Odświeżę trochę temat. Poważnie myślę nad wymianą moich gruntówek - na tą chwilę posiadam:
Konger Arcus Picker 40g + kołowrotek Travertine Baitfeeder 30 - całkiem przyjemna wędka jednak nie tak delikatna jakbym tego oczekiwał
Mikado Golden Bay + Travertine Baitfeeder 45 - brak przyjemności z łowienia małych ryb
Kołowrotki na pewno sobie zostawię bo jestem z nich bardzo zadowolony. Planuję wymienić kijki bo nie mam przyjemności z holu.
Opis i wymagania: łowię głównie na wodach PZW rybki do kilograma (niestety), coraz częściej jeżdżę na komercje gdzie są karpie 5tki. Łowię tylko na wodach stojących - głębokość 1-4m, na metodę, 30-40 metrów od brzegu. Póki co łowię na dość grube zestawy tj. 25-30mm żyłka, przypony 22mm i koszyczki do metody 30g ale myślę, że pickerki powinny dawać sobie z tym rade.
Chciałbym usłyszeć Waszą opinie nt. poniższych kijków i ewentualne propozycje. Kołowrotki zostawiam także najlepiej gdyby pasowały one do nowych wędek.
Oczekuję, że podczas holu 0,5kg leszczy będę czuł rybę na wędce, a nie zastanawiał się czy jest w ogóle na haku. Jednocześnie w tym roku zamierzam łowić jeszcze więcej na komercjach także fajnie gdyby kijki miały zapas mocy na rybki powyżej 5 kilo. Myślę, że kijek powinien mieć długość około 3.6m, używany będzie dalej do metody, od czasu do czasu na nocce podłącze sygnalizator.
Zastanawiałem się nad kijkami:
Mikado UV light feeder
i wędkami z wyprzedaży jednego ze sklepów tj. KORUM 11FT QUIVER oraz KORUM 12FT FEEDER ROD (niestety o tych wędkach praktycznie nie ma informacji na forum, a promocyjna cena bardzo przyzwoita).
Myślę, że na każdą z wędek przeznaczę +-200zł
Dzięki za odpowiedzi