Autor Wątek: Lorpio, Feeder Bait  (Przeczytany 14223 razy)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Lorpio, Feeder Bait
« Odpowiedź #30 dnia: 11.02.2017, 15:11 »
Nie,ale nie stosujesz wydajnych zanęt to cena wydaje się droga,gdybyś stosował to byś wiedział że droższe paczki wystarczają na kilka sesji a wtedy koszt jest mały,więc co jest przepłacaniem i pseudo oszczędnością
Staś
Klasyczny Feeder

Offline omyacab

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #31 dnia: 11.02.2017, 15:19 »
Każdy pelet zwiększy swoją objętość po namoczeniu -niekoniecznie ten za 25 zł/700G. Więc żadne to wytłumaczenie jej ceny :)
Podobnie jest z napowietrzoną zanęta przetartą przez sito.

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #32 dnia: 11.02.2017, 15:25 »
Staś - niektórym nie wytłumaczysz. Mi się kojarzy z kolejnym wcieleniem pewnego użytkownika.
Pozdrawiam
Mirek

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #33 dnia: 11.02.2017, 15:32 »
:thumbup: fakt nie warto
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Rednose

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #34 dnia: 11.02.2017, 15:45 »
Staś - niektórym nie wytłumaczysz. Mi się kojarzy z kolejnym wcieleniem pewnego użytkownika.

Zauważ, że głos tej osoby nie jest odosobniony w tym wątku :) Niektórym nie wytłumaczysz, że można łowić taniej, z taką samą skutecznością. Osobiście polecam inny produkt Lorpio - zanętę Magnetic w opakowaniach dwukilowych. Sprawdza się w połączeniu z pelletami 2mm :)
Pozdrawiam
Darek

Offline Rafał K.

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #35 dnia: 11.02.2017, 15:49 »
Kiedyś w sklepach nie było praktycznie nic, ludzie się bili jak "rzucili" czechosłowacki kołowrotek albo enerdowski teleskop, na działce czy balkonie hodowali białe robaki, na łąkach pod krowimi plackami szukali czerwonych, w nocy łapali rosówki ....Dziś w sklepach jest wszystko, jeśli nie tych stacjonarnych to w internecie, a kwestia czy coś kupić czy nie to indywidualna sprawa każdego, a jeśli coś nie pasuje to się po prostu nie kupuje i już, nikt nikogo do niczego nie zmusza, proste...

Offline Rednose

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #36 dnia: 11.02.2017, 15:51 »
Kiedyś w sklepach nie było praktycznie nic, ludzie się bili jak "rzucili" czechosłowacki kołowrotek albo enerdowski teleskop, na działce czy balkonie hodowali białe robaki, na łąkach pod krowimi plackami szukali czerwonych, w nocy łapali rosówki ....Dziś w sklepach jest wszystko, jeśli nie tych stacjonarnych to w internecie, a kwestia czy coś kupić czy nie to indywidualna sprawa każdego, a jeśli coś nie pasuje to się po prostu nie kupuje i już, nikt nikogo do niczego nie zmusza, proste...
Oczywiście, że nikt nikogo do niczego nie zmusza, tym bardziej do zakupu określonego produktu. Natomiast nie widzę nic złego w dyskusji na temat ceny tego czy innego produktu.
Pozdrawiam
Darek

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #37 dnia: 11.02.2017, 15:55 »
Paczka zanety czy peletu to tyle, co paczka fajek, którą kupujemy prawie codziennie, zresztą o czym rozmowa, jest wybór.
Ja nie pale i nie pije, to wg Ciebie mam na swoje hobby przeznaczać tyle co nałogowy palacz czy alkoholik na swoje używki ? Czyli zrujnuje swój budżet dla hobby kierując się zasadami nałogowca... :bravo:

Czy ja gdzieś napisałem , że są złe ? nie są lorpio bardzo lubię i jest łownym mixem , ale drogim 700gram idzie mi na jeden dzień raz przeciętnie 3,4 wypady tygodniowo to już duży koszt razem z pelletem , który i tak biore najtańszy .
Tu nie chodzi o taniośc czegoś , a o brak rozwagi bo niby czemu kurde nie ma paczek kilówek jak w przypadku innych zanęt?
Po wymyślali 700gram / 800 gram .
Sonu jakoś można sprzedawać w 2kilowych paczkach

Zawsze możesz iść starą szkołą wędkarską i przyzwyczajać ryby do jednego rodzaju zanęty (tej tanszej) o ile czesto łowisz w tym samym miejscu :P

Nie oszukjmy się , że lorpio czy fb maja jakies super mieszanki bo do sonu im jeszcze daleka droga.
Wię cena tez powinna być adekwatna. ;)

Zresztą zobacz sobie bolanda gdzie green betaina crush kosztuje około 16zł za 700 gram bodajże tez polecieli po całości.
A te pseudo mixy, trpera czy jaxona :P

U mnie siadanie w jednym miejscu jest prawie nie realne .
Niechodzi mi o to , że nie kupuje tych produktów bo biore lorpio i dosmaczam je po swojemu , jednak nikt mi nie wmówi , że 700gram ma mi starczyć na wypad. Bo tak nie jest . Z trzech opakowań lorpio robię prawie 5kg bardzo dobrej mieszanki.

Osobiście bardzo mi przeszkadza brak opakowań kilowych , dwu kilowych. To samo z peletami robią takie małe porcje dla dzieci . ;D
Feeder & spinning

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #38 dnia: 11.02.2017, 15:56 »
Każdy pelet zwiększy swoją objętość po namoczeniu -niekoniecznie ten za 25 zł/700G. Więc żadne to wytłumaczenie jej ceny :)
Podobnie jest z napowietrzoną zanęta przetartą przez sito.

