To się Panowie nie zrozumieliśmy ale spoko mam dzień wolny mogę wam wytłumaczyć.
Ostatni sezon poświęciłem min. na pogłębieniu wiedzy z konstrukcji wędzisk jak i poprawieniu odległości rzutu.
Ostatnie lata w kijach do rzutu prym wiodą firmy takie jak brytyjski Century, ukraiński Orient (Ukraina ma bardzo dobra reprezentację karpiową łowiącą z rzutu) itd.
Przy budowie wędzisk na daną chwilę nie ma już ograniczeń (jedynie portfel kupującego).
Zastanówmy się co ma wpływ na rzut.
Siła z jaką rzucający załaduje blank.
Masa ciężarka użytego do rzutu.
(Dla wędzisk century będzie to 2lb =2,25oz; 2,25lb =2,5 oz itd) bardzo ciekawy sobie wzór wyprowadziłi.
I ostatnia zmienna przyspieszenie i tutaj umieścimy aż dwie wartości a mianowicie przyspieszenie (szybkość ruchu ramion rzucającego [do oddania rzutu o maksymalniej odległości powinien być to ruch jednostajnie przyspieszony który prędkość maksymalną osiąga w momencie zwolnienia żyłki i rozpoczęcie lotu ciezarka]
Jak i praca kija ale nie chodzi tutaj o sztywny-miękki, parabolik czy kij o akcji szczytowej tylko o czas w jakim szczytówka wróci do pozycji wyjściowej. Gdyż to właśnie bezwladny ruch szczytówki tuż po oddaniu rzutu ogranicza nas wędkarzy w tym momencie najbardziej).
Ktoś może tak jak Lucjan stwierdzić po co kij o akcji parabolicznej którym możemy daleko zarzucić niektórzy mają wątpliwości czy takie kije w ogóle są.
Poniższy screen shot przedstawia kij że stajni Century f2ma krzywa ugięcia 3,75lb

Jak widać na zdjęciu kij jest wygięty po całej długości podczas ładowania przy rzucie, należy nadmienić że kij ładowane w ten sposób jest dużo sztywniejszy niż kij który ładuje się pod rybą ( szybkość wygaszanią akcji szczytówki).
Testowałem ten kij w swoim sklepie karpiowym i gnie się jak ta lala ale cena 500 funtów za sztukę jak na razie mnie przerasta.
I odpowiedź na pytanie po co taki kij, kije tego typu zostały zaprojektowane do oddawania bardzo dalekich rzutów i łowienia blisko wyspy/zaczepów przy użyciu plecionki i/lub na dokręconym hamulcu (hol siłowy przed zaczepem) co pokrywa większość zbiorników karpiowych w Anglii, zarówno na bilety dzienne jak i syndykaty karpiowe. Są to wyspecjalizowane bardzo wędziska i cholernie piękne