Autor Wątek: Feeder do metody?  (Przeczytany 49297 razy)

Offline wojtek_10101

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Feeder do metody?
« Odpowiedź #30 dnia: 06.02.2015, 07:03 »
Ok. A co myslicie o tej Daiwie z jedna szczytowka? Skoro tak renomowany producent takie cos wypuszcza to chyba oznacza, że to działa? Ta daiwa przy długości 335cm i cw 30-60gr wydaje sie byc w moim przypadku zlotym srodkiem. Nie stać mnie obecnie na dwie wędki.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #31 dnia: 06.02.2015, 08:07 »
Jedna szczytówka to trochę mało...

Zobacz coś takiego:
http://allegro.pl/wedka-mistrall-tournament-feeder-3-30-do-80g-fish-i5002044356.html

Nie znam tej wędki, ale ma bardziej ogólne parametry. Piszesz, że łowisz blisko brzegu - więc 3.60 moze być zbyt męczącą długością...
Lucjan

Offline wojtek_10101

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #32 dnia: 06.02.2015, 08:53 »
Dzięki Bardzo Luk za odpowiedź. Mam mentlik w głowie. Muszę jeszcze pomyslec.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #33 dnia: 06.02.2015, 08:59 »
Pomyśl, jest jeszcze czas... Jeżeli możesz, to wybierz się do wękdarskiego i coś pomacaj, zobacz jaka jest jakość takich Mistralli. Daiwa z najniższej półki  nie jest kolejnym cudem świata. Ty jednak powinieneś mieć więcej szczytówek, jako, że wędka ma byc uniwersalna.

Lucjan

Offline wojtek_10101

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #34 dnia: 06.02.2015, 09:01 »
Ok. Jutro sobota. Jeśli będzie wolna chwila to podjadę do wędkarskiego. Zobaczymy.

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
« Odpowiedź #35 dnia: 06.02.2015, 11:27 »
Tak naprawdę to warto miec wiele opcji feederowych.
[...]
szukałbym długości 3.30 metra ponieważ 3.60 to niewygodny kij w bliskim łowieniu. Bardzo często ryba jest blisko brzegu - i taki feeder to problem. Przy presji często odsuwa się tez dalej - i tutaj 3.60 jak pisze Paweł jest nieodzowny.
[...]
Uniwersalnego kija nie ma. Dlatego lepiej kupić dwa tańsze - 3 metry i 3.60m niż jeden uniwersalny.
Ja mam 4 feedery kupione pod kątem łowienia w rzece w szybkim nurcie, może poza ostatnim z nich:
397/200
390/150
360/210
340/100
Tak naprawdę w jeziorze dobrze sprawdza mi się Konger 360/210, bo choć ma on duży ciężar wyrzutowy, to jest bardzo delikatną wędka. Nie sprawdził się w ogóle na Wiśle, która wymaga sztywnego wędziska.
Moja wątpliwość dotyczyła zastosowania do metody pickerów, które mają mniejsze ciężary wyrzutowe. Mam w planach zakup Mikado Black Drafta 270 bądź Dragona Silver Quivera 270, a to z tego powodu, że wolę łowić krótszymi wędkami. Trzeba będzie popróbować tych wszystkich wędek i się zobaczy. Najważniejsze zacząć łowić na metodę. Wszystko dobierze się w praniu. Dzięki Luk.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Tinca Fan

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 13
  • KEEP CALM AND GO FISHING
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #36 dnia: 06.02.2015, 11:34 »
Tak naprawdę to warto miec wiele opcji feederowych.
[...]
szukałbym długości 3.30 metra ponieważ 3.60 to niewygodny kij w bliskim łowieniu. Bardzo często ryba jest blisko brzegu - i taki feeder to problem. Przy presji często odsuwa się tez dalej - i tutaj 3.60 jak pisze Paweł jest nieodzowny.
[...]
Uniwersalnego kija nie ma. Dlatego lepiej kupić dwa tańsze - 3 metry i 3.60m niż jeden uniwersalny.
Ja mam 4 feedery kupione pod kątem łowienia w rzece w szybkim nurcie, może poza ostatnim z nich:
397/200
390/150
360/210
340/100
Tak naprawdę w jeziorze dobrze sprawdza mi się Konger 360/210, bo choć ma on duży ciężar wyrzutowy, to jest bardzo delikatną wędka. Nie sprawdził się w ogóle na Wiśle, która wymaga sztywnego wędziska.
Moja wątpliwość dotyczyła pickerów o mniejszych ciężarach wyrzutowych. Mam w planach zakup Mikado Black Drafta 270 bądź Dragona Silver Quivera 270, a to z tego powodu, że wolę łowić krótszymi wędkami.

