Ankieta

Który kołowrotek byś wybrał?

Spro Passion 730 FD
5 (41.7%)
Okuma TACTIC Baitfeeder 530
7 (58.3%)

Głosów w sumie: 11

Głosowanie skończone: 20.02.2017, 21:51

Autor Wątek: Kreciołek do Mikado Black Stone Commercial Method Feeder 3,0 / 55 g  (Przeczytany 5289 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Propozycja to moja była. Twój zakup, ty decydujesz.
Arek

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
No ale to jest forum dyskusyjne możesz podać mi jakiś powód czemu większy lepszy? Ja zawsze wolałem jakoś mniejsze kołowrotki, może dlatego że okazów nie łapie :( Na innych feederkach mam Shimano 2500 wiec takie maluszki.
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
No ale to jest forum dyskusyjne możesz podać mi jakiś powód czemu większy lepszy? Ja zawsze wolałem jakoś mniejsze kołowrotki, może dlatego że okazów nie łapie :( Na innych feederkach mam Shimano 2500 wiec takie maluszki.
Większa szpulka , mniejsze skręcanie żyłki. Passiony to na prawdę niewielkie maszyny. Fajnie się nimi operuje. Pomacaj, zdecydujesz.
Arek

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Ptaku, jeśli masz Catanę 2500FB, to wziąłbym jeszcze jedną tylko wiekszą. Sam mam taki młynek i jest dla mnie genialny. Bardzo dobry hamulec i sam w sobie jest bardzo wytrzymały. Mam takiego (2500FB) kilka lat i wyciągnął trochę ryb i jeszcze więcej zielska (jakieś kilkadziesiąt kilo :P) i nic mu nie jest.
Jeśli kiedyś będę potrzebował kołowrotka z przednim hamulcem, kupię Catanę.
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline toms2m

• Ekspert
  • Reputacja: 132
Ja do moich Black Stone mam Passion'y 740. Używam drugi sezon i nic się nie dzieje, szczególnie, że nie działają na zestawach z koszykiem powyżej 30g. Mogę polecić, zresztą jak wszystkie młynki Spro, są to dosyć dobre maszyny w rozsądnych cenach na początek :)

Offline ptaku_1

• Ekspert
FilipJann mam Catane i Alivio i oba działają jak należy złego słowa o nich nie powiem, ale nie chciałbym osaczyć sie samym Shimano :)
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
Ptaku, jeśli masz Catanę 2500FB, to wziąłbym jeszcze jedną tylko wiekszą. Sam mam taki młynek i jest dla mnie genialny. Bardzo dobry hamulec i sam w sobie jest bardzo wytrzymały. Mam takiego (2500FB) kilka lat i wyciągnął trochę ryb i jeszcze więcej zielska (jakieś kilkadziesiąt kilo :P) i nic mu nie jest.
Jeśli kiedyś będę potrzebował kołowrotka z przednim hamulcem, kupię Catanę.
No to zazdraszczam tobie Filipie udnego egzemlaża. Co do nawijaków, są super w swojej cenie. Ja miałem kilka Catana jak i Alivio. Dla mnie osobiście, właśnie ichnią bolączką był hamulec. Zastawał się starsznie szybko. Jedynie przy niemal minimalnym ustawieniu, oddawał żyłkę przy zacięciu. Praca hamulca, w niemal każdym moim egzemplarzu była stopniowa nigdy płynna. Wystarczy ustawić hamulec. złapać koniec żyłki i puścić kołowrotek w opad. przekonamy się jak jego hamulec pracuje.
Arek

Offline Zbigniew

• Ekspert
  • Reputacja: 131
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Ja zdecydowanie jestem za kołowrotkiem z wolnym biegiem. Zawsze łowię na dwie wędki i przeważnie sam. Już kilkukrotnie podczas holu jednej ryby, odhaczania lub uzbrajania zestawu miałem mocne branie na drugą wędkę którą prawie wciągało do wody. No i wtedy w "zwykłym" kolowrotku luzowanie hamulca lub inne kombinacje. A czasem lubię podejść pogadać do sąsiada. Jak wiecie ryby lubią brać w najmniej oczekiwanym momencie:)

Tak więc ja preferuję wolny bieg, tym bardziej że nie nastawiam się na uklejki itp.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Ja również jestem zwolennikiem wolnego biegu przy gruntowych połowach. Jak bardzo go potrzebujesz, to już sam musisz rozsądzić, mnie osobiście daje spory komfort. Przypominam, że Okuma nad którą się zastanawiasz, jest modelem nieco "przestarzałym". Czyli można kupić nadal to samo w nieco nowszej odsłonie, z bardziej współczesnym wyglądem, lepszym klipem, przypominam kolejność : travertine->tactic baitfeeder->longbow XT/ceymar baitfeeder. W katalogu są pokręcone dane, zwłaszcza masy tych kołowrotków. Powiem tylko tyle, że wielkości 40 mają masę w okolicach 350g, więc tak akurat ;)

Shimanowskie Alivio,Catana,Nexave i Exage to taki sam motyw co i baitrunnery. Tak samo skonstruowany napęd, różna liczba łożysk, inne spasowanie i wyposażenie. Alivio najtańszy i najuboższy, Exage najlepiej wyposażony z całej serii. Pomiędzy wielkością 2500/3000 a 4000 następuje swoisty przeskok wagowy, w związku z tym, że rośnie korpus, a zatem i elementy napędu.

