Autor Wątek: Stop kopiowaniu - Drennan w natarciu  (Przeczytany 10836 razy)

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
Odp: Stop kopiowaniu - Drennan w natarciu
« Odpowiedź #60 dnia: 25.02.2017, 11:59 »

To trzeba pojechać do firmy i im coś fizycznie ukraść żeby być złodziejem? Podrobione obrazy, gry, muzyka....

Zresztą czy aby na pewno ty sam nigdy w życiu nie ściągnąłeś z internetu muzyki?(choć 1 mp3)?e-booka?nigdy nie obejrzałeś "nielegalnego" filmu?nie ściągnąłeś z internetu  programu na komputer ??

Nie ma takiego człowieka chyba nigdzie
Jedynie Indianie czy inni ludzie lasu

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #61 dnia: 25.02.2017, 12:08 »
Nie bronie tu  Kongera ,Jaxona czy jakiejkolwiek firmy bazującej na handlu Chińskimi podróbami.

Skąd pewność, że to podróbki? :) Mamy za mało informacji, żeby wyciągać daleko posunięte wnioski. Równie dobrze może się okazać, że to Chińska fabryka posiada patent i odsprzedaje go zarówno D jak i M i J, może to D udostępnił za opłatą wzór koszyka innym firmom, a może tego patentu w ogóle nie być, a różnice w cenach związane są z wyceną poszczególnych marek przez kupujących.
Dokładnie.Wiemy tyle że nic nie wiemy  Ktoś Gdzieś powiedział,ktoś podał kogoś do sądu ,ktoś się bije o kasę ale tak na prawdę to nikt z z nas nie ma 100% pewności jak jest na prawdę.

Wy moralizujecie na forum ,wydajecie wyroki że ktoś jest złodziejem ana jakiej n podstawie??
Popatrzcie choćby na Appla .Ciągle się z kimś sądzą ,każdy od nich kradnie a oni są tacy biedni a okazuje się że sami za korzystanie z czyichś patentów nie płacą. to co my się dowiadujemy to tylko mały fragment wiadomości.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #62 dnia: 25.02.2017, 12:10 »
Ale tu argumenty padają :facepalm:
Prawo własności jest durnowate, w tym i patenty.
Chronią, a w zasadzie nic nie dają. Wystarczy skopiować produkt i zmienić go o 10 czy 20% (nie pamiętam), np kolor, albo wymiar. I już jest "nowy produkt".

Sprawa jest prosta jak świński ogon.
Firma X wprowadza do sprzedaży podajnik do metody.
Po roku firma Y i firma Z wprowadzają "swoje" podajniki do metody.
Po kolejnym roku firmy A,B,C,D,E ... wprowadzają "swoje" podajniki do metody.
Kto kogo skopiował?
Kto kogo powielił?
Chyba, że założymy, iż firmy X,Y,Z,A,B,C,D,E pracowały w tym samym czasie nad podajnikiem i akurat firmie X udało się wprowadzić go najszybciej na rynek :P

Jeśli ktoś uważa, że to w porządku, to jego sprawa, każdy ma swoje rację i swój rozum, nie zamierzam nic narzucać.

Z polskiego podwórka zatem.
Skoro nasze rodzime firmy są takie "fajne", innowacyjne, i oferują dobre ceny, to dlaczego nie wyznaczają standardów na rynku?
Z nieznanego bliżej powodu, polska firma nie wprowadza na rynek nowego modelu, tak popularnej w kraju "sprężyny", ani też koszyczka w nowym kształcie np. stożka, czy wreszcie rurki antysplątaniowej w kształcie banana, równie dobrze mogą wprowadzić kulki o smaku polskiego żyta czy wędzisko z rękojeścią z lnu.
To jak to jest? ;)

Skopiowanie obrazu ne jest przestępstwem jest wiele kopii wykonanych legalnie powielanych i sprzedawanych.Wystarczy uczciwie zaznaczyć że to kopia i nie ma tu mowy o kradzieży.

Kwintesencja Jarku :bravo:

Czesiek

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 25.02.2017, 12:19 »
Wiesz większość muzyki której słucham to autorzy już dawno nie żyją. Z tych żyjących to mam płyty.
Filmów nie oglądam, co do programów używam wersji dostępnych za darmo lub mam oryginał. W gry nie gram. Obrazy mam na ścianie oryginały. Stare ale są. Zaznaczyć trzeba, że to kopia np. obrazu Leonarda da Vinci. Dzisiaj trudno o oryginał ;) Da się. 8)
Trzeba też wiedzieć, że w PL ściągniecie mp3 nie oznacza kradzieży. Udostępnianie innym już tak.

Wonski - właśnie nie chciałem się wymądrzać ale napisałeś to za mnie. Wystarczy zmienić. Niestety pewne firmy nie zmieniły nawet tych 10%
Tak kupiłem Mikadowski podajnik - 2 sztuki jeden urwałem drugi będzie już nie używany po nocce kiedy nie dało rady przełożyć żyłki przez ich pół rurkę.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #64 dnia: 25.02.2017, 12:37 »

Nie bronie tu  Kongera ,Jaxona czy jakiejkolwiek firmy bazującej na handlu Chińskimi podróbami.

