Autor Wątek: Stop kopiowaniu - Drennan w natarciu  (Przeczytany 10852 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Stop kopiowaniu - Drennan w natarciu
« Odpowiedź #45 dnia: 25.02.2017, 08:14 »
Panowie, jednak tutaj nie ma czegos takiego jak patent, bo Drennan sam skorzystał z chińskiej oferty, jak i wspomniane pięć innych firm. Podajnik jednak opatentował.

Janusz, nie rozumiem trochę twojego wpisu. Uważasz, ze powinno się kopiować, kraść? Mamy sobie formatować podajniki innych firm i robić formy na drukarkach 3D, później zaś  sprzedawać takie podajniki? Hulaj dusza piekła nie ma? Tak powinny robić polskie firmy? To jest recepta na sukces w biznesie, w krajach EU? ;D

Jest różnica pomiędzy korzystaniem z pewnej licencji, jak to się ma w kołowrotkach, a sprzedażą rzeczy chronionej patentem. I jak się okazuje, jak się chce to można, co? Mikado zaproponowało trzy podajniki, których inni nie mają. Czyli jednak się da, na dodatek cena jest konkurencyjna w stosunku do produktów zachodnich marek. Ja wolę opcję jaką zrobiło Mikado teraz - to wg mnie jest słuszne!
Lucjan

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 25.02.2017, 08:33 »
No widzisz. Mi pasuje podajnik firmy na D lub muszę zrobić sobie sam. Po sklepach nie znajdę Drenana/ESP bo nikt tutaj tego nie kupi. Zostaje albo zamówić 10 sztuk minimum lub jechać parę ładnych kilometrów.

Manufakturę zrobię i zobaczycie wygryzę wszystkich. Swoim podajnikiem :P
Jak znajdę czas... >:O

Offline k3

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #47 dnia: 25.02.2017, 09:36 »
Nie bardzo rozumiem co niektórych z Was boli podstawa jednej czy drugiej firmy kopiujacej podajnik. Z punktu widzenia konsumenta daje nam to możliwość wyboru jakości i ceny.  Co więcej dopóki sąd czy odpowiedni urząd nie nakaze tym firmom zaprzestania sprzedaży podajnika nie można nazwać tych firm złodziejami pomysłów, winę na szczęście trzeba udowodnić.  Można przypuszczać że zmiana kształtu podajnikow M spowodowana była albo znalezieniem efektywniejszego kształtu albo chęcią zbycia roszczeń firmy faktycznie posiadającej patent ( czy jest to D tego nie wiemy).  Firma wypuszczajaca nowy produkt na rynek musi wcześniej pomyśleć o dobrym zabezpieczeniu własności, w przeciwnym razie musi się liczyć z konkurencją dotyczącą dokładnie tego produktu.  Z drugiej strony firma innowacyjna i tak zawsze ugra na rynku na początku więcej ze względu na efekt pierwszeństwa i pewien okres pozycji monopolistycznej dopóki inne firmy nie znajdą technologii aby analogiczny produkt wytwarzać. Weźcie również pod uwagę że nie ma co kibicować firmom aby wszystko patentowaly gdyż właśnie patenty budują okresowe monopole a te zawsze generują state dla konsumentów.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #48 dnia: 25.02.2017, 10:02 »
K3, problem w sprzedaży chińskich kopii polega na tym, że nie ma rozwoju na polskim, własnym podwórku. Mamy takie moce jak Angole, i możemy w wielu rzeczach im dorównać. Poza tym sprzedaż takich podajników stawia daną firmę w pewnej grupie. O ile Jaxon to oferta dla dolnego segmentu, Mikado ma szanse na coś więcej. Ich grupą docelową może być bardziej dociekliwy wędkarz, nawet wyczynowiec. Aby jednak działać w ten sposób, trzeba mieć własne zaplecze, a nie polegać na Huo ping Pongu z Chin i jego zdolnościach do kopiowania. W sumie polska firma musi tylko zrobić projekt i testy, władować kasę w promocję. I jest dobrze :)

Podstawą jest kreowanie rynku, zapotrzebowania, nie zaś podążanie w ogonie i dopasowywanie się do mód kreowanych przez innych... Jeżeli zaczniemy sami robić wynalazki, to możemy podbijać naszymi produktami inne rynki, sami będąc liderem na własnym. Trabucco, Milo, Drennan czy Preston, to nie są geniusze pokroju Einsteina. To pracowici ludzie, którzy bazują w dużej części na pomysłach i patentach, swoich mocno, na jakości. Jak można strzelić sobie gola wie Sensas czy Browning, które weszły w tandetę z Chin, i ich wizerunek mocno ucierpiał.

