Jeśli chodzi o wybór do feedera/gruntówki, to przytoczone przez Ciebie Okumy dają rady. Longbow XT to kolejne, nowe wcielenie Travertine, i wydaje się lepszym wyborem, chociażby dlatego, że ma bardziej współczesny design, lepsze wykończenie, dobry klip żyłki. Czy jednak producent nie "pokombinował" nieco z jakością użytych materiałów? Tego póki co nie jestem w stanie powiedzieć, konstrukcja jest zbyt nowa.
Travertine to wypróbowana, twarda konstrukcja do orania. Brak jej nieco finezji i dopracowania, ale pod względem trwałości i mocy nie można wiele zarzucić.
Pozostałe młynki nie są mi bliżej znane.Przetoczyły mi się przez ręce różne wynalazki "naszych marek", kongery,mistrale, i inne jaxony. Nie chodzi o to, że są złe i tragiczne,ale ewidentnie widać, że wykonane po taniości. No bo... daj spokój...

10 łożysk,alu obudowa, 3 szpule alu i co tam jeszcze , za 200zł ? Dobre łożysko kosztuje min 20zł, a ceramiczne 30 $

Jeśli nie chcesz wydawać dużych kwot, to możesz śmiało skorzystać ze sprawdzonych konstrukcji w stylu Passiona 400 Match do spławika, czy nawet Okumy Carbonite 2m.
Zaś do spinna z cw ponad 40 g, to wielkość 3000 wg mnie za mała. Niewiele konstrukcji to uciągnie, ewentualnie Penn, Okuma Raw, czy Calyber FD.
Stawiałbym na okolice 5000 (no może 4000). Arctica 5000, Ryobi TT, Spro Opera, Spro ZaltArc HD.