Autor Wątek: Wędka do metody i koszyczka do 200-250 zł  (Przeczytany 19248 razy)

Offline Jacek91

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Wędka do metody i koszyczka do 200-250 zł
« dnia: 21.02.2017, 22:09 »
Planuję zakup wędki do metody oraz na koszyczek, odległości łowienia do 50-60 m, głównie wody stojące, sporadyczne połowy na kanale w Gryfinie oraz na Regalicy i Odrze (okolice Szczecina). Okazyjne wyjazdy na komercyjne stawy i one powodują moje niezdecydowanie gdyż występują tam karpie w okolicach 10 kg. I z tymi stawami mam największy problem bo czy taki karp połamię wędkę czy przy odpowiednim podejściu (regulacja hamulca, spokojny i cierpliwy hol (brak przeszkód w wodzie, elementy zestawu odpowiednio dopasowane) nie ma co obawiać się o wędzisko?

Offline bibosz

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wędka do metody i koszyczka do 200-250 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 21.02.2017, 22:19 »
Jeżeli chcesz wędkę do metody to nie da ona rady na Regalicy. Na Ciepłym na kwadracie możesz spokojnie łowić, na pozostałym odcinku też taka wędka powinna sobie poradzić.

Do łowienia na 50-60 metrze wybrałbym wędkę o długości 11ft czyli 330cm. Na targach w Poznaniu oglądałem Daiwa Ninja Feeder, bardzo fajna wędka, dwuskładowa za rozsądne pieniądze (ok. 220-250zł). 
Pozdrawiam - Robert

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #2 dnia: 21.02.2017, 22:25 »
Pewnie jak każdy do 200 zł polecę Mikado UV.

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 21.02.2017, 22:35 »
Chwalona przez wielu wędeczka Robinson Diplomat feeder, w budżecie się zmieścisz a kij bardzo dobry.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Jacek91

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21.02.2017, 22:43 »
Do tej pory zastanawiałem się nad Mikado Golden Bay lecz wydaje mi się zbyt sztywny jak na początek przygody z metodą.

Offline bibosz

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 21.02.2017, 22:47 »
Mikado Golden Bay to już wędka na Regalicę, do metody nie będzie dobra.
Pozdrawiam - Robert

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 21.02.2017, 23:03 »
Łowienie na dystansie 50-60 m to sporo i nie ma sensu kupować nic krotszego niż wędkę 12FT. Wędka do twojego łapania powinna mieć ugiecie średnio twarde cw ok 70 gr. Sprzęt generalnie w dzisiejszych czasach jest bardzo wytrzymały i nie ma obawy o wędkę że karp 10 Kg ci ja połamie. Producent do mojego feedera rekomenduje używanie żyłkek do 0.18mm a bez problemu złapałem karpia 11 kg i jeszcze zapasu mocy było na kiju

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Offline k3

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #7 dnia: 22.02.2017, 09:14 »

Czemu tak uważasz? Używam ten wędki i wydaje mi się ok, może dlatego że nie mam dobrego porównania. 

Offline Jacek91

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 22.02.2017, 09:16 »
Czyli wyklarowała się wędka 3.6m do 3.9 cw. 70-90 o ugieciu średnio twardym.  Jakieś sugestie ? Co sądzicie o wędziskach Fiume ?

Offline bibosz

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 22.02.2017, 09:24 »

Czemu tak uważasz? Używam ten wędki i wydaje mi się ok, może dlatego że nie mam dobrego porównania.