Wolałbyś zjeść przetarte trociny, czy przetarte odpady cukiernicze?

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #39 dnia: 11.02.2017, 15:56 »
Oczywiście, że nikt nikogo do niczego nie zmusza, tym bardziej do zakupu określonego produktu. Natomiast nie widzę nic złego w dyskusji na temat ceny tego czy innego produktu.
Tylko popatrz na to ile osób uważa , że jest to hejt  na te produkty ?
Feeder & spinning

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #40 dnia: 11.02.2017, 15:57 »
Znowu to samo, ale się wypowiem...
O ile Lorpio "robi" pellety typwe, czyli czerwony/czarny halibut, betaina, jasny - i łatwo bardzo to zastąpić pelletem na C... to FB robi już pellety nasączane swoimi atraktorami, więc o zamiennik trudno.
Co do ceny... nie chcesz, nie kupuj. Po co ta dyskusja. Jedyne z czym mogę się zgodzić, to fakt, że pakowanie po 700-900 gramów to lecenie w kulki z klientem. W sklepach spożywczych ten problem rozwiązano tak, że każdy produkt obok ceny musi (?) mieć teraz podaną cenę za kilogram/litr.
A w braży wędkarskiej tego nie ma.
Cena za pełen kg byłaby wysoka. Łatwiej ująć zawartości bo mało kto się wczytuje w wagę i świadomość w tych kwestiach jest różna.
Typowe zabiegi handlowe.
Nie można mieć o to pretensji bo firmy zawsze powstają z nastawianiem na zysk. Po to są. Mają przynoscić zysk.
A my swoją opinię wyrazić możemy dokonując zakupu lub nie.
Nikt nikogo nie zmusza do FB, Sonu czy Lorpio. Jednocześnie trzeba też mieć świadomość, że nie wszystkie produkty danego producenta się sprawdzą na naszych wodach żeby nie napisać że nie wszystkie są dobre.

Analizujac ceny trzeba by również mocno krytykować choćby Prestona czy Drennana. Bo mają zawyżone ceny. Ale pamiętajcie, że to nie są Firmy które kopiują rozwiązania innych. Z pewnością prowadzą jakieś badania, mają koszty związane z testami itp.
Nie znam się ale myślę, że firmy produkjące zanęty też muszą testować, próbować, wymyślać albo coś.

Nawet jeśli ktoś kupowałby coś za 1zł i od ręki sprzedawał za 100zł to i tak jest sprawa sprzedajacego i ewentualnych kupujących.

A jednak wbrew temu wszystkiemu nie można tłumić dyskusji o cenie bo mamy prawo do wyrażenia swojej opinii. Dobrze, żebyśmy do tego mieli jakieś konkretne argumenty lub wyrażając się pisali np. "dla mnie za drogie".
Towar jest zawsze wart tyle ile ktoś chce za to zapłacić.

Aha...
Ktoś wylicytował na WOŚP kolację z Tuskiem za 370 000zł. Wielu z Nas nie dałoby nawet jednej setnej tego. Ale ktoś uznał, że warto.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Ogromna-kwota-za-kolacje-z-Donaldem-Tuskiem-Pieniadze-pojda-na-WOSP,wid,18699443,wiadomosc.html?ticaid=1189b8

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #41 dnia: 11.02.2017, 15:58 »
Pewnie, że można. Jednak by móc coś oceniać trzeba tego spróbować. Pisanie o czymś , czego nigdy się nie stosowało to plotki. Ja osobiście testowałem sporo zanęt leszczowych w Wiśle i jak dotąd moim faworytem jest Sonubaits Supercrush - Bream Feeder. Z innymi różnie bywa. Zawsze jak jestem to stosuję 2 zanęty. W tym roku dalsze testy - FB i Harison. Natomiast ojciec łowiąc na spławik najbardziej zadowolony jest z zanęt Zbyszka Milewskiego. Nie wypowiadam się na temat zanęt czy przynęt, których nie stosowałem.
Pozdrawiam
Mirek

Offline Rafał K.

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 11.02.2017, 16:06 »

Nie można mieć o to pretensji bo firmy zawsze powstają z nastawianiem na zysk. Po to są. Mają przynosić zysk.
A my swoją opinię wyrazić możemy dokonując zakupu lub nie.
Nikt nikogo nie zmusza do FB, Sonu czy Lorpio. Jednocześnie trzeba też mieć świadomość, że nie wszystkie produkty danego producenta się sprawdzą na naszych wodach żeby nie napisać że nie wszystkie są dobre.

Dokładnie tak jest

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #43 dnia: 11.02.2017, 16:11 »
My swoje, a prawa rynku swoje. Popyt generuje podaż. Jakby ludzie nie byli chętni tyle płacić, to nikt by tak "drogich" pelletów i mixów nie sprzedawał.

Jednak daleki jestem od stwierdzenia, że to jest robienie kogoś w balona. Masz podaną cenę i wagę netto, wiesz ile płacisz za ile produktu. Nie podoba się komuś cena, to kupuje tańszy produkt, a nie ma pretensji do producenta lub dystrybutora albo całego świata, że coś kosztuje tyle, ile kosztuje.
Marcin

Offline Rafał K.

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 11.02.2017, 16:16 »
Lepiej bym tego ujął :thumbup: