Autor Wątek: Jakie bolonki 6 m polecacie?  (Przeczytany 28139 razy)

Offline Piotr Bogdanowicz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Jakie bolonki 6 m polecacie?
« Odpowiedź #30 dnia: 07.01.2016, 22:29 »
A ja nie polecam tej serii 4 baty posypały się jak ..... co dziwne strzelały wzdłuż nie w poprzek 2 na zawodach przy 10 cm płotkach
Pozdrawiam Piotr

Offline Nathaniel

• Ekspert
  • Reputacja: 32
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 07.01.2016, 22:29 »

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 21.01.2016, 20:03 »
Nabyłem dzisiaj taki oto 5 metrowy kijek:
http://allegro.pl/samprex-power-5m-dla-dziadka-ojca-i-syna-na-lata-i5347578986.html

Taka trochę pseudobolonka.
Jak na włókno szklane kijek jest dość lekki...Inaczej - ręki nie obrywa.
Też jest zaskakująco sztywny. Jak na szklaka oczywiście.
Dla porównania wziąłem do ręki 5 m szklaka Mistralla. Dzień do nocy. Mistrall jest bardzo miękki i kluskowaty. I wydaje się być cięższy. Choć to najpewniej złudzenie spowodowane dość ciężką szczytówką Mistralla.
Rozłożony 5 m Samprex, środek ciężkości ma około 30-40 cm od pierwszej przelotki. Myślę że z około 300 - 350 g kołowrotkiem będzie w miarę fajnie wyważony.
Przelotki i uchwyt kołowrotka..no cóż. Czego wymagać od kija za 45 zł w sklepie stacjonarnym. Ale nie wyglądają jakby się miały szybko rozlecieć.

Do bardzo amatorskiego łowienia w jeziorze czy rzece, kijek powinien się dobrze sprawdzić.
A już genialnie na zarośniętych i zakrzaczonych grajdołach przy łowieniu lina. Tego jestem pewien :)

6 m szklanej bolonki już bym raczej nie polecał. Nawet dla amatora. To już ciężka klucha.
Ale 5 m patyk jest jeszcze w miarę ok.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #33 dnia: 22.01.2016, 01:24 »
Ale cena! szok...  Faktycznie taki kij może się sprawdzać idealnie w kilku wariantach. Ja mam jakąś tanią bolonkę Sensasa 6 metrów i też jest kluchowata. Teraz materiały są coraz lepsze, ciekawe z czym będziemy mieli do czynienia za 10 lat :D
Lucjan

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 22.01.2016, 07:50 »
W roku bodaj 91' odkupiłem od majstra 6m bolonkę Daiwy. Bardzo możliwe że była oryginalna. Raczej nie było to czyste szkło. Jakiś ciężki kompozyt. Wagowo jednak zbliżona do kijów szklanych. Akcja nawet przyzwoita, ale kiepsko się nią zarzucało.
Ostatecznie po około 2 sezonach zbiłem z niej przelotki i przerobiłem na bata.
Na marginesie, to jako bat służyła mi dzielnie przez ćwierć wieku :)