Nie wiem czy myślenie tylko z poziomu, 'ja wolę najtańsze' nam pomaga, według mnie nie za bardzo. Jak się okazuje, można mieć swoje za te same pieniądze.
Lucjan

Offline k3

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 25.02.2017, 10:10 »
Luk, wszystko zależy od polityki firmy, jedne chcą być liderami i starają się być innowacyjnie, drugie zaś są naśladowcami i tak naprawdę w dużej mierze pozostaje im konkurować cenowo co często wiąże się ze spadkiem jakości.  Z naszego punktu widzenia jest to dobre, mamy zarówno nowe produkty jak i ich lepsze bądź gorsze kopie.  Możemy jedynie ubolewac że nie mamy rodzimych firm chcących przyjąć stricte pozycje lidera na rynku wędkarskim.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #50 dnia: 25.02.2017, 10:29 »
Panowie, jednak tutaj nie ma czegos takiego jak patent, bo Drennan sam skorzystał z chińskiej oferty, jak i wspomniane pięć innych firm. Podajnik jednak opatentował.

Janusz, nie rozumiem trochę twojego wpisu. Uważasz, ze powinno się kopiować, kraść? Mamy sobie formatować podajniki innych firm i robić formy na drukarkach 3D, później zaś  sprzedawać takie podajniki? Hulaj dusza piekła nie ma? Tak powinny robić polskie firmy? To jest recepta na sukces w biznesie, w krajach EU? ;D

Jest różnica pomiędzy korzystaniem z pewnej licencji, jak to się ma w kołowrotkach, a sprzedażą rzeczy chronionej patentem. I jak się okazuje, jak się chce to można, co? Mikado zaproponowało trzy podajniki, których inni nie mają. Czyli jednak się da, na dodatek cena jest konkurencyjna w stosunku do produktów zachodnich marek. Ja wolę opcję jaką zrobiło Mikado teraz - to wg mnie jest słuszne!
Luk znowu mnie źle zrozumiałeś, kiedyś w jakiś wpisach dowodziłeś jakie to koszty ponosi Drennan wprowadzając innowacyjne rozwiązania ( pewnie tak jest ) ja chciałem pokazać że teraz wszyscy wszystko kopiują i nie ma "świętych"a jedynie mądrzy Chińczycy na tym robią niezłą kasę i pewnie śmieją się z Nas Europejczyków.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Koczownik

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #51 dnia: 25.02.2017, 10:35 »
Są jednak wyjątki od reguły. Tak na przykład firma Mikado ma coś czego nie posiada żadna inna firma więc można uznać, że to ich patent. ;) A mianowicie teleskopowa tuba na wędki UAD-1660-130 o minimalnym wymiarze 81 cm. Mam katalogi wszystkich firm i nikt inny czegoś tak krótkiego nie ma. Ale to chyba tylko jeden taki wyjątek i jedyna rzecz, kótra z tej firmy zamierzam zakupić. (Jako miłośnik wędek o jak najkrótszych skłądach :))
Tomek

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #52 dnia: 25.02.2017, 10:45 »
Panowie .
Ja uważam że kopiują tylko z jednego powodu ;
BO ORYGINAŁ JEST ZA DROGI
Innego powodu nie widzę.Nikt nie będzie kopiował koszyka za 3 zł bo na tym nie da sie zarobić .
Dlaczego taki koszyk z Mikado  (ten nowy) kosztuje 1,5$ ?? a pewnie też mają testerów projekt itd na pewno kosztowa ł i to nie mało.
A taki Drenan > cena 3 dolce za sztukę .Ja rozumiem że ktoś wymyślił to musi mieć zyski . Ale tyle kasy za głupi koszyk? koszt produkcji takiego koszyka to grosze .

Ps ciekawe dlaczego nikt Koruma czy Prestona nie kopiuje???

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #53 dnia: 25.02.2017, 10:55 »
Nie bardzo rozumiem co niektórych z Was boli podstawa jednej czy drugiej firmy kopiującej podajnik. Z punktu widzenia konsumenta daje nam to możliwość wyboru jakości i ceny.  Co więcej dopóki sąd czy odpowiedni urząd nie nakaże tym firmom zaprzestania sprzedaży podajnika nie można nazwać tych firm złodziejami pomysłów, winę na szczęście trzeba udowodnić. 

Czyli kolega godzi się na kradzież dóbr intelektualnych, tak? Kradzież jest usprawiedliwiona, bo klienci mogą nabyć tańszy towar, tak? Jest to działanie na zasadzie Janosika i Robin Hooda, bo tacy zabierają bogatym, a dają biednym, tak?

Panowie .
Innego powodu nie widzę.Nikt nie będzie kopiował koszyka za 3 zł bo na tym nie da sie zarobić .
Dlaczego taki koszyk z Mikado  (ten nowy) kosztuje 1,5$ ?? a pewnie też mają testerów projekt itd na pewno kosztowa ł i to nie mało.
A taki Drenan > cena 3 dolce za sztukę .Ja rozumiem że ktoś wymyślił to musi mieć zyski . Ale tyle kasy za głupi koszyk? koszt produkcji takiego koszyka to grosze .

