Panowie, wielkie dzięki za pierwsze sugestie.
Damiansrd88: Łowię najczęściej na zbiorniku o powierzchni ok. 1,7 ha, o głębokości do 3 m. Rybostan zdominowały tam karpie, przy czym nie brak okazów do 8-10 kg, ale większość nie przekracza 3-4. Poza tym okazjonalnie trafia się przyłów w postaci karasia i leszcza.
Ponoć jest też sum, ale chyba głównie w opowieściach właściciela

Właśnie z myślą o tym zbiorniku kupiłem CarpMastera. 3,9 m to na takie bajorko zdecydowanie za dużo, ale jak mówiłem, w cenie rzędu 500 zł za nowy kij nie mogłem nie wziąć

Z rzadka bywam też na wiślanym starorzeczu w Podgórkach Tynieckich, obecnie odciętym od głównego koryta, które zmieniło się w urocze jeziorko, szerokość zbiornika nie przekracza tam 100 metrów, głębokość miejscami schodzi do 7 metrów, ale zwykle to 3-4 metry. Zbiornik bardzo malowniczy, obecnie częściowo C&R, tyle że przez ostatnie lata został praktycznie wyczyszczony z ryb przez mięsiarzy (rekord jaki widziałem, to płotka 10 cm, która dostała w łeb, ponoć dla kotka właściciela), więc można tam najwyżej pobawić się w małe rybki.
Tomek81: Ten Speedmaster AX przepiękny, ale czy charakterystyka blanku nie przypomina miękkością Carpmastera Matrixa? Czy zyskam wyraźnie kupując kolejny kij?
Michał: Oczywiście, że nie szukam uniwersalnego kija na rzekę i wodę stojącą

Chodzi mi raczej o coś, co będzie do bardziej finezyjnego łowienia w wodach stojących.