017, 10:21 »
Chciałbym się czegoś dowiedzieć, jeśli mam kij X, który ma ciężar wyrzuty 90 g, a w ofercie jest ten sam kij X z ciężarem wyrzutu do 180 g, czy to jest równoznaczne z tym, że ten drugi jest mocniejszy i lepiej sobie poradzi z większą rybą jak ten z mniejszym ciężarem wyrzutu?

Bo bardzo go lubię, dobrze mi leży w ręce i wiem, co mam. Dlatego zastanawiam się nad zakupem tego samego, ale jeśli mi doradzicie, czy on będzie sobie lepiej radził, jak wejdzie coś silniejszego.

Wracając do Twojego pytania.

Ja widzę to tak.

Jednym i drugim kijem wyciągniesz ryby od 0,1 kg do 25 kg albo i większe.

Zależeć to będzie jeszcze od pozostałych części zestawu na który będziesz łowił (kołowrotek - regulacja, grubość żyłki), zastosowanej techniki połowu (feeder, methoda) i jego miejsca (rzeka, woda stojąca, zaczepy).

Główna kwestią będą Twoje osobiste preferencje. Kij miękki, progresywny czy twardy. Kij z dużym c.w. będzie częściej sztywny i mocniejszy od tego z mniejszym c.w.

W zamian dostaniesz lepsza kontrolę nad rybą i mniejszą frajdę z wędkowania (holu). Kij słabszy (mniejsze c.w.), najczęściej będzie bardziej spolegliwy pod rybą i będziesz dłużej ją holował mając nad nią mniejszą kontrolę.

Kwestia odległości rzutu zależeć będzie również od techniki (jak to już koledzy pokazali na przykładzie Robinsona).

Jak dla mnie złotym środkiem są feedery komercyjne. Daiwa Yank n Bank np.

Ale za to emocje sięgające zenitu ;)
Reszta :thumbup:

Offline RAV93

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Istnieją ludzie, którzy łowią ryby, i tacy, którz
Odp: Moc kija a ciężar wyrzutu?
« Odpowiedź #39 dnia: 28.01.2017, 10:26 »
Kij o większym cw jest sztywniejszy niekoniecznie musi lepiej łowić większe ryby. On raczej dalej zarzuca i mniej się ugina (na rzekach przy uciągu). O ile nie polujesz na sumy, to wielkiej różnicy nie musi tutaj być. Kij pod rybą raczej Ci sie nie złamie. Od mocy żyłki bardzo wiele zależy. Niestety, delikatniejsze kije nie miotają tak dobrze jak sztywne, na silnych rzekach też ciężko je użyć.

A do czego chcesz użyć takiego kija?

Mi feeder mikado pękł pod rybą gdy podbierałem ją przy brzegu a właśnie to był sztywny kij.

A dokładniej to był ten kijek.

http://m.wedkarski.com/wedki/2647-wedka-golden-bay-feeder-mikado.html

Offline ZANDER

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #40 dnia: 28.01.2017, 10:28 »
...
Eeee tam, nie ma takich kijów :D jaki jest sens mieć kij 3.75 lb przechodzący w parabolę? :D :D :D

Taki sam jak posiadania dowolnego innego kija. Jeśli komuś taki pasuje, dobrze mu nim się łowi to dlaczego nie?
Każdy kij przejdzie w parabolę zanim pęknie -nawet ten o akcji szczytowej.

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 28.01.2017, 10:29 »
Mam nadzieję Jędrek że to sprawdzone info? ;)
Na Odrę mi się już chce bardzo.

Arek- Ja dla zaspokojenia zachcianki mojej ulubienicy, jutro biorę młotek, grabie, jakieś coś do pływania, i idę nad wodę, żeby mogła połowić :P

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #42 dnia: 28.01.2017, 10:30 »
Fajnie masz że twoja wędkuje. Moja tylko mi towarzyszy.
A może to ja mam fajnie? ;) 
Arek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #43 dnia: 28.01.2017, 10:31 »
To się Panowie nie zrozumieliśmy ale spoko mam dzień wolny mogę wam wytłumaczyć.
Ostatni sezon poświęciłem min. na pogłębieniu wiedzy z konstrukcji wędzisk jak i poprawieniu odległości rzutu.

Ostatnie lata w kijach do rzutu prym wiodą firmy takie jak brytyjski Century, ukraiński Orient (Ukraina ma bardzo dobra reprezentację karpiową łowiącą z rzutu) itd.
Przy budowie wędzisk na daną chwilę nie ma już ograniczeń  (jedynie portfel kupującego).

Zastanówmy się co ma wpływ na rzut.
Siła z jaką rzucający załaduje blank.
Masa ciężarka użytego do rzutu.
(Dla wędzisk century będzie to 2lb =2,25oz; 2,25lb =2,5 oz itd) bardzo ciekawy sobie wzór wyprowadziłi.
I ostatnia zmienna przyspieszenie i tutaj umieścimy aż dwie wartości a mianowicie przyspieszenie (szybkość ruchu ramion rzucającego [do oddania rzutu o maksymalniej odległości powinien być to ruch jednostajnie przyspieszony który prędkość maksymalną osiąga w momencie zwolnienia żyłki i rozpoczęcie lotu ciezarka]
Jak i praca kija ale nie chodzi tutaj o sztywny-miękki, parabolik czy kij o akcji szczytowej tylko o czas w jakim szczytówka wróci do pozycji wyjściowej. Gdyż to właśnie bezwladny ruch szczytówki tuż po oddaniu rzutu ogranicza nas wędkarzy w tym momencie najbardziej).

Ktoś może tak jak Lucjan stwierdzić po co kij o akcji parabolicznej którym możemy daleko zarzucić niektórzy mają wątpliwości czy takie kije w ogóle są.
Poniższy screen shot przedstawia kij że stajni Century f2ma krzywa ugięcia 3,75lb

Jak widać na zdjęciu kij jest wygięty po całej długości podczas ładowania przy rzucie, należy nadmienić że kij ładowane w ten sposób jest dużo sztywniejszy niż kij który ładuje się pod rybą  ( szybkość wygaszanią akcji szczytówki).
Testowałem ten kij w swoim sklepie karpiowym i gnie się jak ta lala ale cena 500 funtów za sztukę jak na razie mnie przerasta.

I odpowiedź na pytanie po co taki kij, kije tego typu zostały zaprojektowane do oddawania bardzo dalekich rzutów i łowienia blisko wyspy/zaczepów przy użyciu plecionki i/lub na dokręconym hamulcu (hol siłowy przed zaczepem) co pokrywa większość zbiorników karpiowych w Anglii, zarówno na bilety dzienne jak i syndykaty karpiowe. Są to wyspecjalizowane bardzo wędziska i cholernie piękne ;)

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 28.01.2017, 10:32 »
Fajnie masz że twoja wędkuje. Moja tylko mi towarzyszy.
A może to ja mam fajnie? ;)

Raczej był bym tego zdania ;D