Jarku, wybacz, ale co powyższe ma do kradzieży? Wysoka cena produktu jednego producenta uprawnia innych producentów do kradzieży? W imię dobra większości? O czym my w ogóle rozmawiamy?
Jacek

Offline Koczownik

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
« Odpowiedź #54 dnia: 25.02.2017, 10:59 »
Trzeba mieć też na uwadze pewne zjawisko paranormalne z dziedziny ekonomii. Otóż rzecz uznawana za najwyższej jakości czy luksusowa - lepiej się sprzedaje właśnie jak jest nieprzyzwoicie droga. Jest sporo ludzi, którzy kupują aby się później pochwalić ile to kosztowało. Z kolei inni muszą drogo zapłacić aby uwierzyć, że mają do czynienia z rzeczą wyjątkową, niedostępną dla przeciętnego zjadacza chleba.

Dlatego najbardziej mądrym podejściem jest kupowanie produktów rozpatrując stosunek ceny do jakości. I wówczas kupujemy produkty średniej klasy albo świeżych firm, które dopiero podbijają rynek i na początku nie szaleją z cenami, a żeby się wcisnąć - dają jakość.

Co do kradzieży to niestety ludzkość nie idzie drogami Dekalogu i takie pojęcie w biznesie chyba już dawno przestało istnieć. W biznesie obowiązuje tylko jedno prawo - dżungli ;)

Patrząc globalnie i ponadczasowo - Europa dorobiła się swego bogactwa na łupieniu Świata i teraz Świat złupi Europę - bo jak śpiewał klasyk - Pero, pero, bilans musi wyjść na zero ;)
Tomek

Offline k3

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 25.02.2017, 11:05 »
Po to zostały stworzone patenty i ochrona praw intelektualnych, aby wartości chronić. Jeżeli jedna firma kopiuje dobro, powinnością firmy posiadającej patent powinno być dochodzenie swoich praw przez sądem. Jednak w gestii sądu jest ocena sytuacji i dopóki nie ma prawomocnego wyroku, dopóty nie można nazwać firmy kopiującej winnym. Niestety niektórzy wyroki i oceny wydają jak widać zbyt wcześnie...

Offline Jarekb11

• Ekspert
« Odpowiedź #56 dnia: 25.02.2017, 11:17 »
Jest wiele nieuczciwości,niegodziwości i nikt nie robi z tego powodu jakiegoś "halo".
Mogę się założyć że każdy lub prawie każdy z nas skorzystał z wartości intelektualnej  za darmo (czyli ukradł) lub w inny sposób oszukał  dla własnej korzyści.
Nie bronie tu Kongera, Jaxona czy jakiejkolwiek firmy bazującej na handlu Chińskimi podróbami.

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 25.02.2017, 11:20 »
Panowie .

Jarku, wybacz, ale co powyższe ma do kradzieży? Wysoka cena produktu jednego producenta uprawnia innych producentów do kradzieży? W imię dobra większości? O czym my w ogóle rozmawiamy?

Może dlatego, że podał ceny z kosmosu. Podajniki kosztują grosze w produkcji.
Jak się nie zgadzamy z tym, że podajnik kosztuje X złotych zróbmy sami. Wtedy na tym etapie dowiemy się co można ulepszyć, co można poprawić a co jest przemyślane.

Jest wiele nieuczciwości,niegodziwości i nikt nie robi z tego powodu jakiegoś "halo"
Mogę się założyć że każdy lub prawie każdy z nas skorzystał z wartości intelektualnej  za darmo (czyli ukradł) lub w inny sposób oszukał  dla własnej korzyści.
Nie bronie tu  Kongera ,Jaxona czy jakiejkolwiek firmy bazującej na handlu Chińskimi podróbami.

To trzeba pojechać do firmy i im coś fizycznie ukraść żeby być złodziejem? Podrobione obrazy, gry, muzyka....

Offline k3

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 25.02.2017, 11:28 »
Nie bronie tu  Kongera ,Jaxona czy jakiejkolwiek firmy bazującej na handlu Chińskimi podróbami.

Skąd pewność, że to podróbki? :) Mamy za mało informacji, żeby wyciągać daleko posunięte wnioski. Równie dobrze może się okazać, że to Chińska fabryka posiada patent i odsprzedaje go zarówno D jak i M i J, może to D udostępnił za opłatą wzór koszyka innym firmom, a może tego patentu w ogóle nie być, a różnice w cenach związane są z wyceną poszczególnych marek przez kupujących.

Offline Jarekb11

• Ekspert
« Odpowiedź #59 dnia: 25.02.2017, 11:49 »
To trzeba pojechać do firmy i im coś fizycznie ukraść żeby być złodziejem? Podrobione obrazy, gry, muzyka....

Skopiowanie obrazu ne jest przestępstwem jest wiele kopii wykonanych legalnie powielanych i sprzedawanych.Wystarczy uczciwie zaznaczyć że to kopia i nie ma tu mowy o kradzieży.
Tak samo stare bardzo wartościowe Monety są kopiowane i sprzedawane jako falsyfikaty . i wszystko jest zgodnie z prawem dopóki jakiś cwaniak nie sprzedaje tego jako oryginalny produkt.

Zresztą czy aby na pewno ty sam nigdy w życiu nie ściągnąłeś z internetu muzyki?(choć 1 mp3)?e-booka?nigdy nie obejrzałeś "nielegalnego" filmu?nie ściągnąłeś z internetu  programu na komputer ??