Autor Wątek: Uniwersalny zestaw feederów na rzekę i wody stojące  (Przeczytany 4188 razy)

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder
Witajcie,
miło dołączyć do tak fajnego forum.
Po kilku latach karpiowania zakochałem się w feederze, który cenię za finezję. Ale do rzeczy, bo mam problem, który chciałbym z Wami skonsultować. Chcę sobie stworzyć uniwersalny zestaw feederów do łowienia zarówno na wodach stojących (tu mam na myśli głównie komercję), jak i mojej ukochanej Wisłę, którą mam dosłownie za domem.
W tej chwili mój gruntowy arsenał składa się z następujących kijaszków:
- Shimano Ultegra AX Feeder 150 g 4,2 m - działo na rzekę.
- Matrix CarpMaster Method 13 ft - na komercję (wiem, że za długi, ale w tej cenie grzech było nie wziąć)
- Korum Barbel 12 ft 2 lbs - na wiślane brzany i duże klenie, o ile kiedyś zechcą wreszcie ze mną współpracować ;-)

Wydaje mi się, że dość dobrze (kto wie czy nie aż za dobrze) mam dobrane kije do mocnego łowienia, brak mi natomiast czegoś bardziej finezyjnego. I tu pojawia się kij, który jest moim mokrym snem, czyli Drennan Acolyte Plus Feeder 12 ft. Czy uważacie, że dołożenie go do mojego arsenału ma sens? - oczywiście poza radochą z zakupu.
Luk w swoich filmach (chłopie, dzięki Tobie zafascynowałem się nowoczesną gruntówką) chwali też quivera Koruma. Być może warto by też spojrzeć na niego.
Będę wdzięczny za każdą sugestię. Czas nad wodą dzielę mniej więcej w proporcjach 70:30 między rzeką a wodami stojącymi.

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Uniwersalny zestaw feederów na rzekę i wody stojące
« Odpowiedź #1 dnia: 23.02.2017, 09:11 »
Niestety na Rybomanii mój sen odnośnie tego wędziska prysł na rzecz innych.
Na twoim miejscu poszukałbym czegoś krótszego na te zbiorniki komercyjne może któregoś Browning Sphere albo Shimano Speedmaster AX Commercial Feeder 3,05m (ten Shimano to mój nr 1 po targach).
Tomek

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #2 dnia: 23.02.2017, 09:15 »
Nie wiem na jakich komercjach bywasz ale może warto się rozejrzeć za feederem  10-11 ft z szczytówkami 1-2 oz i tu poczujesz finezje :)
Napisz coś więcej o tych komercjach, na jakim dystansie łowisz, jakie zestawy i jakie ryby najczęściej biorą i ewentualne bonusy.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #3 dnia: 23.02.2017, 09:18 »
Strasznie wszystko długie ;)
Proponuję zerknąć na nowego Robinsona 3,30. (Tego polecam, bo trzymałem w ręce i widziałem, jak ładnie pracuje pod rybką).
Na forum znajdziesz też wiele innych propozycji w dziale sprzęt i w recenzjach forumowiczów.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 23.02.2017, 10:05 »
Jeżeli chcesz łączyć finezyjny kij na komercję z rzecznym to nie mam pomysłu.
Jednak jak szukasz czegoś tylko na komercję to moje propozycje są takie:

- Tubertini Telica Light 11ft
- Korum Feeder Rod 11ft
- Korum Feeder Rod 10ft
- Mikado Black Draft Picker 10ft

Nie znam Twojego budżetu ale te kije kosztują do ~ 400 zł.

Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Alleius

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 23.02.2017, 10:30 »
Panowie, wielkie dzięki za pierwsze sugestie.

Damiansrd88: Łowię najczęściej na zbiorniku o powierzchni ok. 1,7 ha, o głębokości do 3 m. Rybostan zdominowały tam karpie, przy czym nie brak okazów do 8-10 kg, ale większość nie przekracza 3-4. Poza tym okazjonalnie trafia się przyłów w postaci karasia i leszcza.
Ponoć jest też sum, ale chyba głównie w opowieściach właściciela ;-)
Właśnie z myślą o tym zbiorniku kupiłem CarpMastera. 3,9 m to na takie bajorko zdecydowanie za dużo, ale jak mówiłem, w cenie rzędu 500 zł za nowy kij nie mogłem nie wziąć ;-)
Z rzadka bywam też na wiślanym starorzeczu w Podgórkach Tynieckich, obecnie odciętym od głównego koryta, które zmieniło się w urocze jeziorko, szerokość zbiornika nie przekracza tam 100 metrów, głębokość miejscami schodzi do 7 metrów, ale zwykle to 3-4 metry. Zbiornik bardzo malowniczy, obecnie częściowo C&R, tyle że przez ostatnie lata został praktycznie wyczyszczony z ryb przez mięsiarzy (rekord jaki widziałem, to płotka 10 cm, która dostała w łeb, ponoć dla kotka właściciela), więc można tam najwyżej pobawić się w małe rybki.

Tomek81: Ten Speedmaster AX przepiękny, ale czy charakterystyka blanku nie przypomina miękkością Carpmastera Matrixa? Czy zyskam wyraźnie kupując kolejny kij?

Michał: Oczywiście, że nie szukam uniwersalnego kija na rzekę i wodę stojącą ;-) Chodzi mi raczej o coś, co będzie do bardziej finezyjnego łowienia w wodach stojących.

Offline Tomek81

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 23.02.2017, 10:47 »
Z 11ft mam Tubertini Telica i Browning Backfire Method Mania, obydwa to dobre kije paraboliczne w podobnej cenie ~400 PLN i wadze ~170 gramów.
Telica jest lepiej wyważona i troszkę wygodniejsza (grubszy dolnik), Browning ma smuklejszy blank i większe przelotki (Browning bardziej do odległościowego łowienia).
Tak więc z tych dwóch polecam Telikę, gdyż zbiornik raczej masz niewielki.

Tomek

Offline Alleius

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 23.02.2017, 10:49 »
A Twoim zdaniem zechce się dogadać z kołowrotkiem Shimano Aero Feeder 4000? Strasznie lekki ten kijaszek ;-)

Offline Tomek81

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 23.02.2017, 10:54 »
A Twoim zdaniem zechce się dogadać z kołowrotkiem Shimano Aero Feeder 4000? Strasznie lekki ten kijaszek ;-)

Nie mam pojęcia, ale ja mam fizia na punkcie lekkich kołowrotków nawet kosztem ich solidności.
Na filmikach firmowych Tubertini machają tymi kijami z kołowrotkami w okolicach 400 gramów no ale to filmiki reklamowe a ja też nie znam twoich preferencji :)
Tomek

Offline Alleius

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 23.02.2017, 11:01 »
Dzięki, przyjrzę się tej wędce. Najwyżej trzeba będzie uzupełnić zestaw kołowrotków.

Elast93

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23.02.2017, 11:52 »
Panowie, wielkie dzięki za pierwsze sugestie.

Damiansrd88: Łowię najczęściej na zbiorniku o powierzchni ok. 1,7 ha, o głębokości do 3 m. Rybostan zdominowały tam karpie, przy czym nie brak okazów do 8-10 kg, ale większość nie przekracza 3-4. Poza tym okazjonalnie trafia się przyłów w postaci karasia i leszcza.
Ponoć jest też sum, ale chyba głównie w opowieściach właściciela ;-)
Właśnie z myślą o tym zbiorniku kupiłem CarpMastera. 3,9 m to na takie bajorko zdecydowanie za dużo, ale jak mówiłem, w cenie rzędu 500 zł za nowy kij nie mogłem nie wziąć ;-)
Z rzadka bywam też na wiślanym starorzeczu w Podgórkach Tynieckich, obecnie odciętym od głównego koryta, które zmieniło się w urocze jeziorko, szerokość zbiornika nie przekracza tam 100 metrów, głębokość miejscami schodzi do 7 metrów, ale zwykle to 3-4 metry. Zbiornik bardzo malowniczy, obecnie częściowo C&R, tyle że przez ostatnie lata został praktycznie wyczyszczony z ryb przez mięsiarzy (rekord jaki widziałem, to płotka 10 cm, która dostała w łeb, ponoć dla kotka właściciela), więc można tam najwyżej pobawić się w małe rybki.

Tomek81: Ten Speedmaster AX przepiękny, ale czy charakterystyka blanku nie przypomina miękkością Carpmastera Matrixa? Czy zyskam wyraźnie kupując kolejny kij?

Michał: Oczywiście, że nie szukam uniwersalnego kija na rzekę i wodę stojącą ;-) Chodzi mi raczej o coś, co będzie do bardziej finezyjnego łowienia w wodach stojących.
Z góry przepraszam za offtop, co do wyboru kija nie pomogę.
Natomiast chętnie się z kolegą wybiorę gdy się ociepli na owe Podgórki i pokażę jak bardzo się myli co do rybostanu 8)
Tak się składa że sporą część sezonu co roku spędzamy z bratem wędkując właśnie tam, jest sporo leszczy kleni płoci ( w zeszłym roku kilka razy zarybiono nawet linem ) pływa też szczupak okoń sandacz i sum a nawet tołpygi.
Ubiegłego roku latem i jesienią bywaliśmy tam nawet kilka razy w tygodniu, największe rybki jakie udało nam się wyholować to m.in. szczupak 99cm, sum 117 cm, tołpyga 97cm..

Reasumując jeśli jesteś zainteresowny wspólnym wędkowaniem daj znać w wiadomości prywatnej, mogę później podesłać lub wkleić tu fotki ryb z tego łowiska jeśli ktoś nie dowierza :fish:

Offline Alleius

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 23.02.2017, 11:56 »
Dziękuję za informację,
prawdę mówiąc, zaskoczyłeś mnie, kolego, bo moje obserwacje z tej wody są zupełnie inne - ale przy kilku krótkich wypadach mogłem faktycznie się niepotrzebnie uprzedzić. Bardzo mnie to cieszy, bo woda jest urokliwa.
Z chęcią wybiorę się na wspólny wypad i nauczę czegoś od stałych bywalców. Pozwól, że namiarami wymienimy się już w prywatnej korespondencji.

Elast93

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23.02.2017, 12:24 »
Dziękuję za informację,
prawdę mówiąc, zaskoczyłeś mnie, kolego, bo moje obserwacje z tej wody są zupełnie inne - ale przy kilku krótkich wypadach mogłem faktycznie się niepotrzebnie uprzedzić. Bardzo mnie to cieszy, bo woda jest urokliwa.
Z chęcią wybiorę się na wspólny wypad i nauczę czegoś od stałych bywalców. Pozwól, że namiarami wymienimy się już w prywatnej korespondencji.
:thumbup:

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 23.02.2017, 12:28 »

U mnie Telica najczęściej pracuje z Spro Passion 740, który ma 303g. Łowi mi się nim dobrze ale jakoś nie zwracam szczególnej uwagi na idealne wyważenie. Bardziej skupiam się na tym żeby ciężar kołowrotka nie przeszkadzał w częstych rzutach. Myślę, że Shimano Aero Feeder 4000 (340g) też będzie dobry.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #14 dnia: 23.02.2017, 12:46 »
Matrix Horizon S-class  jedna z fajniejszych opcji na wody stojące. U mnie sen o Acolyte prysł na rzecz Matrixa. Mam obecnie trzy 12ft, tworzą idealny komplet z Match Winnerami. Wersja 3.3m też godna uwagi.