Skąd pewność, że to podróbki? :) Mamy za mało informacji, żeby wyciągać daleko posunięte wnioski. Równie dobrze może się okazać, że to Chińska fabryka posiada patent i odsprzedaje go zarówno D jak i M i J, może to D udostępnił za opłatą wzór koszyka innym firmom, a może tego patentu w ogóle nie być, a różnice w cenach związane są z wyceną poszczególnych marek przez kupujących.

Może faktycznie chińska firma wymyśliła podajnik do metody ale jaka jest na to szansa?
Nie znam aż tak dobrze Chin ale oni raczej nie mają takich łowisk na których by się on sprawdził. To jest podajnik pod ryby spokojnego żeru, w wodzie stojącej - idealny pod europejskie łowiska.
Druga rzecz to jedna firma była pierwsza, a kolejne wypuściły swoje później. Logiczne jest to, że inne kopiują od tej pierwszej. Czy tak było nie wiem ale tak zakładam.
Ostatnia rzecz to jakoś nie wydaje mi się że polskie firmy kupiły patent bo kosz ich podajnika nie pokryje kosztu zakupu patentu i części. Nikt nie patentuje czegoś i nie sprzedaje licencji na to w czasie gdy ma z tego zysk jako jedyny producent.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #65 dnia: 25.02.2017, 12:45 »
Wiesz większość muzyki której słucham to autorzy już dawno nie żyją. Z tych żyjących to mam płyty.

Tak gwoli ścisłości to prawa do utworu wygasają po 70 latach od śmierci autora.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline k3

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #66 dnia: 25.02.2017, 12:48 »
Nikt nie patentuje czegoś i nie sprzedaje licencji na to w czasie gdy ma z tego zysk jako jedyny producent.

Jest wiele powodów sprzedaży patentów: brak mocy produkcyjnych, brak odpowiedniej technologii, brak wykwalifikowanej kadry, brak obecności firmy na niektórych rynkach etc.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #67 dnia: 25.02.2017, 13:08 »
Prawa autorskie, patenty etc., doszliśmy chyba do takiego etapu gdzie tak naprawdę nie opłaca się być innowacyjnym gdyż zaraz jakiś "chińczyk" kupi podrobi i zacznie sprzedawać z małymi zmianami jako swoje. Właśnie się dowiedziałem, że jedna z Polskich firm można powiedzieć "podrobiła" HPM z Harisona i teraz będzie sprzedawać pod swoją marką, każdy każdego obserwuję i wyciąga wnioski.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
« Odpowiedź #68 dnia: 25.02.2017, 13:35 »
Jaxon już się na Prestonie wzoruje z podajnikami :P
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #69 dnia: 25.02.2017, 13:40 »
Jezeli firmy kopiują swoje wyroby to niech to sobie wyjasniają miedzy sobą np w sądach, co nam do tego.To jest ich biznes.Ja tam wolę mieć wybór choć moralnie nie jest to właściwe.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #70 dnia: 25.02.2017, 13:40 »
Nikt nie patentuje czegoś i nie sprzedaje licencji na to w czasie gdy ma z tego zysk jako jedyny producent.

Jest wiele powodów sprzedaży patentów: brak mocy produkcyjnych, brak odpowiedniej technologii, brak wykwalifikowanej kadry, brak obecności firmy na niektórych rynkach etc.
Masz jakiś który mógł spowodować, że Drennan sprzedał swój patent (o ile go ma) na podajniki? Bo na razie nic z tych mi nie pasuje.
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 25.02.2017, 13:44 »
Brak mocy produkcyjnych przy takich podajnikach? Wtryskarki się zacięły czy formy aluminiowe do odlewu zardzewiały? To wszystko idzie zrobić w dzień.

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #72 dnia: 25.02.2017, 14:16 »
Jest masa rzeczy podobnych do siebie i co? Mam kupować te najdroższe? Przecież ten podajnik różni się od drennana. Nie jest taki sam.
Można wymieniać w nieskończoność produkty podobne tylko po co?
Jeśli coś jest dostępne w sklepie to znaczy, że jest legalne. Każdy ma swój własny rozum.
Po przeczytaniu całości nadal nie rozumiem dlaczego ktoś miałby nie kupować rzeczy która jest dostępna prawie w każdym sklepie? Trzeba je pozwać bo sprzedają podróby? Podróby czego? Która firma ma identyczny?
Dziwny I moim zdaniem zbędny temat.
W

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline k3

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #73 dnia: 25.02.2017, 14:56 »
Ostap, dokładnie.  Można odnieść wrażenie że ten temat jest sponsorowany przez D, osoby kupujące inne podajniki nie są uczciwe i nie maja żadnego szacunku do własności intelektualnej, zaś konkurencja to złodzieje.

Offline Kulboczek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 24
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #74 dnia: 25.02.2017, 15:57 »
Ciekawe to wszystko, co tu piszecie, coś w temacie wycofania musi być,
W listopadzie zeszłego roku zakupiłem, zmierzyłem i zrobiłem zestawienie porównawcze cenowo i nad wodą.

Jak dla mnie to póki są dostępne, a jak sprawdziłem to ich szybko nie zabraknie w sklepach, a wolę te kilka zaoszczędzonych złotych przeznaczyć na coś innego, zwłaszcza, że z reguły 1 na 3-4 wypady podajnik nie wraca w moje ręce.

Można mieć "ALE" co do nitowania do kopytka, jednak się sprawdza.

A jeśli produkt jest dostępny w sprzedaży, to przepraszam... nie mam zamiaru przepłacać za funkcjonalnie sprawdzający się sprzęt.

Łukasz