Jest za sztywna, to wędka typowo na rzekę.
Pozdrawiam - Robert

Offline bibosz

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 22.02.2017, 09:31 »
Producent do mojego feedera rekomenduje używanie żyłek do 0,18 mm

Na pewno podają max do 0,18? Co to za wędka?
Pozdrawiam - Robert

Offline Jacek91

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 22.02.2017, 23:31 »
Wybrałem mikado ultraviolet feeder 360/120 dziękuję za rady i połamania

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 23.02.2017, 22:15 »
Producent do mojego feedera rekomenduje używanie żyłek do 0,18 mm

Na pewno podają max do 0,18? Co to za wędka?
Wędka to Drennan Series 7 Puddle Chucker 12ft Competition Feeder. Co nie przeszkadza założyć grubszej żyłki. Szczytówki 2 oraz 3oz

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Offline k3

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #13 dnia: 05.03.2017, 13:56 »
Odświeżę trochę temat. Poważnie myślę nad wymianą moich gruntówek - na tą chwilę posiadam:

Konger Arcus Picker 40g + kołowrotek Travertine Baitfeeder 30 - całkiem przyjemna wędka jednak nie tak delikatna jakbym tego oczekiwał
Mikado Golden Bay + Travertine Baitfeeder 45 - brak przyjemności z łowienia małych ryb

Kołowrotki na pewno sobie zostawię bo jestem z nich bardzo zadowolony. Planuję wymienić kijki bo nie mam przyjemności z holu.

Opis i wymagania: łowię głównie na wodach PZW rybki do kilograma (niestety),  coraz częściej jeżdżę na komercje gdzie są karpie 5tki. Łowię tylko na wodach stojących - głębokość 1-4m, na metodę, 30-40 metrów od brzegu. Póki co łowię na dość grube zestawy tj. 25-30mm żyłka, przypony 22mm i koszyczki do metody 30g ale myślę, że pickerki powinny dawać sobie z tym rade.

Chciałbym usłyszeć Waszą opinie nt. poniższych kijków i ewentualne propozycje. Kołowrotki zostawiam także najlepiej gdyby pasowały one do nowych wędek.

Oczekuję, że podczas holu 0,5kg leszczy będę czuł rybę na wędce, a nie zastanawiał się czy jest w ogóle na haku. Jednocześnie w tym roku zamierzam łowić jeszcze więcej na komercjach także fajnie gdyby kijki miały zapas mocy na rybki powyżej 5 kilo. Myślę, że kijek powinien mieć długość około 3.6m, używany będzie dalej do metody, od czasu do czasu na nocce podłącze sygnalizator.

Zastanawiałem się nad kijkami:
Mikado UV light feeder
i wędkami z wyprzedaży jednego ze sklepów tj. KORUM 11FT QUIVER oraz KORUM 12FT FEEDER ROD (niestety o tych wędkach praktycznie nie ma informacji na forum, a promocyjna cena bardzo przyzwoita).

Myślę, że na każdą z wędek przeznaczę +-200zł

Dzięki za odpowiedzi :)

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05.03.2017, 16:30 »
Powiem jedną rzecz. Miałem kije Mikado przez około 8 lat z serii Tachibana, UV i inne. Lubiłem tą markę bo nieco odbiega od naszych pozostałych rodzimych marek bo nie dość, że są pozytywnie wykonane to jeszcze wyglądają zacnie. Obecnie cały swój stary sprzęt przekazałem na cele dobroczynne (rozdałem młodszemu pokoleniu, które zaczyna przygodę). Przesiadłem się na Drennany, Korumy i inne marki za siedmiu gór i nie żałuję. Moje zdanie jest takie, że obojętnie jaki kij z zagranicznych producentów będzie i tak o klasę lepszy niż nasze rodzime eksperymenty a dlaczego? Wiele się naczytałem, wiele się naoglądałem, wiele też czasu poświęciłem na porównania i zbiór doświadczeń i przemyśleń innych i sądzę że zarówno ten mało znany Korum w promocji jak i popularny Drennan zdobywający serca szczególnie Method Federowców będą strzałem w dziesiątkę ze względu na to, że koledzy po fachu spoza Europy się po prostu na tym znają jak mało kto. Takie łowienie wywodzi się z tam tych stron, dlatego zawsze jestem w przekonaniu, że robią to ludzie, którym warto zaufać i po prostu kupić wędkę.