Znowu to samo, ale się wypowiem...
O ile Lorpio "robi" pellety typwe, czyli czerwony/czarny halibut, betaina, jasny - i łatwo bardzo to zastąpić pelletem na C... to FB robi już pellety nasączane swoimi atraktorami, więc o zamiennik trudno.
Co do ceny... nie chcesz, nie kupuj. Po co ta dyskusja. Jedyne z czym mogę się zgodzić, to fakt, że pakowanie po 700-900 gramów to lecenie w kulki z klientem. W sklepach spożywczych ten problem rozwiązano tak, że każdy produkt obok ceny musi (?) mieć teraz podaną cenę za kilogram/litr.
A w braży wędkarskiej tego nie ma.
Cena za pełen kg byłaby wysoka. Łatwiej ująć zawartości bo mało kto się wczytuje w wagę i świadomość w tych kwestiach jest różna.
Typowe zabiegi handlowe.
Nie można mieć o to pretensji bo firmy zawsze powstają z nastawianiem na zysk. Po to są. Mają przynoscić zysk.
A my swoją opinię wyrazić możemy dokonując zakupu lub nie.
Nikt nikogo nie zmusza do FB, Sonu czy Lorpio. Jednocześnie trzeba też mieć świadomość, że nie wszystkie produkty danego producenta się sprawdzą na naszych wodach żeby nie napisać że nie wszystkie są dobre.
Analizujac ceny trzeba by również mocno krytykować choćby Prestona czy Drennana. Bo mają zawyżone ceny. Ale pamiętajcie, że to nie są Firmy które kopiują rozwiązania innych. Z pewnością prowadzą jakieś badania, mają koszty związane z testami itp.
Nie znam się ale myślę, że firmy produkjące zanęty też muszą testować, próbować, wymyślać albo coś.
Nawet jeśli ktoś kupowałby coś za 1zł i od ręki sprzedawał za 100zł to i tak jest sprawa sprzedajacego i ewentualnych kupujących.
A jednak wbrew temu wszystkiemu nie można tłumić dyskusji o cenie bo mamy prawo do wyrażenia swojej opinii. Dobrze, żebyśmy do tego mieli jakieś konkretne argumenty lub wyrażając się pisali np. "dla mnie za drogie".
Towar jest zawsze wart tyle ile ktoś chce za to zapłacić.
Aha...
Ktoś wylicytował na WOŚP kolację z Tuskiem za 370 000zł. Wielu z Nas nie dałoby nawet jednej setnej tego. Ale ktoś uznał, że warto.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Ogromna-kwota-za-kolacje-z-Donaldem-Tuskiem-Pieniadze-pojda-na-WOSP,wid,18699443,wiadomosc.html?ticaid=1189b8