Nieco większy kołowrotek mniej się "poci" podczas użytkowania, ściągania zestawu, holu. Jego hamulec też przyjmie więcej tarcia i dysponuje nieco większą mocą.
Czesiek

Offline ptaku_1

• Ekspert
Wonski81 :thumbup: za hierarchie modeli
Pzdr. Paweł

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62

Czyli można kupić nadal to samo w nieco nowszej odsłonie, z bardziej współczesnym wyglądem, lepszym klipem, przypominam kolejność : travertine->tactic baitfeeder->longbow XT/ceymar baitfeeder. W katalogu są pokręcone dane, zwłaszcza masy tych kołowrotków. Powiem tylko tyle, że wielkości 40 mają masę w okolicach 350g, więc tak akurat ;)

Mały off top.
Rozmiar 55. Modele:
Ceymar łożyska 2+1, przełożenie 4,5:1, pojemność 0,30/380
Longbow 5+1, 4,5:1, 0,30/325
Tactic 4+1, 4,3:1, 0,40/200
Travertine 4+1, 4,5:1, 0,30/350

Czy Longbow będzie najlepszym rozwiązaniem?
Łowienie w rzece z koszykiem 100-150 gram + zanęta?
 Ewentualnie czy mniejszy rozmiar da radę?

Pozdrawiam

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Offline drzejko

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • Chcesz łowić - wypuszczaj!
Moim zdaniem im prostsza konstrukcja kołowrotka tym lepiej.
Wybrałbym kołowrotek z przednim hamulcem bez wolnego biegu.
W metodach gruntowych łowimy w różnych warunkach często kołowrotki lądują w piachu bądź błocie, zdarza się że wpadają do wody. Prosta konstrukcja powoduje, że łatwo je serwisować – rozłożyć, oczyścić, nasmarować i złożyć. Mniej elementów składowych powoduje, że trudniej coś zgubić, ale też i popsuć. Zdecydowanie odradzam do metod gruntowych kołowrotki z napędem posuwu szpuli opartym na dodatkowym wałku worm shaft, dzisiejsze mimośrodowe patenty dają równie dobry nawój żyłki a są dużo prostsze w serwisowaniu.
Mechanizm wolnego biegu zajmuje miejsce w korpusie kołowrotka kosztem wielkości przekładni, podnosi masę, komplikuje budowę, w niektórych przypadkach (mocne sprężyny) trudno złożyć, po oczyszczeniu.
Co do marki, wybieram wyłącznie firmy które same dla siebie konstruują i produkują kołowrotki czyli: daiwa, shimano, okuma, tica, ryobi, penn, inne firmy pomijam.
Okumę mogę polecić robią bardzo przyzwoite i proste konstrukcyjnie kołowrotki.
Z pozdrowieniami,
Andrzej

Offline Wonski81

• Ekspert

Mały off top.
Rozmiar 55. Modele:

Pozdrawiam

Jakieś drobne różnice między modelami są. Chodzi generalnie o to, że po otwarciu oczom ukaże się to samo ;) Czyli ten sam schabowy kotlet, w nowej panierce :P
Odnośnie Tactica i Travertine to mam pewność, że to mocne, długowieczne i sprawdzone konstrukcje. Mały plus dla Travertine za nieco dłuższą korbkę. Nowsze wcielenia prezentują się niemal identycznie, nie wiem jednak czy producent nie pokusił się o jakieś oszczędności wobec nich, i czy nie przełoży się to np. na żywotność. Są zbyt krótko na rynku by móc to stwierdzić. Mają tą przewagę, że wyglądają najbardziej "współcześnie" i posiadają przyzwoity klip na szpuli, jeśli korzystasz z takiego wynalazku ;)
Czesiek

Offline Wonski81

• Ekspert

Moim zdaniem im prostsza konstrukcja kołowrotka tym lepiej.

W metodach gruntowych łowimy w różnych warunkach często kołowrotki lądują w piachu bądź błocie, zdarza się że wpadają do wody.

Prosta konstrukcja powoduje, że łatwo je serwisować – rozłożyć, oczyścić, nasmarować i złożyć.

Mniej elementów składowych powoduje, że trudniej coś zgubić, ale też i popsuć.

Zdecydowanie odradzam do metod gruntowych kołowrotki z napędem posuwu szpuli opartym na dodatkowym wałku worm shaft, dzisiejsze mimośrodowe patenty dają równie dobry nawój żyłki a są dużo prostsze w serwisowaniu.

Mechanizm wolnego biegu zajmuje miejsce w korpusie kołowrotka kosztem wielkości przekładni, podnosi masę, komplikuje budowę, w niektórych przypadkach (mocne sprężyny) trudno złożyć, po oczyszczeniu.

Okumę mogę polecić robią bardzo przyzwoite i proste konstrukcyjnie kołowrotki.

Andrzej, wybacz że tak cytuję, i nieco wycinam z Twojego tekstu, ale... naprawdę...?
Proszę Cię, nie siej zamętu ;)
Czesiek

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62

Mały off top.
Rozmiar 55. Modele:

Pozdrawiam

Jakieś drobne różnice między modelami są. Chodzi generalnie o to, że po otwarciu oczom ukaże się to samo ;) Czyli ten sam schabowy kotlet, w nowej panierce
Odnośnie Tactica i Travertine to mam pewność, że to mocne, długowieczne i sprawdzone konstrukcje. Mały plus dla Travertine za nieco dłuższą korbkę. Nowsze wcielenia prezentują się niemal identycznie, nie wiem jednak czy producent nie pokusił się o jakieś oszczędności wobec nich, i czy nie przełoży się to np. na żywotność. Są zbyt krótko na rynku by móc to stwierdzić. Mają tą przewagę, że wyglądają najbardziej "współcześnie" i posiadają przyzwoity klip na szpuli, jeśli korzystasz z takiego wynalazku ;)
Dziękuje za szybką odpowiedź.

Jeśli możesz to jeszcze napisz proszę jaki rozmiar byś wybrał do łowienia jak wyżej.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka