Autor Wątek: Bat 7 m do łowienia białorybu (lekki, do 400 zł)  (Przeczytany 13642 razy)

Offline RubikS

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
    • fb.com/rubiksfishing
  • Ulubione metody: spinning
Cześć ;)

Szukam bata o długości 7m do łowienia leszczy,krąpi, karasi i płoci - czyli raczej do zabawy. Fajnie byłoby gdyby wędka miała zapas mocy do linów i małych karpi (1-2kg). Dużym aspektem ważnym dla mnie jest waga - im mniej tym lepiej. Budżet w sumie mam nieograniczony, ale w granicach zdrowego rozsądku 250-400zł (im taniej tym lepiej). Na oku mam takie modele:
http://www.wedkarski.com/wedki/2534-wedka-tournament-pole-mikado.html
http://www.wedkarski.com/wedki/10492-wedka-erion-x-lite-pole-trabucco.html
http://www.wedkarski.com/wedki/2534-wedka-tournament-pole-mikado.html
fb.com/rubiksfishing

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 413

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Bat 7 m do łowienia białorybu (lekki, do 400 zł)
« Odpowiedź #3 dnia: 23.02.2017, 13:22 »
Karol, rzuć okiem na tego http://allegro.pl/konger-impact-pole-700-cm-25g-131002700-i6728946523.html
Co prawda mam tylko 5m. Ale jak na moje przypadkowe batowanie jest naprawdę ok. Miej na uwadze, że nie będzie miał pełnych 7m. Jakoś tak dziwnie je robią.
Arek

Offline didek_b

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 23.02.2017, 13:30 »
Hej RubikS.
Ja zainspirowany byłem filmem Kamila i kupiłem Insignię 7m. Powiem Ci, że w ubiegłym roku "ujeżdżałem" go na większości wypadów i nie straszny był mu karpik 1,5 kg. Link do filmu:
Połamania ;)
"...Ryby pływają na niby..."
     Pozdrawiam:  Dawid.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 23.02.2017, 13:31 »
Mikado owszem fajny model Tournament ale ten kilka lat wcześniejsza te nowe ktoś, coś z pier...... i wyważenie inne i praca inna, nie wiem ale dla mnie to już nie to samo.
Mistrall Amundsen fajne delikatne baciki ale lubiły pękać i zależało jaką trafiłeś dostawę.
Zobacz sobie Mistrall Aqua ( dla mnie super ) oraz Competition ( troszkę cięższy i wolniejszy ale na karpiki jak znalazł )
Polecam o dziwo Jaxona Alborelle i ich wyższe modele.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #6 dnia: 23.02.2017, 13:33 »
Do cięższej roboty mam taki http://www.lowisko.net/bat-vde-r-team-power-carp-tx.html na leszcze liny i karpie bez amortyzatora oczywiście drobnice też da się łowić, ale drobne ryby łowi się zdecydowanie fajniej krótszymi i delikatniejszymi batami
Krzysztof

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 23.02.2017, 13:59 »
Mikado owszem fajny model Tournament ale ten kilka lat wcześniejsza te nowe ktoś, coś z pier...... i wyważenie inne i praca inna, nie wiem ale dla mnie to już nie to samo.
Mistrall Amundsen fajne delikatne baciki ale lubiły pękać i zależało jaką trafiłeś dostawę.
Zobacz sobie Mistrall Aqua ( dla mnie super ) oraz Competition ( troszkę cięższy i wolniejszy ale na karpiki jak znalazł )
Polecam o dziwo Jaxona Alborelle i ich wyższe modele.

Wypowiem się o 7-mkach:
- Amundson to jeden z modeli mistrala, które mają grubsze ścianki, kumpel tym łowi na rzece łopaty i holuje z nurtu bez pardonu. Musiała być jakaś felerna partia. Zarzuciłbym mu kiepskie wyważenie tylko.

- Mam aque i ten kij ustępuje tournamentom (nawet tym z nowszego wypustu)  we wszystkim praktycznie: wyważeniu, sztywności, cenie  - poza: długością (aqua jest pełną 7-mka, mikadziaki mają kilkadziesiąt cm mniej) oraz stosunkowo grubymi ściankami wszystkich elementów, co pozwala na swobodne (bez obawy o zgniecenie) redukowanie składów i używanie kija 7 metrowego - np jako 5,5m (bez dolnika) czy 4,5 m (bez 2 składów) i dla tego nadal jest ze mną a mikado nie :) To nie znaczy, że tournament jest mniej wytrzymały - bo nie jest (myślę, że jest mocniejszy), ma po prostu inaczej rozłożoną grubość ścianek w poszczególnych elementach)

xtpro arborella były świetnymi mocnymi uklejówkami o własnościach jak w opisanym aqua (redukcja składów) i występowały do 5-tki włącznie. Klasycznych batów Jaxona z serii xt pro 6-8 m (turbo, LE ...) i późniejszych reedycji - nie polecam bo wyglądają tylko świetnie na papierze (waga). W praktyce przez kiepskie wyważenie ciążą w ręce bardziej niż (faktycznie cięższe) mikadziaki.
Pozdrawiam
Olo

Offline Tench_fan

• Ekspert
  • Reputacja: 476
    • Galeria
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 23.02.2017, 23:39 »
Ja używam tych dwóch bacików :
http://allegro.pl/bat-mistrall-navigator-pole-7m-10-30g-fish-i6647764608.html - tyle że mój ma 6m

http://allegro.pl/wedka-mistrall-aqua-competition-pole-7m-10-30g-i6682881879.html - ten z kolei udało mi się trafić kilka lat temu
używanego za 200 zł.
Cena nowego przekracza Twoje założenia budżetowe :)
Karpi nimi nie łapałem , lecz z linami sobie radziły - sporo takich w granicach 1,20 -1,35 kg. Myślę że i większym dadzą radę.
Co do wyważenia, czy sztywności się nie wypowiadam, nie mam porównania z innymi przyzwoitymi batami.
Mi w zupełności odpowiadają :)

Radek

Wędkarstwo - namiastka szczęścia gdy życie nie rozpieszcza.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #9 dnia: 24.02.2017, 21:58 »
Edycja administratora: Wątek założony w nieodpowiednim dziale tematycznym. Przesunięto do działu "Sprzęt".

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=3025.0
Pozdrawiam
Mateusz

Offline RubikS

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
    • fb.com/rubiksfishing
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 27.02.2017, 19:56 »
Wybór padł na Mikado Tournament Pole :)
fb.com/rubiksfishing

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 27.02.2017, 21:40 »

Offline Koń

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 532
« Odpowiedź #12 dnia: 09.05.2017, 12:36 »
Jako że niedawno sam szukałem takiego bata, to podzielę się tym co kupiłem. Wybrałem Mikado Nihonto 7m, płacąc za niego równiutkie 300 zł.

Ogólne wrażenia bardzo pozytywne, bacik jest lekki, bardzo miło się gnie pod obciążeniem. Przy łowieniu niedużych ryb zaczyna już bardzo miło pracować, ale najwięcej frajdy sprawiło holowanie na nim 3-kilogramowego amura. Wędka sobie z tym spokojnie poradziła, bardzo dobrze amortyzując szarpnięcia i dając kontrolę nad rybą. Spodobało mi się to do tego stopnia, że chyba zacznę częściej szukać takich trochę większych ryb z tym batem :)