@Logarytm jeżeli wolisz krótkie kije to polecam z czystym sumieniem Browning Commercial King Wand F1, 245cm dł. Świetna wędka do delikatnego, jeziorowego łowienia. Pełne ugięcie pozwala na używanie cieniutkich żyłeczek, trzy szklane szczytówki: 0,5 oz. 1,0 oz i 1,5oz. Przy tej 0,5 uncjowej to widać jak rybka wącha przynętę  ;).
Pozdrawiam Marcin

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
« Odpowiedź #37 dnia: 06.02.2015, 12:01 »

@Logarytm jeżeli wolisz krótkie kije to polecam z czystym sumieniem Browning Commercial King Wand F1, 245cm dł. Świetna wędka do delikatnego, jeziorowego łowienia. Pełne ugięcie pozwala na używanie cieniutkich żyłeczek, trzy szklane szczytówki: 0,5 oz. 1,0 oz i 1,5oz. Przy tej 0,5 uncjowej to widać jak rybka wącha przynętę  ;).
Ciekawy kijek, nie powiem. Muszę go gdzieś w sklepie obejrzeć, dotknąć... Zastanawiam się jednak, czy nie za krótki. Z pewnością będę go miał na uwadze. Dziękuję Tinca Fan.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Tinca Fan

« Odpowiedź #38 dnia: 06.02.2015, 12:08 »

Ciekawy kijek, nie powiem. Muszę go gdzieś w sklepie obejrzeć, dotknąć... Zastanawiam się jednak, czy nie za krótki. Z pewnością będę go miał na uwadze. Dziękuję Tinca Fan.

Też miałem na początku wątpliwości co do długości przesiadając się z pickera 2,70m. Szczerze mówiąc przy moim delikatnym łowieniu na DS to 2,45m sprawdza się jeszcze lepiej, większa precyzja i komfort operowania a odległości takie same :). Ta wędka przy swojej delikatności ma w blanku moc aby powalczyć z kilkukilogramowym karpiem, przetestowana na komercji. Takie 2w1, frajda przy małych i średnich rybkach oraz komfort psychiczny podczas przyłowu większej  ;D.

PS. Widzę u siebie od kilku lat tendencję do coraz krótszych wędek  :).
Pozdrawiam Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #39 dnia: 06.02.2015, 12:16 »

Jeżeli szczytówka byłaby jeszcze bardziej czuła, to pokazywałaby już jak ryba patrzy na przynętę...  ;D

Ja w swoim Garbolino sprawdziłem ostatnio - i łowię cały czas ze szczytówką 3/4 oz. A podajniki XL z Prestona 45 g śmigane są bez problemu.
Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #40 dnia: 06.02.2015, 12:17 »
Przepraszam że wtrącam w wymianę poglądów kolegów :-[ Ale rozumiem że kol. Tinca ma łowisko w większości czyste z szerokim dostępem do brzegu i brakiem większych przeszkód w czasie holu! Bo przy bardziej urozmaiconej lini brzegowej jednak tak krótki kij może nastręczać odrobinę problemów!
Arek

Offline Tinca Fan

« Odpowiedź #41 dnia: 06.02.2015, 12:41 »
Przepraszam że wtrącam w wymianę poglądów kolegów :-[ Ale rozumiem że kol. Tinca ma łowisko w większości czyste z szerokim dostępem do brzegu i brakiem większych przeszkód w czasie holu! Bo przy bardziej urozmaiconej lini brzegowej jednak tak krótki kij może nastręczać odrobinę problemów!

Oczywiście  ;), proszę bardzo moje łowisko, na którym spędzam 99% sezonu:

Do tego dochodzi jeszcze wykorzystanie krótkich wędek na łodzi ale to już inny temat  :). Nikogo nie będę namawiał do łowienia krótkim kijem między trzcinami lub innymi przeszkodami bez dobrego dostępu do łowiska  8).
Pozdrawiam Marcin

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #42 dnia: 06.02.2015, 12:58 »
Przyznam Marcin że piękny kawałek wody! :)
Arek

Offline Tinca Fan

« Odpowiedź #43 dnia: 06.02.2015, 13:17 »
Przyznam Marcin że piękny kawałek wody! :)

Dziękuję Arku, a jakie ryby w niej pływają...  ;D
Pozdrawiam Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #44 dnia: 06.02.2015, 13:26 »
Bajkowa wręcz woda, ech... :thumbup:
Lucjan